zajednicka kasa?

prvo što mi pada na pamet je--- sve pare na gomilu pa od toga da se plati struja, telefon internet , voda, hrana i higijena
deo para da se odvoji deci šta treba za školu, odeću, džeparac i ostalo šta im treba
a deo da ima svako od vas kao džeparac (ono--cigare, šminka i ostala sitna zadovoljstva)

samo da pitam --kako ste do sad delili (ne znam kako drugačije da se izrazim) finansije i kako je to funkcionisalo?

Ја бих исто овако.
Ако смо једна породица (без обзира на то чија су деца биолошки), онда и новац распоређујемо као једна породица: све на гомилу, од тих пара платимо трошкове, храну, за децу купујемо шта треба и кад треба без обзира на то колика је алиментација...

И ја добијам алиментацију па те паре не одвајам посебно за децу, и не рачунам кад ми је колико отишло посебно на њих... То су све наше паре...а деца увек имају све што им је потребно...

Poslednja izmena:
Dragi moji,
od skora sam u braku i imam nedoumicu oko "zajednickih finansija". Kako ste vi resili taj "problem" sa vasom lepsom polovinom, dal su pare na gomili, dal se dogovarate ko sta placa od komunalija i sl. Bitno da napomenem je da sam ja razveden, zivim sa decom, dobijam alimentaciju od bivse supruge, sadasnja radi, ali ne znam kako da se postavim po pitanju "njenih finansija"!?!?!?

Puno Vam tenkju!!!!

Можемо ми до прекосутра овде да паметујемо када не знамо став твоје жене о том питању...:roll:

Ne razumem to "moje/njeno". Kod mene u braku, sve pare su nase, iako fizicki nisu na jednom racunu (sto je nemoguce zbog plate a i sto imamo i zajednicki racun i ustedjevinu a i odvojene koji su postojali odavno, dok se jos nismo vencali).
Ali oboje imamo kartice od svakog racuna i uopste nije bitno koji se racun koristi jer je sve zajednicko!
Ne znam sta znace "moje pare" u braku, iskreno. :neutral:

Ne znam kako bi mogao to da resis, ali bi trebalo. Mislim da sve pare koje oboje imate treba da idu u kucni budzet ali vas dvoje takodje treba da imate odvojene potrebe i budete omoguceni da trosite za ono sto ODVOJENO smatrate da je potrebno. Alimentacija koju dobijas isto tako ne dobijas ti licno, i to je deo vasih zajednickih para. Naravno, valjda znas kime si se ozenio i volis tu zenu - treba da imas potpuno poverenje u nju i nemas sumnji u nju sto se tice para.
Ali o svemu se da razgovarati - ako se osecas uskraceno u nekom smislu a smatras da ona preterano trosi samo na sebe - reci joj da oladi! Najgluplje je ne reci nista drugoj osobi ako se ne slazemo sa necim. U braku se ne citaju misli (kako neki misle) i o ovome stvarno treba pricati ako ima potrebe.
Potreba se uvek pojavi kad ima manjak para, sto i sam znas. Da svi imamo preko onog sto moramo, ne bi bilo problema. :neutral:
Ovlasti je na svoj racun i nek tebe ona ovlasti na svoj - obicno se odredjene sume placaju sa odredjenog racuna, to nekako tako ostane (tipa struja sa tvog, kirija sa zajednickog, hrana sa njenog...nije bitno) ali to ne znaci da si ti platio to i to, a ona nesto drugo - to je samo stvar organizacije (ne znam ko ima toliko para na jednom racunu da sve sa njega poplaca - mi nemamo i osecamo se sigurnije kad imamo nekoliko racuna sa odredjenim sumama da bi se lakse organizovali, da ne odemo u minus...itd).

