Zahvalnost ima magičnu moć

Jasna

Stara legenda
Banovan
Poruka
89.439
Svi smo mi naučili da kažemo ''hvala''. Ali da boravimo u osećanju zahvalnosti,
baš i nismo. Kažemo hvala nekako napamet. Zato što tako treba, to je pristojno
reći i možda intelektualno imamo ideju da je to nešto dobro za nas pa se treba
zahvaliti, ali osećanje nije prisutno.

Kada boravimo u tom osećanju, onda se sve menja. Nismo zahvalni zbog nečega
već osećamo zahvalnost i onda sve što doživljavamo samo produbljuje to osećanje.
Nema biranja, ovo hoću, ovo neću, sviđa mi se, ne sviđa mi se, nego smo zahvalni
na svemu. Mogu biti zahvalna čak i na tome što me boli galva, jer me ta glvobolja
na nešto opominje i sada je jako interesanto istražiti šta je to.

Koliko ste istraživali moć zahvalnosti i da li vam ovaj naslov deluje detinjasto?

1719485510807.jpeg

Odlična knjiga na ovu temu. Kada sam videla naslov, naravno da sam imala
predrasude. Da mi je nije preporučio dugogodišnji prijatelj koji ozbiljno na
sebi radi, verovatno je ne bih ni pročitala. Ali...
Knjiga je napravljena tako da na kraju svakog poglavlja ima vežbe. Da ono
što si pročitao primeniš u praksi. Nakon nekoliko meseci rada po ovoj knjizi
zaista počneš da boraviš u tom osećanju, ili makar da se setiš da primeniš
zahvalnost.

Eh , ti kad pises sve nekako izokrenes...
Ti ovde mislis na gest iskazivanja reci hvala, a zahvalnost treba da dodje iz postovanja vrednosti , pa onda gesta postovanja znacajnosti kod usluge, pa onda gesta usluge, a ne samo ovo poslednje..

To poslednje se zove korupcija i tamte za tamte....

Eh , ti kad pises sve nekako izokrenes...
Ti ovde mislis na gest iskazivanja reci hvala, a zahvalnost treba da dodje iz postovanja vrednosti , pa onda gesta postovanja znacajnosti kod usluge, pa onda gesta usluge, a ne samo ovo poslednje..

To poslednje se zove korupcija i tamte za tamte....
Zamisli kako sam to sad izokrenula.. strašno, strašno..

Takvu zahvalnost o kakvoj ti pričaš, može izraziti i Al. Čovek ima mogućnost da
boravi u osećanju zahvalnosti.

Da , to se zove tal...taljenje....ocekivanje samo ne odmah uzvratne usluge...

Sad ja pratim tvoju pocetnu liniju i nedam iz nje van....
Jer mi se cini da ti retko pratis one zahvalnosti koje mislis da pominjes, to su ove na sistemu kompleta, kad se prati vrednost, .....

Ali da pomenemo zahvalnosti dugotrajne koje si sad pomenula, a zovu se ledja iz senke....to je kad se ljudi uplicu kao politicari npr i onda je to toliko isprepleteno da se svi osecaju siguricca i paze jedan drugoga, nesto kao elita, , burzoazija, krem de la krem..
U BG postoji duboka drzava....taj sistem zahvalnosti ,
Postoji i ovo sto ja pisem, ali se stanjilo bas mnogo...zna se i zasto...
Ima mnogo ovih sto su ljudi koji imaju mogucnost da budu u osecanju zahvalnosti...

Svi smo mi naučili da kažemo ''hvala''. Ali da boravimo u osećanju zahvalnosti,
baš i nismo. Kažemo hvala nekako napamet. Zato što tako treba, to je pristojno
reći i možda intelektualno imamo ideju da je to nešto dobro za nas pa se treba
zahvaliti, ali osećanje nije prisutno.

Kada boravimo u tom osećanju, onda se sve menja. Nismo zahvalni zbog nečega
već osećamo zahvalnost i onda sve što doživljavamo samo produbljuje to osećanje.
Nema biranja, ovo hoću, ovo neću, sviđa mi se, ne sviđa mi se, nego smo zahvalni
na svemu. Mogu biti zahvalna čak i na tome što me boli galva, jer me ta glvobolja
na nešto opominje i sada je jako interesanto istražiti šta je to.

