Zapisi sa putovanja - JONSKO plavi lenger

Plant

Poznat
Poruka
7.777
Tema bi se trebala baviti našim putovanjima po Jonskim ostrvima sa akcentom na: "Naše destinacije na putovanjima, najčešće nisu mesto, već novi način posmatranja stvari" (Henri Miler).
Moglo bi se to i prostije: Zašto volim Grćku ili,.. zašto će mi sidro istrunuti u Jonskom moru ( lenger je sidro. kotva)

giphy.gif
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
" Iako su sva svetska mora odavno isparcelisana, a onda i mapirana – čak se i na Mediteranu – svakako najduže crtanom i istraživanom moru u istoriji civilizacije i dalje se mogu pronaći uvale i obale koje su promakle i temeljnijim turističkim vodičima, fotografima i piscima monografija. I upravo zato je oduševljenje skrivenim uvalama još veće: kada ne očekuješ ništa spektakularno,.."
Sve je počelo (sada već) davne 2010,.. jedne baš, baš gadne (i gladne) godine .. Rastasmo se od Jadranskog mora i to baš tamo gde se i ono rastaje od Jonskog - na Krfu. Vratiću se na to, a da udahnem malo mirisa mora ( i okusa leta) u ovaj tako-reći-uvod:

Već prvi dan boravka (u Nidriju) iznajmismo čamac,.. drugi dan na kruzer,.. ali najveći merak mi je ipak dvotočkaš,.. vetar u kosi :),..

- Pravili smo plan gde ćemo putovati narednih 6 dana sa iznamljenim skuterom. Prvi dan smo malKo preterali,.. Nikiana, Lefkas, Faneromani, Agios Nikitas,.. ali se imalo šta videti i usput te okasnismo do duboko u noć,.. Za sJutra je prva na listi bila Ligia,... jer tamo je riba najbolja i najveći je izbor,.. treba samo poraniti jer se ribari u cik zore vraćaju sa toplih pučina, (relativno) plitkog priobalja oko Ligije.

U Nidri-ju ima ribarnica - dobro opskrbljena, ali onaj jutarnji miris mora, rana izmaglica, biserno ogledalo - to se već dostoji našeg avanturističkog duha,.. i naravno neka čudna riba koju nismo kusali,..
 
Nismo čuli jutarnji alarm na mobitelu,.. kasnili sa buđenjem, sjurili se do Ligie i čekali do prvih zraka sunca na,... pogrešnom mestu,.. Tamo gde nam je vodič ( u dolasku autobusom) počeo priču o ribarima iz Ligie,.. Nakon 15-ak minuta čekanja, ukapiram,.. to ne može biti ovde,.. produžismo do mini luke,.. taman kada je sva riba rasprodata,.. sve je kupio vlasnik ribarnice iz Nidria,..

Prepoznao me je, (verovatno kao radoznalca iz njegove ribarnice), nasmešio se i prokomentarisao nešto na grčkom,.. od čega sam ja shvatio da se našalio na račun naše pospanosti,...
Pokušah da mu se opravdam da smo čekali na drugom mestu,.. greškom ( na srpskom naravno) i pokazah rukom iza onog 'rta'DSC_0914.thumb.JPG.d9031a0db26a45556d3d0
slika odgovara priči,.. moja je, Ligia - plaža koja se nastavlja na luku,..
Uozbilji se gazda (ribarnice) i reče ( na grčkom, ali tako da bi svako razumeo): Dođite u moju ribarnicu, kupićete je po ovoj ceni ( nabavnoj - tu napravi odlučan potez prstom ka mestu gde stoji,.. ). Nasmejao sam se : Thank you ,.. (i pomislio - Oho, 1:0 za Grke),
 
Prića koja obećava ( Zapisi sa Krfa)

Dugo kanim nastaviti, ali teško nalazim prave reči za događaj koji želim obznaniti.

