Za sve koji hoće u Nemačku - evo koliko košta život tamo VIDEO

Мени онда није јасно како они тамо опстају. Знам за гомилу неговатељица ( ранг испод мед. сестре ) које су отишле и остале тамо. Ал можда имају мужеве који раде или живе са цимерима.
Исто и за грађевинце...ко је успео тамо да среди посао није се вратио.

negovateljicama je top. one zive kod tih porodica, primaju platu i uglavnom se kod tih porodica i hrane.
od moje drugarice sestra ide tamo na tri meseca, ma se mesec vrati ovde.
ostali, koji moraju sve da placaju zive kao psi.

Мени онда није јасно како они тамо опстају. Знам за гомилу неговатељица ( ранг испод мед. сестре ) које су отишле и остале тамо. Ал можда имају мужеве који раде или живе са цимерима.
Исто и за грађевинце...ко је успео тамо да среди посао није се вратио.

Racunica je prilicno jednostavna, radi se, ne 8, nego 12 i 15 sati, pa se taj prekovremeni rad plati i tako skupis pare da prezivis, plus nemas vremena ni da potrosis pare jer si posle polukrepan.
Plus, cim se ukaze prilika dize se i kredit,...i sreci nigde kraja.

Sirota zena, muka je to.

Svaka zapadna muka je bolja od zavisnosti od ovih zvalavih bolesnih goveda na vlasti u Srbiji. Jer ta goveda uzimaju energiju, znanje, napore, entuzijazam od ljudi u zamenu za suplje i prazno. NE raditi za njih, kazati im surovo bez ostatka NE (a dosta puta sam im pljunuo u facu i rekao NJET, od 1990te do sada)... Priceless! :super: :super: :super:

_nobody_

Tipicna logika Balkanjerosa nasledjena jos od istih gastarbejtera... Treba stedeti da bi se na ognjistima zidala kuca, stavi podno grejanja,kupi namestajaj, hebene zavese koje su spustene 11 meseci u godini itd. sav taj kiceraj, a u Nemciji zive u memljivim cumezima,sa second-hand shop zavesama, zimi nose dva para odece jer stede na grejanju dozivljaj im je da izvedu decu u McD ili da ista klate sat vremena na ljuljaskama u obliznjem parku ( naravno gratis ) i tako prodje zivot gde si bio sta si video = 0.

negovateljicama je top. one zive kod tih porodica, primaju platu i uglavnom se kod tih porodica i hrane.
od moje drugarice sestra ide tamo na tri meseca, ma se mesec vrati ovde.
ostali, koji moraju sve da placaju zive kao psi.

Tako je Milice.
U mojoj zgradi se menjaju Bugarke ( ranije su bile aktuelne Poljakinje, ali sada one vise ne dolaze, valjda im je Ok kod kuce).
Dobijaju mesecno oko 1400 evra neto, imaju svoju sobu, internet, hranu, ali te zene dolaze da bi zaradile 20-30.000 evra
i onda kupuju stanove od tih para ( svojoj deci uglavnom), ne ostaju ovde, Uslov je naravno da znaju mali nemacki.
Iznajmljivanje stana je iz godine u godinu sve skuplje, samo soba za studente ide i do 600 evra ( u Minhenu, Hamburgu, Frankfurtu),
stan kosta i do 1500 evra ( ima i vise naravno:D). Stavke za infostan su ogromne ( ja za svoj stan mesecno placam 450 evra plus
struju oko 60 evra plus telefoniju oko 100 evra plus na svakih ca 10 godina rextra infostan i po 10.000 evra jer se ugrajuju novi liftovi,
renovira se podzemna garaza, zgrada se spolja uredjuje). Osiguranje za kola je oko 1000 evra, usput moras da imas i neka druga razna osiguranja,
ja i za psa;). Bez 3000 evra neto zivot nije jednostavan.

- - - - - - - - - -

nemacka je pametna. navlaci jeftinu radnu snagu. plus ih odere za troskove. imaju neki fazon da ljude obrlate da ce imati bolji zivit. pa te budale nemaju vremena ni do lidla da odu.

