Zanimljivosti Životinjskog Sveta

Lada

Legenda
Poruka
52.239
Neki insekti neobjašnjivo nestaju sa jednog mesta i pojavljuju se na drugom. I životinje imaju svoja groblja, sudove, zatvore, sahrane i debatne klubove... Ništa, izgleda nije tako pogrešno kao verovanje da je čovek jedino razumno biće na ovoj planeti, zahvaljujući isključivo svojim sposobnostima govora i kreativnosti u vidu psihofizičkih mogućnosti da utiče, pozitivno ili negativno, na prirodu. Ako se na životinje gledalo kao na bezsvesna bića, na nižoj razvojnoj lestici, nesposobna za bilo kakvu vrstu mišljenja i osećanja, takav stav treba zaboraviti, ili bar ispraviti. Čovek, kao vrsta, konačno mora sebi priznati da nije nikakav gospodar prirode, već samo njen sastavni deo. I što je najvažnije, mora shvatiti koliko zapravo malo zna o svetu koji ga okružuje.
 

Lada

Legenda
Poruka
52.239
Svadbeni put japanske jegulje, divovske pčele, cink - ubica u otrovu zvečarke, nokautirani pauk, pseće i ljudske godine, organizovana odbrana termita, spavanje ptica selica... Pred vama su zanimljive činjenice koje možda niste znali o životinjama, a neke od njih susrećete svakoga dana. Posle svih ovih zanimljivosti iz životinjskog sveta shvatićete koliko su pojedine životinje posebne. Naučnici svakodnevno dolaze do različitih saznanja o životinjama, tako da uvek pred nas izlaze najneverovatnije činjenice o ovim divnim stvorenjima. Možda nešto od ovoga i znate, ali neke su činjenice zaista zadivljujuće,zato zelim davam o svakoj navedenoj zivptinji ponesto kazem
 

Lada

Legenda
Poruka
52.239
SVADBENI PUT JAPANSKE JEGULJE

Biolozi koji su se specijalizovali za morske ribe i životinje otkrili su dvadesetih godina prošlog veka da jegulje iz evropskih i severnoameričkih slatkih voda odlaze na svadbeni put preko čitavog Atlantskog okeana, da bi se u Sargaskom moru, južno od Bermudskih ostrva, izmrestile i tu uginule. Od tog vremena oni su sve do nedavno tragali da otkriju kuda na svoj svadbeni put i mrešćenje putuju takozvane japanske jegulje, Anguillidae japonica, koje do mrešćenja žive u azijskim slatkim vodama. Japanski biolog Kacumi Cukamoto i njegove kolege sa tokijskog univerziteta preduzimali su u potrazi za mestom mrešćenja japanskih jegulja četiri ekspedicije, ali su tek na petoj takvoj ekpediciji na naučnom brodu Hakubo-Maru, uspeli da otkriju mesto njihovog mrešćenja. Kao i druge jegulje u svetu i ove japanske su sve do vremena za mrešćenje živele u potocima i rekama na kontinentu Azije, a kada bi ih nagon za mrešćenjem poterao one su se otiskivale u Tihi okean i njime putovale do mesta mrešćenja.
Trideset devetog dana plovidbe i vučenja sitnookastih mreža radi hvatanja jeguljinih larvi oni su na dubini od 75 metara uspeli da uhvate veoma male i mlade larve, po čemu su zaključili da se mesto njihovog mrešćenja mora nalaziti negde blizu. Na osnovu njihove veličine zaključili su da su larve morale biti stare svega 19 dana, a na osnovu brzine i smera struje koja ih je nosila, da se njihovo mesto mrešćenja nalazi na oko 300 kilometara prema zapadu od mesta gde su se nalazili. Posle utvrđivanja koordinata regiona njihovog mrestilišta biolozi su videli da se ono nalazi na 1920 kilometara istočno od Filipinskih ostrva, u delu Tihog okeana koji je po svojim osobinama veoma sličan Sargaskom moru, u regionu u kojem se slanije tropske vode južnog dela Tihog okeana susreću i mešaju sa nešto manje slanim vodama severnoekvatorijalne okeanske struje.
Prema zaključcima biologa Cukamota i njegovih kolega upozorenje jeguljama da se na svom svadbenom putu zaustave i izmreste u tom regionu ne dolazi od različite slanosti u tim vodama, već od njenog specifičnog ukusa i mirisa, koji dolazi otuda što dve struje, severnoekvatorijalna koja se kreće ka zapadu i struja Kurošio, koja se kreće ka severu, donose sobom različitu faunu i floru. Kada se larve japanske jegulje izlegu, struja Kurošio nosi ih na sever, tako da kada stignu do obala azijskog kontinenta one su već dovoljno odrasle da uplivaju u njegove potoke i reke.
 

