Zaboravljeni seksualni običaji u istočnoj Srbiji (samo za +18, godina, a šta ste mislili) - Strndžanje

lionagate

Ističe se
Poruka
2.945
Jedan običaj - strndžanje - na tankom ledu između mita i stvarnosti, ušuškao se između Homoljskih planina i Dunava, u selima na istoku Srbije, kod viševekovnih srpskih komšija - Vlaha, i ne samo njih.

Homolje-vasar-devojka-u-nosnji.jpg

Neki etnolozi tvrde da se ovaj običaj upražnjavao pre mnogo decenija, drugi, pak, tvrde da je reč o mitu.
„Pod strndžanjem se podrazumevalo grljenje i milovanje.
„Mladima je bio dozvoljen razgovor, grljenje i milovanje, ali samo iznad pasa", napisala je Zorica Divac u naučnom radu „Predbračni odnosi - ulazak u svet odraslih", objavljenom u Glasniku Etnografskog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).
Tokom terenskog rada i istraživanja predbračnih odnosa u selima na istoku Srbije, Divac se u razgovoru sa sagovornicima starijim od 50 godina, susrela sa ovim običajem.
Već tada, pre četiri decenije, nije se više upražnjavao.
„Uverena sam da se praktikovao u vreme mladosti kazivača, s obzirom na to da mi je više njih identično opisalo glavne momente te prakse", kaže za BBC na srpskom etnološkinja u penziji.
Ipak etnolozi iz istočnih krajeva Srbije govore da je posredi etnološki mit.
„Bilo je krađa devojaka iz ljubavi i nameštenih svadbi, gde su roditelji ugovarali brakove, ali nije bilo strndžanja", kaže za BBC na srpskom 36-godišnji etnolog Aleksandar Repedžić iz Majdanpeka.
Kaže da je za taj termin, iako zna vlaški jezik, čuo tek krajem 1990-ih kada su mediji počeli da pišu o „bizarnom seks običaju - orgijama maskiranih Vlaha u pećini", na taj način „mistifikujući jedan narod".
Strnđ - na rumunskom strange, znači stegnuti, dok strndžanje predstavlja grljenje i milovanje.

Ovaj običaj se, između ostalog, upražnjavao tokom Belih poklada - poslednjeg dana pred početak uskršnjeg posta, kaže Zorica Divac.
I poznati srpski etnolozi Borivoje Drobnjaković i Slobodan Zečević, sa kojim je Divac išla na teren, napravili su zabeleške o tome.
U knjizi Etnologija naroda Jugoslavije iz 1960. godine Drobnjaković piše da je kod Vlaha u Homolju običaj da „o belim pokladama momci i devojke nasred sela pale velike vatre, preskaču ih i oko njih igraju".
„Momci hvataju devojke, odvode ih dalje od vatre i sa njima se zabavljaju.
„Ako koju devojku momak nije odveo, njeni roditelji to smatraju neuspehom jer nijedan momak nije njihovu kćer begenisao (poželeo)", piše i knjizi.
Na takve podatke je i Zorica Divac nailazila istražujući po selima Negotinske krajine.
Kaže da su tokom pojedinačnih razgovora ljudi iz tih krajeva, gde se rano stupalo u brak, govorili o strndžanju kao običajnoj praksi, da se mladi bolje upoznaju u kontrolisanim uslovima.
„Svako ponaosob mi je govorio iste podatke - određeno vreme i prilika kada se strndža, mesto na kojem se odvija, javnost dešavanja, tj. međusobna kontrola između parova, dobronamerni stav roditelja i sredine", priseća se Divac.
Dodaje da su tada - krajem 1970-ih i početkom 1980-ih, isticali da se taj običaj po selima ne praktikuje godinama, te da „mladi odrastaju bez kontrole, te da su razulareni".
„Isticali su da je u njihovo vreme bilo više morala i poštovanja starijih i tradicije", kaže Divac.

