Quantcast

Zajedno za Srbiju izlazi na lokalne izbore u Šapcu

комшија

Legenda
Poruka
67.463
1582633008900.png


Demostat: Zelenović ugrožava bojkot


download-2.jpg


24/02/2020

Izvor: demostat, danas.rs

Odluka Zajedno za Srbiju (ZZS) i gradonačelnika Šapca Neboše Zelenovića da izađu na lokalne izbore u tom gradu i pokušaju da zadrže lokalnu vlast ugrozila je sprovođenje dogovora o bojkotu izbora predviđenih za april ove godine, inače najvažniju „tačku spajanja“ oko koje su opozicione stranke uspele da postignu saglasnost.


Samim tim ozbiljno je uzdrmana i koalicija Savez za Srbiju (SzS), što će dovesti od krupnih pomena na opozicionoj sceni. Iz SzS su odmah stigla upozorenja da je Zelenović, odlukom da izađe na izbore u Šapcu, isključio sebe i svoju partiju iz te koalicije. Promene su, dakle, suštinski započele a njihove stvarne razmere će biti jasnije u narednim nedeljama i mesecima.

Još pre nedelju dana, kada je postalo prilično jasno da se Šabac kreće ka izlasku na lokalne izbore, ostale članice SzS su se izričito izjasnile za bojkot na svim nivoima, a bilo je i poruka da oni koji ne budu poštovali takav pristup ne mogu biti smatrani „pravom“ opozicijom. Izgledi da se postigne dogovor koji bi podrazumevao neko svima prihvatljivo rešenje u ovom trenutku se ne čine realnim. Povratak Zelenovićeve stranke u SzS nakon izbora takođe je teško zamisliti, a ostaje još da se vidi da li će stranke između SzS i ZzS da počnu žestoke međusobne optužbe ili će razlaz da bude prihvaćen mirno.

Na lokalne izbore bi mogla da izađe i vladajuća koalicija u Paraćinu, prevođena potpredsednikom Demokratske stranke (DS) Sašom Paunovićem. Paunović je, istoga dana kada je Zelenović saopštio da izlazi na izbore, rekao da će od DS-a tražiti saglasnost da se na lokalne izbore izađe i u Paraćinu a da će, ukoliko tu saglasnost ne dobije, konačnu odluku doneti Paraćin. Takva izjava može se tumačiti kao signal da će Paraćin ipak slediti Šabac, što bi, opet, otvorilo nove nesuglasice u ionako podeljenoj DS. Paunović bi u tom slučaju, naravno, morao da istupi iz stranke ili bi bio iz nje isključen.

Jano je, dakle, da će stranke u SzS nastaviti da se zalažu za bojkot, a imajući ju vidu uobičajenu praksu na srpskoj plkitičkoj sceni, za očekivati je da se sukobljavaju sa opozicionim strankama koje izlaze bilo na lokalne bilo na republičke izbore. Birači će, dakle, i dalje dobijati prilično konfuzne poruke, a vladajući blok „municiju“ za tvrdnje da opozicija zapravo i ne zna šta želi i da je duboko podeljena. U takvu situaciju opozicija je zapala jer se u minulim mesecima uglavnom bavila bojkotom i ubeđivanjem javnosti da svi koji su protiv bojkota zapravo rade za vlast.
To je moglo da utiče na zbijanje redova unutar opozicije, ali ne i kao ubedljiva poruka za kojom bi većina birača krenula. Jer, iako s pravom tvrde da je srpsko društvo u ozbiljnoj krizi, srpske opozicione stranke u takvoj atmosferi nisu mogle da ponude čvrstu i jasnu platformu za izlazak iz krize, zasnovanu na realnosti istorijskog trenutka u kome se zemlja nalazi. Umesto toga dozvolile su da bojkot izbora, koji je zapravo samo alat za sprovođenje političkih ideja i ciljeva, sam po sebi postane prvorazredna politička ideja oko koje se grupišu ili dele ionako slabe opozicione partije.

