Zakon karme ili strašni sud?

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Jasna

Stara legenda
Banovan
Poruka
89.439
Više puta smo preispitivali koliko zakon karme ima smisla, ali o sudu koji se
samo jednom dešava nismo pričali.
Meni taj strašni sud pravi totalnu zbrku. Ako bi tako bilo da se odjednom sudi
i presudi za sva dela, onda bi ljudi do tada samo mogli da uživaju i da im se
ništa loše ne desi. A opet, ne bi trebalo ni blagoslova da bude, jer čemu
nagrada pre vremena. Niti je takav život moguć, niti bi imao smisla. Svedoci
smo da se i nama i drugima dešava i dobro i loše. A u skladu sa čim?
Ili se sve dešava tako nasumice bez ikakvog smisla? :dontunderstand:

Strašni Sud... nisam se nešto spremila za ovakvu temu, ali mogu da kažem da je najbolja za ceo dan.
E, kako ljudi ljudima sude kad dobiju priliku... Strašni Sud će nam mnogima od toga pasti mnogo lakše. :zaljubljena:
Hoće biti lakše? Ako je neko osuđen za neko nedelo i odrobijao, posle
mu se za to neće suditi? Ili ako su nekome dobra dela činjena, onda
ni nagrade neće biti, jer je nagradu već primio?

Hoće biti lakše? Ako je neko osuđen za neko nedelo i odrobijao, posle
mu se za to neće suditi? Ili ako su nekome dobra dela činjena, onda
ni nagrade neće biti, jer je nagradu već primio?
Gospoda Boga ne ispitujem, Njegova je poslednja! Neka mi se sudi, a Bog će mi jedini suditi za stvari koje jesam a nije trebalo, i nisam a trebalo je da uradim.
Gospodu Bogu se ne mešam u posao, ali shvatam i svoj vrlo dobro. Na tom Strašnom Sudu... malo me stvari može iznenaditi.
Pritom, na ovom svetu su nevini robijali, podlegli nezasluženo smrtnim kaznama i sl., bili proglašeni lošim, a kod Boga to nema.
Bog će to sve ispraviti (pozlatiti).

Strašni Sud... nisam se nešto spremila za ovakvu temu, ali mogu da kažem da je najbolja za ceo dan.
E, kako ljudi ljudima sude kad dobiju priliku... Strašni Sud će nam mnogima od toga pasti mnogo lakše. :zaljubljena:
nisam siguran...Isus ima oštre kriterijume za ulazak u njegovo carstvo...za svaku reč i misao će ti suditi..šta ako izabere tek par svetaca za svoje carstvo?
sveti Jovan je po njemu najmanji od onih koji će biti u carstvu...ako svetog Jovana uopšte pusti u to carstvo

Matej 11,11Zaista vam kažem: ni jedan između rođenijeh od žena nije izišao veći od Jovana Krstitelja; a najmanji u carstvu nebeskome veći je od njega.

Poslednja izmena:

Gospoda Boga ne ispitujem, Njegova je poslednja! Neka mi se sudi, a Bog će mi jedini suditi za stvari koje jesam a nije trebalo, i nisam a trebalo je da uradim.
Gospodu Bogu se ne mešam u posao, ali shvatam i svoj vrlo dobro. Na tom Strašnom Sudu... malo me stvari može iznenaditi.
Pritom, na ovom svetu su nevini robijali, podlegli nezasluženo smrtnim kaznama i sl., bili proglašeni lošim, a kod Boga to nema.
Bog će to sve ispraviti (pozlatiti).
Dobro. A u skladu sa čime ti se dešava u životu to i dobro i loše što ti se dešava?
Tako nasumice?

Ima smisla ako veruješ u njega. Kao i u sve ostalo u Bibliji. Ja ne verujem pa mi nema smisla.