Priprema za brak​

Strndžanje je počinjalo tako što su mladići birali devojke, a one obavezno prihvatale poziv.
Obavljalo se tokom dana - između 17 i 19 časova, na proplanku sa visokom travom i žbunjem, gde su se parovi međusobno mogli videti i čuti.
Roditelji, kao i seoska sredina na strndžanje su gledali blagonaklono i smatrali su ga poželjnim.
Sinovi i ćerke su sami odlučivali kada će se priključiti ovom vidu udvaranja.
Strndžanju su pristupali sa prvim znacima zainteresovanosti za suprotni pol, obično u uzrastu od deset do dvanaest godina, i tako „postajali momci i devojke", navodi Divac u radu.
Bila je to jedna vrsta inicijacije u svet odraslih i pripreme za brak.
Strndžanje je imalo funkciju „kontrolisanja seksualnog ponašanja, jer se dozvoljavanjem ovakvih kontakata sprečavao, u stvari, potpun seksualni život sa svim mogućim posledicama", piše Divac.
Dodaje da je time „omogućeno održavanje moralnih normi šire zajednice, postizanje porodičnih interesa i kontrolisano zadovoljavanje erotskih potreba pojedinca."
Međutim, istovremeno su važila i „stroga pravila patrijarhalnog morala", koja su „nalagala smernost u ponašanju mladih u svakodnevnom životu".
Devojke su, shodno tome, bile u nezavidnom položaju.
Roditelji su posebno bili ponosni na devojke koje su momci često birali, dok su one sa samo jednim udvaračem izazivale „podozrenje, ogovarane su i malo poštovane".
Najgore su okarakterisane devojke koje se nisu strndžale ili su retko birane.
Da bi ih više mladića biralo, roditelji su savetovali devojke „kako da se ponašaju, o čemu da pričaju, kako da maze i ljube mladiće, šta smeju da dozvole, a šta ne".
Ukoliko bi saveti urodili plodom, roditelji bi s ponosom govorili - „tako mlada, a već se sa svim momcima strndža".
„I bili su ponosni što će njihova ćerka uskoro da se uda, jer je ovim običajnim ponašanjem, kod dece već u ranom pubertetu podstaknuta želja za brakom, a samim tim i za potomstvom", pisala je Divac.
Stndžanje su kontrolisali sami parovi, roditelji i čitava zajednica, pa su se retko dešavali incidenti i odstupanja.
Ipak, kako piše Divac, krajem 1940-ih godina u selu Manastirica kod Petrovca, dogodilo se da je devojka tokom strndžanja zatrudnela i ostala da se porodi kod majke.
„Činjenica da ovaj događaj pamti selo četrdesetak godina i da je devojka ostala kod majke i nije se udala, ukazuje da su ovakvi slučajevi bili retki, te da je sredina osuđivala kršenje postojećih pravila."
Patrijarhalna načela su nalagala da devojka mora da uđe u brak kao devica, pa su predbračni seksualni odnosi smatrani grehom, koji je, negde se verovalo, izazivao gnev viših sila.
Takvi događaji su, nesumnjivo, predstavljali veliku sramotu i nesreću za porodicu i čitavo selo, pa je stoga „razumljivo zašto su se svi uključivali da bi se izbegle takve nemile scene".
Divac kaže da su posle njenog istraživanja, neke njene kolege govorile da strndžanje ipak nije postojalo.
„U vreme istraživanja i dalje se rano stupalo u brak, ali ova praksa koja je imala važnu društvenu ulogu više nije postojala", zaključuje etnološkinja.
Strndžanje kao umetnički motiv
U srcu Homolja, u gradiću Kučevu, 2008. godine održana je internacionalna radionica „Seks u tranziciji", na kojoj je učestvovala Milana Paunović, umetnica iz Beograda.
Ona je posle seminara snimila umetnički video i nazvala ga Strndžanje.
„Nisam bila inspirisana samim događajem, nego me je inspirisala priča te predivne gospođe, a njena interpretacija je bila povod da napravim video", govori Paunović za BBC na srpskom.
Kaže da video, pre svega, predstavlja umetnički rad sa humorističkim prikazom, a ne dokumentarni film, kako su ga neki doživeli.
Glavni lik kratkotrajnog umetničkog filma je Živojka Žujkić, pesnikinja iz Kučeva, koja je prethodno na radionici održala prezentaciju o strndžanju.
Paunović kaže da je strndžanje učesnicima bilo predstavljeno kao običaj koji je „krasio to podneblje", ali bez „dokumenta koji o tome svedoči".

Strndžanje kao mit​

Etnolog Aleksandar Repedžić iz Majdanpeka tvrdi da strndžanje nije nikada postojalo.
„Terenskim istraživanjem i radom se bavim 16 godina i nikada na takvu vrstu orgijanja nisam naišao, a često sam i pitao sagovornike koji nisu ni čuli bilo šta vezano za strndžanje", kaže Repedžić koji trenutno radi u Muzeju Ponišavlja u Pirotu.
Kaže da je do stvaranja novih mitova i legendi došlo krajem 19. veka kada je na Filozofskom fakultetu u Beogradu fromirana katedra za etnologiju i antropologiju.
Tome je, dodaje, doprinela knjiga Kroz naše Rumune, etnologa Tihomira Đorđevića koji u „putopisnoj belešci iznosi podatke o velikom broju zaraženih sifilisom među vlaškom populacijom".
„Sifilis je vladao svuda, ne samo među vlaškom populacijom i otuda se stvara mit o strndžanju", tvrdi Repedžić.
Smatra i da se radi i o nerazumevanju vlaške kulture iz ugla srpskih etnologa.
„Srpska etnologija nije razumela jezik i nije shvatala kulturu na pravi način, te postoje određene greške kod srpskih naučnika koji su načinili tokom istraživačkog rada, upravo zbog nerazumevanja kulture i običaja."
Do „mistifikacije kulture i naroda", sa prvim pominjanjem strndžanja, došlo je, kaže, jer su i neki etnolozi „nastupali sa predrasudama".