Voleo bih da razumete ,.. ali,.. da opet pomenem Diogena: - Kada je pao sa krova, zvali su lekara,.. a on onako bolan zavapi: "Ne treba mi lekar" - Nego ? upitaše. "Treba mi još jedan, koji je pao sa krova" :lol:

Poslednjih 6 dana letovanja smo namenili ubrzanoj skitnji i preko i dužom po ostrvu. Već kada sam iznajmio skuter videh da fali više od litre benzina, a na meraču je pokazivao full. Prigovorih, a dečko iz hotela reče - pa vrati ga takvog- Nasmejao me je .

Prvi dan (iz razloga nepoverenja prema izdrndanom skuteru) skoknusmo do Kerkire. Prevoz za Vido nije radio, pa razgledasmo grad: Velika promena u odnosu na uspavani Agios Georgios,.. volim "študirati" ljude - meštane, jer to fino odmara misli,.. a i toliko je opisnih putopisa o ovom gradu, tvrđavi, građevinama, spomenicima, na forumu,.. Grad Krf ima veliku pijacu na lepoj lokaciji podno tvrđave. Bio je vreo dan pa smo se rashladili u delu, gde je uglavnom neprodata riba.

IMG_0449.thumb.JPG.eb73c2987bd59a2122bd9
Obilazili smo i rasadnike po Krfu,.. te godine je ostalo puno neprodatog cveća,..
Navratili smo u muzej školjki u Benitsesu ( prekoputa je luka za iznajmljivanje jedrilica,.. pa smo malo razgledali, maštali, slikali se,.. mada sam na tom putovanju 90% uspomena beležio kamerom -čiji su snimci, sada skoro neupotrebljivi (loši).
IMG_0498.thumb.JPG.99c5df92dee47c9a60ae4

Brzo su se ređali dani i destinacije koje smo posećivali: Paleokastrica, Sidari, Kasiopi, Voterlend. San Stefanos, Ahilion,...

.--- a za poslednji dan namerili smo noćni provod, u Kavos - kod "ludih Engleza",.. i još usput na par interesantnih plaža i to sve posle večere u hotelu.
- Izgleda da sam ja unapred malo zapatio "engleskog sindroma" na ostrvu, pa sam pokušavao (verovatno pogrešnim) putem gde je skuter jedva prolazio ( mi pešice pored) od Agia Varvare do Gardenosa,.. na mapi postoji prečica,.. ali verovatno nije namenjena turistima,..

Agia Varvara (Barbara) je velika plaža - od Agiosa prema Kavosu a Gardenos je cca na pola (vodenog) puta

Uglavnom se nekako iskobeljasmo i vratimo, u sumrak, na magistralni put prema Kavosu.
Da daam srcu oduška, zavrnuh gas do kraja projurivši pored benzinske pumpe ( "koja radi 24 sata" ) . - U Kavosu, niš'naročito,.. Englezi su mi delovali (s)umorno, i uzdržano, naspram reklame koja ih bije - u Đavoljem konaku. Vozikali se po Kavosu uz kanal, do velike luke,..

Ostali smo do iza ponoći, ali "ludnica" nikako da profunkcioniše i mi krenusmo nazad laganijom brzinom, da nam potraje ono malo benzina. Svratili na pumpu (da konačno odahnemo) , koja je bila - zatvorena,.. Osvetljena za sve pare, iza je kuća u kojoj samo jedan lajavi pas. Pumpa počinje sa noćnim radom tek kroz dva dana. Krenusmo na rizik do prvog naseljenog mesta,.. i nestade benzina. Gurao sam motor više od pola kilometra,.. ali se tu put penje uz planinu,.. i na kraju rešimo da se vratimo na benzinsku pumpu,.. U divljini su te noći i zvezde slabo gledale na naš put, a automobili koji su vrlo retko prozviždali pokraj nas, sa takvom brzinom da smo mi skoro svaki put završili na ivicu jendeka pored puta. Malo sam palio poziciona svetla, dok nisu počela da čkilje,.. a onda smo u totalnom mraku jedva nazirali ivicu asfalta.

Na pumpi smo stigli oko 3 ujutru,.. Niko da nam stane,.. Par prolaznika - meštana je ipak stalo ali nisu mogli pomoći. Nismo imali čime da vadimo benzin iz njihovih rezervoara,..