Koliko ste istraživali moć zahvalnosti i da li vam ovaj naslov deluje detinjasto?
kad god sam reko fala il bio fin dobiJo sam zivana.

kad god sam bio bestidno bezobrazan i otimo i dan danas me cene.

o zenama pricam :lol:

moz se smejati al jednom dao negde na nekom pdf-u kroki sta mi se desilo sa jednom debelom iz busa koja me stezala za dupe, pa joj posle pomogo kofer do kuce da ponese...nije ovo pdf za tu pricu zao mi je, ali da znas celu pricu ne bi mogla da spavas mirno :sad2:

znaci nikad ne recite fala.

kad god sam reko fala il bio fin dobiJo sam zivana.

kad god sam bio bestidno bezobrazan i otimo i dan danas me cene.

o zenama pricam :lol:
Nije toliko važno šta ćeš da kažeš, već šta ćeš da osećaš. Iz kog osećanja ćeš
delovati.
I hajde da ne tražim primer iz tih m/ž odnosa. Kada sam radila po ovoj knjizi
koju sam pomenula, jedna od vežbi je bila da uzmeš sliku neke osobe sa kojom
su se pokvarili odnosi, bilo da sebe kriviš za prekid prijateljstva ili suprotnu stranu.
Setim se ja jedne drugarice iz detinjstva koju godinama nisam videla. Nedelju
dana sam pisala po deset zahvalnosti, gledajući u sliku. Na čemu sam joj zahvalna..
Prvi dan se setim drugi dan već nastaje muka.. sedmi dan da se ubiješ.. Al ispišem..
Posle toga je sretnem ''slučajno'' u busu i to u nekom kraju Beograda gde ne
živimo i ne radimo ni ona ni ja. Prilazi i kaže ''Jel treba da te udarim ili da te
zagrlim?''
magija..

Zahvalna sam na mnogim stvarima u životu, najčešće kažem hvala Bogu na tome.
I na izazovima? Ili, narodski rečeno, na lošim stvarima?

Kada sam radila po ovoj knjizi, dolazim na Trg Republike, a ono sve
blokirano. Autobusa do Zemuna nema. Maraton. A na posao trebam
stići.
I krene bujica samoprekora. Jesi li mogla tv da uključiš? Ko još ne zna
da je danas maraton sem mene? Ni taksijem ne mogu da posao. Prosto
nema rešenja. Očaj.
Pa se onda setim zahvalnosti. Na čemu mogu da budem zahvalna?
Zahvalna sam na tome što sam krenula sat vremena pre uobičajenog
vremena. Zahvalna sam na tome što je divan prolećni dan. Odličan za
šetnju. A još imam i udobnu obuću. Zahvalna sam na tome što mogu
da se vratim kući sa odličnim izgovorom. Ali.. kako bi to mogla biti
zanimljiva šetnja..
I bila je.

Meni nezgodno sa jasnom da uopste petljam te stvari zato sam samo i pipnuo , da bi sama usmerila i analizirala sta znaci osecaj zahvalnosti....
Da poveze da osecaj moze biti ka spolja i ka unutra, ako je ka unutra da li se onda zove zahvalnost ili je nesto drugo , ako je ka spolja prema kome je zahvalnost....
ali se ona nije udubila u to....a nisu ni ostali , pa je sve ostalo da visi , a to je takodje informacija da vidis sa kim pricas...

Jasna se vise izjasnila da je osecanje kod nje ka unutra, te da nema veze sa bogom konkretno..ili da ima veze sa bogom cudotvorcem jer je to njen odnos sa bogom.....A lagerta da je osecanje ka spoilja, zato ima i subjekt ka kome je...

E sad tu tek moze da ispliva sta je tu stvarno upleteno pod tim zahvalnost....

Meni nezgodno sa jasnom da uopste petljam te stvari zato sam samo i pipnuo , da bi sama usmerila i analizirala sta znaci osecaj zahvalnosti....
Da poveze da osecaj moze biti ka spolja i ka unutra, ako je ka unutra da li se onda zove zahvalnost ili je nesto drugo , ako je ka spolja prema kome je zahvalnost....
ali se ona nije udubila u to....a nisu ni ostali , pa je sve ostalo da visi , a to je takodje informacija da vidis sa kim pricas...

Jasna se vise izjasnila da je osecanje kod nje ka unutra, te da nema veze sa bogom konkretno....A lagerta da je osecanje ka spoilja, zato ima i subjekt ka kome je...

E sad tu tek moze da ispliva sta je tu stvarno upleteno pod tim zahvalnost....
Osim ako je Bog unuta, pa je onda svejedno. :kafa: A ti samo nastavi da
mozgaš.. mora da je zabavno..

Za takva pitanja imaš pdf Religija i duhovnost. Slobodno idi tamo da
objasniš kako unutra nije unutra kada si na pustom ostrvu. Još neviđeno
čak i na tako čudnom pdf-u.
Pa naravno da ne smes da pustis slobodne interpretacije, da ne bi kao kod tebe svaki vernik trpao unutra sta god mu padne na pamet i posle ne moze da se opasulji sta mu je sve unutra sam sebe osakati zeljom da bude sto vise mesta u njemu u kontaktu sa bogom, na neki nacin pomodarstvo i prestiz...
Treba biti pazljiv i ne preterivati , ne stavljati svuda milion stvari i onda ne znas sta je gde i sta potice odakle, napravis sebi haos...u glavi , dushi i mislima..

