ZAGONETNE FRESKE-ZBIRNI TOPIK

gost 260392

Ističe se
Poruka
2.759
molim za vase tumacenje ove freske,tacnije ova dva "momenta" obelezenih na istoj

http://4.***************/-pYorqQH71_4/TV0EbgWbqJI/AAAAAAAAA54/0mVYiXxZ8gQ/s1600/zz+9+Crucifixion_Blago_Archives.jpg
http://2.***************/-G_FBeGqZdGc/Ta7_2V6AG9I/AAAAAAAAJGo/xwVIWM7KIB4/s1600/crucifixion_400x360.jpg

sta je to po vama?

po meni, to su nista drugo do dva leteca objekta
Da napomenem da je ova freska nastala 1350 godine, nalazi se u manastiru Visoki Decani, na Kosovu.

Poslednja izmena:
Levo je na freski predstavljeno Sunce, sa desne strane je očigledno mesec, tako da je to možda vezano za ono Biblijsko vreme od tri sata totalnog mraka na zemlji u vreme raspeća Isusa, moglo bi se objasniti pomračenjem Sunca u tom periodu pa je možda zato i prikazano :aha:

Da sve je moguce...to je umetnikova sloboda :)
A pogledaj kako su ovi..ljudi, unutra nacrtani...pa i i ove zrake su cudno okrenute....zanimljivo. Ali tvoje objasnjenje "pije vodu".

Levo je na freski predstavljeno Sunce, sa desne strane je očigledno mesec, tako da je to možda vezano za ono Biblijsko vreme od tri sata totalnog mraka na zemlji u vreme raspeća Isusa, moglo bi se objasniti pomračenjem Sunca u tom periodu pa je možda zato i prikazano :aha:

Upravo to.

Jedno je vatreno drugo je bjelkasto srebreno.
Solar lunar odnos-
I prije nove ere su zamišljali da netko vozi te objekte nije to čudno.
Imamo Iliijine koćije u starom zavjetu recimo kao i u drugim kulturama Sunce i njegove kočije..

Taj prikaz sunca i meseca simbolično naznačuje dolazak svetlosti i odlazak tame. Lako se zapaža da sunce dolazi ide ka Isusu a da mesec odlazi od Isusa. U obe te da kažem kugle nalazi se čovek koji gleda prema Isusu. A ispred tih kugli nalaze se uplakani andjeli. Zanimljivo je da ''sunce'' ima sedam zraka a mesec tri...Zanimljivo je i to da onih sedam zraka ne idu ka Isusu...Nio da skratim. Radi se o veoma jednostavnom solarno-lunarnom odnosu a što nije neobično ako se imaju u vidu one okolnosti koje segment astrološkog smeštaju kao bitan u religioznom smislu.

Poslednja izmena:
Raspece%20Hristovo_3.jpg

Ovaj je najuvjerljiviji prvi..

"Antiteza svetlosti i tame i njena simbolika u vezi sa Starim i Novim zavetom bila je poznata u umetnosti vizantijskog sveta. Grčki slikari znaju za takvu simboliku, a ova, izražena formom, ima čitavu predistoriju (...) Iluminator Pariskog psaltira preuzeo je ideju suprotnosti svetlosti i tame, a i samo prikazivanje, iz česte antiteze Sol - Luna koja se predstavlja u kasnoantičkoj umetnosti na reljefima u vezi sa bogom Mitrom i iz ikonografije carske umetnosti, kao što je ona na ukrasu Konstantinovog slavoluka, na kojem je pored nepobedivog Sunca (Sol Invictus), pokazana Luna kao iscrpno opisana personifikacija zalaska i predstojeće tame: Luna upravlja svoja kola na Oceanus-u (on je prikazan kao bog mora) da nestane u talasima, dok pred njom leti mali Hesperus (personifikacija Večeri) s oborenom bakljom.
Mitra, persijski bog Sunca, predstavljen je na kamenim reljefima kako žrtvuje bika, dok su mu s leve i desne strane cautes i cautopates, dva dadofora, dva dečaka sa frigijskim kapama koji drže baklje. Cautes drži uzdignutu baklju a cautopates spuštenu. Paralela nije samo u ovome, već se na tim pločama prikazuju Sol i Luna. Zbog svih ovih atributa neki su pokušali da povežu ovu scenu sa Raspećem, jer su veze Mitrinog kulta sa hrišćanstvom dosta uočljive. Hristos između Sunca i Meseca nije rano pokazivan samo na slikama Raspeća, kao na sinajskim ikonama, već i u prizorima teofanije, na primer na minijaturama Vaznesenja u Rabulinom kodeksu i na konzularnim diptisima, kao Emanuilo na poznatom barberinskom reljefu u Luvru. (...) U vizantijskoj, ruskoj i srpskoj književnosti postoji nekoliko spisa koji govore o tami kao o nečem što prolazi, i o svetlosti kao o nečem što dolazi."