Naglašava da u vlaškoj kulturi postoji veliki broj zabrana i tabua vezanih za seksualni čin, poput onanisanja gde „ne smeš da vidiš spermu jer ćeš oslepeti".
„To je izvor koji je par ekselans, jer je iz vlaške kulture i to mi je pričao deda koga su tako naučili", govori Repedžić.
Kaže da je tokom dugogodišnjeg terenskog rada, uz mentorstvo etnologa Pauna Durlića, obišao oko pedeset vlaških sela oko Negotina, Despotovca, u dolini Mlave, u Poreču i Zvižu i da u razgovoru sa meštanima niko nije pominjao takav običaj.
„Jedino se negde ustalilo kao interna šala, da svi to kao rade", zaključuje Repedžić.

obicaji-kraljice-kucevo-1902-a-2EDMX9A.jpg
-BBC LINK <----------------
*************************************************
I kome verovati u ovoj prici, ko prica istinu, Divac ili Repedzic?
 
Poslednja izmena od moderatora:
zanimljivo.
šta god da je bilo, više nije 😊
Ali je zanimljiv koncept može sve iznad struka.
Alo, pa to "samo iznad struka" je vazilo i u moje vreme a nisam jos metuzalem, isao sam jos u osnovnu skolu dok je nikada prezaljeni J.B.Tito imao obe noge.
I zbog toga "moze samo do struka" i dan danas mi ruka krene sama od sebe na dojku...
 
Mi smo kao klinci u osnovnoj skoli radili to strndzanje u nekoj blazoj verziji a da nismo ni znali da se tako zove. Doduse danas bi nas verovatno pritvorili zbog takvog odnosa prema devojcicama... ali kao sto rekoh, to je jos bilo vreme kad je nikad prezaljeni i najveci sin nasih naroda i narodnosti J.B.Tito imao obe noge, ili su mu u Ljubljani rtazmisljali da skinu jednu, tad se moglo bez nekih vecih posledica "slucajno" spustiti ruka na neku dojku ili, ne daj boze, ispod pojasa. Stara dobra vremena, ehh..
 
немам везе са клисом .
лиманац.

и у новом саду се одувек говорило, ватачина.

поготово осамдесетих почетком деведестих ....

а за ову провокацију око јекавице, прећутаћу овај пут и препустити модерацији да те опомену за вређање људи који живе у делу новог сада који је највише насељен рецимо србима из бих или крајине....
Pre par meseci smo na forumu konstatovali da ti Novi Sad nisi video u osamdestim jer si s pocetka 90-tih dosao u njega, no nema veze, nasi smo, pisemo istom azbukom, ti ijekavicom ja ekavicom, ti si kao dete slusao Baju Malog Knindzu na razglasu a ja Janiku Balaza u kafani Vradin.

Uzgred, ja nisam iz Novog Sada ali znam da vi na Klisi ispaljujete karbidna burad i lozite kamionske gime za Badnji dan, novi ljudi, novi obicaji.

No, ova tema nema veze sa ijekavicom/ekavicom ali ima sa strndzanjem ili kako biste vi prosti rekli, vatacinom.
 
Poslednja izmena od moderatora:
Pre par meseci smo na forumu konstatovali da ti Novi Sad nisi video u osamdestim jer si s pocetka 90-tih dosao u njega, no nema veze, nasi smo, pisemo istom azbukom, ti ijekavicom ja ekavicom, ti si kao dete slusao Baju Malog Knindzu na razglasu a ja Janiku Balaza u kafani Vradin.

Uzgred, ja nisam iz Novog Sada ali znam da vi na Klisi ispaljujete karbidna burad i lozite kamionske gime za Badnji dan, novi ljudi, novi obicaji.

No, ova tema nema veze sa ijekavicom/ekavicom ali ima sa strndzanjem ili kako biste vi prosti rekli, vatacinom.
очито слабо памтиш па лажеш

ја сам у нови сад дошао почетком осамдесетих и о томе постоје докази, као и завршене образовне установе у новом саду...