Ta 2 pogleda se suštinski i ne razlikuju jer im je ispaštanje za "loša dela" zajednički imenilac.

razumeli smo se vec, odbijas Hrista i Istinu jevandjelja, a svidja ti se neko fals "Tomino"; ili bi napravio neki svoj miks 50:50%, ovi sa kojima se raspravljam idu negde do 95%, odbijaju "samo" 5%, kao po Njegosu, čaša žuči ište čašu meda, smiješane najlakše se piju.
vidi Matej je zapisao

Matej 11,11Zaista vam kažem: ni jedan između rođenijeh od žena nije izišao veći od Jovana Krstitelja; a najmanji u carstvu nebeskome veći je od njega.

to znači sveti Jovan se ne kvalifikuje za carstvo jer je manji od najmanjeg koji će biti u carstvu

a u gnostičkom Tominom jevanđelju se kaže
46 Yeshua said: From Adam to John the Baptist, no one born of woman is higher than John the Baptist. Thus his eyes will not be destroyed. But I have said: Whoever among you becomes small will know the Kingdom, and be higher than John

ko god se odrekne sujete potpuno će biti veći od Jovana jer Jovan to nije u potpunosti uspeo mada je bio bliži tome od svih rođenih do tad......jednostavno ljudi tad nisu shvatali važnost odricanja od sujete... ne kaže se nigde da je Jovan manji od najmanjeg u carstvu nebeskom...

koje je jevanđelje realnije da bude tačno ako pretpostavimo da je Isus bio to što tvrde da je bio?

Ta 2 pogleda se suštinski i ne razlikuju jer im je ispaštanje za "loša dela" zajednički imenilac.
Suštinski se ne razlikuju. Čak i ovo što je Adam citirao se ne razlikuje, jer i u
zakonu karme postoji ''prečica'', probudiš se i nadilaziš taj zakon. Samo što
se eto tu drugačije kaže.

Ono što se razlikuje je način na koji se to dešava. Ako se osećaš loše, pa
možda čak i fizički oboliš jer radiš loše, zar nisi time već kažnjen? Onda ispada
da ćeš dva puta biti kažnjen..

nisam siguran...Isus ima oštre kriterijume za ulazak u njegovo carstvo...za svaku reč i misao će ti suditi..šta ako izabere tek par svetaca za svoje carstvo?
Pa neka ima. Iz ljubavi prema Isusu Hristu i živim... a kad mi nađu stvar koja ne valja, pa neka me osude po Njegovoj pravdi... jer sam samo ljudsko biće.
I ništa.
Koliko je ljudi stvorio Bog, jedan manje ili više... kome je do toga uopšte stalo, osim Bogu?
Dobro. A u skladu sa čime ti se dešava u životu to i dobro i loše što ti se dešava?
Tako nasumice?
Ljubav treba nazad da dam jer je meni ljubav sve vreme data i davana. Isus je stradao za mene, Bog je dozvolio takvu priču o stradanju svog Sina zbog mene(i svih nas).
Gospoda Boga treba da poštujem i živim bezuslovno, jer je to jedino Život.
Ne mogu biti osoba bilo kakva jer... zadužena sam da budem "takva i takva".
Ništa nije nasumice.
Što bi rekao M.P., Bog radi sa ljudima koje ima, pa... koga Bog zapravo ima u ovom vremenu?
Mora imati bar nekog.

Pa neka ima. Iz ljubavi prema Isusu Hristu i živim... a kad mi nađu stvar koja ne valja, pa neka me osude po Njegovoj pravdi... jer sam samo ljudsko biće.
I ništa.
jesi sigurna da se ne lažeš...možda to nije ljubav prema Hristu nego pohlepa za spasenjem kao kod većine takozvanih hrišćana samo u najvišem stadijumu gde se kao odričeš spasenja da bi dobila spasenje?
Koliko je ljudi stvorio Bog, jedan manje ili više... kome je do toga uopšte stalo, osim Bogu?
ne mislim da Bog ikog uništava osim možda nepopravljive masovne ubice...samo što to nije po Bibliji...ne mislim da bog kakav je prikazan u Bibliji ima išta sa pravim Bogom