Na kraju stade mlađano momče vozeći stari dobri MZ. Namučio se da skine crevo sa karburatora,.. ali benzina je bilo toliko malo da je iscurelo desetak kapi,.. Odseče jednu bačenu plastičnu dvolitru, tutne je meni u ruke i objasni da će okrenuti motor naopačke na upravljač (korman). Moja saputnica, očiju prepunih neverice (šta dečko čini za nas) pogleda me onako 'je li on normalan' - Jeste on,.. mi nismo :evil: . Momče kojeg ni za ime nisam pitao, dade nam i poslednju kap iz svog rezervoara ( bio je iz obližnjeg sela Dragotina par kilometara niz brdo,..) i mi bezbedno stigosno u Agios G.

Šta reći " Znaci koje ostavljamo iza sebe
nece izbeći sudbinu svega što je ljudsko: prolaznost i zaborav.
Možda će ostati uopšte nezapaženi? Možda ih niko neće razumeti?

Pa ipak, oni su potrebni, kao što je prirodno
i potrebno da se mi ljudi jedan drugom saopštavamo i otkrivamo" I. A.I odosmo na kraju na prvopomenuti izlet na Antipaksos ( i Paksos),.. i na Voutoumi je krenula prava priča o Lefkadi i Jonskim ostrvima :) - ovo je bio samo (poduži) uvod
 
Poslednja izmena:
Zapisi sa Paliki-ja ( sa severa Kefalonije)

Pri planiranju letovanja na Kefaloniji, pročitah post (na nekom forumu) - gde je čovek zalutao u Zolu i ostao tamo,.. svidelo mu se,..
To me se ono baš 'dojmilo', jer baš u neočekivanom ima toliko draži,..
U dilemi, da li da nam destinacija, na severnom delu Kefe bude Asos ili Zola, rekoše mi da je Asos "hoh nobles", (u prevodu -papreno preskup),. i mi rešismo da vidimo Zolu.

Bili smo locirani (prvih deset dana boravka) u Lasi-ju , i sve je bilo prema očekivanom (puno hvaljenom i lepo opisanom), ali smo malko i skitali, pa smo skoknuli i u Zolu, u potrazi za lepotama Vouti plaže, koja na nekim fotkama izgleda bajno.

DSC_1108.thumb.JPG.a7c116f18db61f3b082fc
(moje su fotografije)

DSC_1112.thumb.JPG.7b215bb02b1d7ff28ba07

U Zolu smo stigli oko 10h, i prema mapi smo tražili najkraći put, koji nas je odveo u slepu ulicu,.. do studia Evropa ( na kraju glavne ulice).
Tu stadosmo da pitamo nekoga, za dalje,..

Pojavi se fini čikica, koji nas ama baš ništa nije razumeo,..
Mi: - Vouti beach ?! ,.. ponavljamo,.. ali on sve nešto 'ćuli uši' ali nas i dalje ljubopitljivo gleda,.. :prstic:
- Aaaa, VUTII??,.. Vuutii paralia??
Daaa,..
i tu on nas ponudi da iznajmimo apartman u njegovoj ogromnoj vili,.. da popijemo hladan sok, da pogledamo,..
,.. ja to skontam i predložim mojima ( nas je četvero) da mi prepuste pregovore oko najma, a oni da se izjasne, da li im se apartman sviđa 🫢,..

Zola je na strmini divlje planine na severoistoku Kefalonije,.. sa fantastičnim pogledom na zaliv,.. pa sve do Asosa,..
Mislim da je jedno od jeftinijih mestašca na Kefaloniji, bar prema cenama koje smo zapazili oko 15.-og, pa do 25. jula,..
Naselje je ribarsko, stočarsko i pomalo turističko. Glavni gosti su Italijani u vreme Feragoste (kolektivnih godišnjih odmora).
Vrlo je živopisno,.. imaju puno maslinjaka, koza, ovaca,.. ribarsku marinu, puno cveća,.. nađe se i poneko magare,.. bikovi, krave,.. koji slobodno pasu po livadama, vrletima,.. a ponekad malo prošetaju po asfaltnom putu, koji je na dosta mesta oštećen,.. odronima.
- četiri taverne (kafe-a - kombinovano), jednu (pravu grčku) kafanu,.. tri crkvice,.. i td.
Ulazimo u kuću Europe, i ja govorim mojima- Ne trebamo pokazati, ako nam se jako sviđa,.. uticaće na cenu.