Nije toliko važno šta ćeš da kažeš, već šta ćeš da osećaš. Iz kog osećanja ćeš
delovati.
I hajde da ne tražim primer iz tih m/ž odnosa. Kada sam radila po ovoj knjizi
koju sam pomenula, jedna od vežbi je bila da uzmeš sliku neke osobe sa kojom
su se pokvarili odnosi, bilo da sebe kriviš za prekid prijateljstva ili suprotnu stranu.
Setim se ja jedne drugarice iz detinjstva koju godinama nisam videla. Nedelju
dana sam pisala po deset zahvalnosti, gledajući u sliku. Na čemu sam joj zahvalna..
Prvi dan se setim drugi dan već nastaje muka.. sedmi dan da se ubiješ.. Al ispišem..
Posle toga je sretnem ''slučajno'' u busu i to u nekom kraju Beograda gde ne
živimo i ne radimo ni ona ni ja. Prilazi i kaže ''Jel treba da te udarim ili da te
zagrlim?''
magija..
mogu da ti crtam primere onoga sta tvrdim na tri strane... ali zavisi kako si vaspitan... ja fala bogu fino i hvala mojima na tome... i uvek sam fin prvi put, ranije otrpeo sranja i drugi put sto nikako nisam smeo, ali kad otrpis i treci put e onda si redak debil i takih ljudi koji trpe mi nije nimalo zao, ko ih yebe kad su glupi.

danas koliko god da razumem ljude i naravi bolje nego ikad pre, iako sam tolerentniji u startu spram svakog bolesnika i idiota, granicu sam spustio od hvala do mrs u pitchku materinu na vlas kose. svaki minut zivota mi je dragoceniji da ga ne trosim na taj raspad od ljudi tog profila... nevezano dal su musko il zensko.

Lk 17:13-19 - "Kad htjede ući u jedno selo, dođe mu u susret deset gubavaca, koji su stajali izdaleka I počeše vikati: "Isuse, učitelju, smiluj nam se!" Kad ih vidje, reče im: "Idite i pokažite se svećenicima!" Dok su išli, očistiše se. A samo jedan od njih dođe natrag, kad vidje, da je iscijeljen, hvalio je Boga iza glasa. Bacio se pred njega ničice na svoje lice i zahvalio mu. I to je bio Samarijanac. Tada reče Isus: "Ne očistiše li se desetorica, a gdje su devetorica? Zar se ni jedan ne nađe, da se vrati i slavu dadne Bogu, nego ovaj tuđin?" I reče mu: "Ustani i idi, vjera te je tvoja ozdravila."

Zahvalnost je stanje duha.

I na izazovima? Ili, narodski rečeno, na lošim stvarima?

Kada sam radila po ovoj knjizi, dolazim na Trg Republike, a ono sve
blokirano. Autobusa do Zemuna nema. Maraton. A na posao trebam
stići.
I krene bujica samoprekora. Jesi li mogla tv da uključiš? Ko još ne zna
da je danas maraton sem mene? Ni taksijem ne mogu da posao. Prosto
nema rešenja. Očaj.
Pa se onda setim zahvalnosti. Na čemu mogu da budem zahvalna?
Zahvalna sam na tome što sam krenula sat vremena pre uobičajenog
vremena. Zahvalna sam na tome što je divan prolećni dan. Odličan za
šetnju. A još imam i udobnu obuću. Zahvalna sam na tome što mogu
da se vratim kući sa odličnim izgovorom. Ali.. kako bi to mogla biti
zanimljiva šetnja..
I bila je.
Da nije bilo tih loših stvari, ne bih bila ovakva ličnost, kao što jesam, to me je očeličilo, zato hvala i na tim izazovima, pokazali su mi koliko snažna mogu da budem.

Da nije bilo tih loših stvari, ne bih bila ovakva ličnost, kao što jesam, to me je očeličilo, zato hvala i na tim izazovima, pokazali su mi koliko snažna mogu da budem.
uvek ce se desiti nesto sto ce ti pokazati da nisi tako jaka i cvrsta koliko mislis da jesi. zivot ti svaki dan ponudi novi izazov da uvidis koliko si lomna.

a to kaze neko ko je mislio da je sazdan od najaceg mermera

uvek ce se desiti nesto sto ce ti pokazati da nisi tako jaka i cvrsta koliko mislis da jesi. zivot ti svaki dan ponudi novi izazov da uvidis koliko si lomna.

a to kaze neko ko je mislio da je sazdan od najaceg mermera
Naravno da se može desiti, ali je prihvatanje takvih situacija mnogo lakše kada shvatiš da postoje i dešavanja mimo naše volje.

