Zaharova pitala Borelja: Da li ovo važi i za Srbiju, kojoj je Zapad odsekao istorijsku teritoriju Kosovo?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
91.542
PORTPAROL Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova upitala je da li logika šefa diplomatije EU Žozepa Borelja o "narušavanju integriteta Ukrajine" važi i za Srbiju u slučaju Kosova i Metohije.

1727418275998.png

Ona je navela Boreljove reči koji je rekao da ukoliko bi se Ukrajinci predali i pristali na "narušavanje integriteta svoje države, i da će to postati dobar primer za agresora koji će želeti da ovo iznova ponavlja".

- Završno pitanje za Borelja: Da li ova logika važi i za Srbiju, kojoj je Zapad odsekao istorijsku teritoriju Kosovo? - objavila je Zaharova na Telegramu, te je dodala:

- Zajedno sa Srbima čekamo odgovor iz Brisela.

https://www.novosti.rs/vesti/politi...le&utm_campaign=nportal-single-widget-novosti

Kako ova naša situacija dobro dođe pojedinima...

u tekstu se još navodi:

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj, kao domaćin neformalnog sastanka Saveta za spoljne poslove EU u Njujorku tokom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, izjavio je da međunarodna pravila nikada nisu bila ovoliko zanemarena kao danas.

- Svet je pogođen mnogim krizama, do te mere da međunarodna pravila nikada nisu bila toliko zanemarena. Međunarodni sistem pravila nikada nije bio tako slabo sproveden i poštovan - istakao je on.

Ово важи у оба случаја.

Не сме да се врши агресија на суверену и независну земљу, била то СРЈ (Србија), Украјина или било која трећа држава.

Nama je zapad ponudio lepo rešenje, da prestanu svi sukobi i da se onda posle 3 godine organizuje referendum gde bi građani sam izabrali kojim će putem. Po meni, vrlo korektno i pošteno. Agresija je počela jer je Milošević to odbio i hteo silom da rešava problem. Pa je na silu i naišao, jbg.

Ukrajinsko pitanje treba da ide u istom pravcu. Da se rat završi, a onda posle x godina, kad se sve smiri i slegnu strasti, napravi referendum gde bi građani Donbasa odlučili kojim će putem. Da li prema Rusiji ili EU. Cenim da bi izabrali EU, ali je poenta da se njihova volja ispoštuje. To smatram jedinim fer rešenjem.

Nama je zapad ponudio lepo rešenje, da prestanu svi sukobi i da se onda posle 3 godine organizuje referendum gde bi građani sam izabrali kojim će putem. Po meni, vrlo korektno i pošteno. Agresija je počela jer je Milošević to odbio i hteo silom da rešava problem. Pa je na silu i naišao, jbg.

Ukrajinsko pitanje treba da ide u istom pravcu. Da se rat završi, a onda posle x godina, kad se sve smiri i slegnu strasti, napravi referendum gde bi građani Donbasa odlučili kojim će putem. Da li prema Rusiji ili EU. Cenim da bi izabrali EU, ali je poenta da se njihova volja ispoštuje. To smatram jedinim fer rešenjem.

Није био предвиђен референдум после 3 године.

То наши измишљају.

Никакви референдуми о територији сувеерне и независне земље.

Косово је Србија, Донбас је Украјина.

Ово важи у оба случаја.

Не сме да се врши агресија на суверену и независну земљу, била то СРЈ (Србија), Украјина или било која трећа држава.
Na Ukrajinu nije izvršena nikakva agresija.Kijevski režim ogrezao u nacizmu i korupciji po nalogu Vašingtona vodi rat protiv sopstvenih građana.Po nekim procema blizu 50 % stanovništva već je napustilo tu "državu".Otišli bi i mnogi koji su do sad ostali ali čekaju ih minska polja i mitraljeska gnezda na zapadnim granicama.Mnogi su se nesretnici udavili pokušavajući da preplivaju granične reke.

Зашто се никад није спровео референдум у Каталонији или Ирској?

Ово важи у оба случаја.

Naravno da sme, ukoliko je ta druga ili treća država uradila nešto što nije po trenutnom međunarodnom pravu. I ako si dovoljno jak.

Није био предвиђен референдум после 3 године.

То наши измишљају.

Slažem se da su detalji tih pregovora prilično magloviti ali sve što sam do sada pronašao mi ne ukazuje na postojanje nekog neprijateljstva od strane zapada u tom momentu. Oni su prosto išli putem da se kriza reši. Da samo prihvatili taj sporazum, prošli bi jedno 1000 puta bolje. Neprijateljstvo je krenulo pošto je Milošević to odbio i nastavio silom da "rešava" stvari. Pa su mu pokazali šta je sila. I onda je napravljena ona mantra "eto, zli ameri nam otimaju teritoriju".