- Kolika je cena ? - pitam,..

- 90 eura,.. ( i važno nam pokazuju papir na kojemu je njihova turistička inspekcija, kategorizovala njihovu vilu,.. ima i cena na papiru,. 90,.. pogledamo - stvarnoo

:)
Najpre se osmehnem,.. ali plaćamo u Lasiju 60, za celu vilu,..

- Nee, nije Lasi bolji, (oni to nama ozbiljnoo ) ,... Zola ima najbolju poziciju na ostrvu,.. jednako je blizu, Lixuri, Argostoli, Efimia i Fiskardo,..
Gledam ih sa odobravanjaem,.. i simpatijom i empatijom,,.. :flert:

,... Ja nudim cenu za najam - 50 (eura) !,.. neverica ,..

I moji saputnici su 'zinuli' od moje drskosti, (apartman im se jako sviđa i teško, da to mogu sakriti,.. pogled sa balkona, izuzetnoo) ,.. ja im dam znak i na srpskom prišapnem: - dobićemo apartman za 60 eura,.. (to je minimalna cena koju morate platiti za 'vako nešto,.. i ja to znam,.. 15 eura po osobi, - iako je ovo za 6 osoba,..)

Spuštaju na 80 - kao teška srca,.. (Vidi se da je 'gazda' muž od Gazdarice,.. mnogo fini lik,.. ' panjo' - duša od čoveka ,.. ali Europa - gazdarica, uvredljivo odriče glavom, ,.. kao,.. ono baš - nema šanse,.. za neki dogovor )
Ne znaju engleski,.. korespodencija o ceni, ide preko olovke i papira, na kojemu ja precrtavam njihovu cenu i pišem našu ponudu,,.
- Imate i telefon (stabilni),.. važno izjavljuju,.. (smešno nam je,.. šta će nam,.. ) ,.. ima i wi-fi,..
- OK,..
Nazivaju zeta, (koji je trenutno u Argostoli-ju,..) i sa zetom udesimo cenu od 60 eura ,.. površina je oko 100m2, dve spavaće, velika dnevna, ,..sa ventilatorima, nema klima uređaja, ali ovde, na par stotina metara iznad mora vazda pirka,.. dobro opremljena kuhinja, kupatilo, puno negovanog cveća okolo, fantastični crveni hibiskusi, koji cvetaju li cvetaju,.., limun fraj,..


- Doći čemo u sredu,.. do tada smo u Lasi-ju,..

- Nee, nikako u Lasi,
- odmah da ostanemo kod njih,.. gazdarica nam toči limunadu ( od pravog limuna)..

. Nee, mi smo već tamo,.. i u Lasi-u, nam je upala sekira u med,.. iznajmili smo jako dobro,.. vila na obali mora,.. prelep vrt, svoja plaža sve klimatizovano (sa tri poveće klime,.. )


DSC_1323.thumb.JPG.ecaeadab08111d53a130a

Ćerka im Marija je lekar u Atini,.. i svi su u Atini,.. jedino u sezoni su u Zoli,.. sem ćerke..

,.. kasnije saznajemo da je Europa nasledila imanje ( i ovaj plac) , koje su delom prodali, da bi ovo napravili,.. ali je zafalilo para,.. malo i kredita,.. i ipak su par apartmana morali trajno prodati (unapred) italijanima da bi završili vilu,..
Možda niste znali,.. Do 1953.g. je Kefalonija bila područje sa najvećim prirastom stanovništva u Evropi,.. svi su hteli živeti na Kefaloniji,.. i onda se desio taj strašan zemljotres,.. i sada se polako oporavlja,..

Zahvaljujući tom zemljotresu, neki su i profitirali:
Deda od naše gazdarice ( u Lasi-u) je za dve plate kupio tri placa uz more ,.. uz hotel Mediteran,.. svi su tada bežali sa Kefe,.. takav je razoran zemljotres bio,.
 

Back
Top