Zamena radijatora

ForestGreen

Poznat
Poruka
9.900
Imam neke radijatore od pre 40 godina, aluminijumski. Mislim da ih zamenim panelskim.

Samo na mom spratu su od aluminijuma a u ostatak po kući panelski i paneli bolje greju od ovih mojih, verovatno što je aluminijumskim prošao životni vek.

Potrebna su mi tri radijatora 130 x 60, jedan radijator 0.8 x 60 i jedan 0.6 x 60.

Gledao nešto od etaža, šta mi vi preporučujete?

Da napomenem da mi je grejanje na pelet.

Imam neke radijatore od pre 40 godina, aluminijumski. Mislim da ih zamenim panelskim.

Samo na mom spratu su od aluminijuma a u ostatak po kući panelski i paneli bolje greju od ovih mojih, verovatno što je aluminijumskim prošao životni vek.

Potrebna su mi tri radijatora 130 x 60, jedan radijator 0.8 x 60 i jedan 0.6 x 60.

Препоручујем ти следеће:
- срачунај, или замоли/плати неког ко то зна, да ти срачуна губитке топлоте за сваку просторију,
- према губицима (kWh) одреди величину радијатора,
- одабери радијаторе од истог произвођача,
- избалансирај мрежу.

Препоручујем ти следеће:
- срачунај, или замоли/плати неког ко то зна, да ти срачуна губитке топлоте за сваку просторију,
- према губицима (kWh) одреди величину радијатора,
- одабери радијаторе од истог произвођача,
- избалансирај мрежу.

Pa otprilike meni su radijatori jači nego što treba da budu.

Ti aluminijumski radijatori su bili ugradjeni odavno a nakon toga je došla izolacija kuće, pvc prozori. Na mom spratu uz prozore imam i roletne koje opet pružaju zaštitu od gubitka toplote iznutra i zaštitu od ulaska hladnjoće ka unutra ali i ako prodje, tu su prozori.

Verujem da bi mi trebali manji radijatori ali zbog estetike bi išao na 130x60.

Prozori su mi te dužine i kada bi stavio uži radijator, ne bi bilo lepo. No, ja svakako nisam ograničen pa ću videti sa jednim inžinjerom da mi obračuna i ako može da napravi da to izgleda fino, uzeću kraće.

Da se manemo onda dužine/širine, koji su dobri proizvodjači panelnih radijatora?

Pa otprilike meni su radijatori jači nego što treba da budu.

Ti aluminijumski radijatori su bili ugradjeni odavno a nakon toga je došla izolacija kuće, pvc prozori. Na mom spratu uz prozore imam i roletne koje opet pružaju zaštitu od gubitka toplote iznutra i zaštitu od ulaska hladnjoće ka unutra ali i ako prodje, tu su prozori.

Verujem da bi mi trebali manji radijatori ali zbog estetike bi išao na 130x60.

Prozori su mi te dužine i kada bi stavio uži radijator, ne bi bilo lepo. No, ja svakako nisam ograničen pa ću videti sa jednim inžinjerom da mi obračuna i ako može da napravi da to izgleda fino, uzeću kraće.

Da se manemo onda dužine/širine, koji su dobri proizvodjači panelnih radijatora?
Ако нећеш да замениш радијаторе, уместо обичних вентила угради регулирајуће и избалансирај мрежу (подеси радијаторе по свим просторијама).

Ако нећеш да замениш радијаторе, уместо обичних вентила угради регулирајуће и избалансирај мрежу (подеси радијаторе по свим просторијама).

Imam termoglave kroz celu kuću.

Tako da termoglavama regulišem temperaturu. Problem kao što sam rekao, slabije greju od panelnih.

То је већ друга ситуација која се решава само заменом радијатора. Али је то скупља варијанта.
Одлука је само на теби!

Jeste skuplja ako aluminijumske zamenim aluminijumskim ali ako ih zamenim panelnim, neće biti neki trošak.

U suštini jedan komad 130x60 košta od 10000-13000 dinara.

Jeste skuplja ako aluminijumske zamenim aluminijumskim ali ako ih zamenim panelnim, neće biti neki trošak.

U suštini jedan komad 130x60 košta od 10000-13000 dinara.
Ако ти није велики издатак, стисни зубе, пљусни паре, одмах у замену панелним пре грејне сезоне. А онда уживај!

Gresis puno sto mislis da su panelni bolji od aluminijumskih radijatora.Aluminijumski odaju bolju toplotu oda panelnih i za mnogo krace vreme se zagreju.

Сви у згради имамо необичан проблем са алуминијумским радијаторима. Изгледа да има нешто у води што их полако отапа изнутра и пола ребара је хладно. На почетку сваке грејне сезоне не испуштамо само ваздух из горњих вентла, него смо приморани да преко доњих вентила оточимо бар пет-шест кофа по радијатору. Вода је на почетку тамна од неке металне пиљевине и када постане бистра све је у реду и сва ребра су поново топла. Онда, ваљда због брзине протока воде, проблем се више не јавља до следеће сезоне.

Ne razumeš. Aluminijumski radijatori su ubačeni pre panelnih.

Znači, aluminijumski ubačeni pre 35+ godina a panelni pre 20 godina.

Smatram da su aluminijumski radijatori kod mene istrošeni i da treba da se menjaju.
Ma razumeo sam,dobro,nego si stavio termostat kod tebe,a njima kako bude.Inace pre ce istruliti panelni,jer je to gvozdjusina unutra,a aluminijumski,nemaju problem sa vodom.Jos jedno,sigurno je da mozes da ih zamenis,jer razmak i panelnih i aluminijumskih su isti sto se tice ventila,jer su iste visine od 60 cm.Samo moras zameniti nosace u zidovima,jer se oni razlikuju.

Ma razumeo sam,dobro,nego si stavio termostat kod tebe,a njima kako bude.Inace pre ce istruliti panelni,jer je to gvozdjusina unutra,a aluminijumski,nemaju problem sa vodom.Jos jedno,sigurno je da mozes da ih zamenis,jer razmak i panelnih i aluminijumskih su isti sto se tice ventila,jer su iste visine od 60 cm.Samo moras zameniti nosace u zidovima,jer se oni razlikuju.

Mora da se preradi.

Visina mojih aluminijumskih je 70 cm.

Videću sa serviserom kada dodje. Možda ih samo skinem i dobro isperem nekim hemikalijama i vratim.

Back