krauterbox
Iskusan
- Poruka
- 5.492
Prije 105. godina i 7 dana, nakon donošenja 1880. Zakona o državnim školama i 1901. Zakona o asocijacijama i udruženjima, Narodna skupština Treće republike, a na incijativu socijaliste Aristid Brijana (vječna mu slava), izglasala je čuveni:
Loi du 9 décembre 1905 concernant la séparation des Eglises et de l'Etat
ili ti Zakon o odvajanju Crkve od države.
Kao ni jedan drugi upravo taj zakon će uskoro postao simbol ne samo Treće republike, nego i svake moderno ustrojene države i društva.
U Francuskoj je zakon bio usmjeren na smanjivanje uticaja katoličke crkve na politički život, ali i na (što je čak bilo još i važnije) na prekid njezine dominacije u sistemu obrazovanja.
Zakon je takođe predviđao i prekid državnog finansiranja bilo kakvih religioznih udruženja i kultova.
U Srbiji ovaj dan (koliko ja znam) nije obelježen ni na koji način.
Loi du 9 décembre 1905 concernant la séparation des Eglises et de l'Etat
ili ti Zakon o odvajanju Crkve od države.
Kao ni jedan drugi upravo taj zakon će uskoro postao simbol ne samo Treće republike, nego i svake moderno ustrojene države i društva.
U Francuskoj je zakon bio usmjeren na smanjivanje uticaja katoličke crkve na politički život, ali i na (što je čak bilo još i važnije) na prekid njezine dominacije u sistemu obrazovanja.
Zakon je takođe predviđao i prekid državnog finansiranja bilo kakvih religioznih udruženja i kultova.
U Srbiji ovaj dan (koliko ja znam) nije obelježen ni na koji način.