Žale se na popa: Isteruju ga iz kuća, prozvali ga Betmen

Sensei

Master
Moderator
Poruka
83.850
Izvor: Nportal

VLADIKA niški Arsenije moraće u narednim danima da preispita žalbe čak 145 vernika iz Leskovca, tačnije, iz naselja Rade Žunić, koji su potpisali peticiju da se iz njihove parohije izmesti sveštenik Slaviša Stanojević zbog, kako tvrde, iznuđivanja parohijana i određivanja cene od 1.500 dinara za svetenje vode uoči krsnih slava.

U peticiji i otvorenom pismu koje je prosleđeno vladiki navodi se da "duhovne usluge ne bi trebalo da budu predmet trgovine".
- Svetenje vode je obred koji ima duhovno značenje i ne bi trebalo da bude komercijalizovan. Ovakva praksa može umanjiti značaj i svetost obreda, dovodeći u pitanje autentičnost duhovne zajednice. Zbog navedenih razloga, tražimo od nadležnih organa da preispitaju praksu naplaćivanja ovih usluga i da se usvoje smernice koje će omogućiti besplatno pružanje duhovnih usluga svim vernicima - navodi se u pismu prosleđenom vladiki.

Parohijani iz naselja Rade Žunić u Leskovcu, kojima trenutno služi Slaviša Stanojević, tvrde da je ovaj sveštenik insistirao da mu plate za svetenje vode po pomenutoj ceni, pa da ih je čak i vređao kada bi mu rekli da nemaju taj novac.

1732134913729.png

- Danas je još jedna kuća vratila oca Slavišu i rekla da će zatražiti vodu u crkvi zbog tarife koju je sam odredio. Ucenom poput ‘A, ne, crkva će vas poslati opet kod mene’ inisistirao je na daljem svećenju. Nakon što mu je još jednom rečeno da nisu potrebne nikakve usluge, rekao je ‘Pa dobro, ajde daj koliko imaš!’. Nadam se da je imao bar malo stida pri odlasku nakon trećeg odbijanja - stoji između ostalog u propratnom pismu vladiki koje je potpisala Milica Jovanović, žiteljka ovog naselja.

NJen komšija Milan kaže da je i on oterao iz kuće ovog sveštenika nakon što mu je uputio zajedljive komentare jer je spremio da mu da svega 500 dinara za svetenje vode.

Aleksandar Jovanović iz ove parohije ogorčen je na sveštenika Slavišu još od trenutka kada je sahranjivao majku.

- Bilo je mnogo ljudi na sahrani, a kada je Slaviša to video, ušao je u kapelu, postavio neku ikonu i naređivao svakome ko je prišao da se oprosti od pokojnice da na nju stavi prilog za obnovu neke freske. Nije rekao ko je. LJudi su stavljali novac. A ja, skrhan bolom zbog smrti majke, tada nisam imao vremena da se raspravljam sa njim i da ga pitam da li je to novac zaista namenjen za tu neku fresku ili za njegov džep, na šta izražavam sumnju. Evo, sada pitam vladiku, šta on misli. Neka ispita tu situaciju i neka mi njegovo Preosveštenstvo odgovori - moli Aleksandar.

U pismu prosleđenom vladiki se dalje navodi da su parohijani bili prezadovoljni prethodnim sveštenikom, da ga je većina smatrala čak i članom porodice, te da im nije jasno zbog čega je on premešten.

- Uz sve dužno poštovanje Vaše Preosveštenstvo, oprostimo ocu Slaviši, ali vratite mir našoj parohiji - konstatuje se na kraju pisma.

Sveštenik Slaviša nije se oglašavao povodom ove situacije.

1732135065914.png

VLADIKA niški Arsenije moraće u narednim danima da preispita žalbe čak 145 vernika iz Leskovca, tačnije, iz naselja Rade Žunić, koji su potpisali peticiju da se iz njihove parohije izmesti sveštenik Slaviša Stanojević zbog, kako tvrde, iznuđivanja parohijana i određivanja cene od 1.500 dinara za svetenje vode uoči krsnih slava.
Koje škrtice... a kad im netko pandrkne, onda kukaju za popom, žele instant dostavu.
Kakav nezahvalan narod.