Ivan M. Đorđević, Studije srpske srednjovekovne umetnosti
(a nadjeno negde na netu :) )

Taj prikaz sunca i meseca simbolično naznačuje dolazak svetlosti i odlazak tame. Lako se zapaža da sunce dolazi ide ka Isusu a da mesec odlazi od Isusa. U obe te da kažem kugle nalazi se čovek koji gleda prema Isusu. A ispred tih kugli nalaze se uplakani andjeli. Zanimljivo je da ''sunce'' ima sedam zraka a mesec tri...Zanimljivo je i to da onih sedam zraka ne idu ka Isusu...Nio da skratim. Radi se o veoma jednostavnom solarno-lunarnom odnosu a što nije neobično ako se imaju u vidu one okolnosti koje segment astrološkog smeštaju kao bitan u religioznom smislu.

Interesantno zapažanje vezano za broj zraka meseca i sunca i nemoj da skratiš, ovo oko fresaka se baš razvija u lepu diskusiju gde svako vidi istu stvar na drugačiji način i ima drugačije zapažanje o istom :aha:
Iznesi do kraja sve što zapažaš, nemoj skraćivati baš ništa, kada budeš imao vremena, naravno :aha:

molim za vase tumacenje ove freske,tacnije ova dva "momenta" obelezenih na istoj
http://4.***************/-pYorqQH71_4/TV0EbgWbqJI/AAAAAAAAA54/0mVYiXxZ8gQ/s1600/zz+9+Crucifixion_Blago_Archives.jpg
http://2.***************/-G_FBeGqZdGc/Ta7_2V6AG9I/AAAAAAAAJGo/xwVIWM7KIB4/s1600/crucifixion_400x360.jpg

sta je to po vama?

po meni, to su nista drugo do dva leteca objekta, nesto poput dva aviona ili slicno.
Da napomenem da je ova freska nastala 1350 godine, nalazi se u manastiru Visoki Decani, na Kosovu.

iStock_000001328228Large%20sperm.jpg

Po meni to su mali spermatozoidi...

Slicnost je evidentna. Ne radi se o van-zemljacima ili slicnim ludostima, jednostavno to su mali spermatozoidi.

Jer je logičnije da su ljudi tad znali izgled spermatozoida, nego da su videli vanzemaljce :D
Naravno da jeste logicnije...
Ako su oni "tupavi" egipcani izvanredno baratali matematikom kao naucnom disciplinom i savrseno precizno gradili piramide onda nije za cuditi stu su avangardni srbi znali za postojanje spermatozoida.

ps
interesantno je da se na jednoj katedrali u Glazgovu (Skotska UK - Evropa), koja je gradjena mnogo prije nego je otkrivena Amerika nalazi ploca na kojoj je isklesam kukuruz.
Naravno, kukuruz je biljka koja je u Evropu donesena iz Amerike :)

Ne znam da li znate ali u Klementovim knjigama iz 2st po nekim da su iz 1st piše da je broj učenika Isusa po 12 mjeseci koje sunce tokom godine opiše u svojoj putanji.
A 30 učenika Ivana Krstitelja toćnije 29 i 1/2 je po Lunarnom broju u unutar kojeg je bila i jedna žena Luna ili po nekim crkvenim ocima Helena.
Što jasno upučuje na spregu solarnog i lunarnog procesa kao nešto bitno tim grupama.

Poslala sam molbu moderatoru da ovoj mojoj temi edituje naslov i promeni ga u ZAGONETNE FRESKE-ZBIRNI TOPIK
u nadi da ce molba biti prihvacena nastavicu u istom stilu i postavljati jos neke freske koje sadrze po meni zagonetne "momente"

evo jos jedne...molim za vase tumacenje iste

1209242105_madonna_palvecchio.jpg

1209242089_lippi2.jpg

1209242137_madonna_palvecchio_past_nubex.jpg

Poslala sam molbu moderatoru da ovoj mojoj temi edituje naslov i promeni ga u ZAGONETNE FRESKE-ZBIRNI TOPIK
u nadi da ce molba biti prihvacena nastavicu u istom stilu i postavljati jos neke freske koje sadrze po meni zagonetne "momente"

evo jos jedne...molim za vase tumacenje iste

1209242105_madonna_palvecchio.jpg

1209242089_lippi2.jpg

1209242137_madonna_palvecchio_past_nubex.jpg

Sunce na najnižoj točki u decembru na Zimski solsticij ...
KAd je jako slabo.

Da je tako i djete nam može da bude orjentir jer djete se rađa za Božić i simbolizira novo Sunce koje se rađa dan nakon najniže točke solsticija u Decembru..

Poslednja izmena:

Back