Za sve koji hoće u Nemačku - evo koliko košta život tamo VIDEO

Мислим на неговатељице по домовима за старе исл. које имају свој смештај. А медицинске сестре тек да не причам...оне нормално живе, изнајмљују смештај исл.

ja sam već pisao da te što rade po domovima imaju jednu lepu mogućnost , a to je da imaju prvenstvo kupovine imovine onih koji odu . Moja poznanica koja ima funkciju glavne sestre ili više , mlati oko 5000 evrića i ima stan i ovamo i tamo .....muž joj čuva decu :mrgreen: .

Jedan poznanik je prošle godine otišao u nemačku i dobija oko 2600-2700 mesečno .....radi sa gipsom . Ovde je dobijao oko 2000-2200 ali za malo više radnih sati :) . U nemačkoj te pare dobija za normalno radno vreme

Potpisujem. Ja za NAMESTEN stan od 55 kvm (i 3kvm terase) placam gotovo u samom centru MinKena (7 minuta pjehe do Marien Platza) 1200 ojra (neben cost inclusive). Ja sam prosao fenomenalno! :whistling:

Isti stan, da ga otkupim u vlasnistvo, kosta minimum 550,000 ojra... Dobro citate, preko POLA miliona evra! :smeker:

_nobody_

prošlo je vreme kada je stan u minkenu koštao 450 evra / bila je odavno na tv neka reportaža o našoj doktorici na radu u minkenu / . Sada je kao u Milanu , za običnu rupu traže preko 1000 .

Ако неко хоће да иде да живи у Немачкој а има нижу стручну спрему, онда мора да иде у провинцију.

Веома леп градић у којем ја живим је веома повољан за живот.

Двособан, конфоран стан (са уграђеном новом кухињом и новим купатилом, веома битна ставка), плаћам 540 евра месечно али са свим трошковима (сам стан кошта 350, а инфо стан и остале дажбине укључујући кабловску, чишћење, вртларски динар, смеће и воду и грејање 150, струја 11 евра и интернет 29).

Такав аранжман би био око 1500 евра у Минхену и око 1000-1200 у Франкфурту, Келну, Дизелдорфу, Штутгарту.

Зато је фора живети и радити у провинцији.

Е али онда... Онда мораш да се спријатељиш са Немцима (и осталим Пољацима) и са њима да ствараш социјалне контакте. Нема пива у Малој Босни и Шемсиног концерта. Нема наших људи.

Иначе, оно што у провинцији вуче додатне трошкове је ауто, јер ако идеш тим аутобусима губиш превише од свог живота.

Мораш да га имаш. Рата за ауто може да се стуче на 200ак евра, али су трошкови осигурања скупи и порез на ауто је пар стотина евра годишње, али то ти скину одједном с рачуна. Обавезан технички преглед се ради једном у две године (скуп као висак), али се препоручује да инспекцију радиш једном годишње.

На храну иде око 400-500 евра месечно јер ја волим ресторане, али може и 200-300.

Тако да око 550 за стан, 200-300 за ауто (и гориво), 200-400 за храну значи да су минимални трошкови живота око 1200-1300 евра.

А минимална нето плата изађе око 1500. Што значи да су и особе са минималцем пар стотина еврића изнад животне границе.

Професионалци имају много више од 1500. Особа са "ближим квалификацијама" има 2000+, зависи од посла.

Да ли од тих пара можеш да се обогатиш? Наравно да не. У Европи нико не може више да се обогати (ко већ нема старе паре). То су темпи пасати. Мегакомпанија из Европе која настаје у гаражи? Гомила дебелих службеница из општине би је растргле другог дана а зачетник идеје би завршио у психијатрији са ПТСД-ом.

Али један достојанствен живот? Пријатан, леп, чист, незагађен, зелен, здрав живот, љубазни људи и приземни проблеми? То је дивно, и то да.
Ja volim gradove ( ali i pejzaze) iz bivseg DDR-a ( Ne mislim sada na Lajpcig i Drezden).
Toliko lepih gradova, sredjenih, restaurisanih, nova infrastruktura, poluprazno sve, ja nigde videla
nisam. Ima toga naravno i u "staroj" Nemackoj, ali ljudi hrle nekako bas u neka 4 grada valjda zbog ovih Semsi:D

Ако неко хоће да иде да живи у Немачкој а има нижу стручну спрему, онда мора да иде у провинцију.

Веома леп градић у којем ја живим је веома повољан за живот.

