Zamena valute u Istocnom bloku

Meklaud

Iskusan
Poruka
5.545
U ono vreme kada bi putovao u Istocnu Nemacku ili tako neku drzavu ko turista kako bi uspeo da kupis njihovu valutu da bi pazario nesto?
Kako su oni uopste trgovali medju sobom i sa Zapadom msm medjudrzavno? Bas je USA htela da kupuje soc.zlot i konvertuje ga u $

Gradjani drzava Istocnog bloka nisu mogli da putuju u zapadne zemlje a nije ni bilo trgovine sa drzavama zapada. gvozdena zavjesa
Ni u SFRJ se nije moglo putovati do sredine sezdesetih godina,tada su otvorene granice
Cehoslovaci i Poljaci Mogli su putovati u SFRJ.Sjecam se da ih je bilo jako mnogo,narocito u ljetnom periodu.Vidjao sam ih svuda sa natvoarenim peglicama i skodama kako idu na Jadran.kroz Banjaluku je isao jedan koridor kojim su putovali ka Jadranu.Odrsatao sam pored tranzita u BL i sjecam se svako ljeto tranzitom su prolazili cesi,poljaci sa natvoarenim autima,najcesce peglicama i skodama.Vidajo sam ih masu i Bosanskom Grahovu kad sam ljeti kao djete isao na selo kod babe i djeda.Stvarno ih je bilo mnogo po nasim krajevima tih godina.

Back