zadaci iz matematike

• Začetnik teme Začetnik teme matman
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
M

matman

Gost
Imam par zadataka iz maematike. :D Voleo bi da zapocnemo temu za razmenjivanje zadataka.Ako bi neko mogao da resi ili da mi da ideju:

1.Preek ravni sa kockom je petougao.Dokazati da je povrsina tog petougla manja od proizvoda dve njegove najduze stranice. :?:

2.Dokazati da ma kako smestili 10 tacaka u krug precnika 5 postoje 2 na rastojanju manjem od 2.

3.Koliko ima petocifrenih brojeva [/color]cije su sve cifre razlicite a da se prva i poslednja razlikuju za tri

4.Zbir 49 prirodnih brojeva je 999.Naci najvecu mogucu vrednost njihovog zajednickog delioca

5.Naci sve funkcije f takve da za proizvoljne realne brojeve x i y vazi jednakost:
f(x-y)=f(x)+f(y)-2xy

Kruznica upisana u trougao ABC dodiruje njegove stranice AB,BC,CA u tackama M,N,K redom.Prava kroz tacku A,paralelna sa NK,sece pravu NM u tacki D.Prava kroz tacku A,paralelna sa NM sece pravu NK u tacki E.Dokazati da prava DE sadrzi srednju liniju trougla ABC.

Zasto mi neko ne napise neki lep zadatak.Moze i iz fizike

Ako nekom treba pomoc u resavanju zadataka iz matematike neka ih samo objavi na forumu.
I zanima me jos nesto,koju literaturu preporucujete sa pripremu srednjoskolaca za matematicka takmicenja.

gost123:
Naci celobrojna resenja(x,y,z) za jednacinu:

n n n
x + y jednako z

uz uslov da je n vece od 2.

Navedeni problem:
x^3 + y^3 = z^3
mislim da nema celobrojnih rešenja!

Međutim, našao sam rešenja za problem ( vasin problem, ako se već ne zove nekako):
x^3 + y^3 + z^3 = w^3

evo nekih (forma: x y z w):
1 6 8 9
3 4 5 6 (simpatično jer su brojevi u nizu)
3 10 18 19
4 17 22 25
7 14 17 20 itd. Vrede i celobrojni umnošci navedenih nizova!

Npr. u praksi to znači da se od kocki stranica 3, 4 i 5 može izliti kocka stranice 6.

Za: x^4 + y^4 + z^4 = w^4
i x^4 + y^4 + z^4 + v^4= w^4 nisam našao celobrojna rešenja do 10.

Podpitanje:
Ovaj zadnji problem upućuje na to da nema četvrte prostorne dimenzije?

matman:
Imam par zadataka iz maematike. :D Voleo bi da zapocnemo temu za razmenjivanje zadataka.Ako bi neko mogao da resi ili da mi da ideju:

5.Naci sve funkcije f takve da za proizvoljne realne brojeve x i y vazi jednakost:
f(x-y)=f(x)+f(y)-2xy

Јел можда f(x-y)=(x-y)na kvadrat
i f(x-y)=(y-x)na kvadrat.

A evo zanimljivog:
Blagajnik koji je isplaćivao ček g. Braunu , zbunio se i isplatio dolare umesto centi i cente umesto dolara. Kupivši novine za 5 centi, g.Braun je ustanovio da ima 2 puta više novca nego što bi trebalo da dobije za ček. Na koju sumu je bio napisan ček?

acca:
matman:

f(x-y)=f(x)+f(y)-2xy

Јел можда f(x-y)=(x-y)na kvadrat
i f(x-y)=(y-x)na kvadrat.

A evo zanimljivog:
Blagajnik koji je isplaćivao ček g. Braunu , zbunio se i isplatio dolare umesto centi i cente umesto dolara. Kupivši novine za 5 centi, g.Braun je ustanovio da ima 2 puta više novca nego što bi trebalo da dobije za ček. Na koju sumu je bio napisan ček?

U centima: 100*D + C
napisano: 100*C + D
100*C + D - 5 = 2*(100*D + C)
D=(98*C - 5)/199 i uz uslov C<100, mali FOR/NEXT program daje:
31 dolar i 63 centa.

Back