Заборавите да је Косово Србија!

u severnoj srbiji su to nedim dinko poneki josip ante... koji se maskiraju iza ovoga pa ih sramota pred popisnom komisijom reci ja sam musliguz ili krvat...
Nacionalna pripadnost je updavo ono što sam čovek veruje da jeste.

Ako musliman (što je verska pripadnost) može biti i nacionalna pripadnost, onda se neko može osećati i kao Jugosloven, i kao Evropljanin... ne možemo mi postavljati drugima granice kako se izjašnjavaju, kao što niko ne može nama postavljati.
 
Nacionalna pripadnost je updavo ono što sam čovek veruje da jeste.

Ako musliman (što je verska pripadnost) može biti i nacionalna pripadnost, onda se neko može osećati i kao Jugosloven, i kao Evropljanin... ne možemo mi postavljati drugima granice kako se izjašnjavaju, kao što niko ne može nama postavljati.
uglavnom to u severu srbije nijesu srbi

a ovi kako hoce da se izjasnjavaju od volje im... razumjem ja njih...i srbi koji zive u sarajevu onaj minorni dio sto je ostao, kaze da su jugosloveni na popisu...
 
Onaj si za koji se kraj biješ.

Ja sam se recimo odazvao na ratnu mobilizaciju JNA 1992. i bio spreman da rizikujem život za SFRJ.

SFRJ je ubijena, ja nisam i evo me sad sam Srbin !

Ali moram priznati - slab Srbin.

Da nas neko napadne, ponašao bih se kao i većina vas devedesetih - krio bih se i sakrivao od mobilizacije.

Navijao bih za Srbiju iz prikrajka, ili možda za neku stranu koja će izvesno da pobedi ...
 
Koliko je “ Kosovo Srbija “ to najbolje znaju Vucic & Dacic :) od 1999
Ima i “država” sa ograničenim rokom trajanja. Sve što je formirano Klintonovim dekretom devedesetih neće preživeti kinesku eru, ni za jedan jedini trenutak.

Istraživanje rađeno za potrebe Svetske Banke kaže da će EU i U.S zajedno imati manji GDP od jednog od naših pokrovitelja, Kine. Da li neko veruje da će Kinu obavezivati geopolitičke mahinacije njenog konkurenta Ametike, ili neke tamo Nemačke? Mišja rupa će tada vredeti trilion dolara, ali ih neće biti u ponudi. :mrgreen:

  • 130%
    Cumulative global GDP growth between 2016 and 2050
  • 20%
    China’s projected share of world GDP at PPPs by 2050
  • 2nd
    India’s global GDP ranking at PPPs by 2050 (behind China but ahead of the US)
  • 9%
    EU27’s share of global GDP at PPPs by 2050 (excluding UK)
https://www.pwc.com/gx/en/research-insights/economy/the-world-in-2050.html
 
Nacionalna pripadnost je updavo ono što sam čovek veruje da jeste.

Ako musliman (što je verska pripadnost) može biti i nacionalna pripadnost, onda se neko može osećati i kao Jugosloven, i kao Evropljanin... ne možemo mi postavljati drugima granice kako se izjašnjavaju, kao što niko ne može nama postavljati.
Baš svi geopolitički aranžmani nastali kao izraz američke dominacije posle 1991. će doći pod reviziju po uspostavljanju poretka koji će reflekirati tužnu činjenicu života da U.S of A sada proživljavaju poslednju deceniju kao najjača svetska privreda.

Ko se još seća Ilirskih Provincija? Perioda kad je Beč bio nadređen nekakvom Berlinu?
 
Baš svi geopolitički aranžmani nastali kao izraz američke dominacije posle 1991. će doći pod reviziju po uspostavljanju poretka koji će reflekirati tužnu činjenicu života da U.S of A sada proživljavaju poslednju deceniju kao najjača svetska privreda.
Evo ga Tikii već deset godina priča kako je Amerika već propala.

Ali nešto mu ne ide ta "prekognicija".
 
Наш Председник је врло мудар! И са њим напредујемо брзином МУЊЕ!

Mislim da moramo zaboraviti narativ da je Kosovo Srbija i preći na onaj da su Kosovo i Srbija zapravo Evropa - naglasio je.

https://www.blic.rs/vesti/politika/...kosovskom-cvoru-niko-ne-treba-da-umre/ch7dpzf

Aleksandar Vučić i Kristofer Hil

"ZABORAVITI NARATIV KOSOVO JE SRBIJA" Eskobar o kosovskom čvoru: Niko ne treba da umre zbog registarskih tablica​

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da misli da se nazire početak poboljšanja odnosa između Beograda i Prištine.

