evo za tebe da vidis ko je vodio demokratsku revoluciju...
Lideri stranaka DOS-a su, ipak, parafirali
Branislav Kovačević, predsednik Koalicije Šumadija kaže da su lideri DOS, na jednom sastanku Predsedništva koji je održan u Palati Federacije, na dosta originalan način postigli većinsku saglasnost da se Slobodan Milošević isporuči Tribunalu u Hagu. "Sedeo sam do Nenada Čanka, predsednika LSV i rekao mu da imam ideju kako da isporučimo Miloševića. Kada me je saslušao Čanak je istrgao list iz rokovnika, pružio mi papir i počeo da diktira: Mi, dole potpisani članovi Predsedništva DOS-a saglasni smo sa isporukom Slobodana Miloševića Haškom tribunalu. Pošto smo to potpisali pustili smo list niz dugački astal na čijem kraju je sedeo Voja Koštunica.
"Posle nas dvojice potpisuju Mile Isakov (Reformisti Vojvodine) i Rasim Ljajić (Sandžačka demokratska partija), iza njih Momčilo Perišić, koji je, sećam se dobro, pošto je potpisao imao primedbe na "formu teksta". Vuk Obradović (Socijaldemokratija) pogleda šta piše u zaglavlju i gurnu papir dalje. Ne htede. Velimir Ilić je zakasnio na sastanak, a njegov zamenik Mihajlo Marković Mikica (nekad poznat kao poslanik SPO, sa leptir mašnom) propušta papir pošto mu se Ilić javio telefonom i očekuje se svakog trena. 'Potpiši ti, Mikice', kaže mu Ilić. 'Što da potpišem kad si ti stigao', uzvraća Marković. 'Ma, potpiši, prvi si došao', kazao je Ilić, pa, uverivši se da je Marković uporan, potpisa i on. Na drugoj strani stola potpisali su Žarko Korać (Socijaldemokratska unija), Dragoljub Mićunović (Demokratski centar), Vladan Batić (Demohrišćanska stranka Srbije), Zoran Đinđić...
"Obradović se utom predomislio i, pošto je Đinđić potpisao, traži da vidi "šta to beše" i - potpisa. Na listu je bilo već preko petnaest imena kada je stigao do Gorana Svilanovića iz Građanskog saveza Srbije. Svilanović je", kaže Kovačević, rekao nešto u stilu 'kakva je ovo zajebancija' i 'nemojte se sprdati, mi smo ozbiljna država'... 'Ne može se na papiriću ovako nešto...', na što smo mu govorili da ipak potpiše. Svilanović je rekao da neće, ali da je spreman da to saopšti pred televizijskim kamerama. Koštunica je odbio. Dokument uzima profesor Mićunović, kaže da je u pitanju "istorijski trenutak" i stavlja ga u džep.
Kada se sastanak "politbiroa" završio Čanak je uzeo papir od Mićunovića i odneo ga u Novi Sad. Original se čuva u jednom sefu, a kopija kod njegovog prijatelja.