Двособан, конфоран стан (са уграђеном новом кухињом и новим купатилом, веома битна ставка), плаћам 540 евра месечно али са свим трошковима (сам стан кошта 350, а инфо стан и остале дажбине укључујући кабловску, чишћење, вртларски динар, смеће и воду и грејање 150, струја 11 евра и интернет 29).

Такав аранжман би био око 1500 евра у Минхену и око 1000-1200 у Франкфурту, Келну, Дизелдорфу, Штутгарту.

Зато је фора живети и радити у провинцији.

Е али онда... Онда мораш да се спријатељиш са Немцима (и осталим Пољацима) и са њима да ствараш социјалне контакте. Нема пива у Малој Босни и Шемсиног концерта. Нема наших људи.

Иначе, оно што у провинцији вуче додатне трошкове је ауто, јер ако идеш тим аутобусима губиш превише од свог живота.

Мораш да га имаш. Рата за ауто може да се стуче на 200ак евра, али су трошкови осигурања скупи и порез на ауто је пар стотина евра годишње, али то ти скину одједном с рачуна. Обавезан технички преглед се ради једном у две године (скуп као висак), али се препоручује да инспекцију радиш једном годишње.

На храну иде око 400-500 евра месечно јер ја волим ресторане, али може и 200-300.

Тако да око 550 за стан, 200-300 за ауто (и гориво), 200-400 за храну значи да су минимални трошкови живота око 1200-1300 евра.

А минимална нето плата изађе око 1500. Што значи да су и особе са минималцем пар стотина еврића изнад животне границе.

Професионалци имају много више од 1500. Особа са "ближим квалификацијама" има 2000+, зависи од посла.

Да ли од тих пара можеш да се обогатиш? Наравно да не. У Европи нико не може више да се обогати (ко већ нема старе паре). То су темпи пасати. Мегакомпанија из Европе која настаје у гаражи? Гомила дебелих службеница из општине би је растргле другог дана а зачетник идеје би завршио у психијатрији са ПТСД-ом.

Али један достојанствен живот? Пријатан, леп, чист, незагађен, зелен, здрав живот, љубазни људи и приземни проблеми? То је дивно, и то да.

Potpisujem. Potpisujem. Potpisujem. Potpisujem. Potpisujem. Potpisujem. Potpisujem. Potpisujem.

_nobody_

Nema razlike u platama izmedju dodjosa i native Nemaca. U Nemackoj zaista ljudima ( Nemcima) ne cvetaju ruze.

ja to slušam od kako sam u italiji , a to je da nema razlika u platama ......ja tvrdim da je razlika i 30%

Recimo jedan moj komšija / italijan / , koji radi u nemačkoj kao običan vozač furgona u pekari a žena ko zna šta , je za letovanje / 2 nedelje kod kuće tj italiji , potrošio 5000evra .....kada si ti zadnji put potrošila 5000 evra na letovanje , more , avion kamion renta car hotele i slično .
Svaki put kada ga pitam kolika mu je plata odgovor je 1200 ....sve ovo vreme sve italijane koje sam pitao za platu kažu , svi do jednog 1200 evra :hahaha:
Svi italijani rade za 1200 evra , svi imaju nove automobile , nove stanove , idu na letovanje zimovanje restorane a deca na studije ....:hahaha:

ja to slušam od kako sam u italiji , a to je da nema razlika u platama ......ja tvrdim da je razlika i 30%

Recimo jedan moj komšija / italijan / , koji radi u nemačkoj kao običan vozač furgona u pekari a žena ko zna šta , je za letovanje / 2 nedelje kod kuće tj italiji , potrošio 5000evra .....kada si ti zadnji put potrošila 5000 evra na letovanje , more , avion kamion renta car hotele i slično .
Svaki put kada ga pitam kolika mu je plata odgovor je 1200 ....sve ovo vreme sve italijane koje sam pitao za platu kažu , svi do jednog 1200 evra :hahaha:
Svi italijani rade za 1200 evra , svi imaju nove automobile , nove stanove , idu na letovanje zimovanje restorane a deca na studije ....:hahaha:

Да, али Немачка нија Италија.

Жабари су често људи сумњивих моралних квалитета.

Да, али Немачка нија Италија.

Жабари су често људи сумњивих моралних квалитета.

Ако циљаш на југ, слажем се у потпуности.

Рим је та нека прекретница, на северу је већ друга прича :)

Ja volim gradove ( ali i pejzaze) iz bivseg DDR-a ( Ne mislim sada na Lajpcig i Drezden).
Toliko lepih gradova, sredjenih, restaurisanih, nova infrastruktura, poluprazno sve, ja nigde videla
nisam. Ima toga naravno i u "staroj" Nemackoj, ali ljudi hrle nekako bas u neka 4 grada valjda zbog ovih Semsi:D

О да, слажем се 100 000%!

