Zajednicki novcanik ili ne?

mastoviti29

Početnik
Poruka
25
Ok,vec pretpostavljate sta je pitanje..
dakle da li je u zajednickom zivotu (decko-devojka,muz-zena,verenici.. :bob: ) potreban zajednicki NOVCANIK, ili svako svoj pa podela troskova (ti plati ovo a ja cu ovo).z:hm:
Koliko je to uopste pametno i da li moze da funkcionise u danasnje vreme kada nam je novac svima bitan, a nema ga bas u izobilju..
Kad kazem NOVCANIK,smatram i kreditne i bankomat kartice,
davanje punomoci nad tvojim racunom ili pak samo pin tvoje kartice..
Sta uraditi a da sve funkcionise kako treba ???? :zsmrcka:

Uvredjenim za sta?u startu se postavljaju stvari tako..ne zanima me koliko zaradjuje i na sta trosi svoj novac..isto ocekujem od nje..ako idemo na more opet ja imam svoje prohteve kao i ona..hrana je zajednicka..dakle troskovi zivota su zajednicki nema potrebe stavljati na gomilu..ne mislis valjda da trebamo kozmetiku kupovati od zajednicnih sredstava?:lol:

Mislim da nesto zvano "kucni budzet" ipak treba da postoji. Ako su ti ukupni racuni, npr 10 000, svako po 5, a sto se hrane tice tu ti mnogo zavisi od toga ko sta jede. Ja recimo ne jedem suhomesnato, a on ako hoce neka sebi kupi... I svako svoju kozmetiku jer razlicite stvari se koriste... Mada ako bas hoce da bude dzentlmeni i da mi kupi uloske moze :lol:

Nisam za varijantu ti plati ovo ti plati ono, jer lako moze da se naidje na situaciju "sto trosis toliko struje" - "sta te briga ja placam". Sto nege u malom mozgu moze da zvuci logicno sve do trenutka dok racun ne bude toliki da ti iskljuce struju. Ili telefon...

Mislim da nesto zvano "kucni budzet" ipak treba da postoji. Ako su ti ukupni racuni, npr 10 000, svako po 5, a sto se hrane tice tu ti mnogo zavisi od toga ko sta jede. Ja recimo ne jedem suhomesnato, a on ako hoce neka sebi kupi... I svako svoju kozmetiku jer razlicite stvari se koriste... Mada ako bas hoce da bude dzentlmeni i da mi kupi uloske moze :lol:

Nisam za varijantu ti plati ovo ti plati ono, jer lako moze da se naidje na situaciju "sto trosis toliko struje" - "sta te briga ja placam". Sto nege u malom mozgu moze da zvuci logicno sve do trenutka dok racun ne bude toliki da ti iskljuce struju. Ili telefon...

Ili sto bi rekli dok ima novca ima i ljubavi..kad ponestane onda se sitnicari

ma dobro to mi je jasno da prva dva dana necu sigurno reci lova na gomilu,podrazumeva se da postoji neki period zabavljanja..zar ne..???
e sad..taj kucni budzet..
kako da ga napravimo ako ja zaradjujem 50 a ona recimo 20 hiljada mesecno..
ako gledam po toj logici ja cu imati pun ormar za godinu dana, a ona kao zensko dok plati njen deo ostane joj za cigare..
da li ja treba da dam vise i pomognem na neki nacin,mislim ipak smo zajedno,da li to onda dovodi do trazenja jos para sa njene strane..m?

ma dobro to mi je jasno da prva dva dana necu sigurno reci lova na gomilu,podrazumeva se da postoji neki period zabavljanja..zar ne..???
e sad..taj kucni budzet..
kako da ga napravimo ako ja zaradjujem 50 a ona recimo 20 hiljada mesecno..
ako gledam po toj logici ja cu imati pun ormar za godinu dana, a ona kao zensko dok plati njen deo ostane joj za cigare..
da li ja treba da dam vise i pomognem na neki nacin,mislim ipak smo zajedno,da li to onda dovodi do trazenja jos para sa njene strane..m?

Odlican primer..taj koji vise zaradjuje ne mora nuzno davati vise..ne pokazuje se tako shmek..nego tako sto ces se spustiti na taj nivo skromnosti i ne rasipati vise od partnera..kad sam isao na more s ortacima nikad nisam jeo morske plodove dok bi oni gulili chajnu..a opet nemam i za njih..tako da se mora prilagoditi..ok stavis na stranu pa platis letovanje ili kupis auto..kapiras

Odlican primer..taj koji vise zaradjuje ne mora nuzno davati vise..ne pokazuje se tako shmek..nego tako sto ces se spustiti na taj nivo skromnosti i ne rasipati vise od partnera..kad sam isao na more s ortacima nikad nisam jeo morske plodove dok bi oni gulili chajnu..a opet nemam i za njih..tako da se mora prilagoditi..ok stavis na stranu pa platis letovanje ili kupis auto..kapiras

Lepo zvuci auto.. z:lol:
sad opet to je nase misljenje,tj misljenje muskaraca, a sta li misle ostale zene, da li sve razmisljaju kao TRINITTY..hm?? :zroll:
Mozda se neka uvredi i kaze "*** toliko para imas i mesecno mi kupis za 2000din, Stipso, a ja sam zelela one cipelice iz onog butika, bile su samo 5000din i nisi mogao da mi dodas ili kupis"..i sta tada..da kazem da stedim za auto, nemam.. :zsmrcka:
mislim postavljam glupava pitanja ali zelim da cujem i drugu stranu price..