Pa šta znam, ne bih ja nikad gomilala (sve) pare... i to..... nekako mi "previše intimno" :neutral: i patetično, da li sad baš mora da se obračunava svaka kafa popijena na pauzi..... dodate novac kad dobijete platu u neki štek, kad ko ima i koliko, pa se od toga plaćaju računi..... a decu lepo izdržavate na sasvim sličan način..... ako već imaju alimentaciju to je jedno fino rasterećenje.

Kod nas to ovako ide: jedan deo svoje plate svako troši za svoje svakodnevne potrebe, ja plaćam račune, idem u prodavnicu, on ostatak plate stavlja u slamaricu i tako imamo za letovanje, zimovanje i dr. Na krpice za sebe i dete dajemo oboje.

Kod nas je sve na gomili.
Nema podele ko koji racun placa.
Ili sta ko kupuje deci.
Ili ko ce da uzme ''koje''pare za neki svoj ceif;)
Moj muz ima dete iz prvog braka-ne pravim razliku nikakvu.
Zivi sa nama,ako nesto kupim jednom,kupim i drugom.
Isto kao sto trazi za nesto novac njemu,trazi i meni-nema razlike;)
Porodica smo:D

+ dobija alimentaciju od bivshe supruge :lol:

a po pitanju finansija sadashnje ces lako - neka ti daje pola svoje plate
koje cesh ti poshteno uloziti u zajednichki zivot :lol:

yebemu suntze zzarko
tvoje pare su tvoje pare, njene su njene...ti uvek neshto malo vishe ulazesh zato jer si džentlmen
ponekad iznenadish sa buketom cveca onako iz vedra neba i bez povoda
i nema shta da se postavljash ili ne postavljash po pitanju njenih finansija
lezileboviću :lol: :mrgreen:

+ dobija alimentaciju od bivshe supruge :lol:

a po pitanju finansija sadashnje ces lako - neka ti daje pola svoje plate
koje cesh ti poshteno uloziti u zajednichki zivot :lol:

yebemu suntze zzarko
tvoje pare su tvoje pare, njene su njene...ti uvek neshto malo vishe ulazesh zato jer si džentlmen
ponekad iznenadish sa buketom cveca onako iz vedra neba i bez povoda
i nema shta da se postavljash ili ne postavljash po pitanju njenih finansija
lezileboviću :lol: :mrgreen:

:lol: ako, neka si mu rekao....

I svaki put me iznenadi sa kakvom se podrugljivošću govori o "krčkanju ručka" koji je "sveti blaženi majčinski posao" kad je potrebno da neko rinta umesto vas, a najobičnije zajebavanje kada se uporedi sa vašim vanvremenskim odricanjem zato što idete na posao.

Pa...ljudi...pardon...dame i gospodo...hvala Vam na iskrenim odgovorima,savetima i razmisljanjima.
Moja lepsa polovina i moja "malenkost"smo prostudirali Vase postove i bacili se na glasanje.
Bice onako kako kako ja kazem...dakle JEDNOGLASNO.

Elem...i ja sam zaposlen i znam da "krchkam"...

Dragi moji,
od skora sam u braku i imam nedoumicu oko "zajednickih finansija". Kako ste vi resili taj "problem" sa vasom lepsom polovinom, dal su pare na gomili, dal se dogovarate ko sta placa od komunalija i sl. Bitno da napomenem je da sam ja razveden, zivim sa decom, dobijam alimentaciju od bivse supruge, sadasnja radi, ali ne znam kako da se postavim po pitanju "njenih finansija"!?!?!?

Puno Vam tenkju!!!!

prosto...sve sto je moje je moje...sve sto je tvoje je nase...nema na cemu :mrgreen:

U zajednickom zivotu se sve deli, pa cak i ono od bivshe supruge, nisi nashao na ulici tu alimentaciju, pa i ta je zena zaradjuje pa je to itekako vredan novac koji se ulaze u porodicu.
Ako vec imash sa kim da delish onda deli.Lepo se sve stavi na gomilu, pa se zajedno rasporedjuje.Mislim da dogovor zaista kucu gradi :).

Poslednja izmena:

Back