Рецимо цео Тиринген је мени прелеп, а није ни, социјално гледано, дубоки исток (као Саксонија). Ерфурт је рецимо скроз цакан.

А и Мекленбург је диван и има прелепих градића на мору али и равничарских пејзажа у залеђини.

И Саксен Анхалт има правих малих бисера (Вернигероде, Кведлинбург).

- - - - - - - - - -

Истина, али увек се нађе и пар јужњачких процената на северу, да се тако изразим :mrgreen:

ma bre daleko si ti , destra i sinistra / desnna i leva obala / reke Piave je granica . Rim , tamo su svi lopovi / Roma ladrona /

- - - - - - - - - -

Svakako. Potpisujem. Nemci su sebicni, ignorantni, i puni sebe. Ima i tome leka. Ja sam im iebao mamu/nanu. Krvava, duga prica, lose/lose (za se nas, je krvava). A i rizicna. :per:

_nobody_

ne samo što su nemci gomna , nego i nemice nisu neke ribe ......sve u svemu poprilično sheban narod

znaš onu scenu iz Radovana III ' nisam znao da je nemački narod toliko pokvaren :) .

Pa laze, sta drugo da kazem? Kako neko moze da potrosi 5000 evra za dve nedelje? Ono, moze i 50.000 ali nije sada Djokovic u pitanju?
Deca u Nemackoj studiraju besplatno ( nema budzeta i slicno), cak i kao stranac ne placas nista za studiranje, ali od necega moras da zivis.
Za studente koji imaju roditelje sa nizim primanjima postoje nekakvi krediti, a i decji dodaci su prilicno visoki tako da je studiranje zaista pa besplatno totalno.
Rade ljudi prekovremeno ( nedelja, noc, praznik) pa dobiju i 3000 neto mesecno.
I ja imam neke rodjake u Italiji, fino zive, ali rade ko "crnci".

- - - - - - - - - -

jel ti to hoćeš meni da pričaš o poštenju naroda koji je pobio u konc logorima 100 miliona ljudi .
6 miliona, ne 100;)

- - - - - - - - - -

О да, слажем се 100 000%!

Рецимо цео Тиринген је мени прелеп, а није ни, социјално гледано, дубоки исток (као Саксонија). Ерфурт је рецимо скроз цакан.

А и Мекленбург је диван и има прелепих градића на мору али и равничарских пејзажа у залеђини.

И Саксен Анхалт има правих малих бисера (Вернигероде, Кведлинбург).

- - - - - - - - - -

:
Sve je tu UNESCO, takvih gradica nema ni u filmovima.
Ja sam onomad bila ( a i inace cesto idem na Balticko more po nedelju dana) u Vizmaru.
Boze dragi koja je to lepota, a more plavo, mirno.

Nemam nameru da gledam,ko je otišao tamo,nije se vratio,toliko im je teško tamo....

I ko umre ne vrati se. :dash:

- - - - - - - - - -

Nemacka je jako skupa, nema poredjenja sa troskovima u Srbiji.
Ko u Nemacku ide da bi mesecno zaradio 1000 evra taj nije normalan, a to je recimo zarada
tih medicnskih sestara ili gradjevinaca.

Tako je. 1800 su mu osnovni troskovi. Vanredni su mnogo veci.

Sad ce neko reci da je tamo deciji dodatak veci nego nasa plata. ima plitkih razmisljanja koliko hoces. Doduse i treba. KO bi drugi robovao i po Srbiji i po Nemackoj da nije maloumnika.

- - - - - - - - - -

ne mozes mesecno da zaradis 1000 evra jer je minimalac iznad toga

Pa neka ti bude 1200. Sa tih 200 ojra taman ces da imas za cigare u Deutschland.

- - - - - - - - - -

pa sigurno nije ko ovde radis za 200e a troskovi ti 500

U Srbiji recimo odavno najlosije placeno zanimanje prosvetni radnik ima platu 500 eur. Dva prosvetna radnika sa 1000 eur zive bolje nego sa 2500 ojra u Nemackoj.

A zive ljudi kod kuce u svojoj drzavi a ne tamo kao auslenderi.

- - - - - - - - - -

Мени онда није јасно како они тамо опстају. Знам за гомилу неговатељица ( ранг испод мед. сестре ) које су отишле и остале тамо. Ал можда имају мужеве који раде или живе са цимерима.
Исто и за грађевинце...ко је успео тамо да среди посао није се вратио.

