Žal za beogradskim bioskopima

Soradze

Elita
Moderator
Poruka
19.943
Svakom od nas neki film, ili bioskop koji, kad ga se seti, izmami osmeh na lice i probudi lepe
uspomene...

Beograd je tokom decenija imao brojne bioskope koji više ne rade, ali su zauvek ostali urezani
u srca Beograđana...

Ti bioskopi su bili više od prostog mesta gde su se prikazivali filmovi. Oni su bili kulturne oaze,
mesta za okupljanje i razmenu doživljaja, mesta u kojima su se rađala i trajala prijateljstva...

Naša sećanja na njih žive u pričama, fotografijama i nostalgićnim sećanjima koje volimo da
podelimo sa drugima...

U ovom Tiktoku Nikola Kojo i Zoran Cvijanović sa setom nabrajaju voljene beogradske
bioskope koji su obeležili vreme naše mladosti...

Pored divne atmosfere bioskopskih dvorana, lično mi nedostaju i ozloglašeni "tapkaroši" i prodavci
semenki...

Jedna od najlepših uspomena mi je odlazak na FEST davne beogradske zime, kada je sneg bio do
kolena, kada je i centar grada bio beo i kada je podvig bio otići u "Kozaru" i gledati čaroban film u
okviru FEST-a, "Lov na zeleni dijamant" sa Ketlin Tarner i Majklom Daglasom, Deni de Vitom...

Možda pogledate i ceo film?
Na YT...

:heart2:

Poslednja izmena:
Bioskop Voždovac u ulici Vojvode Stepe. Danas izgleda ovako

1737590945325.png

A nekada je bio omiljeno mesto za okupljanje porodica sa Voždovca jer su u bioskopu emitovani domaći filmovi.

Kada su video rikorderi i kućni bioskop zamenili prave bioskope, u holu bioskopa Voždovac jedno vreme je radila knjižara.

Pored školskog i kancelarijskog pribora u knjižari su se prodavale i knjige. Sećam se da sam tu kupila nekoliko knjiga.

Danas ovaj bioskop propada.

Nisam 100 posto sigurna da li je i kakvu odluku doneo sud u Strazburu jer su naslednici zemljišta na kome se nalazi bioskop tražili povraćaj nekretnina.

Back