Quantcast

Zanimljive činjenice o Fridi Kalo

Nikita

Buduća legenda
Moderator
Poruka
43.612
Frida_Kahlo%2C_by_Guillermo_Kahlo.jpg

Sigurni smo da ste o Fridi Kalo (Frida Kahlo) čitali makar približno koliko i mi, ali isto tako smo sigurni da činjenice o njenom životu nikada nijesu dosadne. Koliko god ih puta čuli, mogu iznova da nam posluže kao inspiracija. Zato vam u ovom broju časopisa donosimo neke od njih.


Pravo ime bilo joj je Magdalena Karmen Frida Kalo i Kalderon. Imala je jako naglašene, spojene obrve i brčice, koje nije htjela da uklanja. Bila je visoka 150 cm. Mnogo godina kasnije promijenila je svoja dva ključna biografska podatka:
  • počela je da se predstavlja kao Frida Kalo i

  • tvrdila je da je rođena 7. jula 1910. kako bi se taj datum poklapao sa početkom Meksičke revolucije.
 

Nikita

Buduća legenda
Moderator
Poruka
43.612
Kada je imala šest godina, oboljela je od dječije paralize, što je za posledicu imao oštećenje, posebno desne noge. Kasnije, kada je imala 18 godina doživjela je saobraćajnu nesreću u sudaru autobusa i tramvaja, zbog koje je imala 32 operacije. U toku udesa sa njom je bio njen prvi partner koji se nakon toga udaljio od nje.

Nakon oporavka, porodica je bila u finansijskoj krizi, zbog čega je Frida morala da napusti školu (studije medicine) i pronađe posao. Počela je da slika jer je smatrala da je to „najmanje dosadno“.

Prezirala je pokazivanje bilo koje slabosti, i tvrde, da nikada nije plakala. U horoskopu je bila Rak. Slikaka je često istinite „prizore“, a veliki broj slika nastao je iz pozicije ležanja u krevetu. Često je i sama govorila da slika život, iako su drugi njenu umjetnost klasifikovali kao nadrealizam.

Tako je na slici „Nesreća“ naslikanoj 1926. godine „preslikala“ saobraćajnu nesreću koja joj se desila godinu dana ranije. Nije se stidjela svojih tjelesnih oštećenja, bila je ponosna i prkosna. Majka ju je potajno sažalijevala, dok je od oca dobijala podršku i divljenje. Govorio joj je kako je bolja od drugih jer je hrabrija i pametnija. Bila mu je ljubimica, od njegovih šest kćeri jedino se ona školovala. Imala je pet polusestara.
 

Nikita

Buduća legenda
Moderator
Poruka
43.612
file.jpg

Sliku „Moja dojilja“ ili „Ja sisam“ (1937) sama Frida smatra jednom od svojih najboljih slika. Ona naime, nikad nije imala prilike da sisa jer je bio premali razmak između rođenja njene sestre i nje. Frida je imala dojilju koja na ovoj slici nosi masku, što nam govori da je njoj dojilja potpuni stranac i nešto hladno i bezlično.
 

Nikita

Buduća legenda
Moderator
Poruka
43.612
Udala se da Dijega Rivijeru, poznatog meksičkog slikara. Ona je imala 22, a on 43 godine. Par je u početku imao nadimak „Slon i golubica“ koji je kasnije zamijenjen nadimkom „Ljepotica i zvijer“ zbog turbulentnosti njihove veze. Iz razočarenja što je Dijego istovremeno bio i sa drugim ženama, pa čak i sa njenom sestrom, Frida je počela da se zabavlja i sa muškarcima i sa ženama. U periodu patnje nastala su njena najbolja umjetnička djela. Toliko je patila da je Dijega nazivala drugom nesrećom. Iako su se rastajali i mirili i Dijego je dan njene smrti smatrao najtežim danom u sopstvenom životu. Umro je nekolike godine nakon njene smrti.

Frida je imala četiri pobačaja jer je njena karlica u nesreći prelomljena na tri mjesta.
 

