Zapad postaje komunisticki

serb_pagan, jesi li ti čuo za kate*? Je si li čuo za Don Kihota
i njegovu "žestoku" borbu s vetrenjačama? O čemu ti pričaš?
Da nisi možda Ilija Čvorović?

* kate - karate disciplina, u kojoj nema stvarnog protivnika, već se borba obavlja sa "vazduhom",
odnosno zamišljenim protivnikom.

Strela:
Možda mi dubokoumno diskutujemo o komunizmu, što smatram
za kompliment, ali ti definitivno PLITKOUMNO diskutuješ o kapitalizmu,
i ne samo o kapitalizmu...
Tebi definitivno nije jasno više pojmova, a jedan od njih je DRUŠTVENI ODNOS,
i stvarno me ne zanima hoćeš li se za pojašnjenje obratiti Jabučilu ili nekom drugom!

С обзиром да неки желе да оно што Стрела зове "друштвени понос" продају или само дају за разна обећања, добар део мог форумског деловања је упућен на то да људи схвате да нити је на Западу све добро, нити ми морамо обавезно тамо, нити ће увек бити катастрофа ако им кажемо НЕ.
А то све у вези актуелних "преговора" - читај: притисака и условљавања.

PLESsitnihDEMONA:
Marlone,Amerika i Engleska su uvek upravu! :lol:
Pa Ples gledano na nivou propagande kojim obasipaju javno mnjenje, cini se. Secam se kad je bila ona ekspedicija u Iraku da istrazi da li imaju nuklearno ili biolosko oruzje, dosao covek lepo nazad... naucnik, Britanac, nije neka placena budala napravio izvestaj dao ga na uvid Parlamentu...naravno u izvestaju pise da nije bilo oruzja za masovno unistenje o cemu su balavile sve njihove TV stanice 24 sata na dan i podgrevale histeriju. Kada nisu mogli da ga na njihovom"anketnom odboru" smlave, pocelo javno blacenje, kada ni to nije pomoglo ostaje komunjarski zadnji potez ala zox, samoubistvo iz zasede...ovog puta u sumici pokraj njegove kuce. Istraga zavrsena za 38 minuta. Niko ga nije spominjao vise na TV kao da je iz 5 engleske conference lige :lol: . Rat poceo, Irak okupiran, oruzja za masovno unistenje nema..ameri kazu zaj*bali smo se...britanci isto...Bler ode na odmor u Dubaji isto tamo gde je bio Djika, jedino udovica jadnog coveka svaki dan se pita da li zivi u demokratskom drustvu ili ortodoksnom komunjarskom.

PLESsitnihDEMONA:
Marlone,Amerika i Engleska su uvek upravu! :lol:

И поред смајлија питам се колико је "Плес" био озбиљан. Сигурно бар у извесној мери јесте. Уосталом ако се нечије име на форуму поклапа са називом Видојковићеве књиге...
Иначе, не знам шта још треба тај Запад да уреди или тамо да се догоди да би неки схватили да они НИСУ УВЕК У ПРАВУ.
И то не на нивоу "Америка (или Европа) није саврешена, АЛИ..." него на нивоу "Америка (а и Европа, зашто да не) треба да напусти идеје о светској доминацији и наметању својих модела".

Duh Sekire:
И поред смајлија питам се колико је "Плес" био озбиљан. Сигурно бар у извесној мери јесте. Уосталом ако се нечије име на форуму поклапа са називом Видојковићеве књиге...
Иначе, не знам шта још треба тај Запад да уреди или тамо да се догоди да би неки схватили да они НИСУ УВЕК У ПРАВУ.
И то не на нивоу "Америка (или Европа) није саврешена, АЛИ..." него на нивоу "Америка (а и Европа, зашто да не) треба да напусти идеје о светској доминацији и наметању својих модела".
Ples se zeza, ali uvek da lep slagvort za diskusiju. Nego brate, je*es komunizam, ovo danas, meni je reinkarnacija Orvela, a bogme za nekih 50 godina moze da bude i Matrix, kakav je nivo svesti populacije na ovoj planeti.

marlon:
Ples se zeza, ali uvek da lep slagvort za diskusiju. Nego brate, je*es komunizam, ovo danas, meni je reinkarnacija Orvela, a bogme za nekih 50 godina moze da bude i Matrix, kakav je nivo svesti populaciji na ovoj planeti.

Па добро ако се зеза, видим ја да је мање задрт него онај "паган"...
Оно за Орвела си делимично у праву. Међутим, оно што је Зиновјев превидео у свој књизи тада још није било феномен (књига је писана 1993).
Тај феномен се зове ИНТЕРНЕТ. На Интернету буквално можеш све да нађеш и он конкурише већ и водећим медијима. Тачно је да Америка на неки начин контролише нет (био је недавно један међународни скуп о томе), али да се не лажемо - ја сам имао прилике да видим сајтове са видео матаријалом у коме терористи скидају америчке војнике снајперима. И уживао сам у томе.