Pre vise godina moji prijatelji koji su bili u dugogodisnjoj ozbiljnoj vezi dosli su do kraja iste. I sta se desi: jedan od njih je bio u fazonu moja-tvoja knjiga, plica, cd,kaseta, a psa koji jeste bio njegov (taj partner je vec imao tog psa kad su poceli da zive zajedno) je ostavio drugom partneru bez ikakvog prethodnog dogovora! Pa je pas na kraju zavrsio kod mene ne pitajte kako.

U situacijama gde jedan partner znacajno zaradjuje vise od drugog, i dalje stojim na stanovistu da treba na ravne casti, osim ako partner koji zaradjuje vise sam ne da vise (sto bi mi nekako bilo logicno, ali nikada ne bih na tome insistirala). I ovo sto je dzordzi rekao - da se taj bas ne razbacuje na sve strane i ne natura drugoj strani na nos koliko para ima.

Kucni budzet nije jednostavna stavr i kao sto rekoh to bi mogao da bude i dobar pokazatelj zrelosti i stabilnosti neke veze.

Mi u kuci nikada nismo poveli tu vrstu price, ko ce sta. Znam samo da kada stignu SVI racuni, ja ih lepo na gomilicu i pravac u banku i platim. Tu nema govora jer je moj racun uvek veci. Gospodja radi za 1100din dnevno tako da joj to uvek ostaje za dnevne potrebe. Sve sto joj od toga vise treba normalno da ce uzeti. Imao sam ranije obicaj da cim mi legne lova dignem npr 50% i to stoji stalno u kuci i sa te gomile se uzima. Sada nesto nemam tu akciju jer bukvalno zivotarimo od tih njenih 1100din jer nam je to dovoljno za klopu, a za sve preko toga tu je platna kartica...i trosimo dok imamo...

Pre vise godina moji prijatelji koji su bili u dugogodisnjoj ozbiljnoj vezi dosli su do kraja iste. I sta se desi: jedan od njih je bio u fazonu moja-tvoja knjiga, plica, cd,kaseta, a psa koji jeste bio njegov (taj partner je vec imao tog psa kad su poceli da zive zajedno) je ostavio drugom partneru bez ikakvog prethodnog dogovora! Pa je pas na kraju zavrsio kod mene ne pitajte kako.

U situacijama gde jedan partner znacajno zaradjuje vise od drugog, i dalje stojim na stanovistu da treba na ravne casti, osim ako partner koji zaradjuje vise sam ne da vise (sto bi mi nekako bilo logicno, ali nikada ne bih na tome insistirala). I ovo sto je dzordzi rekao - da se taj bas ne razbacuje na sve strane i ne natura drugoj strani na nos koliko para ima.

Kucni budzet nije jednostavna stavr i kao sto rekoh to bi mogao da bude i dobar pokazatelj zrelosti i stabilnosti neke veze.

A sta cemo sa zajednickim prijateljima koji su njoj ostali?:aha:

Ne znam, susrecem se oko sebe sve cesce da mi drugarice kukaju da su im momci na grbaci. Sama sam student, tako da se krecem u tom okruzenju i stalno su devojke u poslednje vreme te koje kukaju da im se momak uvalio na stan po mesec dana, nije ni pitao da da kesh za struju koju placaju NJENI roditelji a on radi itd i sl. Radim i zaradjujem nesto sitno, otac mi hvala Bogu salje vise nego dovoljno.
Kada budem imala muza ne znam kako cemo, volela bih da delimo sve na pola jer vidim da su svadje oko novca sve cesce. Moja mama ima ovlascenja po svim racunima mog oca i dize koliko joj treba.
Ako budemo imali slicne plate ok mi je da dajemo po pola za sve. Ako neko ima vecu onda taj neko treba da snosi vece troskove . Logicno mi je da recimo ako se ode u kupovinu damo pola para danas sutra muz i ja. Po pola placamo racune itd...
Sve zavisi sa kim budem u braku i kako ce on da gleda na to. 90% brakova koje znam zajedno ulazu, zajedno stede, zajedno sve a ne pola-pola jer se krpe i dovijaju kako ko i kad ima..

