Quantcast

Zanima me da li je matematika toliko povezana sa programiranjem.

Poruka
4.119
razlika izmedju pametnih ljudi i "pametnih je sledeca.
pametan razmislja, tj ja.
"zasto bi pisao nesto kad je to neko vec napisao. Znaci vremenski ti je isplativije da izguglas i veca je verovatnoca da ces pronaci dobar kod bez bagova nego da ga ti pises. Zasto postoje razliciti programski jezici. Pa pre svega radi se o ekonomiji
Neke stvari se brze napisu u jednom programu nego u drugom. A vi slobodno nastavite da ucite algoritme za sortiranje, ja samo iskopiram i isti rezultat. Meni je samo krivo sto sam ucio te algoritme, cisto gubljenje vremena
. A "pametan" izmislja ponovo toplu vodu.
Мало шта бих имао томе приговорити, само бих скренуо пажњу на разлику између оних који могу програм написати и сами, али им је брже и лакше да га нађу готовог и оних који кад га не нађу могу само блејати у монитор.
 

UnixUser

Aktivan član
Poruka
1.989
razlika izmedju pametnih ljudi i "pametnih je sledeca.
pametan razmislja, tj ja.
"zasto bi pisao nesto kad je to neko vec napisao. Znaci vremenski ti je isplativije da izguglas i veca je verovatnoca da ces pronaci dobar kod bez bagova nego da ga ti pises. Zasto postoje razliciti programski jezici. Pa pre svega radi se o ekonomiji
Neke stvari se brze napisu u jednom programu nego u drugom. A vi slobodno nastavite da ucite algoritme za sortiranje, ja samo iskopiram i isti rezultat. Meni je samo krivo sto sam ucio te algoritme, cisto gubljenje vremena
. A "pametan" izmislja ponovo toplu vodu.
A ako nema na googlu? Sto je prilicno cesto
 

UnixUser

Aktivan član
Poruka
1.989
laik sam za arhitekture, ali zar nije lakse koristiti recimo javu u tom slucaju. lepo izgugas charts java i ispadne sigurno nesto. copy paste i prepravis sta ti treba i super.
Laik si i za programiranje. Ne samo za arhitekturu. Prvo pominjes javu za specificne procesore. Gde ti treba ceo interpreter odnosno virtualna masina da pokrenes.
Kao drugo, spora je a za neke stvari to mnogo znaci.
Kao trece, na google nemas uopste sto treba. Ne secam se zadnji put da sam nasao nesto. Jer se rade specificne stvari. Gresku ces ispraviti, algoritam naci tesko
 

pivosok

Elita
Poruka
23.985
Laik si i za programiranje. Ne samo za arhitekturu. Prvo pominjes javu za specificne procesore. Gde ti treba ceo interpreter odnosno virtualna masina da pokrenes.
Kao drugo, spora je a za neke stvari to mnogo znaci.
Kao trece, na google nemas uopste sto treba. Ne secam se zadnji put da sam nasao nesto. Jer se rade specificne stvari. Gresku ces ispraviti, algoritam naci tesko
jeste postoji procesor za koji ti pises program a ne postoji virtuelna masina za njega. hhahahahha.
 

Путин012

Zainteresovan član
Poruka
221
Ja sam iz srednje Ekonomske škole i razmišljam se upisati višu vezanu za IT - Programiranje. Nemam baš dobru osnovu o programiranju i uopšte informatici. Makar iz škole ne. Doduše ja sam se solidno snalazim na pc u softverskom delu, ali nisam baš programirao. Da li ima smisla upisivati onda(pritom da naglasim da nisam osoba koja puno voli da štreba napamet)
 

UnixUser

Aktivan član
Poruka
1.989
Ja sam iz srednje Ekonomske škole i razmišljam se upisati višu vezanu za IT - Programiranje. Nemam baš dobru osnovu o programiranju i uopšte informatici. Makar iz škole ne. Doduše ja sam se solidno snalazim na pc u softverskom delu, ali nisam baš programirao. Da li ima smisla upisivati onda(pritom da naglasim da nisam osoba koja puno voli da štreba napamet)
Pa nemaš šta da štrebaš napamet šfo se programiranja tiče. Generalnk moraš da prođeš neke stvari više puta da bi usvojio taj načjn logike i to je.
 

