Zaljubljenik u prošlost

Jel završila fakultet? Ne bih rekla. Ali ništa joj nije falilo bez fakulteta, jel da? Šta će ženama fakultet ako je muž sagradio kuću na Vračaru i letnjikovac kod Lipovog Lada a njeno je da rađa decu i ima poslugu?
Zar je sva sreća u životu završiti fakultet? Deda je imao para da sagradi zgradu, ali je bio veliki rasipnik i za svoje bližnje nije puno mario. Sve je sprćkao i nikom ništa nije ostavio, a baba je uživala. Jela i pila i bolelo je uvo. Radila je u Beogradskoj klanici, pa je mesa bilo da su se gađali biftecima. Ali nisu umeli da prištede. Zato ja danas ne živim na Vračaru.

Priča mi ujak - kaže 70-ih godina, za jednu njegovu dnevnicu (a radio je u Beogradskoj klanici kao kasapin), uđe u kafanu, naruči jelo i piće, časti celu kafanu pićem i ostane mu para. On je u džakovima donosio pare kući. Za šest plata kupio je novog fiću. Mi te pare danas ne možemo ni da zamislimo, kamo li da zaradimo. Dinar je vredeo, za marke ljudi nisu hteli da čuju.

Volim ja tu Jugoslaviju koje se ne sećam, ali pažljivo za jugonostalgičarima, ne treba baš sve da im veruješ na reč.
Uostalom, tebe privlači predratni Beograd, seti se kako je taj Beograd prošao posle 45. Ne znam da li ti se i to dopada? Zamisli da je tvoj deda sagradio zgradu da svi lepi živite od rente, a onda dodju komunisti i zabrane rentu za stanove, oduzmu stanove od vlasnika i daju sirotinji?

Baš mi je žao zbog tebe :(
Nije sva sreća u fakultetu, kažem da je meni moje obrazovanje bitno. Kao i mogućnost da žene studiraju. Kao i mogučnost da i momci i devojke studiraju za džabe.
I šta kad ga završe - visiće na birou kao beznadežan slučaj, ako nemaju vezu za zaposlenje. Ja ga barem nisam ni upisivao, pa mi nije toliko žao sto sam tu gde sam. Ni oni s fakultetom nisu daleko dogurali.

I šta kad ga završe - visiće na birou kao beznadežan slučaj, ako nemaju vezu za zaposlenje. Ja ga barem nisam ni upisivao, pa mi nije toliko žao sto sam tu gde sam. Ni oni s fakultetom nisu daleko daleko dogurali.
Pa dalje od tebe u formalnom obrazovanju jesu.
Najjače mi je što zbog sjebane ekonomije loši đaci se "svete" fakultetlijama u fazonu-visite na birou xexe. Visimo da, ali i dalje imamo više formalnog obrazovanja i ta činjenica je nepromenljiva.

Volim ja tu Jugoslaviju koje se ne sećam, ali pažljivo za jugonostalgičarima, ne treba baš sve da im veruješ na reč.
Uostalom, tebe privlači predratni Beograd, seti se kako je taj Beograd prošao posle 45. Ne znam da li ti se i to dopada? Zamisli da je tvoj deda sagradio zgradu da svi lepi živite od rente, a onda dodju komunisti i zabrane rentu za stanove, oduzmu stanove od vlasnika i daju sirotinji?
Pa to je zato što smo slepačka nacija. Nigde u normalnom svetu se nije tako rešavao problem.

Pa dalje od tebe u formalnom obrazovanju jesu.
Najjače mi je što zbog sjebane ekonomije loši đaci se "svete" fakultetlijama u fazonu-visite na birou xexe. Visimo da, ali i dalje imamo više formalnog obrazovanja i ta činjenica je nepromenljiva.

Šta loši đaci. Pa za fakultet ti ne treba inteligencija. Od tebe se ne traži da na samostalan i kreativan način rešavaš problem već samo da ponoviš naučeno i učiš šablonski. Za fakultet ti ne treba inteligencija nego dobro pamćenje. Da znaš da ponoviš. Pored dobrog pamćenja treba ti i volja i dobra tolerancija na stres. Da ne poklekneš pod stresom.

