Zapad vs. Rusija - dokaz prijateljstva

Kakvim ilizijam?

Nemam ja nikakve iluzije o njima. Savršeno jasno mi je da bi većina njih vrlo rado mi došla glave, a moraš se složiti da većina i svi nije isto.

Zar ja ateista i skojevac moram tebe srbina i pravoslavca podsjećati na biblisku priču o Sodomi i Gomori i spasavanju pravednog Lota iz tog legla bluda i neznaboštva.

kao prvo ja nisam pravoslavac jer ne verujem u boga
to shto nisu svi nema apsolutno nikakav uticaj na real politiku
to shto mozda ima neki shiptar humanista obrazovan koji na srbe ne gleda kao na neshto shto treba proterati i ubiti meni ne znachi nishta
pa i da ih ima 5 -10% to opet nishta ne menja jer ne odluchuje on nego onih ostalih 90% i oni koji ih vode i gori su 100 puta od tog nekog zaostalog proseka
a sa njima ja ne vidim na balkanu ni danas ni sutra ni za 100 godina mir
ne zato shto mi tako zelimo nego jer ce oni samo nastaviti po starom dokle god ih zapad podrzava
i tu ni evropa ni jugoslavija ni bratstvo i jedinstvo svih nashih naroda i narodnosti ni evropska unija ni bolji standard ne mogu nishta da promene
imali su oni pod njihovim titom sve na grbachu ostalih naroda pa opet chim je otegao papke 81.-kosovo republjik

Док ти овде држиш моралне проповеди које теоријски јесу тачне, шиптар и амер не брину ту бригу и разваљују те у пракси. Њима морал мало значи, и претставити Србина, Руса, муслимана или било ког ко се нађе на погрешној страни сфере интереса као касапина, брадатог манијака и фанатика није никакав проблем.

Opet se ne protivm. Čitavo moralisanje je potaknuto postom druga Derer-a i njegovim nazi stavovima koji nam se samo obijaju o glavu.

Mislim dok god budemo kezili zube i režali na komšiluk i gledali na njih kao na nešto sto je najbolje zaobići da slučajno ne ugaziš tako će se i oni ponašati prema nama.

Nije realno tražiti od nekog da bude dobar i miroljubiv prema tebi ako mu ti samo prijetiš i gledaš kako da uvatiš prvu priliku da mu se malo naje.eš majke.

Mislim kad pogledaš unazad između nas i Albanaca postoji samo neprijateljstvo i nepovjerenje i gdje nas je to na kraju dovelo? Čini mi se da ta politika nepovjerenja i mržnje poslije toliko godina nije pokazala nikakav uspjeh (barem ne kod nas). Pa ako nema pozitivnih rezultata onda nešto nije u redu sa tom politikom i treba je mjenjati.

manje zlo:

Analiza sasvim u redu....

Postoji li nešto, to jest, kakav bi to zaokret morale SAD da naprave, da bi tebe konkretno navele da pomisliš da se njihova politika prema nama menja, pa bila ona i deo nekih njihovih ličnih interesa?
Posmatrajmo na to, kao na iskorišćavanje date situacije. Šta bi konkretno SAD morale da učine?
Amerima je trebala vojna baza u Srbiji iz strateških ciljeva. To su i ostvarili i tu je kraj njihovih apetita za teritorijom.
A ima i nekih, doduše stidljivih i bledih, pokušaja da nas uvere kako nam sada ne žele zlo.
Na primer , njihova vojska ( garda iz Ilinoisa) , sad gradi ili renovira 9 osnovnih škola u Srbiji...Lokalni meštani kažu da su super...

manje zlo:

Analiza sasvim u redu....

Postoji li nešto, to jest, kakav bi to zaokret morale SAD da naprave, da bi tebe konkretno navele da pomisliš da se njihova politika prema nama menja, pa bila ona i deo nekih njihovih ličnih interesa?
Posmatrajmo na to, kao na iskorišćavanje date situacije. Šta bi konkretno SAD morale da učine?

