Пилипенда
Veoma poznat
- Poruka
- 11.174
Ништа од ове теме док неко конкретно не објасни шта су тачно „репрографска права”. Читам о писцима који живе како живе, о њиховим ауторским правима... а тема није о ауторским него о тим репрографским правима.
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
A sto? Kome placa ta organizacija?Koliko sam shvatila, plaćaš biblioteci, a ona posle taj novac uplaćuje toj novoj Organizaciji.
A sto? