Zaposlenje u školama

*moonlight*

Domaćin
Poruka
4.102
Problem zapošljavanja u školama (mada jeste rasprostranjen i u drugim oblastima) jeste zapošljavanje preko veze, ali najviše mislim na postojeće konkurse.
Pojavi se konkurs, i dok ga vidiš, on je već uzaludan, jer je pokrenut za nekog ko je već na tom radnom mestu.
I, čemu?
I, kako onda doći do toga da bude makar fer?
Kako se ne nervirati?

Да, да све ми је јасно! НИје само у школама такав проблем него у свим другим јавним секторима.Или нађеш везу или спремиш пар хиљада евра,али и за то ти треба човек преко кога ћеш купити радно место.Ето тако се запошљава у јавним установама неше земље!

Najgore je što se čovek zajuri, ponada.
I ništa.
Setra predaje srpski jezik takođe. I ima stalan posao.
Dakle, znala sam da će na njenom mestu biti potrebna zamena, jer joj je predstojalo porodiljsko odsustvo.
U školi su mi spuštali slušalicu i pre no što sam rekla Doviđenja, i rekli da nema potrebe za zamenama, a ako bude trebalo-biće konkurs.
A pritom-nju je već neko menjao, jer je već tada bila na bolovanju.

jedan od najbanalnijih primera toga je bilo ono testiranje za RTS
na stalan posao u skoli se ide direktno na ministra prosvete ili pomocnika a na zamenu direktor skole,sekretar...
@moonlight
cek,sestra ti predaje i trebala joj je zamena. ocigledno je direktor imao nekog svog vec cim nije sestra mogla odmah da te ubaci,koliko sam razumeo

Problem zapošljavanja u školama (mada jeste rasprostranjen i u drugim oblastima) jeste zapošljavanje preko veze, ali najviše mislim na postojeće konkurse.
Pojavi se konkurs, i dok ga vidiš, on je već uzaludan, jer je pokrenut za nekog ko je već na tom radnom mestu.
I, čemu?
I, kako onda doći do toga da bude makar fer?
Kako se ne nervirati?

Мењај занимање и батали се ћоравога посла....сви би у просвету и државну администрацију ...нико неће у њиву...паметно богме :)))
Знам једну која већ десетак година тражи посао у струци (проф.енглеског)
Још га није нашла али зато ни не помишља да почне нешто друго да ради....и све јој смета, и влада,и криѕа,и цене и топло...

Paganikus, ne brini, trazim i druge poslove, ali svakako da bih volela da radim ovaj u fakultetskoj struci, pre no srednjoskolskoj. Dve godine radih posao koji nije bio moja struka, nisam se zalila.

Cave man, problem je sto sestra nije ni imala u vidu da pita za mene ili me samoinicijativno preporuci, ali o tim porodicnim nepravdama-drugom prilikom. :D

pored toga sto se cuva mesto postoji i drugi faktor - treba primiti normalnog coveka, a biti normalan nije nesto sto se kod nas podrazumeva.

znam za vise situacija u kojima se konkurs 'namestio' jer se zna ko ce sve da konkurise i da ce u takvom skupu, po pravilima konkursa, morati da izaberu osobu za koju se zna da je los predavac, nikakav pedagog ali jbga - covek ima diplomu, papir trpi sve, a karakter se nigde ne ocenjuje (a u prosveti bi definitivno trebalo)

drugo, sto se tice privremenih zamena - vrlo cesto predavac, ako ide na krace odsustvo, izabere nekog da ga zameni, jer zna kako ce taj da radi, moze lako i brzo da ga uputi u nacin rada i strukturu odeljenja, i kad se vrati sa odsustva, razlika je minimalna, dok bi, da je primljen neko po konkursu, taj neko radio ko zna kako, i ne bi se deca posastavljala uopste...

zaposljavanje preko veze je, generalno, lose, ali, eto, ima i dobrih strana.
to vazi u sredinama gde se esnaf medjusobno poznaje

Najgore je što se čovek zajuri, ponada.
I ništa.
Setra predaje srpski jezik takođe. I ima stalan posao.
Dakle, znala sam da će na njenom mestu biti potrebna zamena, jer joj je predstojalo porodiljsko odsustvo.
U školi su mi spuštali slušalicu i pre no što sam rekla Doviđenja, i rekli da nema potrebe za zamenama, a ako bude trebalo-biće konkurs.
A pritom-nju je već neko menjao, jer je već tada bila na bolovanju.

Čekaj, ako sam te dobro razumela, ti si htela da zameniš sestru u istoj školi?

Moras da budes deo kruga ako mislis da profitiras. Deo lanca.
Covek sa partijskom knjizicom.
Sve je isto samo njega nema.
Dominoes.gif

Back