Lada

Legenda
Poruka
52.239
DŽINOVSKE PČELE

Najveća pčela na svetu 'Chalicodoma pluto' ušla je u entomološke registre prema uzorcima uhvaćenim još 1859. godine. Verovalo se da je ova vrsta izumrla, međutim otkriveno je da Chalicodoma živa i zdrava obitava u gnezdima termita u Indoneziji.
Danas se postavlja se isto pitanje koje su i sebi postavljali istraživači iz XIX veka: zašto su čeljusti te pčele tako široke, čak i u odnosu na njeno veliko telo koje je dužine skoro 4 centimetra.
Pomnim posmatranjem zapaženo je da ženke koriste snažne čeljusti za skupljanje smole i komadića kore sa stabala, inače dobrog materijala za oblepljivanje tunela i komora, u kojima mlade pčele nalaze skrovište od agresivnih termita.
To je mogao biti odgovor na postavljeno pitanje, ali druga enigma nema objašnjenje: zašto su te pčele izabrale da žive sa termitima koji im uopšte nisu naklonjeni?
 

Lada

Legenda
Poruka
52.239
CINK - UBICA U OTROVU ZVEČARKE

Od ujeda zvečarke godišnje u SAD umire 20 ljudi, a oko osam hiljada ima ozbiljne zdravstvene posledice. Nedavno se otišlo korak dalje u analizi otrova ove opasne zmije. Neki biohemičari tvrde da je cink zapravo glavni vinovnik smrtonosnog ujeda. Naime, iz sekreta zvečarke izolovano je pet otrovnih jedinjenja koja sadrže - cink.
Bliže objašnjenje glasi: u sadejstvu ovog metala i molekula proteina stvara se enzim u zmijskom otrovu koji nagriza krvne sudove i povratno izaziva raspad mišićnog tkiva žrtve. Čim je cink uklonjen iz pomenutih jedinjenja, ovi efekti otrova više nisu primećeni.
 

Lada

Legenda
Poruka
52.239
NOKAUTIRANI PAUK

U nekim zemljama , među lekovima za smirenje, prilično se koristi Kvalud tablete. Biolozi sa Kolumbija univerziteta otkrili su da jedna vrsta malog puža - vodeničara upotrebljava sličnu prirodnu supstancu za svoju odbranu. Napadnuti puž lući kapljice čija je hemijska struktura veoma slična metakvalonu, sastojku sedativa u tableti Kvaluda. Pauk zabada čeljusti u pužića i unosi u sebe kapi. Rezultat je obeznanjeni pauk.
Odbrambena supstanca na poseban način imobiliše pauka na nekoliko dana, ponekad i čitavu nedelju. Čudno je, ipak, da ona deluje tek posle sat vremena, kada je za spas žrtve već kasno. Naučnici koji su otkrili ovaj, jedinstveni način odbrane, vide njegovu svrhu u zaštiti puževih rođaka, koji su uvek u blizini. Dok je paralisan, pauk može da postane plen ostalih grabljivica, a ako preživi nesvesticu, sa jelovnika će sigurno zauvek da izbriše ovu vrstu beskičmenjaka.
 

