Zabranjeni protestantski klasičar iz Holandije Johan van Meurs (1579-1639) zvani "Batavac"

Ti si izneo fantazmagorije o 2 Mersa koji su ziveli istovremeno, ali jedan je bio ovaki a drugi onaki, i sada ja treba nesto da pojasnjavam :D

Nikome se nikada nije desilo u više od 400 ovih godina da te dve osobe pobrka. Nikada, sve dok to nije učinio pre nekoliko decenija Jovan I. Deretić. Od Deretića je to video Aleksandar Šargić i to naveo u emisiji na kanalu SrbijaGlobal i ti tu emisiju na YouTube pogledao, pa sad ovde ponavljaš.

Bukvalno nikome sem jako malene šačice vas, koja u principu gotovo ništa ne zna da navede ni o jedno, ni o drugom, ne brka te dve ličnosti. Da, naravno da je na tebi da pojasniš, ako tvrdiš da si napravio nekakvo epohalno otkriće koja menja nešto ovde. A ako nisi, pravo je pitanje, pošto nikoga ko čita ovu temu sasvim sigurno nisi ubedio u nešto što nisi uopšte ni pojasnio, jedino pitanje koje se postavlja je zašto bi lagao ako znaš da to što pišeš nije istina (jer ovako, ispada da ne lažeš mene ili uopšteno sve druge koji su u prilici da čitaju šta pišeš, već da lažeš, praktično, samog sebe).

Sve si pomešao i konfabulirao, kao po običaju vidiš duplirane osobe, teritorije i političke pojave.

Sve one jezuitske reprinte iz Antverpena je sponzorisao jedan jedini Mers. Onaj isti koji je stampao DAI, spis u kome vise od polovine sadržaja nije pisao car Porfirogenit, već neko blizak Vatikanu vekovima kasnije.

Kakve sad veze imaju Jezuiti sa van Meursom? Zar nije on protestant?!?
Mers je pripadao anti-reformskom pokretu, tzv Arminijancima. Oni su bili bliski jezuitima, zajedno su radili protiv protestantske reforme.
Profesionalni uzor mu je bio prof Justus Lipsius, jezuita, povremeni predavač u Lajdenu. Lipsius je nadahnuo mladog Mersa i bio je recenzent prvih Mersovih spisa. Mers kasnije štampa posthumno mnogo Lipsovih i uopšte jezuitskih spisa u Antverpenu.
Zatim prelazi u službu danskog kralja kada ovaj kao član protestantske koalicije biva poražen u sukobu sa katolicima. Mersa poziva kao novog (katoličkog) duhovnog pastira u skladu sa novim okolnostima.

Dakle bio je u službi agresivnog katolicizma i otuda interes za falsifikovanje istorije u smeru izmišljanja srednjevekovne katoličke tvorevine u Dalmaciji.

Poslednja izmena:
Sve si pomešao i konfabulirao, kao po običaju vidiš duplirane osobe, teritorije i političke pojave.

Kako ista osoba može imati potpuno različita rodna mesta, da okončaju svoje živote u različitim zemljama i da imaju potpuno različite biografije?

Sve one jezuitske reprinte iz Antverpena je sponzorisao jedan jedini Mers. Onaj isti koji je stampao DAI, spis u kome vise od polovine sadržaja nije pisao car Porfirogenit, već neko blizak Vatikanu vekovima kasnije.

Kako možeš da napišeš da sam ja nešto pomešao, ako tvrdiš da je Van Meurs štampao DAI (ili uopšte, bilo šta ikada)?
Van Meurs nije nikada štampao ništa. On nije bio štampar. Nije ni DAI štampao.
DAI je štampao Jovan Balduin.

Fantazmagorija.
Ko je napisao biografiju Mersa the second, kloniranog, alternativnog?

Postavio sam ti nekoliko stranica unazad celi unos o našem Van Meursu iz Popisa zabranjenih knjiga Rimokatoličke crkve. Svašta smo kačili uključujući i Vikipediju: https://en.wikipedia.org/wiki/Johannes_Meursius

Dodirnih tačaka sa tim tvojim Flamancem iz Antverpena, nisi pronašao.

Ko je napisao biografiju [..] Flamanca Mersa?

Zaboga, reč „biografija“ iz moje objave ne označava nikakvu knjigu koju je neko napisao, već na činjenice iz života.

VanMeursicie.png

Between Tradition and Innovation Gregorio a San Vicente and the Flemish Jesuit Mathematics School

Je li vidiš šta tu piše?

Poslednja izmena od moderatora:
Poslednja izmena:
Da se podsetimo suštine kako je, zapravo, došlo do objavljivanja DAI?

