Zadužujemo se još 750 miliona $

carromanov

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
333
Zadužujemo se još 750 miliona $
Izvor: Danas, Tanjug

Beograd -- Srbija će u narednih nekoliko meseci međunarodnom finansijskom tržištu ponuditi državne dužničke papire u iznosu od 750 miliona dolara, piše "Politika",
Foto: (sxc.hu)
Foto: (sxc.hu)

Pozivajući se na nezvanične izvore, list piše da je ovo zaduživanje planirano Zakonom o budžetu, a naći će se i u rebalansu državne kase koji ovih dana užurbano kroji Ministarstvo finansija.

Nakon što predlog mera štednje bude gotov, Uprava za javni dug će početi pripreme za peti izlazak Srbije na međunarodno finansijsko tržište.

Reč je o dužničkim papirima sa rokom otplate od 10 godina, a kamate na ove pozajmice za zemlje sa rejtingom sličnom našem, trenutno se kreću od pet do 5,5 odsto, precizira "Politika".

List piše da, iako Srbija nakon što je nedavno stiglo milijardu dolara iz UAE, ima dovoljno novca da pokrije minus u kasi, upućeni u ovu oblast smatraju da treba iskoristiti aktuelni trenutak na tražištu za jeftinije zaduživanje, kako bismo rešili jedan deo finansiranja deficita za sledeću godinu.

Srbija je do sada četiri puta svoje dužničke papire ponudila na međunarodnom tržištu.

Prvi put je to uradili septembra 2011. godine kada su prodate evroobveznice u vrednosti od milijardu dolara.

Zatim je to ponovo u dva navrata učinila u oktobru i novembru 2012. Prvo su prodate obveznice u vrednosti do milijardu dolara, a zatim i u vrednosti od 750.000 dolara.

Takođe, novembra 2013. Srbija je na međunarodnom finansijskom tržištu prodala petogodišnje evroobveznice u vrednosti milijardu dolara.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2014&mm=09&dd=12&nav_id=898907

Sve su ovo odlicni potezi za propast Srbije.:dash::dash:
 
Да се каже ко овај пут даје пару просјацима, поименце.

И онда да му се просјаци захвале. Онај ко куне своје дародаваоце, а просјак је, може да заврши и мртав од глади и хладноће у неком контејнеру.
 
Uau, kakav nacin da se resi problem. Domacinski

Nista vise ni manje domacinski od izazivanja inflacije stampanjem para, ili od zaduzivanja drugih pre ovih vlasti.

Nijedna nije imala plan izlaska zemlje iz krize, sve su samo "gasile pozar".

I to je sada kulminiralo, umesto da se neko ranije ili makar sada setio da ulaze u poljoprivredu i prehrambenu industriju, do sad bi se rezultati pokazali.
 
Nista vise ni manje domacinski od izazivanja inflacije stampanjem para, ili od zaduzivanja drugih pre ovih vlasti.

Nijedna nije imala plan izlaska zemlje iz krize, sve su samo "gasile pozar".

I to je sada kulminiralo, umesto da se neko ranije ili makar sada setio da ulaze u poljoprivredu i prehrambenu industriju, do sad bi se rezultati pokazali.

Pa sto sad vlast to ne uradi?
 
Pa sto sad vlast to ne uradi?

Ne znam, to se i ja pitam. Verovatno je nedostatak para u pitanju, ali to vise ne bi smeo da bude izgovor. :arrow:

Дакле, ко је тај што ће овом позајмицом хранити српску нејач, пезионере поштене и буџетлије вредне?

Osim neduhovitog ponavljanja jednog te istog a netacnog i iritirajuceg, mozes valjda pomisliti da su jednom pare i pozajmice i za ulaganje u proizvodnju?
 
Не знам само ко ће толике паре да врати.
Иначе, овај зајам је отприлике четири пута мањи од буџетског дефицита. Морали бисмо да узмемо четири оваква зајма годишње само да бисмо били на нули.
 
Задуживање за производњу!? :think:

Шта ће да се производи? Људи од 45 година без и једног дана радног стажа? Врло дефицитарна роба, без сумње, али... знаш шта? Читао сам некад давно да златна рибица има могућност памћења од три минута.

Пошто си ти пре само сат времена рекла ово -

Zaduzuje se zbog plata i penzija

а сад кажеш ово -

zaduzivanje koje ce biti i za proizvodnju

... како бих те ово суптилно питао... ма да питам онако српски, бре, искрено - које боје ти је крљушт?
 
Zaduzuje se zbog plata i penzija, jer smo unistili domacu proizvodnju iz koje bismo imali prihod.

Kad kazem "smo" mislim na sve vlasti unazad i narod koji ih je birao.

kazes sve vlasti unazad? jel to podrazumeva i period od 1990-2001 kada su vlast cinili socijalisti i radikalni kadrovi Seselj, Tomislav NIkolic i Aleksandar Vucic, i perjanica JUL-a A.Vulin?
 
Sve dok se vlast zaduzuje nastavice da pada standard gradjana, jer kad uzmes kredit, osim ove glavnice treba da vratis i kamatu.

A kad uzmes 1000 evra na zajam na godinu dana, a vratis 1600 , sve dok vracas zivis mnogo gore nego sto si ziveo, jer ti svakog sledeceg meseca imas 133 evra manje u kucnom budzetu.
 

Back
Top