Lada

Legenda
Poruka
52.239
PSEĆE I LJUDSKE GODINE

Za računanje psećih godina ne postoji jedinstvena formula zbog toga što psi manjih dimenzija rastu i sazrevaju brže, a žive duže od pasa većih dimenzija. Međutim, kinolozi su i za ovo pronašli jednostavnu računicu pa kažu: prva pseća godina računa se kao dvadeset i jedna ljudska, a svaka sledeća računa se kao četiri ljudske godine. Tako na primer, za psa od sedam godina može se isvesti ovakva računica: 21+(6*4)=45 ljudskih godina, što drugim rečima znači da je pas u zrelim godinama. Pas od deset godina ima prema ovakvoj računici 57, a pas od 15 godina, ima 77 ljudskih godina.
 

Lada

Legenda
Poruka
52.239
ORGANIZOVANA ODBRANA TERMITA

U zajednici temita postoji klasa vojnika koji koriste hemijska sredstva i gerilsku taktiku da se zajednica odbrani od napadača. U popisu odbrambenih postupaka ovih termita-vojnika navodi se: kada se na jedno poveće gnezdo termita nabacilo nekoliko šaka žutih mrava termiti-vojnici su odmah digli uzbunu i organizovali odbranu.

Za jednu grupu termita-vojnika zapaženo je da je odmah pristupila zatvaranju otvora na gnezdu, dok su ostali počeli da se bore sa svojim protivnicima, primenjujući pri tom različite borbene radnje. Tako su neki od njih svoje protivnike grizli, gnječili i lomili, drugi su nasrtali na njih i polivali i prskali ih svojom mokraćom i fekalijama, treći su ih bacali u vazduh, dok su četvrti primenjivali kombinaciju svih ovih borbenih radnji. Zanimljivo je da su termiti-vojnici svoje protivnike polivali i prskali ne samo mokraćom i fekalijama, već i nekom specijalnom lepljivom supstancijom koja nije zapažena ni kod jedne druge životinjske vrste, sem kod ovih termita.
 

Lada

Legenda
Poruka
52.239
SPAVANJE PTICA SELICA

Ptice selice koje svake jeseni kreću na svoju veliku seobu i koje u toku te seobe neprekidno lete i po nekoliko sedmica, veoma malo spavaju u toku svog leta. Ornitologe je dugo mučilo ovo pitanje i odgovor na njega. Kada se radi o rodama, odgovor su dobili tek kada su rodama na grudi privezali osetljive radio aparate, pomoću kojih su dobili podatke da rode spavaju u letu, tako što svoju glavu polažu na krilo. Svaka roda spava, istina, svega deset do petnaest minuta, ali joj je i to potpuno dovoljno da povrati snagu za dalji let. Posmatrajući ptice selice u letu, svako je mogao zapaziti da one lete u jatima u obliku klina, kao i da sva jata zajedno obrazuju jedan veliki klin.
Pojedinačno jato roda koje se sprema za spavanje odlazi u sredinu velikog jata da tokom leta ne bi izgubilo orijentaciju. Let ovog jata koje spava odvija se po sluhu, to jest, rode koje spavaju čuju kroz san krike ostalih budnih roda i tako se orijentišu u letu. Kada ovo jato roda odspava i odmori se, ono odlazi na neko mesto u velikom klinu, često puta na čelo klina, a na njegovo mesto dolazi drugo jato na koje je došao red za spavanje. Iz tog razloga čovek može da zapazi da se formacija klina kod ptica selica za trenutak pokvari, ali da ubrzo klin dobija svoj pravilan oblik.
 