Mi u kuci nikada nismo poveli tu vrstu price, ko ce sta. Znam samo da kada stignu SVI racuni, ja ih lepo na gomilicu i pravac u banku i platim. Tu nema govora jer je moj racun uvek veci. Gospodja radi za 1100din dnevno tako da joj to uvek ostaje za dnevne potrebe. Sve sto joj od toga vise treba normalno da ce uzeti. Imao sam ranije obicaj da cim mi legne lova dignem npr 50% i to stoji stalno u kuci i sa te gomile se uzima. Sada nesto nemam tu akciju jer bukvalno zivotarimo od tih njenih 1100din jer nam je to dovoljno za klopu, a za sve preko toga tu je platna kartica...i trosimo dok imamo...
Tako otprilike i moji. Tatin novac je i mamin uvek bio. Ne mogu da zamislim da tada odradi posao za recimo 300e i kupi pasulj da mama skuva jer ona ima malu platu.
Ebes takvog muza :roll:

A sta cemo sa zajednickim prijateljima koji su njoj ostali?:aha:

Dzordzi, ja ne verujem u tu pricu "zajednicki prijatelji". Ok, nadju se tu ljudi koje su oni upoznali dok su bili zajedno (recimo ja), ali u vezu svako sa sobom "dovodi" svoje prijatelje koji ostaju njegovi i posle raskida. Retko kada prijatelji menjaju stranu (jer onda ne bi bili prijatelji osim bas u nekim ekstremnim situacijama koje su prethodile raskidu).

U takvim situacijimama ti zajednicki prijatelji se instinktivno opredele za jednog, ili za oboje ali prema nekom mom iskustvu te veze jako brzo blede jer su partneri tim prijateljima bili zajednicki imenitelj. U mom konkretnom primeru ja sam se jos nekoliko godina druzila sa zenskom stranom tandema, ali i ta veza je vremenom izbledela jer se ona preselila i nasla novog partnera i nekako je nas prekid kontakta skroz spontan bio. Sto ne znaci da ako bi mi se ona obratila za pomoc da joj necu pomoci i obrnuto, jer smo bile bas dobre drugarice.

Sve ti je stvar koliko su drugarske i prijateljske veze bile jake.

super Pele..konacno i tvoja strana price.. :zskace:
po prethodnim pricama tebi ce se uskoro desiti pitanje "struje" ili nesto slicno..:zelenko:
ako nece, a verujem da nece, kako si uspeo, kako si dosao do toga da se dosad ne dese neke nesuglasice i prepucavanja oko para i koliko je ko dao..
mislim gde je tu ona prica, "cist racun duga ljubav"?

super Pele..konacno i tvoja strana price.. :zskace:
po prethodnim pricama tebi ce se uskoro desiti pitanje "struje" ili nesto slicno..:zelenko:
ako nece, a verujem da nece, kako si uspeo, kako si dosao do toga da se dosad ne dese neke nesuglasice i prepucavanja oko para i koliko je ko dao..
mislim gde je tu ona prica, "cist racun duga ljubav"?

Evo ja cu ti kazem :lol: Sve zavisi ko je u kakvom fazonu. Postoje muskarci koji ni mrtvi ne bi dali zeni da plati pice jer smatraju da je to njihova obaveza. Moj otac je jedan od tih em je stariji covek em je u tom zivotnom fazonu.
Kaze dok je student bio jeo je u menzi a stedeo da tada izvede devojku na kup "kod Konja" . To su muskarci koji i dalje dozivljavaju sebe kao alfa muzjak = snosi sve vece izdatke = glavni donosilac para u kucu a zena trosi kako ona misli da treba.
Danas se insistira na svakoj ravnopravnost pa neki mladji muskarci smatraju sebe da su iskorisceni ak daju vise.
J.bg mozak i poimanje sveta su sve :lol:

Dzordzi, ja ne verujem u tu pricu "zajednicki prijatelji". Ok, nadju se tu ljudi koje su oni upoznali dok su bili zajedno (recimo ja), ali u vezu svako sa sobom "dovodi" svoje prijatelje koji ostaju njegovi i posle raskida. Retko kada prijatelji menjaju stranu (jer onda ne bi bili prijatelji osim bas u nekim ekstremnim situacijama koje su prethodile raskidu).

U takvim situacijimama ti zajednicki prijatelji se instinktivno opredele za jednog, ili za oboje ali prema nekom mom iskustvu te veze jako brzo blede jer su partneri tim prijateljima bili zajednicki imenitelj. U mom konkretnom primeru ja sam se jos nekoliko godina druzila sa zenskom stranom tandema, ali i ta veza je vremenom izbledela jer se ona preselila i nasla novog partnera i nekako je nas prekid kontakta skroz spontan bio. Sto ne znaci da ako bi mi se ona obratila za pomoc da joj necu pomoci i obrnuto, jer smo bile bas dobre drugarice.

Sve ti je stvar koliko su drugarske i prijateljske veze bile jake.

Vidi neke smo upoznali na moru na pr..i ja uopste namam njihov kontakt jer se uvek ona dogovarala s njima za vidjanje..organizacija slava i rodjendana isto..onda neke ljude smo vidjali iskljucivo zajedno a sad niko od nas ne kontaktira s njima pa smo se svi tu razisli a dok smo parovi zblizavali smo se..a da ne pricam o onim licnim koji su zapostavljeni tokom godina veze

Back