Мислим да би се текст овог аутора чак могао проширити и у много шири контекст од суво-економског. Ствар је такође културне природе јер је и сам појам Запада и западњаштва у својој основи геополитички и то много више политички него ли географски.
Запад пребива на сопственој представи о узвишености и надмоћи. Но, таква замисао се никада не би могла завршити на томе да не постоји упоредни предмет према коме би се успоставила релација.
Исток је целу ''европску историју'' играо ту улогу културног магарца са ког је Запад преузимао све вредне идеје, преображавао их у своје логичко рухо и представљао као своје. Примера је безброј, од уметности, философије, религије до науке.

Данас је дошло време када та прича (можда је исправно назвати је и митом) мора платити своју цену јер ни Исток није више оно што је био као ни Запад коме у овом елементу још увек у великој мери недостаје самосвест и самоопажај.
Последњи трзаји западних естаблишмента се још заснива на томе да пооштрава црту између себи прихватљиве и неприхватљиве културне матрице. Све то, на скривени начин, почиње да личи на најсуморније доба инквизиције и средњег века (отуда на Западу та асоцијација као на најмрачнији период човечанства - да ли је он то по себи уистину и био ?! данас не можемо ни потврдити ни оповргнути) тако да се још на крајњи начин покушавају исфорсирати стереотипи људи о томе што је ''комунистичко, робовласничко, деспотско, ирационално, пасивно, празно, неосновано, крхко, итд...'', заборављајући при том на ону сјајну Замјатинову реченицу о дефиницији и функцији јеретика (коју је Дух Секире својевремено држао у свом потпису).

Јасно је да се свет претвара у глобалну творевину коју индивидуална свест, а чак ни колективна не могу више пратити. Према томе ситуација у белом свету као и код нас на брдовитом Балкану, тако се и потврђују теза према којој у постмодерном свету не постоји више основа за уздање у ''стабилне системе'', јер и на глобалном плану утисак хармоније је веома кремаст привид.
Можда је црна рупа и сопственог ширења прешла у фазу скупљања...... It's waiting for to see the outcome !

Претпостављам да би се око овога могла сложити већина људи па били они националисти, комунисти, пагани, демократе, само да нису лицемери.

Заратустра, огроман респект и слагање са претходним постом.
Ред је да нешто објасним о самој књизи. Зиновјев износи "радну хипотезу" да Запад није онакав каквим се претставља, да он у себи садржи чак елементе комунизма. Осим тога, он је од издавача добио задатак да "опише Запад". Тај задатак је свакако био тежак и Зиновјев није свуда издржао. Негде је и поклекао, нешто је превидео, негде се чак пролупао... Уосталом, ко не би...
Иако дело није формално подељено осим на кратка поглавља (која су погодна за цитирање), после уводних чланака можемо рећи да он креће у описивање Запада у три аспекта:
1) РАДНИ
2) КОМУНИТАРНИ
3) ЉУДСКИ МАТАЕРИЈАЛ
Мислим да је методолошка грешка што ово даље није заокружено јер би дело било конзистентније. Најбоље дефиниције (по мени) Зиновјев је дао у првом делу где описује радни аспект Запада - стицање профита и производна предузећа - кроз опис "радних ћелија". Највише домете достиже у објашњавању јасне чињенице (коју некако напрасно заборављамо) да на Западу на радним местима (а тамо је човек 8 сати сваког радног дана) НЕМА АМА БАШ НИКАКВЕ ДЕОКРАТИЈЕ. Веома је добра критика економске сфере, уопште: "тоталног" капитала и тако даље... Доста тога биће пренето у наредним месецима.
У објашњавању комунитарног аспекта (уређење људског друштва) он указује на то колико то друштво на Западу заправо (ни)је демократско. Колико почиње да личи на оно што смо имали у СССР.
Најслабија му је анализа антрополошког аспекта. Иако је у основи погодио тезу да свако друштво зависи од људи који га креирају, у самом опису направио је низ грешака. Не могу се сложити са његовом критиком масовне културе "западњаштва", насупрот елитне некадашње "западно-европске". Мени лично је "Господар Прстенова" бољи него "Чича Горио". Како већ рекох феномен интернета, постиндустријског друштва је превидео. Ако онда то и није било тако актуелно (подсећања ради бум Интернета је од 1995, књига написана 1992), велика му је грешка ниподаштавање улоге техничког прогреса - он чак тврди да ни индустријска револуција ништа битно није изменила. То је страховита омашка.
Такође, мислим да почетак Запада није добро објаснио и исувише га везује за настанак капитализма. Самим тим може доћи и до омашки у погледу његовог краја. Зиновјев тврди да је Запад у "зрелој фази", што је тада свакако било тачно. Ја тврдим, сада 2005, да је Запад ушао у фазу (пр)опадања.
Разумљиво је што то Зиновјев није могао видети 1992. Осим тога, вероватно је био исувише под итиском тадашње пропасти Русије. Он истина наводи једном да Кина, а ни муслимански свет нису савладани, али не каже ништа о могућности да неко оспори западну доминацију.
На моменте је Зиновјев огорчени дефетиста.

