Quantcast

Закључак са Копаоника: Неопходна реформа јавног сектора!

Poruka
19.892
Neophodna reforma javnog sektora

KOPAONIK, 3. februara 2011. (Beta) - Srbija mora završiti restrukturiranje javnog sektora i reformu javnih i komunalnih preduzeća, ukoliko želi da ostvari privredni rast, ocenili su kasno sinoć učesnici Biznis foruma na Kopaoniku.

U panel diskusiji "Šta je urađeno, a šta je trebalo uraditi u 2010. i šta treba uraditi u 2011. godini", potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić ocenio je da ove godine treba sačuvati političku i socijalnu stabilnost.

On je naglasio da se ne sme popustiti pritiscima, jer onda stvari koje su započete neće biti završiene do kraja.

Upitan kako to da je u godinama krize bez posla u privatnom sektoru ostalo između 250.000 I 400.00 ljudi, a da je u javnom sektoru broj zaposlenih povećan za 6.000, Đelić je kazao da je tom problemu posvećeno nedovoljno pažnje.

"Dešavalo se da se u pojedinim opštinama otvaraju nove fabrike koje zapošljavaju 200 ili 300 ljudi, a da istovremeno u tim istim opštinama bez posla ostane dva tri puta više građana", rekao je on i dodao da će u okviru novih mera nakon rekonstrukcije vlade tome biti posvećena veća pažnja.

Đelić je kazao da Narodna banka mora voditi kontrolisanu politiku rasta vrednosti dinara, kao direktnu borbu protiv inflacije, a upozorio je da Srbija ne sme da pređe granicu javnog duga od 45 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Đelić je preneo informaciju da je Evropska investiciona banka došla do maksimuma do kojeg sme da odobrava kredite Srbiji koja se, kako je rekao, mora oslanjati na domaću štednju jer se nalazi u kategoriji rizičnih zemalja za ulaganje.

Bivši ministar u vladi Zorana Đinđića, Aleksandar Vlahović istakao je da i javni sektor mora da pretrpi smanjenje broja zaposlenih, u situaciji kada je u protekle dve i po godine u privatnom sektoru bez posla ostalo oko 200.000 ljudi.

Predsednik ABS Holdinga Nenad Popović oštro je kritikovao vladu navodeći da od onog što je obećala od 2008. godine nije ništa ispunila.

Prema njegovim rečima, do reforme javnog sektora neće doći dok god se ne poveća privredni rast I dodao da nijedna vlada nije spremna da otpusti zaposlene u javnom sektoru.

On je kazao da rekonstrukcija vlade nije dobra u ovom trenutku i da je trebalo ići na izbore te da nijedan novi ministar ne može rešiti situaciju za devet, deset meseci.

Predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević kazao je da za deset godina ništa nije urađeno, kao i da nije donet nijedan zakon koji bi olakšao privredi poslovanje.

Rasprava je trajala do ponoći.

(Beta, 03.03.2011)
*************************

Ако спроведу у дело ове своје закључке, онда следи - или отпуштање одређеног броја људи са буџета(без обзира да ли је просвета, здравство, администрација,....) или смањење плата.

Уколико то не ураде, а наставе са задуживањем, порези ће бити све већи и нови намети све бројнији, па је крах неминован.

У таквој ситауцији најгоре ће проћи они који зависе од буџета, очигледно.
Мој савет је што пре оспособљавање за самосталан живот. Ђаво је однео шалу, иде све теже време за оне који зависе од државе и њихових тајкуна.:think:
 
Poslednja izmena:

Крагуј

Poznat
Poruka
7.628
Neophodna reforma javnog sektora


Уколико то не ураде, а наставе са задуживањем, порези ће бити све већи и нови намети све бројнији, па је крах неминован.

