Ако неко хоће да иде да живи у Немачкој а има нижу стручну спрему, онда мора да иде у провинцију.
Веома леп градић у којем ја живим је веома повољан за живот.
Двособан, конфоран стан (са уграђеном новом кухињом и новим купатилом, веома битна ставка), плаћам 540 евра месечно али са свим трошковима (сам стан кошта 350, а инфо стан и остале дажбине укључујући кабловску, чишћење, вртларски динар, смеће и воду и грејање 150, струја 11 евра и интернет 29).
Такав аранжман би био око 1500 евра у Минхену и око 1000-1200 у Франкфурту, Келну, Дизелдорфу, Штутгарту.
Зато је фора живети и радити у провинцији.
Е али онда... Онда мораш да се спријатељиш са Немцима (и осталим Пољацима) и са њима да ствараш социјалне контакте. Нема пива у Малој Босни и Шемсиног концерта. Нема наших људи.
Иначе, оно што у провинцији вуче додатне трошкове је ауто, јер ако идеш тим аутобусима губиш превише од свог живота.
Мораш да га имаш. Рата за ауто може да се стуче на 200ак евра, али су трошкови осигурања скупи и порез на ауто је пар стотина евра годишње, али то ти скину одједном с рачуна. Обавезан технички преглед се ради једном у две године (скуп као висак), али се препоручује да инспекцију радиш једном годишње.
На храну иде око 400-500 евра месечно јер ја волим ресторане, али може и 200-300.
Тако да око 550 за стан, 200-300 за ауто (и гориво), 200-400 за храну значи да су минимални трошкови живота око 1200-1300 евра.
А минимална нето плата изађе око 1500. Што значи да су и особе са минималцем пар стотина еврића изнад животне границе.
Професионалци имају много више од 1500. Особа са "ближим квалификацијама" има 2000+, зависи од посла.
Да ли од тих пара можеш да се обогатиш? Наравно да не. У Европи нико не може више да се обогати (ко већ нема старе паре). То су темпи пасати. Мегакомпанија из Европе која настаје у гаражи? Гомила дебелих службеница из општине би је растргле другог дана а зачетник идеје би завршио у психијатрији са ПТСД-ом.
Али један достојанствен живот? Пријатан, леп, чист, незагађен, зелен, здрав живот, љубазни људи и приземни проблеми? То је дивно, и то да.