Zapad je oduvek gledao da Srbiju pokori, podjarmi, eksploatise, iskoristi

Тихи

Starosedelac
Poruka
162.257
NEPOZNATA SLIKA SRBIJE
Venecijanski MMF ucenjivao Nemanjiće


Mleci od nas kupovali sirovine, a sprečavali da ovladamo prerađivačkim tehnologijama. Na Balkanu uspostavljena rođačka vladavina. Zaboravili smo sopstvena iskustva i nasleđe

rep-U-DUBROVNIK_620x0.jpg


INTERESI velikih sila na Balkanu bili su i ostali jedina mera njihove naklonosti prema Srbiji. To je uobičajen način vođenja spoljne politike moćnih država, koje moć dokazuju izazivanjem i upravljanjem krizama na tradicionalno trusnim područjima. U Srbiji se to često ne razume, pa se trenutne političke naklonosti velikih sila proglašavaju doživotnim ljubavima, kažu istoričari.- Naša je tradicija da nastupamo naivno kao deca, očekujući pravdu, potvrdu i podršku od moćnih zemalja koje se vode isključivo svojim interesima - kaže istoričar Borisav Čeliković, urednik biblioteke Sabornik u Službenom glasniku. - U naporima da dobijemo od nekog pohvalu i da nas neko primi u svoj tabor, zanemarujemo stare greške i ponavljamo ih. Zaboravljamo i ono u čemu smo zaista bili dobri i veliki, pa gubimo samopoštovanje. Za to je odgovoran deo srpske elite koji se s prezrenjem odnosi prema svojim tradicijama, iako ih ne poznaje, a nekritički usvaja tuđe, čak i kad su neprijateljske.

Biblioteka Sabornik izdaje knjige koje se bave malo poznatom srpskom prošlošću. Sagovornik „Novosti“ ističe da nam prošlost nije nepoznata zato što o njoj nema svedočanstva i dokumenata, već zato što se oni ne istražuju. Zato su najdragocenije knjige koje otkrivaju vremena i događaje u kojima je formiran identitet Srbije i Srba, ali i sliku koju su drugi narodi stekli o nama.

- Često se potcenjuje moć tradicionalnih predubeđenja, mitova i uverenja u odnosima naroda i država - veli Čeliković. - Ovu grešku je kod nas napravio deo intelektualne elite koji je kritičko sagledavanje srpske istorije pretvorio u njeno poricanje. Taj proces je započet u doba „integralnog jugoslovenstva“, vrhunac je doživeo u vreme komunizma, a i danas traje. Zaboravili smo sopstvena iskustva i nasleđe, a nismo pročitali ni razumeli kako su nas drugi videli. To je opasno za narod koji živi na mestu gde se vekovima ukrštaju interesi velikih sila i civilizacija.

On smatra da se moramo vratiti do Srednjeg veka da bismo razumeli kako su formirana uverenja i predrasude o Srbiji. Knjiga „Srbija i Venecija od 6. do 16.

veka“ akademika Momčila Spremića, koji je istraživao mletačke arhive, otkriva do sada nepoznata svedočanstva. Približava nam sliku srednjovekovne srpske države koja je civilizacijski bila deo „vizantijskog komonvelta“, a ekonomsku moć je sticala trgovinom s Mletačkom republikom. Venecija je bila glasnik novog doba u kome će patrijarhalni autoritet careva i kraljeva zameniti autoritet vladavine finansijsko-trgovačke oligarhije.
- Istraživanje srednjovekovnih arhiva dalo je veoma aktuelne podatke - kaže Čeliković. - To je vreme kad Mletačka republika doživljava uspon jer ima evropski monopol u bankarstvu, trgovini i pomorskom transportu. Ona iz srednjovekovne Srbije kupuje sirovine, a sprečava da se u nju prenesu prerađivačke tehnologije. Mleci srpske vladare uslovljavaju kreditima kao neki srednjovekovni MMF, čak i kad je reč o nabavci oružja za suprotstavljanje najezdi Osmanlija. Venecijanci i u trenucima kad se odlučuje o sudbini Evrope na prvo mesto stavljaju svoju zaradu.

Zato Mleci navode krstaše da 1204. godine razore Carigrad, a da na ime „troškova transporta“ uzimaju najveći deo plena. Venecija srpskim vladarima šalje usmenu podršku za borbu s Osmanlijama i izjave saučešća kad Turci osvoje neke teritorije, a istovremeno sultanu šalju darove i čestike na „veličanstvenim pobedama“.

- Srbi i tada, kao i kasnije, često precenjuju snage i uzimaju na sebe teret borbe koju ne mogu da iznesu - ističe Borisav Čeliković. - Kao kad despot Đurađ pokušava da napravi hrišćansku koaliciju za odbranu Evrope, a Zapad mu se podsmeva, sve dok mu Osmanlije ne dođu pred vrata. Svedočanstva o tome nalaze se u venecijanskim arhivima, jer je mletačka obaveštajna služba pomno pratila situaciju u srpskim krajevima i slala mnoštvo detaljnih izveštaja.