Koncept

Ranom odlukom o bojkotu izbora opozicija jeste uspela da skrene pažnju na zaista loše i demokratskim društvima neprimerene uslove za izbore, ali nije uspela da ode dalje od toga. Utisak je da u opozicionom bloku opredeljenom za bojkot preovladava uverenje da bi Vučić mogao da bude srušen na Kosovskom pitanju, budući da će se, odmah nakon izbora, verovatno naći pod snažnim pritiskom Brisela i Vašingtona da normalizuje odnose sa Prištinom, što podrazumeva i da Srbija načini ustupke.

Takva računica je krajnje neizvesna iz najmanje dva razloga. Prvi je činjenica da Brisel i Vašington podržavaju sadašnje vlasti upravo zato što od njih očekuju da normalizuju odnose sa Kosovom i tako daju ključni doprinos stabilizaciji prilika u regionu. Oni nemaju nikakvog interesa (a u međunarodnim odnosima se sve zasniva na interesima) da podržavaju dolazak na vlast bloka koji pokazuje ambiciju da se prema kosovskoj krizi postavi oštrije nego što se postavlja Vučić. Ukratko, procena da će Vučić Zapadu biti manje potreban kad reši Kosovo jeste tačna, ali je jasno da to ipak ne znači da bi sadašnja opozicija mogla automatski biti prihvaćena raširenih ruku.

Drugi razlog su velike nepoznanice o pravcu u kome bi se okrenula većina birača nakon sporazuma sa Kosovom. Pre svega, ranije rađena istraživanja javnog mnjenja pokazuju da značajan procenat građana ne smatra Kosovo pitanjem od prvorazrednog značaja, pa nije izvesno da li bi zbog toga bili spremni da se okrenu protiv Vučića i SNS-a, koji nude kakvu-takvu sigurnost. Nema, takođe, nikakvih garancija da bi, čak i ukoliko bi nezadovoljstvo zbog Kosova rezultiralo nekim snažnijim otporom, većina birača u tom slučaju krenula za strankama iz sadašnje opozicije, a ne, recimo, za nekim strankama i pokretima koji su desno od sadašnjeg vladajućeg bloka, čime bi Srbija bila gurnuta u još dublju krizu.

I neke od stranaka iz koalicije SzS, poput Dveri, pokazuju snažnu ambiciju da koriste teme primerene upravo krajnjoj desnici, poput odnosa prema migrantima i slično. Primetno je, takođe, da unutar tog saveza značajne pozicije zauzimaju i ljudi koji snažno zagovaraju približavanje Rusiji, što je „crvena marama“ za Brisel i Vašington. A nije stvar u tome da li je pravedno da Brisel i Vašington igraju odlučujuću ulogu u definisanju odnosa u regionu, nego u tome da li Srbija može sama (ili uz neizvesnu podršku Rusije) da igra baš onako kako ona želi. Odgovor je: može da pokuša, ali cena je izvesno takva da ne bi mogla da je podnese.

DS

Demokratska stranka (DS) bi neslaganjem oko bojkota mogla da bude pogođena više nego druge stranke iz SzS. U minulim nedeljama je bila prilično uzdržana i nije slala oštre poruke o bojkotu na svim nivoima. To je sasvim razumljivo budući da ta stranka Zelenovićeva ZzS, kao i Socijaldemokratska partija Borisa Tadića, već mesecima intenzivno pregovaraju o ujedinjenju. Taj proces, u koji mnogi u DS i ZzS polažu velike nade, sada je ne samo usporen, nego i doveden u pitanje. Obavešteni izvori kažu da će DS nastojati da odgodi odluku o ujedinjenju za vreme posle izbora, što u suštini znači odlaganje konačne odluke o pravcu u kome treba da se kreće.

Lider DS-a Zoran Lutovac okleva verovatno zbog toga što nema dovoljno čvrstu podršku unutar ionako podeljene i uzdrmane stranke. Njegova pozicija u značajnom stepenu zavisi od toga kako će biti rešena dilema u vezi sa lokalnim izborima u Paraćinu. Jer, ZzS je posebna stranka i tu je odnose lako rasplesti, dok je Paunović potpredsednik DS-a i stranka mora da reaguje ili tako što će ga izbaciti i ostati pri bojkotu, ili tako što će uvažiti njegove stavove i napraviti otklon u odnosu na druge stranke SzS koje su za bojkot. Miran razlaz sa Paunovićem je naravno moguć, ali ostaje činjenica da je on uticajan funkcioner DS-a i da bi to ipak narušilo odnose unutar stranke.