Sleparija bato. Ustede 100 eur mesecno i misle da su Boga uvatili za jajca :D

- - - - - - - - - -

Covek je sve objasnio, i lepo skenirao balkanski mentalitet onih koji seru i pricaju sarene lazi...
I oni koji misle da tamo ne valja nek prvo odu pa posle da pricaju i da ne kukaju i seru...

- - - - - - - - - -

Život je svuda težak ako nisi obrazovan i nemaš iza sebe nekakvu karijeru...

U EU sa osnovnom i srednjom računajte da krećete od dna, u svakom pogledu.

Većina tamo i ostaje. Ali ima i neku svoju računicu, pa svima dobro...

Ko se probije, snađe... njemu bude baš do jj.

Ali za to treba dosta životnih veština, ne samo škole. I ništa preko noći.

Samo rad, usavršavanje, i grananje mreže poznanika u oblasti kojom se bavite.

Isto kao i u Srbiji. Ko god je sposoban, skolovan, on moze normalno i lepo da zivi.

Jedina razlika je sto Nemacka ima zakone pa su polupismeni olosi ukroceni, a kod nas isu po ulicama deru se pisaju i sl.

No i to ce da se promeni.

- - - - - - - - - -

To apsolutno nije istina.
Medicinske sestre su u rangu 1500-1800.
A sto se tice skupoce gomila stvari je jevtinija nego kod nas.

- - - - - - - - - -

Netacno,40%+ je samo ako si u najvisoj poreskoj kategoriji(neozenjen,bez dece,dobra primanja itd).

Pa ako je sve jeftinije.. kako covek na troclanu porodicu trosi 1800 eur mesecno za osnovne troskove?

- - - - - - - - - -

Od pocetka ove godine ne daju radnu vizu ljudima sa srednjom i visom skolom, moze da senode na crno ali velika je cimaza i rizik a na drugi kraj sveta si cak...Dzabe sam proso intervju za posao i sve to, ljudi hteli da me prime ali eto neki nov zakon od februara i nisam imao srece...Ovo nije tema ali eto...

Ako ne odes tamo a mozes grdno ces se zaebati.

Poslednja izmena od moderatora:
Ne samo što su nemci gomna , nego i nemice nisu neke ribe ......sve u svemu poprilično sheban narod

znaš onu scenu iz Radovana III ' nisam znao da je nemački narod toliko pokvaren :) .

Nemice jesu dobre ribe. Bolje nego Balkanke. Stvar ukusa, ja obozavam mrsavice. Trebas biti ovde... Ali nije to poenta ove price. Da je nemacki narod sheban, to priznajem. Pokvareni umeju da budu. Itekako.

Ali mnogo bolje razumeju interesne jednacine nego Srbi u Srbiji. :kez:

_nobody_

Drug mi je stolar po struci, tri godine strukovna srednja... radio 3d grafiku, nakupio se para za dve godine i otišao solo u Češku.
Javi se ponekad na skajpu, boli ga uvo. Živi po svome i radi posao koji voli.

Uči nešto što se traži, guraj svoju priču, kad tad doćiće i tvoj momenat.. ti propisi nisu zapisani u kamenu.

Stolar brate i u Srbiji odlicno zaradjuje. Sta mislis zato je gomila zubara ostala u Srbiji da popravlja zube za 20 eur umesto da ide u Nemacku za 200?
A ti si kod kuce a neki tamo drug otisao, boli ga uvo, uziva u zivotu... Takve price obicno prosipaju polupismeni nesposobni penzosi koji zale za YU vremenima.

Sljam sve ceka neko drugi da mu nadje posao.

- - - - - - - - - -

Veganima ovde i nije loše, po planinama mozes nabrati tonu gljiva , najbolje i osušiti, luk vlašac, sve vrste šumskog voća na izvolte, lešnika i šipurka na pretek ,
poneka i divlja kosnica sa medom u saću , ama osim dobre volje nista ne košta.

Govori za sebe. Tvoja klasa je predodredjena da bude ebana :mrgreen:

Smijurija živa. Najbolji su ovi što odu u Njemačku pa kad ih pitam kako je tamo kažu odlično je, on radi za 1300 eura mjesečno, a žena mu čisti stepenište za 700 eura. Taman imaju za stančić i hranu. :lol: Stvar je vrlo jasna. Na zapadu su dobro plaćeni doktori, piloti, programeri, inženjeri itd. Ovima što idu da jaja ostave na baušteli bolje da se ne javljaju.

Back