Učene ljude epohe humanizma i renesanse, prvih stadijuma, uopšte nije zanimala. Oni su se interesovali za antiku, što će reći da u principu skoro ništa posle 600. godine nije preterano zanimalo. U latinskoj Evropi, sa izolovanim izuzecima pojedinih podataka iz hronike Teofana Ispovednika, Sažete khronike patrijarha Nikifora i Hronografije Georgija Sinkela, koje je 870-ih godina bio iskoristio Anastasije Bibliotekar prilikom sastavljanja svoje trojne hronike na latinskom jeziku. Pojedini podaci iz ta 3 vizantijska spisa, svi s kraja VIII ili početka IX stoleća, jesu kroz prepisivanje različitih hronika stizali do latinskih spisa srednjovekovne Evrope, ali bez neke jasnije svesti o njihovom poreklu od 3 pomenuta vizantijska istoriografa.

Sem pomenutoga, što je splet vrlo specifičnih okolnosti druge polovine IX stoleća, za latinski svet Vizantija je bila jedna ogromna nepoznanica. Kako se Vizantija, odnosno Grčko carstvo ili Konstantinopoljsko carstvo kako je češće bilo nazivano, nije percipirala kao nešto što pripada antičkom svetu, nije privlačilo previše interesovanja kod humanističkih krugova, posebno uz sve stereotipe koje je za sobom donosio crkveni raskol.

To se sve menja nakon što je Martin Luter objavio 1517. godine svojih 95 teza. Nastaje Reformacija, koja je celu rimokatoličku vaseljenu do temelja izmenila. Prvim protestantima, pre svega luteranima, pravoslavni Grci pojavili su se kao potencijalni svedok u njihovom novom crkvenom raskolu, suočeni sa Rimskom crkvom koja je, u njihovom viđenju, sva ogrezla u korupciji i postala antipod samoj sebi, dok je papa, lično, u najgorem slučaju Antihrist ili u najmanju ruku barem njegov vesnik. U toj situaciji i u to vreme, postoji izvesna idealizacija pravoslavlja, za koje je jednom prilikom i sam Luter kazao da su najbolji poštovaoci Jevanđelja koji postoji na svetu; najhrišćanskiji narod, doslovno. U toj situaciji, pravoslavci bi bili potencijalni saveznik protestanata u zajedničkoj borbi protiv Rima oko teoloških raspri, pod vlašću „prokletih agarjana“ i neko ko je očuvao izvornije oblike Hristove vere i ko je, u skladu sa podosta nerealnim i utopističkim percepcijama pod renesansnim nadahnućem, i naslednik antičke helenističke civilizacije.

U takvoj klimi, stvara se interesovanje za otkrivanje Vizantije, koju bi sada trebalo obnoviti. Pokretanjem velikog krstaškog rata, koji bi preusmerio snage sa bratoubilačkog ubistva rimokatolika i protestanata, usmeren ka zajedničkom neprijatelju koji je u tom momentu bio stigao i pred predvorje Beča, ante portas, da se tako izrazimo. Osim što bi na taj način, kroz oživljavanje starih srednjovekovnih koncepata krstaških pohoda protivu muslimana energija bila usmerena u drugom smeru, obnova Vizantije bi bila značajna kontrateža (omraženom) episkopu Grada Rima, ali bi i za određene krupne finansijske interese bio potencijalno dosta profitabilan poduhvat, jer bi takav uspešan pohod povratio kontrolu nad bitnim saobraćajnicama. Ne samo u kontekstu resursa koji bi se mogli nabavljati na teritoriji osvojenoj od Osmanskog carstva, kao i izuzetno ogromnim rezervama jeftine radne snage (zato što je, naravno, porobljavanje inovernika i trgovina robljem bilo u skladu sa zakonom i tadašnjom dominantnom percepcijom, uprkos pojedinim pobunama nemalog dela nove inteligencije), već je pohod protiv Turskog carstva dobio nanovo na velikom značaju, zato što su se glavne katoličke sile u epohi novih geografskih otrkića značajno raširile. Mislim, pre svega, na Portugaliju i Španiju. Amerika je bila otkrivena 1492. godine, a Portugalci su, doslovno, već stigli do Japana i Kine. Uništenje država dinastije Osmanlija bi otvorilo novi put kroz Crveno more ili ka Persijskom zalivu kod Kuvajta i na taj način otvorilo alternativne puteve za protestantske države, koje nisu bile u tom momentu te sreće i koje su kolonisti Iberskog poluostrva u velikoj meri, ili je barem tada takav utisak bio, „pretekli“.

To je klima u kojoj se rađa interes za Vizantiju i za vizantijske istoriografske, etnografske i dr. spise. Mletačka republika, koja je posedovala Krit i Krf, odigrala je vrlo važnu ulogu kao posrednik preko kojeg su ovi spisi završavali kod protestantskih zemalja, uključujući i rukopis koji će Van Meurs iskoristiti da prevede DAI. Augzburški luterani ogromnu ulogu tu igraju, otkupljujući rukopise iz zaostašvtine Enjacija 1550-ih godina, kada i Hans Dernšvam (između 1553. i 1555. godine) odlazi putem osmanske države sa namerom da otkupi primerke vizantjskih spisa. Pronađeni primerci hronika Zonare i Grigore, oni se donose, prevode i objavljuju i nakon 1556. godine počinje sistematsko otkrivanje Vizantije, prevođenje i štampanje vizantijskih spisa, izlaskom spisa Laonika Halkokondila. Vizantijske spise priređuju i objavljuju pre svega ili u ovo vreme gotovo isključivo protestanti.

