Zakonska regulativa - nekoliko pitanja

Kuki2006

Zainteresovan član
Poruka
406
Moze li neko obavesten da mi kaze kakvo je kod nas (u Srbiji) stanje zakonske regulative (pogotovo u praksi) po pitanju:

a) poreza na dodatu vrednost prilikom kupovine i prodaje zlatnog i srebrnog novca? Znam da je prilikom kupovine kod Narodne banke u cenu uracunat PDV u iznosu od 18%, a pretpostavljam da je slicno i u zlatarama (ne znam za zalagaonice.) Zanima me sta se desava kada neko prodaje neki zlatnik ili srebrnjak iz svoje kolekcije, da li time cini neki finansijski prekrsaj?

b) uvoza zlatnog i srebrnog novca? U zakonu o carinskoj tarifi sam nasao samo da je za monetarno zlato (sta god to znacilo) carinska stopa 10% a za srebrni novac (koji nije zakonsko sredstvo placanja) isto 10%. Zna li neko kako to izgleda u praksi? Sta se desava sa srebrnim novcem koji jeste (ili je bio) zakonsko sredstvo placanja (npr. dolari pre 1964-e?) Kako se tretiraju npr. americki srebrni orlovi koji (teoretski) jesu zakonsko sredstvo placanja, ali su u sustini "bullion coins?"

c) izvoza zlatnog i srebrnog novca? Verujem da je iznosenje zlatnog novca zabranjeno, ali vidim da se preko e-bay-a prodaju serije prigodnog novca iz vremena SFRJ, uglavnom srebrnog.

Hvala unapred.

Back