On naglašava da su i carigradski arhivi puni važnih vizantijskih i osmanlijskih dokumenata o Srbima, ali su potpuno zanemareni. Zato je nam je tek pre nekoliko godina francuski istoričar otkrio vizantijsku povelju koja nesporno dokazuje da su Srbi imali državu i kraljeve pre Nemanjića.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovn...l:516441-Venecijanski-MMF-ucenjivao-Nemanjice

Kao sto vidimo nista se nije promenilo 1000 godina u odnosu zapadnih drzava prema nama. Uvek zelja da nas pokore, eksploatisu , podjarme, iskoriste.....

On ističe paradoks da je institut u Prinstonu zainteresovan za istoriju srpskog srednjovekovlja, a da u isto vreme Srbija priprema školski program u kome će se istorija izučavati fakultativno.
- Isključivanje istorije iz školskog sistema, što će se desiti ako istorija postane izborni predmet, imaće katastrofalne posledice - ogorčen je prof dr Stanković. - Deca koja se ne nauče da razmišljaju o istoriji potpuno su upropašćena. Od njih neće niko moći da napravi ni dobre inženjere ili kompjuteraše, već samo robovsku radnu snagu. Takvi eksperimenti već su izazvali tragediju koja je dovela do zaglupljivanja čitavog društva.

Stanković upozorava da nepoznavanje sopstvene prošlosti ima teške posledice u sadašnjosti. Upravo to je razlog što deo samoproklamovane elite prezentuje srpsku istoriju na način kako je to činila Austrougarska u ratnoj propagandi, kada su Srbi nazivani „neevropskim narodom“ i „pokvarenim Vizantincima“.

- Tu je već reč o kompleksu niže vrednosti kod nekih Srba - smatra dr Stanković. - Jer jedina prava evropska država u srednjem veku, sve do renesanse je bila Vizantija, a Srbija je pripadala njenom krugu u svakom smislu. Zato je apsurdno da se u Srbiji danas na Vizantiju gleda kao u Evropi u 19. i prvoj polovini 20. veka. Odvajanjem srpske srednjovekovne istorije od vizantijske, oduzima joj se smisao i suština. Zaklanjanje iza „autoriteta“ je stara boljka provincijalizovane srpske nauke, koja se najviše plaši iznošenja mišljenja i originalnosti. Zato ostaje učaurena u jednom virtuelnom svetu čija je jedina svrha da se ništa ne sazna, a da svi koji su spremni da služe takvim maloumnostima dobiju ili zadrže neke mizerne privilegije.

SRBI SU BILI I ROMEJI

PRIPADNOST romejstvu nije poništavala srpsku etničku, jezičku i svaku drugu pripadnost i identitet, kaže prof. dr Vlada Stanković.
- Naprotiv, samo zato što je pripadala u potpunosti vizantijskom svetu, srednjovekovna Srbija je mogla da razvije i nacionalni identitet i nacionalne vrednosti - objašnjava dr Stanković. - Sveti Sava dobija crkvenu samostalnost i položaj arhiepiskopa od cara, a ne od patrijarha, kako se često ističe, jer je bio carev rođak i zato što je u potpunosti pripadao vizantijskom svetu. Time je Srbija izuzeta od neposrednog uticaja jedne grane romejske vlasti i postala porodični posed jedne grane Nemanjića. Zbog određene unutrašnje samostalnosti koja je uslovila da srpska crkva postane potpuno nacionalna, nikada se nije razvila politička pripadnost romejstvu i Romejima, nadnacionalnoj kategoriji koja je predstavljala „političku“, a ne stvarnu naciju.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovn...l:516441-Venecijanski-MMF-ucenjivao-Nemanjice

Kao sto mozemo videti Srbija nikada nije imala nijednog prijatelja na zapadu

Oduvek su zapadne sile zelele da nas porobljavaju eksploatisu koriste...
 
Јој ал волим ове теорије где смо ми Срби небески трн у оку злог Запада.
У реалности, столи их бојко за нас.

I boli ih i ne boli ih,sve zavisi kako politicke sfere
cvetaju kod sila onog i sadasnjeg vremena.
Problem je sto mi ,kao narod i politicki establisment
ne znamo igrati igre...Zavere itekako postoje,ali
mi ni toga ili nismo svesni
ili odbijamo da shvatimo da Svet zapadni Svet ide
po principu da mu se dodvorava ili koriste jaki lobiji.
Glup je onaj ko misli da lobiji nisu niko i nista od organizacije.
 