Lutovca, dakle, očekuje veoma težak period u kome će se, zapravo, odlučivati sudbina DS-a. U takvim okolnostima potrebne su jasne, brze i hrabre odluke, ali prostor za takve poteze je prilično sužen i ograničen komplikovanim unutarstranačkim odnosima. Treba, naime, imati u vidu i činjenicu da Paraćin i Paunović nisu njegov jedini i najveći problem. Poslanici DS-a koji su izričito protiv bojkota i koji bi možda mogli da pokušaju da se organizuju i izađu na izbore, i dalje su članovi stranke i ne nameravaju da sami iz nje istupe. Istovremeno, većina lokalnih odbora je, izgleda, za bojkot pa Lutovac ostaje razapet između različitih opcija i težnji.
 

комшија

Legenda
Poruka
67.463
1582634593100.png


Predsednik NDNV: Novi potezi opozicije o bojkotu unose zbrku u javnost


Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Norbert Šinković ocenio je danas za N1 da novi potezi opozicije o bojkotu unose zbrku u javnost, dok vladajuća struktura jasno govori šta hoće i koji su joj ciljevi.


1582634651600.png


Piše: FoNet 25. februara 2020. 11.37

„Stvorena je slika da imate nekoliko grupacija. Grupaciju na vlasti, a Aleksandar Vučić je progovorio o procentima, grupu koja hoće da bojkotuje, grupa koja hoće pa neće da bojkotuje, grupu koja neće da bojkotuje“, rekao je Šinković.

„Zbrka koja nastaje, veliki je problem za građane“, ocenio je on i dodao da je posao novinara da građanima objasni informacije koje stižu od različitih organizacija.

Prema Šinkovićevoj oceni, najjasniju komunikaciju ima vladajuća struktura koja jasno govori šta hoće i koji su joj ciljevi.

„Opozicija govori šta neće raditi do izbora“, rekao je Šinković, „ali mi ne znamo kako će izgledati dan posle izbora, šta je program koji se nudi i šta je plan“.

Upitan o izjavi članice Saveta REM Olivere Zekić da emiteri sa nacionalnom frekvencijom nisu dužni da daju prostora političkim akterima koji su se odlučili za bojkot izbora, Šinković ukazuje da to nije tačno i da je REM u obavezi „da drži u koritu javnog interesa medijske sadržaje koji se plasiraju“.

„Problem je momenat gde kažu da ne treba se bavite bojkotom. Verovatno ne u predizbornom programu, ali to jeste tema od javnog interesa i to treba da plasirate u informativnom programu“, rekao je Šinković.

„Svi oni koji koriste javne resurse, a frekvencije jesu, i to ograničen, imaju naglašenu ulogu da poštuju javni interes. U tom kontekstu treba posmatrati sve ove stvari“, napomenuo je Šinković.
 

комшија

Legenda
Poruka
67.463
1582634746700.png


U Demokratskoj stranci i dalje traje debata o izlasku na izbore u Paraćinu

Paunović čeka stranačku odluku

Saša Paunović, zamenik predsednika Demokratske stranke, spreman je da istupi iz DS ukoliko ne dobije saglasnost partije za njegovu inicijativu da se članovi DS mogu pojaviti na lokalnim izborima na listi druge političke organizacije, saznaje Danas od izvora bliskih demokratama.


Paunović čeka stranačku odluku 1


Piše: Lidija Valtner 25. februara 2020. 11.30 Izmenjeno: 11.31

Kako nam je objašnjeno, njegovom odlukom da samostalno izađe iz stranke ne bi moralo da dođe do procedure za njegovo izbacivanje zbog kršenja odluke o bojkotu lokalnih izbora, a uz to DS ne bi trpeo posledice u Savezu za Srbiju.
Paunović je, kako se danima spekuliše, već doneo odluku o izlasku na izbore na listi grupe građana, ali je svestan da će time napraviti problem DS s obzirom na to da su u SZS čvrsti pri stavu o bojkotu izbora na svim nivoima.

