Ako si ovo vec videla, onda ovo ne bi smelo da ti zadaje neke poteskoce. Dakle, prilozi resenje.
A zasto mislis da ga tesko mogu resiti oni koji ga prvi put vide? Zadatak je krajnje jednostavan i jasan i bavi se veoma prostim stvarima, nema tu nikakvih apstraktnih stvari. Da se radi, na primer, o teoriji relativiteta ili o nekim drugim slozenim stvarima, onda bi tvoja konstatacija bila opravdana. Naravno zadatak ima svoju “dubinu” i treba razmisljati, nije ovo zadatak tipa neke jednacine koje se resavaju po sablonima i kada naucis jednu znas svaku slicnu. Kada sam vec tu; ovaj zadatak je znatno jednostavniji od trigonometrijskih jednacina koje se uce u srednjoj skoli jer imas samo jednu jedinu stvar o kojoj treba da razmisljas, a to je: osmisliti vezu da mogu da se spoje ta dva elementa, a onih trigonometrijskih veza ima… dvadesetak, sigurno, mozda i vise. Zadatak nije sablonski i ocigledno je to njegova najveca tezina.
Ovaj zadatak sam zadao pre desetak godina jednom stolaru koji od obrazovanja ima samo 4 razreda Osnovne skole (u njegovo vreme je toliko trajala), resio ga je za 3 dana.
Danas je nedelja i jos sneg pada… pa, imadoh vremena da budem malo “duzi”.
Izvinjavam se ako sam mozda bio previse ostar u nekim delovima.
Pozdrav svima!