Ти постављаш идеалну тезу, а ја идеалисите сањам у најгорим кошмарима. Светом влада интерес, интерес онога ко је најјачи је да остане најјачи. Стога ја америчку политику не видим као нелегитимну или агресорску искључиво према Србији, већ само као нову историјску епоху у којој по старим обичајима јачи хоће да бије слабијег. И као у свакој историској епохи наићи ће на тврд орах, направити грешку у корацима, или ће се гомила малих сакупити и полупати најјачег. То тако функционише.

Волео бих да балканом, европом и светом завлада љубав и да се сви волимо, ал боље да не причамо бајке.

Poslednja izmena:
Mislim dok god budemo kezili zube i režali na komšiluk i gledali na njih kao na nešto sto je najbolje zaobići da slučajno ne ugaziš tako će se i oni ponašati prema nama.

Nije realno tražiti od nekog da bude dobar i miroljubiv prema tebi ako mu ti samo prijetiš i gledaš kako da uvatiš prvu priliku da mu se malo naje.eš majke.

Kako da ne.

U stvari, ja bih voleo da je to stvarno bilo tako. Ja bih najvise voleo da je kraljevina bila mesto gde smo razbili siptare, ustasiju i druge 'susede' k'o crnci majmune sto kradu banane, al' mi smo uvek furali te neke debilne fore, kao, mi smo isto, mi smo braca, ma mi cemo zajedno, ovo ono

Kita braca

Kita zajedno

Od sad pa zanavek - nogom u glavu

Opet se ne protivm. Čitavo moralisanje je potaknuto postom druga Derer-a i njegovim nazi stavovima koji nam se samo obijaju o glavu.

Mislim kad pogledaš unazad između nas i Albanaca postoji samo neprijateljstvo i nepovjerenje i gdje nas je to na kraju dovelo? Čini mi se da ta politika nepovjerenja i mržnje poslije toliko godina nije pokazala nikakav uspjeh (barem ne kod nas). Pa ako nema pozitivnih rezultata onda nešto nije u redu sa tom politikom i treba je mjenjati.

Ау, ја се трудим озбиљно да разговарам ал ти ме вучеш да кренем да се спрдам, јер то обично радим кад намиришем ЛДПовца или сличног англофила, али потшо мислим да ту не припадаш...

Заиста мислим да ти не треба, нити ја имам времена да ти хронолошки покажем колико су Срби мирољубивији народ од целог комшилука, а поготово од поменутих Албанаца. Коме смо ми кезили зубе. Искључиво оном који је нападао српски наорд. Још од Душана, мада је и тада упитно јер су нпр Грци које је освајао њега сматрали за племенитог и свог владара.

Poslednja izmena:
kao prvo ja nisam pravoslavac jer ne verujem u boga
to shto nisu svi nema apsolutno nikakav uticaj na real politiku
to shto mozda ima neki shiptar humanista obrazovan koji na srbe ne gleda kao na neshto shto treba proterati i ubiti meni ne znachi nishta
pa i da ih ima 5 -10% to opet nishta ne menja jer ne odluchuje on nego onih ostalih 90% i oni koji ih vode i gori su 100 puta od tog nekog zaostalog proseka
a sa njima ja ne vidim na balkanu ni danas ni sutra ni za 100 godina mir
ne zato shto mi tako zelimo nego jer ce oni samo nastaviti po starom dokle god ih zapad podrzava
i tu ni evropa ni jugoslavija ni bratstvo i jedinstvo svih nashih naroda i narodnosti ni evropska unija ni bolji standard ne mogu nishta da promene
imali su oni pod njihovim titom sve na grbachu ostalih naroda pa opet chim je otegao papke 81.-kosovo republjik

Čovječe, pa zar ne vidiš da se čitav tvoj tekst može reći i tako da se umjesto na Albance misli na Srbe i da takav u potpunosti odgovara onome što su devedesetih pričali o nama.