Poruka
6.309
Neki insekti neobjašnjivo nestaju sa jednog mesta i pojavljuju se na drugom. I životinje imaju svoja groblja, sudove, zatvore, sahrane i debatne klubove... Ništa, izgleda nije tako pogrešno kao verovanje da je čovek jedino razumno biće na ovoj planeti, zahvaljujući isključivo svojim sposobnostima govora i kreativnosti u vidu psihofizičkih mogućnosti da utiče, pozitivno ili negativno, na prirodu. Ako se na životinje gledalo kao na bezsvesna bića, na nižoj razvojnoj lestici, nesposobna za bilo kakvu vrstu mišljenja i osećanja, takav stav treba zaboraviti, ili bar ispraviti. Čovek, kao vrsta, konačno mora sebi priznati da nije nikakav gospodar prirode, već samo njen sastavni deo. I što je najvažnije, mora shvatiti koliko zapravo malo zna o svetu koji ga okružuje.
Ma da.Zivotinje su mnogo pametnije od nas ljudi.uskoro ce majmuni zameniti ljude,na svim komplkovanim radnim mestima.Majmuni ce verujem,
prvi pronaci i vakcinu,za lecenje virusa korona.treba organizovati takmicenje,za miss majmunica. Verujem da ima vrlo lepih majmunica,samo ih treba
pravilno usmeriti.
 

asatana

Primećen član
Poruka
650
Neki insekti neobjašnjivo nestaju sa jednog mesta i pojavljuju se na drugom. I životinje imaju svoja groblja, sudove, zatvore, sahrane i debatne klubove... Ništa, izgleda nije tako pogrešno kao verovanje da je čovek jedino razumno biće na ovoj planeti, zahvaljujući isključivo svojim sposobnostima govora i kreativnosti u vidu psihofizičkih mogućnosti da utiče, pozitivno ili negativno, na prirodu. Ako se na životinje gledalo kao na bezsvesna bića, na nižoj razvojnoj lestici, nesposobna za bilo kakvu vrstu mišljenja i osećanja, takav stav treba zaboraviti, ili bar ispraviti. Čovek, kao vrsta, konačno mora sebi priznati da nije nikakav gospodar prirode, već samo njen sastavni deo. I što je najvažnije, mora shvatiti koliko zapravo malo zna o svetu koji ga okružuje.
Medjedi u Kaliforniji umiju da otvore automobil i vrata koja imaju samo onu kuglicu cak i frizirer
 

asatana

Primećen član
Poruka
650
- Medvedi u Kaliforniji,umeju da otvore frizider.da se sluze nozem i viljuskom.Posle obavljenog rucka,obavezno operu sudove i tanjire kojima su se
sluzili.Uvek ostave sve cisto,iza sebe.Ali to nisu ovi nasi medvedi.To su americki medvedi !
Vecinom su medvjedi biljojedi ovdje I generacijana zive sa ljudima I inteligentni su I sve su naucili. Imas I snimaka na YouTube koliko hoces.
Imas vise podjela medvjeda. Udji na Google pa procitaj da ja sad ne trazim za tebe. U Rusiji te medvjed jede zivog. Ako ti tvoji Peru sudove blago tebi. Reci I'm da pospreme oko kuce.
 

asatana

Primećen član
Poruka
650
Vecinom su medvjedi biljojedi ovdje I generacijana zive sa ljudima I inteligentni su I sve su naucili. Imas I snimaka na YouTube koliko hoces.
Imas vise podjela medvjeda. Udji na Google pa procitaj da ja sad ne trazim za tebe. U Rusiji te medvjed jede zivog. Ako ti tvoji Peru sudove blago tebi. Reci I'm da pospreme oko kuce.
Isto treba da znas da su se ljudi naselili u stanovista zivotinjanjska I prinudjeni su da zive zajedno, a na Balkanu ljudi bjeze Iz Suma I trce u grad. Tako da vjerovatno za zivota nisi Vidio ni americkog medvjeda a ni balkanskog jer SI gradsko dete.
 

asatana

Primećen član
Poruka
650
Pogodio si,bravo.Bio bih mnogo srecniji,da sam se rodio kao neka zivotinja,jer su sve zivotinje,bolje iplemenitije,od pokvarene ljudske vrste.
Jedina stvorenja,koja ubijaju svoju vrstu su ljudi.Ljudi su jedina ziva bica, koja ubijaju iz zadovoljstva.Zivotinje ubijaju,iskljucivo radi prehrane !
I mi smo ranije ubijali zbog prehrane..A vazda se mozes vratiti u sumu. Nije sad da je daleko.
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.