Da li ste sigurni da bas razumete spektar emocija i medjusobnih odnosa..
Evo ja citam kako ljudi objasnjavaju pojmove o odnose i stalno vidim da uopste ne razaznaju ni uzrok ni same instrumente tih odnosa....ali su ubedjeni da ih sve razumeju....e sad, tu je ista stvar kao kod otkrica....i to sam eksperimentisao , nesto sto je ispred ociju , ali nedostizno svima i onda gledas hoce li primetiti...nece...ma koliko bilo blizu uvek neka vec postojeca perspektiva smeta da se dotakne ono sto je ispred ociju....i onda kad otkrijes tu sitnicu ljudima, onda ljudi kazu aaaa pa to je lako i razumljivo , to svi znaju...taj nipodastavajuci odnos prema necemu sto je stvarno blizu ispred nosa ali te perspektiva sopstvene stvarnosti sprecava da vidis...

Mnogo lakse je ako su odusevljeni distancom koja je prisutna izmedju otkrica novog i njihovog dometa , jer onda smatraju to vrednim..

E tako im smeta i kod emocija i drustvenih odnosa....misle sve to znaju , milion puta vidjeno jeste, ali niko se ne zapita sta je stvarni uzrok i onda bi resio problem za jedan dan dobro promisljenim potezom..

Iskreno ovde na forumu nije ispunjen osnovni uslov a to je pusti gomilu da laprda pa ce natrapati na resenje nekog emotivnog ili relacijskog problema...jer imaju pristup bum tras, sto ne moze milom procice silom....ali zacudo nije tako....Oslonim se ja i na to , pa isto je i u firmi , milion radnika, pa vecina kad nesto zapne silom resava stvar, ali ne ide...pustis i ne ide...uvek na kraju dodje do onog razvaljuj pola zida da bi nasao bilo kakvo resenje, a to nije resavanje na silo to je vec destrukcija...
Diktatura..

Ali postoje neka mesta, sredine gde je to ispunjeno....vidjam nije da ne vidjam...
Znaci ono zdravorazumsko ih vodi i navede na prihvatljiva resenja, ne bas biseri i genijalci , ali solidno resenje...

Poslednja izmena:
Evo , znaci odmah mi se nameste stvari....

Naletim na film u kojem je glavna licnost izuzetno ruzna, sa jako puno bradavica na licu ogromne velicine i izuzetno ruznim zubima devojka...
Pored nje je njena cimerka, koju glumi ona paris hilton koja je paris hilton znaci lepa prazna, ali zahtevna, uvidjavna ili neuvidjavna itd itd..

I naleti neki lepi visoki zubar koji shvata znacaj zahvalnosti kod muvanja riba i sredi joj lice sve zube i naravno tu je kad svi ostali muskarci pocnu da primecuju novonastalu lepoticu...

Ne samo da ona izgradjuje ljubav i povezanost na osnovu zahvalnosti prema visokom atletskom zubaru , sto je normalno , nego i zadrzava onaj odnos skromnosti koji nije poniznost , ali da to ne pisem ovde, bez veze je....
Zatim naravno da bi resila sve svoje novo nastale odnose logicno joj je da iz osecanja bezvrednosti i opsteg ruganja upadne u situaciju zahvalnosti situaciji , a da izbegne situaciju opste popularnosti i zamene paznje za stvarno iskazivanje vrednosti i prisnosti..

Iz zahvalnosti situaciji , kreira totalno novi spin odnosa prema ljudima...koji su ustvari resenje za neznanje i neiskustvo koje nema sa svojim novim identitetom jer se isuvise razlikuje od nesigurnosti i bezvrednosti koju je gajila zato sto nije imala samopuzdanje dok nije bila popularna i lepa..
Taj previd neizgradjenosti licnosti iako nije popularna jer se drzi istih arsina vrednosti kao i svi ostali oko nje, tj ono gde nije imala sanse....ju je doveo u situaciju da mora da razvija osecanje zahvalnosti situaciji jer nema razvijen identitet koji bi mogao da bez velikih krahova prihvati toliku promenu bez cinjenja velikih gresaka..

Po ovome u filmu , stvara se nova vestacka emotivna tvorevina koja pokazuje da je osnov stanja zahvalnosti situaciji ustvari neizgradjenost usled nesigurnosti pre te situacije..
Ekvivalentno tome, pitanje je koliko ljudi izgradjuje slicno u zivotu , znaci osecanje zahvalnosti usled nedostatka samopouzdanja koje bi ukinulo bilo koju pojavu nepotrebnih emocija u vezi ispoljavanja...tj padne ti na pamet da hoces, uradis....

U filmu ima jos nekih igrica sa da li i ko koga zasluzuje...ali da ne uplicem i to , bitno je ali da ne uplicem..

Back