Za život porodice u septembru potrebno 110.000 dinara

acabg

Elita
Poruka
21.499
Sledeći mesec prosečnoj porodici donosi dodatne neizbežne troškove. Uz hranu i nagomilane račune, rate bankarima, četvoročlanom domaćinstvu biće neophodno više od tri plate da dočeka oktobar


ŠKOLA, fakultet, zimnica, ogrev... I, naravno, zaostale rate. Čekovi kojima se plaćalo letovanje stižu na naplatu. Tako otprilike izgleda presek septembarskih finansijkih obaveza većine porodica u Srbiji. Dok je prethodnih meseci prosečnom kućnom budžetu nedostajalo makar još pola plate pa da se preživi, narednog meseca valjalo bi da se prosečna zarada makar duplira.
Septembar će u najskromnijem slučaju domaćinstvu nametnuti još blizu 40.000 dinara dodatnih troškova. Ukoliko baš ove jeseni brucoš kreće na fakultet, kućnom budžetu će nedostajati još toliko novca. Kada se sve stavi na papir, uobičajni troškovi za hranu, komunalije, prevoz, zaostale rate od letovanja i dodatne septembarske obaveze, dođe se do blizu - 110.000 dinara.
ŠKOLA
OSNOVCIMA je nešto lakše nego srednjoškolcima. Preciznije - njihovim roditeljim. Kompleti udžbenika za svih osam razreda u Beogradu se dobijaju. U ostatku Srbije o ceni knjiga ne razmišljaju đaci prva četiri razreda. Roditelje nešto starije dece komplet knjiga košta od 8.500 do 13.000 dinara.
POPUSTI SEPTEMBARSKI šok za porodične budžete na kraju osete i trgovci. Njihovo iskustvo pokazuje da se prvog jesenjeg meseca prodaju samo osnovne životne namirnice i školski pribor. Para za suhomesnate proizvode, piće, meso, očigledno ne preostane dovoljno. Zato većina lanaca baš u septembru tu robu nudi uz popuste.
Sličan raspon cena je i za osnovne komplete za srednjoškolce. Okvirna cena je oko 8.000 dinara, a raste u zavisnosti od zahteva profesora za dodatnom literaturom. Cena pojedinačnog udžbenika se kreće od 500 do 800 dinara.
Ali, ni kod onih koji dobijaju besplatno udžbenike, kao i kod starije braće i sestara, trošak se ne završava na udžbenicima. I jedni i drugi moraju da kupe i radne listove, pribor, a u nekim stručnim školama i obaveznu uniformu.
- Za radne sveske i ostali školski pribor, u zavisnosti od uzrasta, moraju da izdvoje od 5.000 do 7.000 dinara - kažu u knjižarama. - Taj trošak za učenika četvrtog razreda osnovne škole je od 4.500 do 5.000 dinara. Za svaki sledeći razred veći je broj predmeta, pa i zbir na kraju.


http://www.novosti.rs/vesti/naslovn...t-porodice-u-septembru-potrebno-110000-dinara
 

Back
Top