Piše: N1
26.08.2022. 20:38
0
Slušaj vesti

0:00/11:38



FOTO: STRAHINJA AĆIMOVIĆ / TANJUG
gabriel eskobar 01 tanjug strahinja acimovic
- I moram reći da je sastanak predsednika Vučića s premijerom Kurtijem bio zaista dobar, vrlo profesionalan i miran. Bilo je ohrabrujuće videti taj nivo otvorenosti u prisustvu visokog predstavnika EU Borelja i gospodina Lajčaka - rekao je u intervjuu za N1.

Ad

Blic preporučuje
POPLAVA SPECIJALACA Posle Lajčaka i Eskobara, u Srbiju stigao i britanski "čovek od poverenja" : Poruka je jedinstva, a iza svega se krije borba za PREVLAST na Zapadnom Balkanu
OTKRIVAMO: AMERIČKI MASTER PLAN ZA REGION Rušenje Dodika, sankcije protiv RS, kadriranje u Crnoj Gori! Evo šta je IDEJA ZA KOSOVO
GURANJE KOSOVA POD TEPIH Amerika i EU nude Beogradu i Prištini ODLAGANJE umesto REŠENJA problema: Da li u nedostatku bolje ideje ova taktika postaje pravilo, a ne izuzetak?
Eskobar je kazao da su ohrabrivali Prištinu da bude konstruktivnija i fleksibilnija, kao i da je video da za to postoji volja. Poručio je, između ostalog, da niko ne treba da strada zbog registarskih tablica i da dve strane treba da budu okrenute evropskim rešenjima. - Mislim da moramo zaboraviti narativ da je Kosovo Srbija i preći na onaj da su Kosovo i Srbija zapravo Evropa - naglasio je.
On je naveo da je došao s porukom da u međunarodnoj zajednici vlada ogromna zabrinutost zbog potencijalne eskalacije nasilja povodom mera koje je implementirala kosovska vlada.
- Tokom posete Prištini, Mitrovici i Beogradu stekao sam utisak da su sve strane posvećene traženju mirnog rešenja za izlazak iz ove krize. I to je poruka koju ću odneti u Vašington: verujem da će obe strane iznaći kompromisno rešenje koje će narodu na Kosovu omogućiti miran život - rekao je Eskobar.
Na pitanje da li je izneo neki predlog za rešavanje pitanja ličnih dokumenata i registarskih oznaka, naveo je da Sjedinjene Države nisu deo pregovaračkog procesa koji se odvija pod pokroviteljstvom Evropske unije.
- Proces predvodi Evropska unija, a mi podržavamo taj proces, tako da svi predlozi i preporuke dolaze od EU - dodao je.