To je klima i atmosfera u kojoj će 1609. godine pokušao kralja Anrija IV da ubedi da finansira prevođenje i štampanje DAI, što će konačno učiniti nekoliko godina u Holandiji na Jovan van Meurs, u sred izuzetno velikog sukoba koji je tada potresao gotovo celu Evropu, Holandske revolucije koja je bila sastavni deo šireg verskog sukoba.

Pogledajte prilog 1680726
Pogledajte prilog 1680727

Koji od Mersova je odradio ove reprinte knjiga prof Lipsiusa, onaj iz Lajdena ili drugi koga si osmislio u alternativnom magnovenju?

Hoćeš li prestati više sa tim 'osmislio'? Jesam li ja to putovao kroz vreme u Antverpen i napravio ga 1583. godine?

1000020907.jpg

https://marques.crai.ub.edu/en/printer/a11602697

Naš Van Meursu nije u Lajdenu, već na Zelandu. On je kraljevski istoriograf u Danskoj. I nikada ništa nije štampao; nije se time uopšte nikad ni bavio.

Zašto uopšte postavljaš pitanje ko je, ako jasno vidiš belgijski Antverpen?

1000020909.jpg

Ako već ne vidiš Antverpen, ili ne znaš gde je, valjda vidiš ovo u dnu na samom kraju?

Hoćeš li prestati više sa tim 'osmislio'?
Zašto bi prestao....
Osmislio si dupllirane osobe koje su sve istovremeno zivele.... Višeslava, Svetopeleka, Mihajla, Stefana...ne mogu ih sve ni nabrojati.. dupliranu reku Moravu u 9.veku.. dupliranu kraljevsku krunu.... Pa sto ne bi duplirao i Mersa sa tom svrhom da onaj koji je pisao DAI nije bio katolički fanatik, vec je to bio onaj drugi izmišljeni.

Zašto bi prestao....
Osmislio si dupllirane osobe koje su sve istovremeno zivele.... Višeslava, Svetopeleka, Mihajla, Stefana...ne mogu ih sve ni nabrojati.. dupliranu reku Moravu u 9.veku.. dupliranu kraljevsku krunu.... Pa sto ne bi duplirao i Mersa sa tom svrhom da onaj koji je pisao DAI nije bio katolički fanatik, vec je to bio onaj drugi izmišljeni.

Je li možeš da objasniš šta ti tačno zamišljaš kada kažeš da sam ja osmislio? .

Sve ove silne knjige i sajtove po čitavom svetu pisane zadnjih stotina godina o tvom Flamancu, ja sam sve napisao, po celom svetu? Je li to pokušavaš da kažeš?

1000020917.png

https://catalogue.bnf.fr/ark:/12148/cb14553576z

Imprimeur-libraire. - À distinguer de Johannes Meursius (1579-1639), professeur d'histoire à Leyde. Originaire d'Anvers. Reçu imprimeur-libraire en 1609-1610 et citoyen d'Anvers en 1620-1621. Échevin d'Anvers de 1649 à 1651.
Travaille en association avec Martinus III Nutius ; avec Balthasar I Moretus et la veuve de Joannes II Moretus, de 1618 à 1629 ; avec son fils Jacobus Meursius de 1643 à 1652.
Štampar-knjigovezac. - Treba ga razlikovati od Jovana Meursija (1579-1639), profesora istorije u Lajdenu. Rodom iz Antverpena. Poznat kao štampar-knjigovezac 1609-1610. godine, a postao građanin Antverpena 1620-1621. godine. Bio je gradski odbornik Antverpena od 1649. do 1651. godine.
Radio je u saradnji sa Martinom III Nutijem; sa Valtazarom I Moretom i udovicom Jovana II Moreta, od 1618. do 1629. godine; kao i sa sinom Jakovom Meursijem od 1643. do 1652. godine.

Ovo ja napisao? Ja uređujem sajt Nacionalne biblioteke Francuske?

Je li ti zamišljaš da sam ja neko va vremenski besmrtno biće, koje tako živi 400 godina i kroz vekove menja stvari po čitavom svetu, samo tebi da napakosti? Nešto npr. kao El-Aurijani iz Zvezdanih staza? Šta; šta se to tebi krije unutar glave kada formulišeš te tvoje rečenice, tačno?

Zamisli da ja sad krenem tebe otpuživati da si ti stopio ove dve ličnosti u jednu? Iako to to nisi uradio, već si samo pokupio od Šargića i Mitića kada si čuo na YouTube-u? Pa svi samo slepo ponavljaju ono što je originalno konfabulirao Jovan I. Deretič, bez ikakve trunke samostalnog razmišljanja ili preispitivanja i da nikoga uopšte ne zainteresuje šta je istina. Bilo bi krajnje besmisleno da optužim da si ti to učinio, a ne onaj čiju zabunu ponavljao. Zar ne?

Poslednja izmena:

Back