У таквој ситауцији најгоре ће проћи они који зависе од буџета, очигледно.
:znači najgore će proći ove vucibatine partisko budžetske.......jelte.......a mi privatnici kojima će biti podignuti porezi i harači zarad te bagre nesposobne ćemo lepo proći......ništo ovde ne štima
 

bobanjov

Iskusan
Poruka
6.180
Копаонички див јунаци

Александар Денда
четвртак, 03. март 2011.

Већ десет година шаренолико друштво пројектаната и извођача радова неуспешне транзиције и економског развоја организују феријалне вечери на којима по ко зна који пут шире ни на чему засновани оптимизам „бољег живота“ у Србији

Замислите да сваке године (последњих десет година) већина зграда које су грађене се сруше или нису прикључене на струју и воду, прокишњавају и нису за становање, а да инжењери, пројектанти и извођачи радова, сваке године о трошку незадовољних станара организују научни скуп о новим пројектима или још невероватније, да таквим скуповима дају легитимитет и неки представници дипломатског кора?

Или рецимо да такав скуп праве лекари који су несавесним и нестручним радом угрозили животе и здравље људи, претпостављам да нико нормалан не би слао посебне новинарске екипе да извештавају, а иоле добростојећи људи из струке би се клонили њиховог друштва.

Међутим, то није случај са традиционалним скуповима економиста на Копаонику (који сам први пре три године из зезања частио називом „Србијански Давос“, мада не полажем искључива ауторска права). Већ десет година шаренолико друштво пројектаната и извођача радова неуспешне транзиције и економског развоја организују феријалне вечери на којима „мудро анд развојно“ по ко зна који пут шире ни на чему засновани оптимизам „бољег живота“ у Србији.

Постало је већ парадигматично да након њиховог чинодејствовања, све што се дешава у реалном животу обично бива различито од њихових пројекција и прогноза. Ниједна стратегија, пројекција и прогноза од стране копаоничких експерата до сада није дала видљиви позитиван резултат. Ако би њихова развојна тлапња остала у кругу самих експерата ни по јада, али су се да то тако не остане, побринуле многобројне редакције које су своја најзвучнија имена послала да извештавају - е, је ли се појавио и какве је боје дим са гласања србијанских економских кардинала, па ћемо од боје дима видети има ли и чему се можемо надати. То је у једном тренутку претило да ескалира у догађај од прворазредног значаја, значајнији и од самог живота, директно у Дневник 2 су нам се из прве руке обратили „генералштабни економисти“ са поруком - да ће светска економска агресија (криза) бити сломљена одлучном акцијом наших економских легија које даноноћно на највишем врху Копаоника увежбавају економске кате којима ћемо се супротставити далеко надмоћнијем агресору. И шта би, проглашена је победа и да Србија незадрживо срља у развој. Избројано је минус 400.000 радних места, неликвидна привреда, држава у дубиози, али су нам остали чили и весели „генералштабни економисти“ и то не ма који него они МАКРОекономисти.

У свему томе изненађује њихова сизифовска упорност гурања „србијанског економско чудаственог камена“ чија је особеност, да мора да се гура и када иде низбрдо. Регионално и глобално (ЕУропски) ми смо наш привредни камен структурно догурали скоро до дна. Најзначајнији допринос „копаоничких економских фењер вечери“ би био да се оно мало стварног научног и експертског потенцијала захвали „вечитим економским саветницима“ и „креаторима нових инвестиционих циклуса“, „пројектантима и извођачима радова на лидерској позицији Србије“ и да неоптерећени њиховим баластом изађу са новом визијом и на предузетништву и знању фундираног одрживог развоја Србије. Ако у томе буду имали проблема, једино им могу помоћи стварни и доказани предузетници, а они су ових дана имали преча посла око предавања завршних рачуна, па када се врате са копаоничких веселих вечери могу их наћи у погонима где покушавају да изведу србијанску економску квадратуру круга из које ће изаћи макар са „позитивном нулом“ у салду мукотрпног „посткризног“ пословања. За разлику од нуле Целзијуса са којом ће копаонички див јунаци већ некако изаћи на крај.

(Данас)
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.