Ad

Na konstataciju da je prisustvovao pregovaračkom procesu u Briselu, rekao je da nije bio deo pregovora i da je tu bio samo kao podrška.
- Moja uloga bila je da ohrabrim obe strane da budu konstruktivne i fleksibilne, da pošaljem poruku da SAD u potpunosti podržavaju ovaj proces, kao i da je reč o procesu koji je od ogromnog značaja za evroatlantsku zajednicu i rešavanje spora između Kosova i Srbije. Ali pored toga, želim da naznačim da je ovaj proces veoma važan i za SAD, kao i da smo uključeni u njega, te da ćemo insistirati na implementaciji rešenja koja iz izađu iz ovog procesa. Takođe, tražićemo načine da stvorimo prilike koje će pružiti političku i ekonomsku podršku, dovesti do izgradnje kapaciteta i omogućiti nam da učinimo sve što možemo kako bi ova rešenja bila funkcionalna za obe strane - kaže Eskobar.
FOTO: SCREENSHOT
Aleksandar Vučić i Kristofer Hil
Ambasador Hil rekao je da je srpska strana bila dobro pripremljena, za razliku od druge strane. Upitan da li je to bio i njegov utisak, kaže:
- Pregovori su trenutno u vrlo osetljivoj fazi. Tako da ne želim nikoga da krivim, jer, da budem iskren, u Briselu je sve počelo, a mislim da smo od onda prevalili dug put. Dokle god imamo mirno, primenljivo i izvodljivo rešenje, koje ne komplikuje život ljudima na Kosovu, posebno onima na severu Kosova, mislim da nećemo imati problem. I ja sam optimističan, verujem da ćemo uspeti u tome.
Na pitanje kako je moguće da njegovo prisustvo nije ohrabrilo kosovskog premijera Aljbina Kurtija da bude fleksibilniji, budući da je Amerika značajan partner Kosova, Eskobar je kazao da jesu ohrabrivali Prištinu da bude konstruktivnija, kao i da je video da za to postoji volja.
- Vidite, mi jesmo značajan partner i oni jesu naši partneri, tako da s Kosovom imamo zaista otvorene dijaloge. I jesmo ih ohrabrivali da budu fleksibilniji i konstruktivniji. I video sam da postoji dobra volja. Oni imaju svoje brige, pa smo i to uzeli u obzir. I dalje ćemo se oslanjati na naše partnerstvo s Kosovom, ali i na dobru volju i popravljanje odnosa između SAD i Srbije. I zato želim jasno da naglasim: nakon današnjeg dana, ima mesta za optimizam - istakao je sagovornik N1.
Čuli smo da bi se američki državni sekretar Entoni Blinken bez oklevanja uključio u pregovarački proces, ukoliko to bude neophodno. Upitan da li je sada to neophodno, kaže da bi rekao da nije i pojašnjava.
- Nije rekao da bi se uključio u pregovarački proces, već da je spreman da uputi nekoliko poziva, podrži pregovarački proces i dovede do bliže saradnje između pregovaračkih strana. Takođe bih naglasio da su stvari o kojima mi trenutno pričamo – a to su registarske tablice i lični dokumenti, zapravo sitan problem u okviru sveobuhvatne pregovaračke platforme. Verovatno će tu biti neophodno angažovanje Amerike, ne u pregovorima, već nakon dijaloga, kako bismo učvrstili taj put ka uspehu, postigli konačan mir između Srbije i Kosova, te otvorili evropsku perspektivu za obe zemlje.

O ZSO: Mi ne postavljamo rokove​


Eskobar je ranije rekao da Zajednica srpskih opština mora da bude implementirana, jer je ta obaveza prihvaćena u Briselskom sporazumu 2013. godine.
Upitan da li je dobio neke garancije o rokovima za to, Eskobar odgovara – "mi ne postavljamo rokove".
- Jedini zahtev, ako se to tako može nazvati, jeste da to mora biti sledeće na dnevnom redu. Dakle, moraćemo da razgovaramo o toj zajednici i o tome kako ćemo je implementirati. To jeste postojeća obaveza, jeste potpisano u sporazumu, i taj je sporazum u kosovskoj vladi već prošao kroz razne procese kojima je i potvrđen. Na sastanku između državnog sekretara, predsednice Osmani i premijera Kurtija, gospodin Blinken rekao je da se to mora implementirati, s čime smo se složili - podsetio je Eskobar.
Eskobar je već izneo zabrinutost zbog potencijalne eskalacije sukoba na severu Kosova. Na pitanje da li zaista postoji potencijal za konflikt, odgovara – "nadam se dan ne".
- Nadam se da ljudi shvataju kako niko ne treba da umre ili da bude povređen zbog registarskih tablica. Ali, bez obzira na to čemu se nadamo, mi istovremeno radimo na pitanjima bezbednosti i stabilnosti Kosova, kao i ostatka regiona. KFOR je prisutan, Euleks je prisutan, imamo veoma blisku saradnju s obe vlade i pokušavamo da razrešimo sva sporna pitanja, pre nego što nastane situacija koja bi mogla eskalirati u sukob. I nadam se da se to neće desiti - dodao je.