I kao drugo, nisu se ti Albanci na Kosovu i Metohiji 81. stvorili niotkuda, bili su oni tu i mnogo prije Tita i SFRJ. Jedina stvar koja je konstanta u našem životu sa njima kao komšijama je međusobno nepovjerenje i mržnja.

Rezultat više stotina godina takvog odnosa vidimo danas na terenu.

da smo mi srbi imali isti odnos spram albanaca kao oni spram srba
danas albanaca na kosovu ne bi bilo
jer dok su srbi imali vlast populacija shiptara se uvek uvetjavala a srba smanjivala
to je valjda jedini sluchaj u istoriji da se vrshi genocid i etnichko chistjenje nad narodom sve pod patronatom vlasti tog istog naroda
od zabrane komuniosta da se proterani srbi vrate 45. pa na dalje
kad su albanci dobili vlast to se nastavilo s tim shto su sve ostale ne albance shto proterali shto pobili
nas je ovo zatecheno stanje upravo i sustiglo jer smo se ponashali tako"druzeljubivo"i jer nismo gledali na ostale ko na govna koja treba gaziti
a trebali smo

jer dok su srbi imali vlast populacija shiptara se uvek uvetjavala a srba smanjivala
to je valjda jedini sluchaj u istoriji da se vrshi genocid i etnichko chistjenje nad narodom sve pod patronatom vlasti tog istog naroda
kad su albanci dobili vlast to se nastavilo s tim shto su sve ostale ne albance shto proterali shto pobili
nas je ovo zatecheno stanje upravo i sustiglo jer smo se ponashali tako"druzeljubivo"i jer nismo gledali na ostale ko na govna koja treba gaziti
a trebali smo

Bas to.

Mi ni ne možemo biti toliko miroljubivi koliko komšije mogu da nas mrze.

Sećam se kad sam pre par meseci na netu naišao na neku raspravu Hrvata o tome kako je Đorđe Balašević srboćetnik jer je napisao ''Ne lomite mi bagrenje'' iako je ta divna pesma samo inspirisana jednom tužnom pričom jednog Srbina sa Kosova, i nema mnogo direktne veze sa politikom. Ako oni u jednom Balaševiću vide velikosrpskog nacionalistu, o čemu mi onda ovde pričamo?

avan-turista....stvar je cista ko izvor vode, mi se ni ne smemo svrstavati samo na 1nu stranu ,to nas je vec kostalo, ali ako budemo znali balansirati u buducnosti ...odrzivo je. ali samo ,ako budemo imali ljude na celu drzave ,koji ce znati i umeti da glume, osete promene, znati diplomatiju, koriste reci u pravo vreme i na pravom mestu...i da budemo pomalo dvolicni zarad sopstvenih interesa.

a trebali smo

Upravu si brate..mi smo proklet narod :dash:

Boze sta bih dao da sam na mestu kralja 1918 godine...Da ja odredim granice SRBIJE i proteram sluge okupatora....

Čovječe, pa zar ne vidiš da se čitav tvoj tekst može reći i tako da se umjesto na Albance misli na Srbe i da takav u potpunosti odgovara onome što su devedesetih pričali o nama.

I kao drugo, nisu se ti Albanci na Kosovu i Metohiji 81. stvorili niotkuda, bili su oni tu i mnogo prije Tita i SFRJ. Jedina stvar koja je konstanta u našem životu sa njima kao komšijama je međusobno nepovjerenje i mržnja.

Rezultat više stotina godina takvog odnosa vidimo danas na terenu.