On je nedavno od DS tražio saglasnost da demokrate u Paraćinu mogu da se pojave na lokalnim izborima na listi druge političke organizacije, čime se postiže da se DS ne krši odluku o bojkotu jer ne bi bilo liste DS. Takvu saglasnost može dati stranački Glavni odbor, ili prema nekim nezvaničnim tumačenjima i Predsedništvo ako nema sednice glavnog odbora.

Prema saznanjima Danasa u DS već dugo traje debata o tome kako izaći iz ove nezavidne pozicije. Izlaz bi mogao da bude sednica GO, koja bi prema rečima naših izvora mogla biti 8. ili 9. marta, i kada bi trebalo da se zauzme jasan stav o izlasku na izbore u Paraćinu. Kako nam kažu naši sagovornici bliski DS, stav GO može biti podrška izlasku na lokalne izbore u Paraćinu i Šapcu, što je manje verovatno, ali ne i nemoguće, ili da samo DS ne učestvuje na izborima formalno, ali da stotine aktivista DS bude u kampanji u ta dva grada.

Ovaj scenario je, prema proceni naših izvora, najverovatniji jer je u ovom trenutku većinsko raspoloženje tako. Dakle, najverovatnije DS neće učestvovati na izborima, članovi DS neće biti kandidati, ali će pozvati i članstvo i građane u Šapcu i Paraćinu da bojkotuju parlamentarne izbore, a brane slobodne gradove. Nebojša Zelenović, lider Zajedno za Srbiju, diskvalifikovan je iz Saveza za Srbiju posle odluka da izađe na lokalne izbore u Šapcu, čiji je gradonačelnik.
Juče od predsednika DS nismo dobili odgovor o tome kako će se partija odnositi prema Paunoviću i njegovoj inicijativi.
Kada je reč o gradonačelniku Šapca Nebojši Zelenoviću, on je javno saopštio da će izaći na lokalne izbore u tom gradu, nakon čega je usledilo ekspresno saopštenje SZS u kojem je navedeno da se tom odlukom Zajedno za Srbiju, na čijem je on čelu, sama diskvalifikovala iz SZS.

Ipak, Zelenović je bio pozvan na jučerašnji sastanak Predsedništva SZS, i bio je spreman da razgovara o svim važnim političkim temama koje se nađu na dnevnom redu uprkos diskvalifikaciji (videti tekst pored).
Ovomesečni predsedavajući SZS Janko Veselinović za naš list je uoči jučerašnje popodnevne sednice Predsedništva SZS rekao da odluku o bojkotu, donetu u septembru 2019, SZS neće menjati te da se to odnosi i na Paraćin i na Šabac. Kako je rekao, tema sednice je realizacija usvojenog plana kampanje za narednih 15 dana.

– Odlukom o izlasku na izbore ZZS je sebe isključio iz Saveza za Srbiju jer je prekršio zajedničku odluku. Iskreno, ne znam šta novo gospodin Zelenović može da nam kaže. Ali što da ne, pogledaćemo se još jednom u oči, i od sutra svako ide svojim putem. Lično smatram da Savez za Srbiju samo poštovanjem obećanog i potpisanog može da uz sebe ima građane koji su potpisali Sporazum sa narodom, ali i sve one koji očekuju da držite datu reč. Onima koji reč ne drže nije mesto u Savezu za Srbiju. Prevelika je naša obaveza da bi imali bilo kakvog prostora za politikantske kalkulacije – zaključio je Veselinović.
 

Felicity

Iskusan
Banovan
Poruka
5.716
Pogledajte prilog 654559

Predsednik NDNV: Novi potezi opozicije o bojkotu unose zbrku u javnost


Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Norbert Šinković ocenio je danas za N1 da novi potezi opozicije o bojkotu unose zbrku u javnost, dok vladajuća struktura jasno govori šta hoće i koji su joj ciljevi.


Pogledajte prilog 654560


Piše: FoNet 25. februara 2020. 11.37

„Stvorena je slika da imate nekoliko grupacija. Grupaciju na vlasti, a Aleksandar Vučić je progovorio o procentima, grupu koja hoće da bojkotuje, grupa koja hoće pa neće da bojkotuje, grupu koja neće da bojkotuje“, rekao je Šinković.