:hahaha: Ma dašta. Najveće svjetske sirovine i zalihe željeza, bakra, boksita, zlata, srebra, ugljena, drva, kamena, nafte, prirodnog plina... nalaze se u Srbiji. :cepanje: Tko kontrolira Srbiju, kontrolira čitav svijet! :lol: Joj, mitomani, da vas nema, trebalo bi vas izmisliti da se imamo kome i čemu smijati. :hahaha: :hahaha: :hahaha1: :rotf:
Interesi nisu samo u zlatu, srebru, kamenu, nafti. ima interesa i u geo polozaju. zatim politicki interesi. ali dobro, ti si vec video negde kilo brasna jutros :)
Da, vama je bliže ćerećenje, nabijanje na kolac, oceubojstvo među pripadnicima vladarskih obitelji, idealiziranje nasilja, agresije i rata... i ostala nasljeđena kulturna baština Istoka. Znamo mi to.
nama to nije blize, to je nasa proslost. oceubistvo je bilo sasvim uobicajeno u svim vladarskim porodicama u evropi, svetu. ubijali su sinovi oceve, ocevi decu, ne samo ovde kod nas. ovde niko ne idealizuje nasilje, agresiju, rat, to je deo nase istorije na koju smo ponosni, jer smo se uvek borili za svoju slobodu.
sto se kulturne bastine tice, ona jeste sa istoka i na to smo izuzetno ponosni, jer vi katolici ste znali samo da ukradete, otmete ili iskopirate nase. znamo mi to, sto kazes :)
 
Ne mogu da verujem da još ima likova koji furaju priču "Mi Srbi francuske sobarice i mađarske mlade, žrtvujemo se za ovo i ono a niko ni hvala da nam kaže"...

Sviranje penisu. Imamo kuću na džadi, a to nikada nije lako.

Kome nije jasno, suština bitke na Kosovu je sledeća:

"Nit je bilo, niti može biti, jedna raja dva harača daje..."

Carstvo nebesko je došlo kasnije.
 
Јој ал волим ове теорије где смо ми Срби небески трн у оку злог Запада.
У реалности, столи их бојко за нас.

Nismo im mi trn oni samo zele da se bogate na nasim ledjima i da vladaju nasim zemljama

Jednostavno zapad svoje bogatstvo pravi na eksploataciji i iskoriscavanju ovakvih kao sto smo mi tj slabijih.
 
Nismo im mi trn oni samo zele da se bogate na nasim ledjima i da vladaju nasim zemljama

Jednostavno zapad svoje bogatstvo pravi na eksploataciji i iskoriscavanju ovakvih kao sto smo mi tj slabijih.

Oni žele da se bogate na svačijim leđima, i da vladaju svime čime mogu da vladaju.

Tu mi još solidno prolazimo, s obzirom da bitnih prirodnih bogatstava nemamo, a nismo skloni nekom preteranom radu i zalaganju.

Moram ovom prilikom podsetiti da su vladari srednjevekovne Srbije doveli Nemce (Sase) da kopaju srebro, koje je bilo temelj bogatstva te Srbije...Srblje nije ni znalo, a izgleda ni htelo da se time bavi.

Štobse reklo, doveli su strance da otimaju radna mesta poštenijeh Srbalja...:zcepanje:
 
pu, prvi..:D
Tihomire..a šta ćemo sa ww1 i politikom tog doba..sjeti se tko Vam je pomogao na Krf-u...;)

lepo shto si to pomenuo...
da li znash kako je doshlo do toga da saveznici pomongnu Srbiji?
ne znash?ja cu da ti kazhem...
Ruski car je uslovio saveznike da ce stupiti u separatni mir sa nemachkom ukoliko ne pomognu Srbiji...
dakle, koji saveznici i koja pomoc!?
 
Da, vama je bliže ćerećenje, nabijanje na kolac, oceubojstvo među pripadnicima vladarskih obitelji, idealiziranje nasilja, agresije i rata... i ostala nasljeđena kulturna baština Istoka. Znamo mi to.

da znash neshto o srpskim vladarskim porodicama ne bi lupao gluposti..
al dobro, vama ustashama je uvek radio komplex na nas Srbe...
i da napomenem, vama su blizhe zapadne vrednosti koncentracionih logora, masovnih klanja i jama..
prema tome, bolje je da cutish...jer to shto ste vi radili nije radio ni Hitler!
 
Oni žele da se bogate na svačijim leđima, i da vladaju svime čime mogu da vladaju.

Tu mi još solidno prolazimo, s obzirom da bitnih prirodnih bogatstava nemamo, a nismo skloni nekom preteranom radu i zalaganju.

Moram ovom prilikom podsetiti da su vladari srednjevekovne Srbije doveli Nemce (Sase) da kopaju srebro, koje je bilo temelj bogatstva te Srbije...Srblje nije ni znalo, a izgleda ni htelo da se time bavi.

