Ajde malo shaha, da skratim prichu.
ne, prijatelju. ne bih... pogotovu zbog takvog dogmatskog stava

kako prema Pravoslavnom hrišcanstvu, tako i "sekularnom humanizmu"
Kakve veze ima moj stav? Lepo te pitam da li bi dozvolio da
chitam odredjene delove tvoj svetog pisma tvome detetu. Nishta ne bih dodao niti oduzeo. Zar ta tvoja knjiga nije rech bozija? Zar ne bi zeleo da tvoje dete sazna istinu koju krije biblija?
Ako ne zelish da chitam, diskvalifikovao si bibliju kao izvor moralnosti.
Ako zelish, nisam bash siguran si dobar roditelj.
Kako god okrenesh, biblija je prevazidjena. Dobrodoshao u 21. vek.
argument 21.veka.... ne, ne...
Shta, jel preferirash sliku i priliku bronzanog doba?
Ako je odgovor da, zao mi je, ali zagovarash unazadjivanje civilizacije. Trebao si se roditi kao inkvizitor.
Ako je odgovor ne, onda batali bibliju koja je prevazidjena. Dobrodoshao u 21. vek.
stop, stop... nemoj ti sad pominjati religiju uopste. ja ne delim moralna uverenja sledbenika kulta Moloha. i opet, ti svoje UVERENJE koristiš kao argument.
Kulta Moloha??
Jel se slazesh sa moralnim nachelima koje propisuje bog iz svetog pisma?
Ako je odgovor da, ponavljam onaj deo o unazadjivanju i inkviziciji.
Ako je odgovor ne, onda diskvalifikujesh bibliju kao izvor morala.
Edit: samo nemoj racionalizaciju "stari zavet se ne vazi" jer sam Isus govori da zakoni starog zaveta vaze do kraja sveta.
E, iz ove tacke krece prica u suprotnom smeru. ne, naravno da ne bih radio to sto pominjes.
To ti pricham. Ne treba ti bog da bi bio moralna lichnost.
Shto onda potencirash biblijski moral??
Ovde ne znam shta cesh odgovoriti, ne poznajem dovoljno tvoje racionalizacije.

Edit: sad sam se setio. Neko voli da vodi, neko da bude vodjen. Ochigledno potpadash u grupu zeljnu autoriteta. Takodje, mnogo je lakshe moliti za oprost boga nego osobu(e) kojoj si nachinio neshto loshe. Jednostavno, ne volish lichnu odgovornost.
ali se pitam, kako ces u sistemu vrednosti sekularnog humanizma spreciti pojavu ljudi koji ce u tebi, meni i ostalima videti samo "složena kolonija visokospecijalizovanih ćelija" koja se od smeša aminokiselina, masnoća i minerala razlikuje samo po odgovoru na pitanje: funkcionise li ili ne?
Kako? Pa evolucija je uradila pola posla. Ostatak se postize vaspitanjem i obrazovanjem.
Ochigledno ne shvatash shta je sekularni humanizam.
Sam si odgovorio na pitanje da li bi ubijao/silovao/palio. Za to zahvali evoluciji, vaspitanju i obrazovanju.
Sekularni humanizam, zbog (vec pomenutih) nedostataka:
1) na sve ljudske jedinke jedinstveno primenljiv pokretač delovanja, motiv
2) na sve ljudske jedinke jedinstveno primenljiv i objektivan sistem vrednosti
3) na sve ljudske jedinke jedinstveno primenljiv, objektivan i pravedan sistem podsticaja
4) na sve ljudske jedinke jedinstveno primenljiv, objektivan i pravedan sistem kontrole: prethodne tri + efekata,
Iako lepo zamisljen i lepo imenovan, idealan je za pojavu totalitarizma najgore vrste koji ce se smenjivati sa stanjima anarhije (kao extremima sa medjustanjima između). Zašto?
Ne pokrecu nas isti motivi, ne delimo iste sisteme vrednosti, ne stvaramo i nismo pod uticajem istog sistema podsticaja. Sve to rezultira različitim efektima, od koji se neki (ogroman bonus CEO Nike vs mizerija od zarade i neljudski uslov 12-godišnjeg radnika Nike pogona u Vijetnamu) , mogu sigurno okaraterisati kao neželjeni. A zašto CEO Nike baš briga za vijetnamskog dečaka? Baš zbog ovoga:
PPP, koliko god gajio iluzije (da ne kažem "hipi maštarije"), ne postoji izvodljiv način kojim bi sekularni humanizam omogućio efikasno postizanje efekata koje priželjkuju njegovi zagovarači.
Ne znam kako si doshao do diktature i eksploatisanja dece. Zavidim ti na moci racionalizacije.
Opet, ochigledno ne shvatash shta je sekularni humanizam.
Ponovicu opet tvoje rechi da ne bi ubijao/silovao/palio. Pored toga stoji chinjenica da ljudi koji nisu vernici redje chine krivichna dela(uradjena statistichka analiza religijskog opredeljenja zatvorenika). Pitam se zashto...
moram priznati da si zaista jedan uporan čovek.
Ako cu u ovoj diskusiji ispasti samo uporan, neka bude.
"Mene ako se sete na Dan Bezbednosti sete se – ako se ne sete nikom ništa..."
ponavljam (i više neću)

: Ja VERUJEM: "Bog postoji, smrt nije kraj".
Ne postoji način na koji ćeš TI objektivno, nepristrasno, naučno DOKAZATI neosnovanost toga. Što pre to shvatiš, u manje ćeš vetrenjača udariti.
Tachnije, "ne mozesh mi dokazati da bog ne postoji". Patetichan pokushaj. Negativna tvrdnja se ne dokazuje. Ako cesh to svoje verovanje da
zadrzish za sebe, onda u redu. Jeste da bi bilo lepo da ljudi barataju sa shto vishe istinitih ubedjenja nego neistinitih/neproverenih, ali bar ne uvlachish druge. Ali, ako zelish da svoje verovanje prenesesh na druge(da indoktrinirash kao shto su tebe), onda je teret dokazivanja na tebi. Ako nemash dokaz koji bi potvrdio to tvoje ubedjenje/verovanje/zelju/nadu, ne vidim zashto bi ga nudio drugome. Zato shto je lep osecaj? I pijan chovek se lepo oseca...
Niko ti ne brani pravo da verujesh, niti ti brani da ga iskazesh. Ali neki bi rekli da je indoktrinacija dece u religiju jedna vrsta zlostavljanja. Zashto? Zato shto decu treba da uchish kako da misle, a ne shta da misle, i trebalo bi da im punish glavu stvarima koje su proverene a ne shpekulacije od kojih se osecash lepshe ili spokojnije.
U krajnjoj liniji, opet ću se vratiti na rdekijev komentar da ćemo ti i ja i svi mi neminovno SAZNATI da li je moja VERA (i ne samo moja, već i tvoja i svih ostalih) ispravna ili ne.
Chujemo se kad obezbedish dokaze.
Znam da za veru ne trebaju dokazi. Lepo je moja baba govorila, "dobar izgovor zlata vredi".
P.S.
Ako postoji zivot posle smrti, poslacu ti hladno pivo iz raja.