Nema razlike u platama izmedju dodjosa i native Nemaca. U Nemackoj zaista ljudima ( Nemcima) ne cvetaju ruze.

Tako je Milice.
U mojoj zgradi se menjaju Bugarke ( ranije su bile aktuelne Poljakinje, ali sada one vise ne dolaze, valjda im je Ok kod kuce).
Dobijaju mesecno oko 1400 evra neto, imaju svoju sobu, internet, hranu, ali te zene dolaze da bi zaradile 20-30.000 evra
i onda kupuju stanove od tih para ( svojoj deci uglavnom), ne ostaju ovde, Uslov je naravno da znaju mali nemacki.
Iznajmljivanje stana je iz godine u godinu sve skuplje, samo soba za studente ide i do 600 evra ( u Minhenu, Hamburgu, Frankfurtu),
stan kosta i do 1500 evra ( ima i vise naravno:D). Stavke za infostan su ogromne ( ja za svoj stan mesecno placam 450 evra plus
struju oko 60 evra plus telefoniju oko 100 evra plus na svakih ca 10 godina rextra infostan i po 10.000 evra jer se ugrajuju novi liftovi,
renovira se podzemna garaza, zgrada se spolja uredjuje). Osiguranje za kola je oko 1000 evra, usput moras da imas i neka druga razna osiguranja,
ja i za psa;). Bez 3000 evra neto zivot nije jednostavan.

Potpisujem. Ja za NAMESTEN stan od 55 kvm (i 3kvm terase) placam gotovo u samom centru MinKena (7 minuta pjehe do Marien Platza) 1200 ojra (neben cost inclusive). Ja sam prosao fenomenalno! :whistling:

Isti stan, da ga otkupim u vlasnistvo, kosta minimum 550,000 ojra... Dobro citate, preko POLA miliona evra! :smeker:

_nobody_

Ако неко хоће да иде да живи у Немачкој а има нижу стручну спрему, онда мора да иде у провинцију.

Веома леп градић у којем ја живим је веома повољан за живот.

Двособан, конфоран стан (са уграђеном новом кухињом и новим купатилом, веома битна ставка), плаћам 540 евра месечно али са свим трошковима (сам стан кошта 350, а инфо стан и остале дажбине укључујући кабловску, чишћење, вртларски динар, смеће и воду и грејање 150, струја 11 евра и интернет 29).

Такав аранжман би био око 1500 евра у Минхену и око 1000-1200 у Франкфурту, Келну, Дизелдорфу, Штутгарту.

Зато је фора живети и радити у провинцији.

Е али онда... Онда мораш да се спријатељиш са Немцима (и осталим Пољацима) и са њима да ствараш социјалне контакте. Нема пива у Малој Босни и Шемсиног концерта. Нема наших људи.

Иначе, оно што у провинцији вуче додатне трошкове је ауто, јер ако идеш тим аутобусима губиш превише од свог живота.

Мораш да га имаш. Рата за ауто може да се стуче на 200ак евра, али су трошкови осигурања скупи и порез на ауто је пар стотина евра годишње, али то ти скину одједном с рачуна. Обавезан технички преглед се ради једном у две године (скуп као висак), али се препоручује да инспекцију радиш једном годишње.

На храну иде око 400-500 евра месечно јер ја волим ресторане, али може и 200-300.

Тако да око 550 за стан, 200-300 за ауто (и гориво), 200-400 за храну значи да су минимални трошкови живота око 1200-1300 евра.

А минимална нето плата изађе око 1500. Што значи да су и особе са минималцем пар стотина еврића изнад животне границе.

Професионалци имају много више од 1500. Особа са "ближим квалификацијама" има 2000+, зависи од посла.

Да ли од тих пара можеш да се обогатиш? Наравно да не. У Европи нико не може више да се обогати (ко већ нема старе паре). То су темпи пасати. Мегакомпанија из Европе која настаје у гаражи? Гомила дебелих службеница из општине би је растргле другог дана а зачетник идеје би завршио у психијатрији са ПТСД-ом.

Али један достојанствен живот? Пријатан, леп, чист, незагађен, зелен, здрав живот, љубазни људи и приземни проблеми? То је дивно, и то да.

Back