Spustila sam malisu pa sad mogu da pisem.
Kontrakcije ces najbolje prepoznati po tvrdom stomaku, odnosno po stegnutosti cele materice.
Bol koji ide uz to moze biti u donjem stomaku, krstima ili gornjem stomaku, ili kao najgora varijanta pomesano (mislim da ima 10 vrsta kontrakcija).
Kada znas da se nesto ozbiljno desava? Kada su kontrakcije ucestale i kada ih ima 20 zaredom sa razmakom manjim od 10 min. Tada torbu u ruke i u porodiliste.
Ali ni to ne mora nista da znaci, tako sam ja prvi put otisla sa bolovima ubedjena da samo sto nije, a grlic nije hteo da se otvori ni za mm skoro 24 h. Ali kada je to krenulo, onda je bilo ludo i brzo. Bitna stvar da pokusas da se smestis sto udobnije i da se opustis dok traju kontrakcije.
Ako ti daju indukciju ili vaginaletu, bolovi budu jaci, ali sve bude jako brzo gotovo.
Ima slucajeva kod kojih nije bilo bolova, vec samo stvrdnjavanje stomaka,ali sve to zavisi od praga osetljivosti i majke prirode.
Kontrakcija je kao menstrualni bol, samo mnoooooogo jaci (bar kod mene).
Kod drugog porodjaja sam cele noci mislila da mi je stomak tezak i da me zato 'steze' u krstima, ali ujutru sam skontala da me mnogo boli i bila mi je frka da se ne ponovi ista prica od 24h, kad ono, ja za 2 sata bila vec gotova sa oba bebca.
Posle porodjaja, prvo gledaj da se odmaras kada god stignes. Ako si u bebi frendli programu, gledaj da udjes u stos sa dojenjem, kupanjem, presvlacenjem, mnogo ce ti znaciti.
Budi dosadna babicama i sestrama i pitaj sve sto te interesuje, ako treba i po vise puta, jer ce ti svaka pricati svoju pricu. Ako ti budu radili epiziotomiju, stavi jednom, ili dva puta kantarion na ulozak, da olaksas muke. Nemoj da ti padne napamet da koristis mirisljave kupke ilislicne stvari. Iskljucivo neutralni, a najbolje bebi sapuni.
Bitno da vidis kakve su ti grudi (da ne dodje do problema zbog uvucenih bradavica ili zastoja mleka), nauci sto pre kako da dete pravilno postavis da sisa (ako cokce ili place nije dobro).
Jos jedna bitna stvar je prva stolica posle porodjaja, bez toga nema da te puste kuci. Nemoj se plasiti da ce te boleti, iako ces osetiti veliku napetost. Ako posle par dana posumnjas na hemoroide, sto pre da se izleci. 50g voska pcelinjeg i 100 ml kantariona da se istopi i time mazati neko vreme (mozda odnos nije dobar, ali treba da ima gustinu kreme).
I najbitnija stvar od svega:
BUDI SRECNA I PUNA STRPLJENJA, JER STE TI I TVOJA BEBA TO ZASLUZILE!
Puno srece i javi kako je bilo...