ја нијесам слушао као дете бају малог книнџу ,ј још једна лаж и покушај лукавог вређања и омаловажавања (али сад ће средоје паула анд компани у администрацији да вешто жмирка на ово )

ја нисам са клисе, а на клиси јесу док им није забрањено испаљивана карбитна бурад за време БАДЊЕГ ДАНА и пекли су вола што и данас чине , што наравно смета сваком несрбину (врло лако и глупо се одајеш) као и ове године што је она несрпкиња хрватица адвокатица из новог сада изјавила како је згрожена ''ломачама'' по читавом новом саду ове године. Да истина је да Срби у новом саду на сваких сто метара пале бадњак.... у једном крају па и на лиману имаш бар 30ак бадњака, велики је лиман... пар зграда се окупи и запале бадњак и тако редом... срби су , раде по српским обичајима, и то је у нс широм града заступљено и нашироко познато


а ти овде просејаваш анти српску мржњу , које несрби покушавају да прикажу као протест тобож неких антифашистичких друштава у нс или тобож еколога... ево поставићу да сви ивде одакле ти ове информације о клиси , о карбитним бурићима...

Podsetimo da je paljenje velikih lomača na Klisi praksa koja postoji već godinama, a zbog veličine se izdvajaju od svih ostalih sličnih okupljanja u drugim delovima Novog Sada i prigradskim naseljima. Takođe, stanovnici Klise su do pre desetak godina ispaljivali i buriće sa karbitom, ali im je policija posle nekoliko intervencija zabranila tu aktivnost zbog buke i opasnosti po ljude, tako da se sada pale vatre i koristi pirotehnika.

ево то су најавили и ови српски дупмани из ''данасКЕ'' ове године

Sprema se velika lomača za paljenje badnjaka na Klisi u Novom Sadu: Organizatori kažu da gume neće goreti​

default-avatar.jpg
A. L.05.01.2024. 15:08има још ...
Visoke lomače su gorele i ove godina u pojedinim delovima grada. Mnogi su se oko velike vatre okupili na travnatom delu između Novog naselja i Detelinare, a najveća je već tradicionalno naložena na Klisi gde je oko lomače postavljena ograda sa zastavom Srbije.

Građani Novog Sada i cele Srbije i dalje ostaju podeljeni oko toga da li Božić treba proslavljati u miru u krugu porodice ili na ulici uz lomaču i pirotehniku.


а иза свега стоји сепаратистички портал аутономија

Sve u svemu – ne izlazite napolje bez preke potrebe i budite što dalje od prozora, napolju je pravi pravcati varvarski pir! Kakve to veze ima sa hrišćanstvom u koje se toliko zaklinju, retoričko je pitanje…
(Autonomija) :per: :mrgreen:


свим србима у новом саду је јасно да иза портала аутономија стоје динко грухоњић (дошао у нови сад током рата у бих из бјењине) и нејдим сејдиновић (дошао у нови сад током рата у бих из тузле) па су овде унс тобож ''независни'' (читај сорошеви) новинари и тобож неки антифашисти заједно са унуком чувеног проусташе јеврема брковића који такође са новим садом нема никакве везе...

тако да те је врло лако провалити по тим глупостима око клисе...ово није тема за то , и намјерно си почела вређајући израз ватачина (који је распрострањен у новом саду од давнина) па и у србији, тиме што си то пребацила намерно провоцирајући да је то одлика оних грашана новог сада са клисе који кажу Вјетерник...


а знамо одакле ти то клиса јел де ево видесмо сада сви...


за вас несрбе поготово муслимане бадњак је очито трн у очима па тако и за динка и недјима .... јер чувена је она српска народна :

бадњак високо подигни и ватри принеси да сви виде да турчин нијеси :mrgreen:
бадњак у новом саду се ове године ложио на сваких педесетак до сто метара...

свако двориште , од детелинаре новог насеља , банатића, лимана, грбавице, старог града....

прелеп обичај. а дефинитивно у читавом граду не живе само ''дођоши'' које ви несрби не можете замислити


мило ми је да се овако олако насанкаш на једну глупост и реч каква је рецимо ватачина а ти одмах удариш по клиси где се тобож каже ''вјетерник''


ајмо модерацијо да те видимо дал ћеш сада прискочити и казнити за вређање дела грађана новог сада који су назвати простацима .... и којима је исмеван говор....


знам ја да вас муслимана несрба има превише на крсти са разним надимцима и никовима и новим клоновима, и да вам је трн у оку моје учешће у рату у рс, где сам ишао добровољно из новог сада.


само се администрација прави наивна и захваљујући паули и средоју сенсеију вам омогућава и толерише те провокације...сада очекујем од средоја и пауле да ово побрише а да тебе казне због провокација!
 
Sta su ti prosti ljudi, "vatacina", vidi se da ste sa Klise (za neupucene: deo Novog Sada gde kazu Vjeternik).:D

@Admin Sredoje , чист примјер провокације. Вређања људи који живе у насељу Клиса у Новом Саду. и вређање због јекавице тј говора.

Правилник крсте на који се позиваш то свакако не допушта јел де ?

као да је ватачина нека страна реч непозната у србији а не само новом саду јел ?
 

Back
Top