„Zbrka koja nastaje, veliki je problem za građane“, ocenio je on i dodao da je posao novinara da građanima objasni informacije koje stižu od različitih organizacija.

Prema Šinkovićevoj oceni, najjasniju komunikaciju ima vladajuća struktura koja jasno govori šta hoće i koji su joj ciljevi.

„Opozicija govori šta neće raditi do izbora“, rekao je Šinković, „ali mi ne znamo kako će izgledati dan posle izbora, šta je program koji se nudi i šta je plan“.

Upitan o izjavi članice Saveta REM Olivere Zekić da emiteri sa nacionalnom frekvencijom nisu dužni da daju prostora političkim akterima koji su se odlučili za bojkot izbora, Šinković ukazuje da to nije tačno i da je REM u obavezi „da drži u koritu javnog interesa medijske sadržaje koji se plasiraju“.

„Problem je momenat gde kažu da ne treba se bavite bojkotom. Verovatno ne u predizbornom programu, ali to jeste tema od javnog interesa i to treba da plasirate u informativnom programu“, rekao je Šinković.

„Svi oni koji koriste javne resurse, a frekvencije jesu, i to ograničen, imaju naglašenu ulogu da poštuju javni interes. U tom kontekstu treba posmatrati sve ove stvari“, napomenuo je Šinković.
Neuvaženi Šinković i sam unosi zbrku.

Najbolje je ignorisati tu zelenu temu
 

комшија

Legenda
Poruka
67.463
1582668572500.png


1582668597000.png


IDEJA SAVEZA ZA SRBIJU O BOJKOTU TOTALNO PUKLA: Saša Paunović otkačio Đilasa, ide na izbore


Izvagao: Potpredsednik DS i čelnik Paraćina formalno još kupuje vreme i navodno čeka odluku partije, ali je suštinski već prelomio da učestvuje u izbornoj trci, po cenu izlaska iz Demokratske stranke, saznaje Kurir

25.02.2020.

Saša Paunović, potpredsednik Demokratske stranke, oglušio se o ideju bojkota koju zastupa lider SZS Dragan Đilas i gotovo izvesno izlazi na lokalne izbore u Paraćinu, saznaje Kurir.
Iako je prvo imao parolu da tu odluku neće doneti bez saglasnosti u DS, po svoj prilici, Paunović je odlučio sam, bez dogovora, a kako saznajemo, time je stranačke kolege debelo razočarao.
lg.php

Kalkuliše još malo

Sagovornici Kurira ocenjuju da, ukoliko Paunović definitivno izađe na izbore, što je odlučio i Nebojša Zelenović u ime Zajedno za Srbiju, ideja o bojkotu je apsolutno propala. Naš izvor blizak SZS kaže da će Paunović u javnosti kalkulisati još nekoliko dana, ali da je odluka već jasna, zbog čega su na njega besni i Đilas i Lutovac i svi članovi DS.
- Paunović ima plan da napusti DS i da se bori za vlast u Paraćinu bez obzira na ideju o bojkotu. Zbog toga su svi besni na njega, a članovi DS i na njega i na Lutovca, koji se gotovo i ne pojavljuje u stranci, niti se obraća svojim stranačkim kolegama u vezi sa bilo kakvim važnim odlukama - priča naš sagovornik.
S druge strane, Paunović je juče kratko odgovorio za Kurir da još nije doneta nikakva odluka, ali nije bio spreman da odgovori na druga pitanja.

1948147_4564564654_ff.jpg


Bojkotaši pukli

Politikolog Jelena Vukoičić kaže za Kurir da je ideja o bojkotu definitivno propala.
- Ta ideja je od samog početka suluda i nikada nije postojao konkretan razlog za to da deo opozicije oko SZS plasira ideju o bojkotu kao program čitave opozicije. Oni su bez aduta sami sebe proglasili za jedinu legitimnu opoziciju iako su zapravo samo manji deo opozicije. U samom Savezu se ne zna ko šta misli i nisu saglasni, pa verujem da će do izbora biti još ljudi iz njihovih redova koji će odustati od bojkota. Svaki iole racionalan političar zna da je bojkot politička sahrana i završetak karijere - kaže Vukoičić.