dushe sa sekirchetom,bez ljutnje molicu,mislis li ponekad svojom glavom,ili je jedino sto znas da postavljas textove nekih neokomunjarskih autora?
globalizacija,pa shta?sadam husein,ja kazem ko ga *ebe....i zasluzio je...muslimani isto...
zapad jeste predvodnik covechanstva,uvek bio i uvek ce biti,po prirodnom pravu najjacheg...tako je to u ljudskom drushtvu.
demokratija...haha,pa ona i nije stvorena medju jednakima...zna se gde i kako je nastala...u svakom sluchaju,bolja je od bilo kog drugog uredjenja...mene vishe interesuju ljudska prava kao tekovina demokratije.u pogledu ostalog tzv."vlasti naroda"nemam iluzija...narod NE MOZE da vlada...uvek je drzava imala krug realnih gospodara i uvek ce tako biti,navedi bilo koje uredjenje i uvek ces naci da je vlast bila u rukama odredjenog kruga ljudi

.....мала дигресија

Серб-пагане,
Да ли знаш да је Кина од 6.-7. в. до 13. била у феудалном друштву - СЛОБОДНОГ ТРЖИШТА, као и да никада није познавала робовласништво које је постојало у Европи. Зато провери неке ствари пре него што кажеш да би могао разговарати аргументовано.....

....Није Запад одувек био предводник човечанста, него од доба ренесансе и научног препорода у Европи.

Zarathustra:
.....мала дигресија

Серб-пагане,
Да ли знаш да је Кина од 6.-7. в. до 13. била у феудалном друштву - СЛОБОДНОГ ТРЖИШТА, као и да никада није познавала робовласништво које је постојало у Европи. Зато провери неке ствари пре него што кажеш да би могао разговарати аргументовано.....

....Није Запад одувек био предводник човечанста, него од доба ренесансе и научног препорода у Европи.

hoces da kazes da je kina bila predvodnik covechanstva jer je imala "slobodno trziste"?znas na sta mislim,pusti sad 6-7.vek i kineski feudalizam...ako mene pitas ti kinezi su oduvek bili slabici,gazio ih je ko je stigao,od engleza i portugalaca do japanaca...jedino su uspeli da pobede sami svoje...
a ko je bio predvodnik,to se vidi sada,vidi se ciji stavovi i shvatanja vladaju svetom...kineska sigurno ne

serb_pagan:
lobalizacija,pa shta?sadam husein,ja kazem ko ga *ebe....i zasluzio je...muslimani isto...

Србине брате, а да ли су заслужили они који су нас бомбардовали.

serb_pagan:
zapad jeste predvodnik covechanstva,uvek bio i uvek ce biti,po prirodnom pravu najjacheg...

Увек?!?
Дефиниши ми то увек.
Диносауруси су НЕКАДА били најјачи, па им је дошао крај.
Ја тврдим да Запад већ САДА није најјачи. Тачније, Запад би могао да преокрене ток ствари једино ако би кренуо у директан обрачун са свим осталима по цену гушења интерних различитости, укидања демократије и на крају крајева великог пада стандарда становништва. То се неће догодити, јер не може да се догоди.
Према томе, Запад губи доминацију око 2020 године (отприлике када ми треба да уђемо у ЕУ). Да ли онда треба да због тог "уласка" сада пљујемо по себи и аминујемо им што су нас бомбардовали тако што ћемо бити "конструктивни" на Косову?!?

serb_pagan:
mene vishe interesuju ljudska prava kao tekovina demokratije

Чија људска права?!?
Шиптара, балија који су нас убијали?!?
Па да нема тих "људских права", да побеђује јачи као што је хиљадама година ми Срби бисмо постигли своје националне циљеве силом. Шта су имали да се мешају они који су и сами геноцидни.
"Ко је безгрешан нака први баци камен".

serb_pagan:
narod NE MOZE da vlada

Одлично!
Онда је уређење Народне Репшублике Кине најбоље. Тамо се бар народ не замајава са изборима.