Šta loši đaci. Pa za fakultet ti ne treba inteligencija. Od tebe se ne traži da na samostalan i kreativan način rešavaš problem već samo da ponoviš naučeno i učiš šablonski. Za fakultet ti ne treba inteligencija nego dobro pamćenje. Da znaš da ponoviš. Pored dobrog pamćenja treba ti i volja i dobra tolerancija na stres. Da ne poklekneš pod stresom.
Pa da. Dobri đaci nisu pametniji od loših đaka nužno. Ali su disciplinovaniji.

To o cemu ti pricas je hajlajt proslosti, istaknuti detalji koji kad se spoje u celinu izgledaju lepo, tipa - zivot na dvoru, balovi, portreti, slikari, kultura, umetnost itd. Isto to je postojalo i u nacistickoj Nemackoj, ali kad okrenes glavu na drugu stranu videces teror, logore, smrt miliona itd...

To sto se iz jedne utakmice mogu izdvojiti najzanimljiviji detalji, ne znaci da je utakmica sama po sebi bila zanimljiva. Isto vazi i za istoriju.

I da, za razliku od onda, danas si u solidnoj mogucnosti da ako hoces odaberes da zivis na nacin na koji zelis (cak i da zivis u prolosti), za razliku od proslosti gde za 95% ljudi nije bilo nikakvog izbora i nisu mogli da uzivaju u zadovoljstvima u kojima je uzivalo plemstvo.

To o cemu ti pricas je hajlajt proslosti, istaknuti detalji koji kad se spoje u celinu izgledaju lepo, tipa - zivot na dvoru, balovi, portreti, slikari, kultura, umetnost itd. Isto to je postojalo i u nacistickoj Nemackoj, ali kad okrenes glavu na drugu stranu videces teror, logore, smrt miliona itd...

To sto se iz jedne utakmice mogu izdvojiti najzanimljiviji detalji, ne znaci da je utakmica sama po sebi bila zanimljiva. Isto vazi i za istoriju.

I da, za razliku od onda, danas si u solidnoj mogucnosti da ako hoces odaberes da zivis na nacin na koji zelis (cak i da zivis u prolosti), za razliku od proslosti gde za 95% ljudi nije bilo nikakvog izbora i nisu mogli da uzivaju u zadovoljstvima u kojima je uzivalo plemstvo.
Ako ćemo pravo, danas je isti procenat siromašnih koji ništa ne mogu da promene. Kina, Indija, Bangladeš i cela Afrika i Južna Amerika čine tih 95% ljudi bez izbora. Ali nije isto bilo pre 60 godina, kada je tih 95% činilo 3 milijarde ljudi i danas kada ih ima duplo više.
Mi danas te naše male užitke skupo plaćamo. Imamo izbor da uzmemo kredit za užitak i da se zaglibimo u gomna do guše, ili da od užitka odustanemo. To je kao neki mazohizam - kupiš auto, pa ti se muda otegnu do zemlje dok ga ne otplatiš. Oni tada nisu imali kola, al nisu imali ni kredite.

Mi danas te naše male užitke skupo plaćamo. Imamo izbor da uzmemo kredit za užitak i da se zaglibimo u gomna do guše, ili da od užitka odustanemo. To je kao neki mazohizam - kupiš auto, pa ti se muda otegnu do zemlje dok ga ne otplatiš. Oni tada nisu imali kola, al nisu imali ni kredite.
a nisu imali ni mogućnost da kupe lepa odela, lepe automobile i žive u lepim kućama. sirotilji je uvek teško, ali sa napretkom civilizacije ipak malo lakše (makar meni)

a nisu imali ni mogućnost da kupe lepa odela, lepe automobile i žive u lepim kućama. sirotilji je uvek teško, ali sa napretkom civilizacije ipak malo lakše (makar meni)
Da, ali s druge strane imaš i one dobrostojeće koji plaćaju 150 evra pocepane farmerke. E to je reč o onom neukusu o kome sam pisao u prvoj poruci. I onda... svi tako idu izdrpani po ulici, jedni zbog toga što nemaju da kupe, a drugi zbog pomodarstva.

