Da, kiljani na Momonjevu (tu gdje je Bukumirsko jezero) svjedoče o Bukumirima, da nisu samo izmišljotina narodna. Tu pričaju seljaci da postoji jedna velika gomila, na koju su sakupljeni Bukumiri i sahranjeni kao u masovnu grobnicu...tu, gdje se navodno to antičko stanovnišvo u Kučkoj krajini pobilo.
Čak i van Kuča, žitelji Jablana, iz Bratonožića, izvan Kuča, tvrde da su direktni potomci Bukumira, i čak
jedni druge Bukumirima zovu. Upravo su im na sjeveru kučke oblasti bili
ljetni katuni (isti oni koje su potom najstariji Bratonožići preuzeli), pravo središte Bukumira je bilo na zapad, u Bratonožićima, kako u Jablanu pamte dosta razložno (i drugdje u Bratonožićima se pominju, a u jednom primjeru čak i u Piperima). Erdeljanović pogotovo naglašava da su mu u Kučima svi pričali da su Bukumiri
sa zapada, pa su za razne doseljenike sa zapada (naše ljude!) govorili da su Bukumiri.
Nije baš kao što tvrdiš. Novija crnogorska istoriografija ne tvrdi da su Bukumiri isuviše daleko od nas, već čak tvrde da su to u pitanju obični
Bogumili. No, znajući u kakvom je stanju, nije ni čudno.
Mene zanima dosta to staro pleme. Mišljenja sam da je u pitanju ipak mala ilirska skupina, mada mi je značenje njihovog imena na albanskom jeziku (preko čega se i potvrdila ilirska linija)
dobar hljeb malo sumnjivo. Zašto bi se zvali 'dobrim hljebovima'?
Tj. u suštini treba Bukumire smatrati Vlasima, romanizovanim Ilirima. Vlaški Brod na Maloj Rijeci i Vlaška Rudina kod Meduna su najvjerovatnije toponimi upravo Bukumira. Međutim, u pravu si kada veliš da je narodno predanje to 'ublažilo' da ispadne da su Bukumiri sami sebe pobili.

Istina jeste najvjerovatnije da su značajno brojniji Sloveni kada su naselili tu oblast istisli i vremenom ti pred-Kuči (
koji nisu bili Albanci, već Srbi!) pobili malobrojne Bukumire, tako da ih na prostoru Kučke krajine praktično ni jednog živoga ne osta...
Međutim, ono drugo predslovensko pleme koje je obitavalo u kučkoj zemlji je interesantnije...mislim na Mataguže...
P.S. Bukumiri su od Labeata, ako se ne varam...