kakvi shiptari,kakvi dinosaurusi??!!! o cemu uopste pricash...recimo tvoje i moje pravo da pricamo sta mislimo i da za to ne odgovaramo nikome..uglavnom na ustavom zagarantovana prava...a u krajnjoj liniji,i shiptari su ljudi...ili mozda mislish drugacije?
nemam nameru da aminujem klintonovsku bagru za ono sto su ucinili mojoj zemlji,ali istini za volju nisu oni prvi koji su nas napadali.muslimani su to radili 600 godina,pa sad smo opet u nekim solidnim odnosima sa turskom npr.ovo bi se oduzilo u raspravu o vladavini miloshevica i njegovoj politici prema shiptarima i medjunarodnoj zajednici,koja je na neki nachin izazvala divljacku agresiju...sila boga ne moli
uglavnom,smatram da sanjash obnovu komunizma,mrzish zapad,ali volish zapadni standard i tehnoloshka dostignuca,sto je kontradikcija samo po sebi
kada sam rekao da narod ne moze da vlada,mislio sam na upravljacku funkciju koju ne mogu obavljati svi,vec odredjeni ljudi,koje eto,u demokratiji bira narod...pusti coveche komunizam,da lezi na djubrishtu gde mu je uostalom i mesto...to ovde nikad vishe nece proci
uglavnom,mislim da zivis u nekom svetu snova,previshe idealizujesh stvari...brate,para vrti,para vrti gde burgija nece,para ide,para ide,gde bekrija ne moze....to ti je sustina politike,lokalne,drzavne,medjunarodne-NOVAC...

Anyway.....схватићеш о чему ти причам, можда те и заинтересује, кад будемо сведоци ''нечијег'' предводништва у свету за неких 10-15 година.
Ти ћеш их вероватно и онда називати комунистима јер ти неће бити јасно.

Сетићеш се ових мојих речи:
早的星球从东方来! Јутарња звезда се диже са истока ! ;)
(Дзао де сингћио цунг дунгфанг лаи)

serb_pagan:
uglavnom,smatram da sanjash obnovu komunizma,mrzish zapad,ali volish zapadni standard i tehnoloshka dostignuca,sto je kontradikcija samo po sebi

Управо тако лепи мој.
А колико је контрадикција, закључи сам.

Кажу да слика говори к'о хиљаду речи...
chin4862.jpeg
ch99_09_08_3.jpg

cnemchina2small.jpg

DSCF0555.JPG

Уместо закључка:
Нисам ја генерално против западних вредности, ја сам против њиховог некритичког прихватања.
И нисам за одбацивање свих западних вредности. Зашто бисмо рецимо одбацивали оно што су Кинези прихватили...

to ZARATHUSTRA

sta,sad ja trebam da kachim slike zapadnjackih tehnoloskih dostignuca i gradjevina???hehe,mrzi me,ionako svi znaju...lepe su im te zgradice,dobro se setishe da ih naprave,imaju milijardu i po robova koji zive ko psi,rade za 100 dolara mesecno u fabrikama u uslovima kakvi u evropi nisu bili ni u 19.veku...
a ova poslednja slika ti je hong-kong,inace bivsha britanska kolonija..zato i izgleda svetski...nije to NR kina napravila

Не брате, ја сам Србин и имам право да волим кога хоћу.
Такође имам право и да мрзим кога хоћу, посебно оне који су нас бомбардовали и сада нам намећу једнострана решења "за наше добро".

Слажем се тобом у једноме. Време ће показати.
早的星球从东方来! Јутарња звезда се диже са истока !
(Дзао де сингћио цунг дунгфанг лаи) - Заратустра царе, штета што више нема потписа на овом форуму.

mislim da grešiš pagane,dominantne sile u svetu su se stalno menjale tokom istorije,na svakih 50,100 ili 300 godina nebitno je smena mora doći...sva je prilika da će u budućnosti dominirati kinezi,japanci i indijci možda rusi...ne može ni anglo-saksonsko doba večno da traje...

serb_pagan:
izvini brate,ako si kinez...imas pravo da volis svoju naciju i njene vrednosti
ja volim srbiju i evropu i njihove vrednosti...a kinezi ce moci uvek i zauvek da predvode samo kineze i nikog drugog...uostalom,zivi bili pa videli

Ја мрзим Србију па зато овако пишем
laugh2.gif

Говоримо о сналажењу у данашњем свету, а не о традицији.
Шта смо сада прагматичари или традиционалисти ? :roll:

Zarathustra:
Ја мрзим Србију па зато овако пишем
laugh2.gif

Говоримо о сналажењу у данашњем свету, а не о традицији.
Шта смо сада прагматичари или традиционалисти ? :roll:

ma nema zime za nas kad dođe kineska era,dokle god je 3 miliona naše kineske pravoslavne braće:lol: imaćemo na koga da se oslonimo:)

Elvin:
ma nema zime za nas kad dođe kineska era,dokle god je 3 miliona naše kineske pravoslavne braće:lol: imaćemo na koga da se oslonimo:)

Јаооо немој молим те о Бл-овој братији...
Уосталом, прочитајте И-Чинг (Књига промене) - мени је то логичније него јудеохришћанство.

Back