Никакви референдуми о територији сувеерне и независне земље.

Косово је Србија, Донбас је Украјина.

Najlakše je praviti se lud i ignorisati problem. Po popisu 1991, na Kosovu je bilo 86% Albanaca. Oni su odlučili da više neće sa Srbijom (isto kao i hebeno svi drugi narodi u Evropi). Zaustavljati nekoga silom, a silu nemaš, je prilično retardirano rešenje problema. Tu mantre o suverenosti ne pomažu mnogo, imaš realan problem koji traži realno rešenje.

Зашто се никад није спровео референдум у Каталонији или Ирској?

Zato što je tamo separatizam izražen u blagom obliku, nije izbio problem. Referendum je nužno rešenje ako izbije problem. Ako ti vidiš bolje rešenje, slobodno reci. Malo je glupo da se ovde svi javljaju i govore kako to ne valja a ne nude ništa bolje. Jbt, ljudi tamo ginu, prosto mora da se ide putem nekog rešenja.

Zato što je tamo separatizam izražen u blagom obliku, nije izbio problem. Referendum je nužno rešenje ako izbije problem. Ako ti vidiš bolje rešenje, slobodno reci. Malo je glupo da se ovde svi javljaju i govore kako to ne valja a ne nude ništa bolje. Jbt, ljudi tamo ginu, prosto mora da se ide putem nekog rešenja.
У Ирској био благ облик?
Можда је и тако како ти кажеш, али без обзира зашто није организован референдум, јел предуслов за то ескалација сукоба и распламсавање рата или воља грађана?

Pobeda Rusije doneće mir i prosperitet svim stanovnicima takozvane Ukrajine.

Ali zar ne kapiraš da je isti rečnik imao i NATO kada su hteli da se pruži mogućnost građanima Kosova da sami biraju svoj put? NATO će doneti mir i prosperitet. Tako ti navodiš Rusija će doneti mir i prosperitet. to su floskule.

Proizvoljna mišljenja tipa građani ove ili one teritorije imaće mir i prosperitet kada bude ovo ili ono... to je put u haos.

Нуђена су и решења о аутономији и током 1998, још пре Рамбујеа

Normalno ako se zanemare svi dogadjaji iz 2014'

У Ирској био благ облик?
Можда је и тако како ти кажеш, али без обзира зашто није организован референдум, јел предуслов за то ескалација сукоба и распламсавање рата или воља грађана?

Svaki slučaj, odnosno problem, je različit. Oni očigledno svoj drže pod kontrolom, unutar države, niti lete bombe niti ljudi ginu. Ako ja kažem da je rešenje za Kosovo i Ukrajinu referendum, to ne znači da je to rešenje za sve moguće svetske situacije, ne znam odakle crpiš takvu logiku. Jednostavno, Kosovo i Ukrajina su problemi koji su se zapalili i moraš nekako da ih gasiš. Prosto mora neko da "preseče" a tu referendum vidim kao solidno korektno rešenje. Volja građana je takva i takva i to je to. I kao što rekoh, ako ti imaš bolje, slobodno ga iznesi.

У Ирској био благ облик?
Знаш ли да је 1991. године организован референдум у Чеченији, где је 90% од изашлих заокружило опцију "Самостална Чечено-Ингушетија", на основу чега је Џохар Дудајев касније и прогласио независност?

PORTPAROL Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova upitala je da li logika šefa diplomatije EU Žozepa Borelja o "narušavanju integriteta Ukrajine" važi i za Srbiju u slučaju Kosova i Metohije.

Pogledajte prilog 1616653
Ona je navela Boreljove reči koji je rekao da ukoliko bi se Ukrajinci predali i pristali na "narušavanje integriteta svoje države, i da će to postati dobar primer za agresora koji će želeti da ovo iznova ponavlja".

- Završno pitanje za Borelja: Da li ova logika važi i za Srbiju, kojoj je Zapad odsekao istorijsku teritoriju Kosovo? - objavila je Zaharova na Telegramu, te je dodala:

- Zajedno sa Srbima čekamo odgovor iz Brisela.

https://www.novosti.rs/vesti/politi...le&utm_campaign=nportal-single-widget-novosti

Kako ova naša situacija dobro dođe pojedinima...
Mi smo ebeni pa smo ebeni nama i gaće same spadaju...

Back