Zabranjuju ugradnju LED svetala u automobile?

• Začetnik teme Začetnik teme acabg
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

acabg

Buduća legenda
VIP
Poruka
30.542
Za razliku od Nemačke, koja je dozvolila naknadnu ugradnju LED svetala u automobile sa halogenim farovima, britanska vlada sada radi na njihovoj zabrani
81005_farovi-yauhen-d-shutterstock-345843305_f.webp

Ova odluka dolazi nakon zabrinjavajućih podataka koji pokazuju da je odsjaj svetala nadolazećih automobila uzrok oko 250 saobraćajnih nesreća godišnje samo u Engleskoj, prenosi BBC.

Problem zaslepljujućih farova, posebno kada se LED sijalice naknadno ugrađuju u starije automobile koji su prvobitno imali halogene farove, postaje sve izraženiji, smatraju britanski stručnjaci.

Zbog toga se očekuje da će vlada Velike Britanije u narednih nekoliko nedelja predstaviti novo istraživanje koje će poslužiti kao osnova za zvaničnu zabranu.

Ranija studija britanskog RAC-a (Kraljevskog auto-kluba) ukazala je na razmere problema. U istraživanju je čak tri četvrtine vozača izjavilo da im je teže voziti noću zbog jačih svetala automobila koji dolaze u susret, a posebno se stariji vozači osećaju ugroženo.
100788_zaslepljeni-vozaci-jpreat-shutterstock-1489141037_iff.jpg

Prema rečima Roba Herda, stručnjaka za bezbednost u saobraćaju, očima starijih osoba potrebno je i do devet sekundi da se oporave od zaslepljenja, u poređenju sa samo jednom sekundom kod šesnaestogodišnjaka.

Glavni problem kod naknadne ugradnje LED sijalica jeste to što reflektori i sočiva halogenih farova nisu dizajnirani za snažniji i drugačiji svetlosni snop koji LED tehnologija proizvodi.

Zbog toga često dolazi do nekontrolisanog i prejakog svetla koje zaslepljuje druge učesnike u saobraćaju.
https://www.b92.net/automobili/aktuelno/178022/zabranjuju-ugradnju-led-svetala-u-automobile/vest

Ne razumem britance....led svetla itekako mogu biti polarizovana, led svetla mogu biti usmerena....ne razumem pominjanje starijih vozaca, to tek ne razumem...
Britanci pukli totalno , ako im je ovo zvanicno objasnjenje...

em je bolje ako su distribuirana svetla, tj vise manjih izvora na rastojanju , sto led tehnologija omogucava, em se lako moze definisati sve kod leda...bas sve...
Mislim ne bi trebalo , ali se moze sve definisati....
em mozes da stavis svetla i na krov pa sa krova da imas usmereno snopove pod uglom...krov je horizontalan, tako da time garantujes ugao pod kojim ce izvor svetala da gleda na put....to i standardan proizvod i nema sanse da ti svetlo bezi ka drugoj strani puta ili pod uglom 0...

Totalno nebulozan tekst...tekst skupili se klinci i montirali svetla i onda kriva industrija...

Dizajn farova je to valjda resio , ja sam mislio da je resio , koliko ja vidiim nema tih problema po BG niti po Srbiji...osim ako hoce da ti baca duge farove...a nema razloga da hoce...nema potrebe da mora...

Uostalom stanite ispred farova nocu , velika je sansa da vas osvetljavaju samo do pola, a cak i da ste daleko opet vas osvetljavaju blago ....polarizacija to sigurno moze odraditi tako dobro da je bez veze da trosim reci , osoba je iza sofersajbne drugog auta , znaci mogucnosti su ogromne za zatamnjenje izvora svetla....

Evo da vam fizicar lepo resi problem..

Uzme se folija za vertikalnu polarizaciju sofersajbne, posto mi kaze ai da danas nijedan proizvodjac sofersajbni vise ne obezbedjuje polarizovane sofersajbne....Zasto vertikalna, zato sto je odsjaj od haube , vode , svega u prirodi horizontalno polarizovan, pa ce to sofersajbna odbiti...farovi se takodje naprave da budu horisontalno polarizovana bela zuta farska svetlost i nemas nikakvih problema....farove drugog automobila vidis kao svetle svece, nista vise...

Nalepis foliju i boli te tuki , kad vec kupujes jeftinije sofersajbne....
Sve bljestave povrsine leti , nece biti bljestave, sve bljestavo sto je voda, lim, metal,nece biti bljestavo...svaki far nece biti bljestav...

Sa druge strane, svaki led izvor danas se da bi povecao sjajnost zarezuje mikrozarezima po kucistu omotu izvora da bi se smanjila refleksija za tih 16% i vise...dakle pravi se polarizovana svetlost, ali se ne usmeravaju sve diode, celije, u istom pravcu , sto moze da se odradi , i onda bi izvor svetlosti , led izvor bio prirodno polarizovan, ne potpuno ali delimicno

Dakle proizvodnja led svetala za automobile se moze jeftino po proizvodjaca urediti da daje polarizovanu svetlost...
Ne 0 90 cut off, ali moze da bude polarizovana do 40% sto je vise nego dovoljno..

Imamo polarizovanu sofersajbnu svi automobili imaju sofersajbnu , imamo polarizovane led izvore, svi savremeni led proizvodi su polarizovani , resen je problem bez dodatka stakla na automobilu koje je polarizator, a moze da se doda i staklo , plastika, sta god...

Samo auto industrija treba da se drzi predloga i regulacije koja je bila pre 50 godina i sve je reseno...
Sofersajbna ima vertikalnu polarizaciju , farovi horizontalnu i svima ugodno , vozacima dok voze, sve okolo osvetljeno a njima nista ne bije u oci....

E sad ili sam ja glup a tehnicki je tacno ovo sto pisem ili su u auto industriji i parlamentu SNS u svim EU i britanskim vladama....

Pa takav ima vise opcija da ti ne bije u oci , jer krece sa vise visine, znaci lakse mu je da osvetli put sa vise visine jer bije pod uglom a da ne udara u oci drugim vozacima....osim ako hoce da se qujci...kao sto obicno hoce svi dzipovci....nema semafor oznaku za crveno da je za dzipa....to sam cuo pre mesec dana u sukobu na ulici ...

Back