pa moze da se kaze za bilo koga uz odgovarajucu propagandu
pa?
da li oni jesu takvi a mi nismo takvi?
da li su srbi proterivali albance od 1912. pa na ovamo?
ako jesu kako to da im se broj stalno uvecavao a srba smanjivao?
nema logike
zar nismo imali to shto ti predlazesh skoro 50 godina i kao rezultat smo dobili ovo shto smo dobili?
da svi mrzimo isto valjda bi srbi albance satrali od 1912. a imali su bezbroj prilika
ali uvek je u tim situacijama kada smo mi bili jachi izlazio taj zanemarljiv procenat na koji ti aludirash iz tih naroda da "pruzi ruku pomirenja" i svesno ili nesvesno zashtiti onu pravu vecinu
mrznja postoji ali ja ne vidim kako ju je se taj tvoj model bratstva i jedinstva pa reshio
da sad svi rashirenih ruku trazimo pomirenje i trazimo normalne albance ne bi nishta menjalo ko ni ikada pre jer sada su oni jachi,a to je palilo za njih kada smo mi bili jachi
albanci sad pomirenje ne zele kao ni tada ali su tada morali da ga kao fol prihvate
a kad bi se okolnosti promenile pravo lice bi se pokazalo i onda bi mogao da pushish tuki sa tvojim bratstvom i humanoshcu i idealima
ista stvar i sa hrvatima i sa albancima i sa svima ostalima

pa moze da se kaze za bilo koga uz odgovarajucu propagandu
pa?
da li oni jesu takvi a mi nismo takvi?
da li su srbi proterivali albance od 1912. pa na ovamo?
ako jesu kako to da im se broj stalno uvecavao a srba smanjivao?
nema logike
zar nismo imali to shto ti predlazesh skoro 50 godina i kao rezultat smo dobili ovo shto smo dobili?
da svi mrzimo isto valjda bi srbi albance satrali od 1912. a imali su bezbroj prilika
ali uvek je u tim situacijama kada smo mi bili jachi izlazio taj zanemarljiv procenat na koji ti aludirash iz tih naroda da "pruzi ruku pomirenja" i svesno ili nesvesno zashtiti onu pravu vecinu
mrznja postoji ali ja ne vidim kako ju je se taj tvoj model bratstva i jedinstva pa reshio
da sad svi rashirenih ruku trazimo pomirenje i trazimo normalne albance ne bi nishta menjalo ko ni ikada pre jer sada su oni jachi,a to je palilo za njih kada smo mi bili jachi
albanci sad pomirenje ne zele kao ni tada ali su tada morali da ga kao fol prihvate
a kad bi se okolnosti promenile pravo lice bi se pokazalo i onda bi mogao da pushish tuki sa tvojim bratstvom i humanoshcu i idealima
ista stvar i sa hrvatima i sa albancima i sa svima ostalima

Upravo ti o tome i pričam cjelo vrjeme.

I šta ti na kraju predlažeš?

Da sačekamo malo dok mi ponovo ne ojačamo i neje.emo im se mila mame, pa za 50 godina kad oni opet ojačaju da se oni nama naje.ebu mame, i tako u krug u intervalima od 50 godina sve dok postoiji ova planeta?

Opet ti ponavljam. Takvim odnosom jednih prema drugima ni mi ni oni nismo odmakli dalje od starta samo se smjenjujemo na startnoj liniji.

Ovakav pristup problemu do sada nije donio nikakvo rješenje ili barem neki pomak prema trajnom rješenju problema i zato ga treba mjenjati.

pa ne radimo kroz istoriju isto to upravo i jeste stvar choveche
oni kad imaju vlast nas proteruju,mi kad imamo sa njima se mirimo
to nije normalno a zato smo i ovde
sledeci put kad i ako se situacija promeni treba govna poslati preko prokletija odakle su i doshla
ono shto nije a trebalo je uraditi bilo 1918. bilo 1945.
a ne sa njima ponovo graditi "zajednichku budutjnost"
ili oni ili mi
nema 3. pokushali smo i to trece je "oni"samo na dzuem shtapu

Kako da ne.

U stvari, ja bih voleo da je to stvarno bilo tako. Ja bih najvise voleo da je kraljevina bila mesto gde smo razbili siptare, ustasiju i druge 'susede' k'o crnci majmune sto kradu banane, al' mi smo uvek furali te neke debilne fore, kao, mi smo isto, mi smo braca, ma mi cemo zajedno, ovo ono

Kita braca

Kita zajedno

Od sad pa zanavek - nogom u glavu

Sa boldovanim djelom se i ja slažem.