U peticiji i otvorenom pismu koje je prosleđeno vladiki navodi se da "duhovne usluge ne bi trebalo da budu predmet trgovine".
- Svetenje vode je obred koji ima duhovno značenje i ne bi trebalo da bude komercijalizovan. Ovakva praksa može umanjiti značaj i svetost obreda, dovodeći u pitanje autentičnost duhovne zajednice. Zbog navedenih razloga, tražimo od nadležnih organa da preispitaju praksu naplaćivanja ovih usluga i da se usvoje smernice koje će omogućiti besplatno pružanje duhovnih usluga svim vernicima - navodi se u pismu prosleđenom vladiki.

Parohijani iz naselja Rade Žunić u Leskovcu, kojima trenutno služi Slaviša Stanojević, tvrde da je ovaj sveštenik insistirao da mu plate za svetenje vode po pomenutoj ceni, pa da ih je čak i vređao kada bi mu rekli da nemaju taj novac.

Pogledajte prilog 1645308
Kod nas ove godine 3.000 din. prethodne dve bilo po 2.000.Mi smo beogradski pasaluk,pa su i cene kao u Begisu.

Incidenti se događaju.
Tko je bez grijeha, neka prvi baci kamen.
Nije to incident. Pop Slaviša je poznat u Leskovcu po brojnim incidentima, to je kod njega pravilo, a ne slučajnost. Fejsbuk je pun njegovih snimaka gde psuje i koristi psovke u svakodnevnoj komunikaciji, a zna i da potegne. Kad smo se dotakli sina, njegov sin je izbačen iz Prizrenske bogoslovije.

Nesto mi se cini da ovde pop nije kriv.
On je samo u duhu vremena i vidi kome dolazi u kucu i sta su vrednosti kod koga dolazi....
Nije zeza, imao sam ja dobrog popa u selu , i dva losa u gradu...oni su po ps, a ovaj u selu nije, ali je dobar pop...namazan bas seljacki i na kraju okrece seljane da budu valjani...dobri..na zanimljiv nacin..

Jedan od trikova seljaka je , dodji pope da mi pricestis oca na samrti, pop ajd u kola, kad dodju do sela, seljak mu kaze, salio sam se pope, zdrav mi otac, nego trebala mi voznja..

A sa druge strane isti premaz, namaz...Slava je zakazana za 15h, a jos Sveti Nikola, sto ce reci ima pop pesaka da se naoda i naoda...
I pop imao tarifu , ako kad dodje u kucu deca vesela, domacini iako kasni 3h nehajni , dosao ko dobrodosao....pop ne naplati nista, jer zna da je dosao kod pravih vernika...
Pitao ga ja posto je ostao 20 minuta i polako odlazio, a ja dete imao 7 godina i isprate popa , a ja ajd malo sa njim, par kuca...star pop ali ide peske bez ucenika...ili pomocnika...Ili je on mene poveo , ne secam se tacno...
I bas ga pitao , posto deda i baba su bas verujuci , ponizni , ali nisu bili u svemu bogougodno znajuci ali za primer ipak...Deda kao da mu nije prijalo iako nije bogat , pre siromasan, ali nece na tome da bude siromasan....
I tu pop isprica meni pricu...pouznu za dete i u pravo vreme....

Pop kod nervoznih , a zna ih od ranije , ima on vise sela, pa upozna parohljane..ide na vreme, odere ih , isti taj pop sto odradi dzabe dedi...i vidi svi nervozni makar da je 14.04h...a tamo gde su deca nahranjena, gde se igraju i vesela, gde je vise praznik nego moranje i sluzba, tu ne naplacuje...jer je u tom domu slava ceo dan, a ne samo oko rucka i za jece i pice...

I sto sta je jos pop pricao i tada i drugih puta, iako sam ja retko bio u selu za sve prilike, ali jesam cesto za dedinu slavu...
Ali druga su to vremena bila, a otud i moj zakljucak da ne ide pravoslavlje pravo i kapitalizam, jer nisu socijalno kompatibilni , te ce morati pravoslavlje preci u katolicanstvo , nema druge..jer se kapitalizma nece odreci narod...

To ce se videti i na vaspitanju dece i na odnosima gde se treba pomagati , uostalom bas ovaj tekst je primer kako kad ide naopako sve ide naopako...
Losem coveku uvek je malo , a pri tome ne mislim na ovog popa....nego na ceo taj kraj i ponasanje daj da odradimo..

Back