Nikita

Buduća legenda
Moderator
Poruka
43.612
„Bolnica Henri Ford“ je Fridin autoportret iz 1932. godine koji opisuje Fridina osjećanja povodom abortusa. Ona leži na krevetu u lokvi krvi. U ruci koja je prislonjena na stomak drži šest predmeta: svoju karlicu i kičmeni stub, dijete u položaju fetusa, puža koji je simbol sporog oporavljanja od abortusa, metalnu spravu u donjem lijevom uglu koja se tad koristila za obavljanje abortusa i ljubičasti cvijet kao simbol seksualnosti.

Kada su joj doktori saopštili da joj moraju amputirati nogu, pitala je: „Šta će mi, ja imam krila.“ Deset dana prije smrti provela je četiri sata po pljusku na uličnom protestu, uprkos tome što su joj doktori bili zabranili da se kreće zbog upale pluća. Neposredno nakon tog događaja je umrla. Poslednje riječi zapisane u njenom dnevniku bile su: „Nadam se da je odlazak radostan i da se više nikada neću vratiti.“
 

Nikita

Buduća legenda
Moderator
Poruka
43.612
Dom u kome je rođena pretvoren je u muzej posvećen upravo njenom životu, a poznat je pod nazivom Plava Kuća.

Hajden Herera (Hayden Herrera) 1983. godine je izdala Fridinu biografiju, koja je postala besteler. Knjiga je 2002. godine ekranizovana. Film je osvojio dva oskara, a Fridu igra Selma Hajek. Madona je kupila Fridinu sliku “Autoportret sa majmunima”, a sebe je proglasila Fridinom reinkarnacijom.


Izvor: Wikipedia.org, Wannabe Magazine
 

Mita Komita

Buduća legenda
Moderator
Poruka
29.829
frida-kahlo-portrait.jpg
Smatrana jednim od najvećih meksičkih umetnika, Frida Kahlo rođena je 6. jula 1907. u Coiocoanu, Mekico Citi, Meksiko.

Odrasla je u porodičnoj kući koja se kasnije nazivala Plava kuća ili Casa Azul.

Njen otac je nemački potomak i fotograf. Emigrirao je u Meksiko gde je upoznao i oženio njenu majku Matilde. Majka joj je pola Amerikanka, a pola Španjolka.

Frida Kahlo ima dve starije sestre i jednu mlađu sestru.
 

Mita Komita

Buduća legenda
Moderator
Poruka
29.829
frida-kahlo-museum-photo.jpg


Slava Fride Kalo raste nakon njene smrti. Njena Plava kuća otvorena je kao muzej 1958. godine.

Sedamdesetih godina prošlog veka interesovanje za njen rad i život se obnavlja zbog feminističkog pokreta jer se na nju gledalo kao na ikonu ženskog stvaralaštva.

Haiden Herrera je 1983. godine objavio svoju knjigu o njoj, A Biographi of Frida Kahlo, koja je privukla veću pažnju javnosti na ovu veliku umetnicu.

Godine 2002. objavljen je film Frida, u kojem Selma Hajek glumi Fridu Kahlo, a Alfred Molina kao Diego Rivera. Ovaj film je nominovan za šest Oskara i osvojio je nagradu za najbolju šminku i originalnu muziku.
 

Mita Komita

Buduća legenda
Moderator
Poruka
29.829
Njeno delo „Koreni“ postavilo je rekord za latinoameričko umetničko delo

Frida Kahlo bila je centralna ličnost u umetničkom pokretu Neomekicanismo u Meksiku koji se pojavio 1970 -ih. Njena umetnost je nazvana narodnom umetnošću zbog tradicionalnih elemenata, a neki je nazivaju nadrealističkom iako je sama Kalo rekla: "Mislili su da sam nadrealista, ali nisam. Nikada nisam slikala snove. Slikala sam svoju stvarnost."

U maju 2006., njen autoportret Roots prodat je za 5,6 miliona dolara čime je postavljen rekord na aukciji za latinoameričko umetničko delo.

roots.jpg
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.