Štobse reklo, doveli su strance da otimaju radna mesta poštenijeh Srbalja...:zcepanje:

Netacno. Srbija je bila jedna od najbogatijih drzava tadasnjeg vremena , pa je mogla sebi da priusti uvoz jeftine radne snage iz Nemacke

Zato je uvezena jeftina radna snaga iz Nemacke da radi taj veoma tada tezak i opasan posao.

Srbima je to tada uglavnom bilo ispod nivoa jer su imali bolje i placenije poslove :)

I ko sto vidis u srednjem veku za vreme Nemanjica ovde se tako dobro zivelo da su dolazili gasterbajteri iz Nemacke da rade u Srbiji, a sada je ko sto vidimo potpuno suprotno
 
lepo shto si to pomenuo...
da li znash kako je doshlo do toga da saveznici pomongnu Srbiji?
ne znash?ja cu da ti kazhem...
Ruski car je uslovio saveznike da ce stupiti u separatni mir sa nemachkom ukoliko ne pomognu Srbiji...
dakle, koji saveznici i koja pomoc!?

Tako je. U prvom svetskom ratu su nam "pomogli" samo zato sto je ruski car Nikolaj Romanov zapretio da ce Rusija izaci iz rata i potpisati separatni mir sa Austrougarskom i Nemackom ako Francuska i Engleska izdaju srpsku vojsku i narod i ne evakuisu ih.

Onda su se ovi sabrali i oduzeli i izracunali da im je bolje da zbrinu 200.000 Srba nego da im Nemacka i Austrougarska sa ruskog fronta prebaci 3 miliona vojnika na zapadni front.

Takodje svo oruzje i municiju koju su nam slali su uslovili potpisivanjem jako nepovoljnih kredita, pa smo zato 20 godina nakon prvog svetskog rata otplacivali tu "pomoc"

NA taj nacin je i borski rudnik presao u francuske ruke kao i Trepca
 
Jako je opasna stvar izjednacavati bilo koju naciju pa i srpsku sa vizantincima. Bilo da je pripadnost vizantiji nametnuta sa strane ili je stvarna potreba srpskog drustva u stvarnosti donosi isti efekat, a to je unistenje srpstva.
Zato, sto se pre Srbija odvoji od vizantizma, prihvati civilizacijske tekovine renesanse i francuske revolucije, to ce pre i da postane drustvo sa buducnoscu.
 
Jako je opasna stvar izjednacavati bilo koju naciju pa i srpsku sa vizantincima. Bilo da je pripadnost vizantiji nametnuta sa strane ili je stvarna potreba srpskog drustva u stvarnosti donosi isti efekat, a to je unistenje srpstva.
Zato, sto se pre Srbija odvoji od vizantizma, prihvati civilizacijske tekovine renesanse i francuske revolucije, to ce pre i da postane drustvo sa buducnoscu.

Vizantija je u vreme svog procvata bila 300 godina ispred "razvijenog" zapada...
dakle, tekovine revolucije koju si pomenuo, giljotina i slobodno mogu reci novi svetski poredak koji se od tada razvijao,
nisu tekovine Hrishcanstva i Pravoslavlja koje je u Srbiji ukorenjeno vekovima.
 
Netacno. Srbija je bila jedna od najbogatijih drzava tadasnjeg vremena , pa je mogla sebi da priusti uvoz jeftine radne snage iz Nemacke

Zato je uvezena jeftina radna snaga iz Nemacke da radi taj veoma tada tezak i opasan posao.

Srbima je to tada uglavnom bilo ispod nivoa jer su imali bolje i placenije poslove :)

I ko sto vidis u srednjem veku za vreme Nemanjica ovde se tako dobro zivelo da su dolazili gasterbajteri iz Nemacke da rade u Srbiji, a sada je ko sto vidimo potpuno suprotno

Ono, može biti...garant su svi Srbi radili u administraciji...što mu dođe baš kao i danas...:zcepanje:
 
Oni žele da se bogate na svačijim leđima, i da vladaju svime čime mogu da vladaju.

Како свачијим, ваљда смо ми жртве а не неки тамо португалски мужеложници. Запад од вајкада живи пре свега на српској грбачи, зато су тако богати а ми тако убоги.
 
Da, vama je bliže ćerećenje, nabijanje na kolac, oceubojstvo među pripadnicima vladarskih obitelji, idealiziranje nasilja, agresije i rata... i ostala nasljeđena kulturna baština Istoka. Znamo mi to.

Vidi sodiranog balavca ''Povijesnicara''...
Kako mu radi perverzna masta ,a incest?
To si zaboravio,ako ako...U,tome, medj sobom ste
kraljevi.Zato i jeste defektni..Evo npr;Ti:lol:
 

Back
Top