jesi sigurna da se ne lažeš...možda to nije ljubav prema Hristu nego pohlepa za spasenjem kao kod većine takozvanih hrišćana samo u najvišem stadijumu gde se kao odričeš spasenja da bi dobila spasenje?
Sve vreme insinuiram da me malo zanima šta će biti sa mnom, i ti opet... Ok, bukvalno, ne zanima me moje lično spasenje!
Ne zaslužujem spasenje, ali želim i molim se za njega, pa... Šta ćeš po tom pitanju?
ne mislim da Bog ikog uništava osim možda nepopravljive ubice...samo što to nije po Bibliji...ne mislim da bog kakav je prikazan u Bibliji ima išta sa pravim Bogom
Neki ubica je za jedan sekund svog života bio u odnosu na Boga nepravičan, a neki čitav svoj život žive i ponavljaju nedolična dela.
Kaže: Jednu zapovest prekrši, prekršio si ih ujedno sve!
Šta sa tim?

Sve vreme insinuiram da me malo zanima šta će biti sa mnom, i ti opet... Ok, bukvalno, ne zanima me moje lično spasenje!
Ne zaslužujem spasenje, ali želim i molim se za njega, pa... Šta ćeš po tom pitanju?

Neki ubica je za jedan sekund svog života bio u odnosu na Boga nepravičan, a neki čitav svoj život žive i ponavljaju nedolična dela.
Šta sa tim?
Bojim se da ćete tako načisto skrenuti temu.

Jesu li Božiji zakoni živi i prisutni u našim životima ili će stupiti na snagu
tek na sudu?

vidiš koliko si kontradiktorna...ne zanima te spasenje ali ga želiš i moliš se za njega...moli se da budeš uništena onda...tako su neki monasi radili da bi se odrekli pohlepe za spasenjem koja kvari njihovu veru...ne mislim da im je to bilo pametno doduše...Bog nekad i usliši molitve.. a i dobro zna kad neko laže sebe i njega
Šta sa tim?
ne može se masovni ubica porediti sa običnim grešnikom uz opravdanje da je eto zgrešio u jednom trenutku a nije živeo grešno ceo život..

Poslednja izmena:
Ono što se razlikuje je način na koji se to dešava. Ako se osećaš loše, pa
možda čak i fizički oboliš jer radiš loše, zar nisi time već kažnjen? Onda ispada
da ćeš dva puta biti kažnjen..
Ispaštanje u zagrobnom životu je vrlo staro. Istu stvar su imali Egipćani verovatno mnogo pre Jevreja. Srce umrlog se vagalo, da li je imalo više dobrih ili loših dela pa ako potonja prevagnu, duši sledi susret sa onim krokodilom...

A što se bolesti kao kazne za loša dela za života, tu sam najbliži Gurđijevovom objašnjenju jer u to sam se jedino praktično uverio mimo vere.

Ispaštanje u zagrobnom životu je vrlo staro. Istu stvar su imali Egipćani verovatno mnogo pre Jevreja. Srce umrlog se vagalo, da li je imalo više dobrih ili loših dela pa ako potonja prevagnu, duši sledi susret sa onim krokodilom...

A što se bolesti kao kazne za loša dela za života, tu sam najbliži Gurđijevovom objašnjenju jer u to sam se jedino praktično uverio mimo vere.
Ne sećam se šta je Gurđijev objasnio. Jel možeš da ispričaš?

u Egiptu je koliko se sećam boginja Mat stavljala srce na jedan tas a perce na drugi...pa ako je srce teže onda sledi uništenje...Jevreji i hrišćani su samo kopirali starije mitove uključujući egipatske i nadodali svašta nešto svoje tipa da su oni deca Božija a ostali psi što i sam Isus tvrdi...

Back