Zajednička vojna vježba Oružanih Snaga BiH i SAD u Glamoču

комшија

Stara legenda
Poruka
75.471
1605742011955.png

Zajednička vojna vježba OS BiH i SAD u Glamoču

- Pripadnici Oružanih snaga BiH i SAD učestvovaće na zajedničkoj vojnoj vježbi pod nazivom "Bilateralna vježba", koja će biti realizovana danas i sutra na poligonima za obuku Oružanih snaga BiH - Glamoč i Manjača.

res_1605683939_zajednicka-vojna-vjezba-os-bih-i-sad-u-glamocu[1].jpg


18.11.2020

"Bilateralna vježba" omogućiće Oružanim snagama BiH unapređenje partnerske saradnje sa SAD i NATO partnerima, te razvijanje interoperabilnosti i spremnosti, kao i stvoriti pretpostavke za uvođenje novih sposobnosti Oružanih snaga, saopšteno je iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara.


Oružane snage BiH će na vježbi učestvovati uz kompjuterski podržanu vježbu /CAX/ i terensku vježbu /FTX/, a Oružane snage SAD će učestvovati sa dva aviona "F-16", te će vršiti podršku snagama na terenu.


Avioni, koji će pružati blisku vazdušnu podršku na lokaciji poligona Glamoč, neće koristiti bojevu municiju već će, nakon poziva za podršku, izvršiti lasersko zaključavanje cilja i simulirano uništenje.


Cilj vježbe je da Oružane snage BiH, kroz vježbu sa specijalistima za navođenje i kontrolu bliske vazdušne podrške /Joint Terminal Attack Controllers – JTAC/ unaprijede operativne sposobnosti deklarisane bataljonske grupe.


U saopštenju je navedeno da bi ovim Oružane snage BiH stekle sposobnosti za izvođenje konvencionalnih operacija da u realnom vremenu i međunarodnom okruženju realizuju dodijeljene zadatke uz upotrebu bliske vatrene i avionske podrške.


Tokom realizacije vježbe biće preduzete sve propisane higijensko-epidemiološke mjere, s ciljem sprečavanja širenja virusa korona.


(Srna)

linkВаистину радосна вест! А са уласком великог пријатеља нашег Региона господина Џоа Бајдена у Овални кабинет, америчко ангажовање у Босни само ће да добије на замаху. То је добро из много разлога, а најважнији је предстојећи политички обрачун са сепаратизмом и шовинизмом у тој нама суседној држави.
 

комшија

Stara legenda
Poruka
75.471
1605814517551.pngČlan Predsjedništva BiH Željko Komšić prisustvovao vojnoj vježbi u Glamoču


GLAMOČ: "BILATERALNA VJEŽBA" PRIPADNIKA ORUŽANIH SNAGA BIH I VOJSKE SAD-A


Zajednicka_štaba_Oruzanih_snaga_BiH_19nov2020_Komsic[1].jpgNa poziv ministra odbrane Bosne i Hercegovine dr. Sifeta Podžića i generalpukovnika Senada Mašovića, načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, član Predsjedništva BiH Željko Komšić je prisustvovao posmatranju završetka dvodnevne vojne ‘Bilateralne vježbe’ na LPO Glamoč.

U ‘Bilateralnoj vježbi’ su učestvovali pripadnici Oružanih snaga BiH i Vojske SAD-a, konkretno specijalisti američke vojske za navođenje i kontrolu bliske zračne podrške JTAC (Joint Terminal Attack Controllers).
Zadnji dan vojne vježbe je počeo jutarnjim brifingom članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću u kasarni OSBiH ‘Glamoč’. Tom prilikom je istaknuto da će ova vježba omogućiti OSBiH unapređenje partnerske saradnje sa SAD-om i drugim NATO partnerima.

Potom se član PBiH Komšić, zajedno sa visokim zvaničnicima Ambasade SAD-a u BiH, komandantom NATO snaga, komandantom EUFOR-a, predstavnikom ODC-a i predstavnicima Ministarstva odbrane BiH i ZŠ OSBiH, uputio na osmatračnicu, odakle je posmatrao vježbu dviju prijateljskih vojski.
Tokom vježbe je bio prikazan dio operativnih sposobnosti OSBiH na terenu sa bliskom zračnom podrškom američkog zrakoplovstva i njihova dva F-16 aviona.

Vodeći brigu o zaštiti okoliša samoga poligona Glamoč, pomenuti avioni su nakon poziva za podršku izvršili lasersko zaključavanje cilja, te simulirali uništenje neprijateljskih formacija. Na taj način je izbjegnuto korištenje bojeve municije na ovom poligonu.
 
Poruka
9.833
"Свежи дашак" се од тада много нарадио, могао би вала и у пензију!


Svježi dašak je malo ucvik'o, kao da ga Ameri puštaju niz vodu, ali vidjećemo.

Mene lično sto se tice ja bih u RS ostavio sve kako jeste a rastjero bi bandu u Federaciji, ali na sljedećim izborima se Baketu ne piše ništa dobro.
 

комшија

Stara legenda
Poruka
75.471
Svježi dašak je malo ucvik'o, kao da ga Ameri puštaju niz vodu, ali vidjećemo.

Mene lično sto se tice ja bih u RS ostavio sve kako jeste a rastjero bi bandu u Federaciji, ali na sljedećim izborima se Baketu ne piše ništa dobro.
Сви они морају у пакету да иду и како видим СДА је и Зеницу изгубио значи добре чике са Темзе вредно раде.
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.