Bojan Kostreš
IZBORI JEDINI NAČIN DA SE OPOZICIJA SUPROTSTAVI VLASTI332555_bojan-kostres_ff.jpg


Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš pozdravio je odluku stranke Zajedno za Srbiju (ZSS) da izađe na lokalne izbore u Šapcu i ocenio da je izlazak na izbore jedini način da se opozicija suprotstavi aktuelnoj vlasti jer, kako kaže, „bojkotom izbora smanjuje se broj izašlih i samim tim omogućava veći broj poslanika SNS“.

Kostreš ocenjuje i da svako ko želi da pobedi Aleksandra Vučića - mora da izađe na izbore. - Možda ga ne možemo pobediti na ovim izborima, ali možemo osloboditi neke lokalne samouprave, kao što smo to uradili u prvoj fazi rušenja Slobodana Miloševića - rekao je Kostreš i dodao da se „sedenjem kod kuće Vučiću omogućava svevlast“.
 

Felicity

Iskusan
Banovan
Poruka
5.716
Kostreš ocenjuje i da svako ko želi da pobedi Aleksandra Vučića - mora da izađe na izbore. - Možda ga ne možemo pobediti na ovim izborima, ali možemo osloboditi neke lokalne samouprave, kao što smo to uradili u prvoj fazi rušenja Slobodana Miloševića - rekao je Kostreš
To smo i mi mislili 2014, 2016, 2017 i 2018.

Međutim pokazalo se da godinama SNS održava isti ili bolji rejting.

Ustanovljeno je da taj smrad dopire iz televizora; i zato sad tražimo 9 meseci free medija pre izbora.
 

комшија

Legenda
Poruka
67.463
1582714302900.pngPaunović presekao – idem na izbore pa makar i izašao iz DS

1582714325600.png


25/02/2020

Šaša Paunović, zamenik predsednika Dmeokratske stranke i trenutni gradonačelnik Paraćina saopštio je da je spreman da izađe iz DS ukoliko ne dobije podršku da izađe na izbore.


Kako saznaje danas.rs Paunović traži podršku Demokratske stranke da bi izašao na lokalne izbore ali ne preko liste DS već preko Gupe Građana kako njegova stranka ne bi trpela sankcije Saveza za Srbiju koji je formalno u bojkotu.

Ovo je tema o kojoj mora da zaspravlja Glavni odbor DS, a danas.rs tvrdi da po njihovim saznanjima postoji mogućnost da podrže izbore u Šabcu i Paraćinu ali ne listama stranaka već grupama građana.


Na taj način Demokratska stranka zvanično neće prekršiti odluku o bojkotu izbora ali će stotine aktivista te stranke učestvovati u kampanjama lokalnih izbora u Šapcu i Paraćinu.


Ove spekulacije je izneo i Pokret 1 od 5 miliona kada je izneo svoju odluku da će izaći na izbore nakon saznanja da će stranke koje su formalno u bojkotu baš na ovaj način izaći na lokalne izbore.
 
Poruka
3.039
Људи изгледа не капирају да се Вучко већ осигурао око бојкота. Осим што је ставио цензус 3% лепо су у новинама објавили да од 7 милиона колко по попису има људи у Србији 1,7 милиона је у иностранству што значи да у Србији живи око 5 милиона људи са правом гласа и самим тим да само 2,5 милиона изађе то је 50%, гомила малих странака уђе у скупштину и то је то.
 

Felicity

Iskusan
Banovan
Poruka
5.716
Људи изгледа не капирају да се Вучко већ осигурао око бојкота. Осим што је ставио цензус 3% лепо су у новинама објавили да од 7 милиона колко по попису има људи у Србији 1,7 милиона је у иностранству што значи да у Србији живи око 5 милиона људи са правом гласа и самим тим да само 2,5 милиона изађе то је 50%, гомила малих странака уђе у скупштину и то је то.
Da, ali izbori neće biti legalni, pošto opozicija ne učestvuje.

Naime, izbori na kojima učestvuje samo vlada, jesu besmisleni.
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.