Gabrijel Eskobar
FOTO: OLIVER BUNIĆ / RAS SRBIJA

"Nazire se početak poboljšanja odnosa"​

Upitan kakve su garancije da se takva kriza ili jednostrane akcije neće ponavljati, obe strane postignu dogovor do 1. septembra, Eskobar navodi da je najvažnija stvar postignuta u Briselu – to što su se oba lidera obavezala na sastanke svakog meseca.
- I moram reći da je sastanak predsednika Vučića s premijerom Kurtijem bio zaista dobar, vrlo profesionalan i miran. Bilo je ohrabrujuće videti taj nivo otvorenosti u prisustvu visokog predstavnika EU Borelja i gospodina Lajčaka. Tako da mislim da se nazire početak poboljšanja odnosa između ove dve strane - dodaje.
Pročitajte još
"NAŠA MISIJA SE NASTAVLJA U BEOGRADU" Lajčak i Eskobar: Činimo sve da ne bude BARIKADA I NEMIRA, 1. septembar da bude normalan dan
"STVARI SU DOŠLE U SLEPU ULICU" Profesor sa Kembridža: Poslednji sastanak je pokazao da je BRISELSKI SPORAZUM MRTAV
KAKO JE AMBASADOR HIL PREPLAŠIO PRIŠTINU Njegove packe Kurtiju izazvale su šok: Da li je u pitanju samo ŠIFROVANA PORUKA ili je Vašingtonu zaista preko glave tvrdoglavih stavova kosovskog premijera
Upitan da li je razgovarao s predsednikom Vučićem o tome zašto značajnu ulogu na sastancima na srpskoj strani, ima lider Srpske liste, koji je pod sankcijama SAD, Milan Radoičić, Eskobar je odgovorio:
- Pre svega, ne sastajem ni s kim ko je pod našim sankcijama, tako da na sastanku kojem sam ja prisustvovao nije bilo nikoga ko je pod sankcijama. Taj deo svima je savršeno jasan. Ljudi s kojima se jesam sastao bili su vrlo konstruktivni i veoma posvećeni ideji o tome da u zajednicama koje oni predstavljaju situacija ostane mirna i stabilna.

"Ovo je vek prilika za region, Kosovo i Srbija će svakako biti povezani"​

Znamo kakav je stav SAD kad je u pitanju status Kosova, ali zašto bi Srbiji bilo u interesu da prizna Kosovo, ako se to od nje očekuje? Na to pitanje Eskobar kaže da treba da se zaboravi da je Kosovo Srbija, dodajući da će Kosovo i Srbija, kako smatra, u budućnosti biti povezani kroz razne sporazume i da će imati dobre odnose.
- Mislim da moramo zaboraviti narativ da je Kosovo Srbija i preći na onaj da su Kosovo i Srbija zapravo Evropa. Dakle, vi imate zajedničku budućnost. Ona se veoma brzo udaljava od problema devedesetih, a primiče se šansama koje nudi 21. vek. Dvadeset prvi vek biće za ovaj region vek ekonomskih prilika. Vek u kom će Zapadni Balkan postati generator rasta za ceo evropski kontinent. Vek u kom ćete postati centar proizvodnje energije, obnovljive energije, IT sektora, špedicije, transporta i mnogih drugih privrednih sektora koje samo ovaj region može obezbediti. Dakle, realnost je da ćete na kraju u svakom slučaju svi biti povezani kroz neke regionalne ekonomske sporazume, poput CEFTA, Zajedničkog regionalnog tržišta ili Malog Šengena, a na kraju i u Evropskoj uniji. Na kraju ćete svakako imati dobre odnose s Kosovom, bićete povezani s Kosovom, Albanijom, Severnom Makedonijom, Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom. Dakle, što pre razrešimo ova sporna pitanja, pre ćemo doći do tih budućih šansi - smatra on.

O Srbima s Kosova​

Srbi s Kosova, bez obzira na njihovo učešće u kosovskim institucijama, vide Srbiju kao svoju državu. Na pitanje kako će se postaviti prema tome u dijalogu, kaže da oni imaju "dvojno državljanstvo".
- Budimo realistični. Ti ljudi na Kosovu imaju dvojno državljanstvo. Oni su državljani Kosova i Srbije. U tom smislu, njihovo pravo mora biti zaštićeno s obe strane. Kao državljani Srbije, oni imaju pravo da glasaju i učestvuju u ekonomskom i kulturnom životu Srbije. Ali kao građani Kosova, imaju pravo na zaštitu kosovskih institucija. Mi insistiramo na tome. Mi insistiramo na tome da sva demokratska prava moraju biti zaštićena - zaključio je Eskobar.
Идеш на игноре.
 
Pa ako se po Briselskom sporazumu i tekstu tog sporazuma potpiše osnivanje ZSO čiji statut mora biti u tom tekstu poput statuta Asocijacije Kosovskih Opština, onda su Kosovski Srbi priznali nezavisnost Republike Kosova.
Sve to piše ko želi da čita.Ima na netu statut Asocijacije.
Naravno ZSO je bolje nego ništa , ali osnivanje ZSO ide u prilog Albancima na Kosovu.
...............................................
Posle će se Srbijanska opozicija - kada postane pozicija vaditi :
Eto pod Tadićem ste Srbi imali realna prava , policiju , sud ..., a pod SNS-SPS ste izgubili skoro sve.
 

Back
Top