Da, ali s druge strane imaš i one dobrostojeće koji plaćaju 150 evra pocepane farmerke. E to je reč o onom neukusu o kome sam pisao u prvoj poruci. I onda... svi tako idu izdrpani po ulici, jedni zbog toga što nemaju da kupe, a drugi zbog pomodarstva.
pa dobro, moda pokušava da profitira na svemu. iskoristila je hipike, iskoristila hipstere, iskoristila džentrifikaciju. ali postojanje garderobe koja se fabrički proizvodi (kao opozit visokoj modi) je još jedan značajan socijalistički pomak. Naravno, vremenom doveden do apsurda, ali jbg živimo poststrukturalizam, sve je rastočeno i čeka neko novo kreiranje.

Ako ćemo pravo, danas je isti procenat siromašnih koji ništa ne mogu da promene. Kina, Indija, Bangladeš i cela Afrika i Južna Amerika čine tih 95% ljudi bez izbora. Ali nije isto bilo pre 60 godina, kada je tih 95% činilo 3 milijarde ljudi i danas kada ih ima duplo više.

Pa nije istorija zavrsena danas pa da mozemo da sumiramo sta je dobro, sta lose. Naravno da je i danas u proseku lose, ali mnogo manje lose nego ranije, jer recimo u dobrom delu sveta danad postoji mogucnost vertikalne pokretljivosti, u smislu da neko ko odraste u relativno siromasnoj porodici, ima mogucnost da kroz obrazovanje i uz malo srece ipak od sebe napravi nesto vise nego sto je bio, sto je bilo gotovo nezamislivo u kmetskim cvilizacijama pre fr revolucije.

pa dobro, moda pokušava da profitira na svemu. iskoristila je hipike, iskoristila hipstere, iskoristila džentrifikaciju. ali postojanje garderobe koja se fabrički proizvodi (kao opozit visokoj modi) je još jedan značajan socijalistički pomak. Naravno, vremenom doveden do apsurda, ali jbg živimo poststrukturalizam, sve je rastočeno i čeka neko novo kreiranje.
Nekad su ljudi mnogo više držali do mode.
-ako su bili moderni šeširi, svi su ih nosili
-ako su se nosile kravate, svi su ih nosili
-ako su se nosile zvoncare i puštale duge kose i zulufi, svi su ih puštali.

Danas se nosi kako ko hoće. Neko ćosav, neko kosat. Glava ćelava, brada puštena, dugi brkovi, obrijane obrve... Rokeri, hipsteri, farmeri, hip-hoperi, kusi i repati... žene ćelave, muški ofarbani, jedna cipela crvena, druga zelena...
Muške šalvare, muške minđuše... Ženske letnje čizme, zimske sandale... tetovaže kao krokodili... Narod je poludeo jebotebog.
Očigledno je da se dešavaju neki tektonski poremećaji u svim društvenim sferama, pa i u modi.

Znalo se nekad šta je zabavna muzika, a šta narodna. Sada se sve nekako zbljutalo.
Na TV-u ste mogli da vidite pisce, pesnike, umetnike, a sada onog mamlaza iz Kupinova i onog drogiranog Mitrovića sa svojim sumanutim izumima.

Da li neko primećuje šta se dešava, ili su svi pod nekom vrstom hipnoze?

Poslednja izmena:
Imam jednu teoriju, za koju sam čak negde i čuo... gde su naučnici istraživali, da na ovom svetu postoje dve vrste ljudi - oni koji su imali život pre ovog života i oni koji su tek sad stvoreni, bez tog prethodnog života.

Možda mene nešto proganja iz tog ranijeg života, neki događaj ili ko zna šta. Možda sam u tom nekom drugom životu nastradao mlad, ili nisam uspeo da do kraja nešto uradim, ili rešim, pa sam se opet rodio ovde. S tim, što mi se mozak, u toj prelaznoj fazi između smrti i rođenja, nije u potpunosti resetovao.
Šta god bilo, neku muku vučem iz prošlosti.

Back