UnixUser

Aktivan član
Poruka
1.989
Da li ima smisla upisivati onda(pritom da naglasim da nisam osoba koja puno voli da štreba napamet)
Ako nikad nisi video sta je programiranje. Savetujem ti da pogledas tutorijale za C jezik. To je takoreći osnova programiranja. Proceduralan je i relativno prost. A videces u principu sta je programiranje.
Ne zanosi se mnogo pythonom ili javascriptom(time i bilo koji interpeted language) jer rade na drugaciji nacin od konvencijalnog programiranja ili ti ahead of time compile languages, kao c, c++, java ili c#(java i c# se kompajluju na drugi, ne masinski jezik, u slucaju jave je java bytecode koji se dalje interpetira ali su svakako ahead of time pa tek onda just in time).
 
Poruka
4.119
Добар тест за будуће програмере је писање програма („програмчића, потпрограма, рутине) за множење на машинском нивоу. Не мора то бити буквално машински језик, довољна је и скица у виду дијаграма тока. Из тог једноставног примјера се може прилично јасно видјети ток размишљања и начин приступа програмирању.
 

UnixUser

Aktivan član
Poruka
1.989
Добар тест за будуће програмере је писање програма („програмчића, потпрограма, рутине) за множење на машинском нивоу. Не мора то бити буквално машински језик, довољна је и скица у виду дијаграма тока. Из тог једноставног примјера се може прилично јасно видјети ток размишљања и начин приступа програмирању.
X86 ima mul.
Prvo čitah reko, da pisu procesorske signale za mnozenje a onda ukapirah da mislis da assembler 🤣
 
Poruka
4.119
X86 ima mul.
Prvo čitah reko, da pisu procesorske signale za mnozenje a onda ukapirah da mislis da assembler 🤣
Асемблер, наравно. Није он важан сам по себи, може и овако: оставиш програмеру (кандидату за програмера, наравно) само сабирање, упоређивање, похрањивање и очитавање података као „алатке”. Не мора знати ни а од асемблера. Важна је логика, приступ. Запрепашћујуће је колики је несразмјер између почетне помисли да је то потпуно безвезан задачић који ће свако час посла ишвљати и лијевом руком и стварног резултата теста.
 

UnixUser

Aktivan član
Poruka
1.989
Асемблер, наравно. Није он важан сам по себи, може и овако: оставиш програмеру (кандидату за програмера, наравно) само сабирање, упоређивање, похрањивање и очитавање података као „алатке”. Не мора знати ни а од асемблера. Важна је логика, приступ. Запрепашћујуће је колики је несразмјер између почетне помисли да је то потпуно безвезан задачић који ће свако час посла ишвљати и лијевом руком и стварног резултата теста.
Jeste. U pravu si.
Nego ja sam pravio neki procesor pre 2-3 meseca i meni su nesto sad u glavi sve instrukcije u signalima ahahah, dok se vratim u normalu, nisam ni spavao za ono bio
 

pivosok

Elita
Poruka
23.985
Posto nemas pojma ni 16bitni, 32bitni itd, nije bilo razloga za vecu adresu od 16bita jer je memorija ogranicena takodje.
Pa je 16bita bilo dovoljno za adresibilnu jedinicu
kad imas procesor od 16 bita mozes da koristis 2 registra za adresiranje. . obicno se nazivaju pl (pointer low i pointer high)
ti i dizajn procesora ko nebo i zemlja. Ne znas nista o procesorima. Napravicu tutorijal o dizajnu procesora u avgustu kad se vratim sa ovcama iz pase. Onda ces sabane nauciti o kesu, pajplajningu i slicno.
 

UnixUser

Aktivan član
Poruka
1.989
kad imas procesor od 16 bita mozes da koristis 2 registra za adresiranje. . obicno se nazivaju pl (pointer low i pointer high)
ti i dizajn procesora ko nebo i zemlja. Ne znas nista o procesorima. Napravicu tutorijal o dizajnu procesora u avgustu kad se vratim sa ovcama iz pase. Onda ces sabane nauciti o kesu, pajplajningu i slicno.
aha, aha. gluposti..
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.