Do u dosadašnjoj istoriji smo više nego dovoljno puta dokazali da nismo sposobni biti braća ili za bilo kakav zajednički život.

Dio sa nogom u glavu mi se ne sviđa jer i drugi može da uzvrati isto tako nogom u glavu, a da stvar bude gora po nas svi oni imaju prijatelje koji nose za 4-5 brojeva veće čizme od nas. Tako da čak i da uspijemo nekog zveknuti nogom u glavu i od prve ga srušiti na pod taj prijatelj ima da mu priskoči i izgazi nas ko ponjavu..

Zato, za početak bi možda bilo najbolje da se pravimo ka se ne poznajemo, kao da su oni u stvari novo doseljeni komšije pored naše kuće na sred puta i da se jednostavno pravimo da ih ne primjećujemo i da se tako ponašamo narednih 50-ak godina. Tek toliko da se zaboravi da smo ikad imali nešto zajedničko sa njima. Poslije toga možemo početi da se pozdravljamo kad se sretnemo negdje u svjetu, a u najgorem slučaju i da počnemo svraćati jedni kod drugih na kafu.Dalje šta će biti o tom po tom. Ovo bi bilo dovoljno za početak.

Stvarno mi nisu jasne neke stvari koje se ovde provlače.

Kakvo pomirenje sa Albancima? Kako je to moguće uopšte? Pa nismo mi u ovoj ''svađi'' sa njima jer nam se, eto, dig'o qurac da se kačimo sa nekim. Nisu to Tajlanđani ili Urugvajci pa da se svađamo sa njima bez ikakvog logičnog razloga.

Oni hoće deo naše teritorije i smatraju ga svojom vekovnom zemljom. Mi, sa druge strane, nećemo da damo deo svoje teritorije, jer, em ga smatramo svojom vekovnom zemljom, em i da je od juče deo naše države - ne vidim da bi ijedna iole normalna zemlja to uradila. Kao što uostalom ni ne rade. Ni Kipar, ni Narodna Republika Kina, ni Republika Kina, ni Gruzija, ni Moldavija, nijedna država. Dakle, oni guraju svoj interes, mi guramo svoj. Što je uostalom prirodno.

Stvarno mi nisu jasne neke stvari koje se ovde provlače.

Kakvo pomirenje sa Albancima? Kako je to moguće uopšte? Pa nismo mi u ovoj ''svađi'' sa njima jer nam se, eto, dig'o qurac da se kačimo sa nekim. Nisu to Tajlanđani ili Urugvajci pa da se svađamo sa njima bez ikakvog logičnog razloga.

Oni hoće deo naše teritorije i smatraju ga svojom vekovnom zemljom. Mi, sa druge strane, nećemo da damo deo svoje teritorije, jer, em ga smatramo svojom vekovnom zemljom, em i da je od juče deo naše države - ne vidim da bi ijedna iole normalna zemlja to uradila. Kao što uostalom ni ne rade. Ni Kipar, ni Narodna Republika Kina, ni Republika Kina, ni Gruzija, ni Moldavija, nijedna država. Dakle, oni guraju svoj interes, mi guramo svoj. Što je uostalom prirodno.

Zamisli čuda i oni tvrde da mi hoćemo dio njihove teritorije. I sa druge stane ne žele da nam ga daju.

Zato kao što rekoh narednih 50 godina da se pravimo da ne postoje dok se malo glave na obe strane ne ohlade pa da onda pokušamo naći neko trajno rješenje problema.

Zamisli čuda i oni tvrde da mi hoćemo dio njihove teritorije. I sa druge stane ne žele da nam ga daju.

Zato kao što rekoh narednih 50 godina da se pravimo da ne postoje dok se malo glave na obe strane ne ohlade pa da onda pokušamo naći neko trajno rješenje problema.

zamisli chuda
i oni i britanci svojataju lorda bajrnoa
zamisli chuda i oni i makedonci svojataju aleksandra velikog
treba malo glave da se ohlade pa nakon jedno 50 godina da se utvrdi je l su to bili britanac i grk il 2 shiptara

Back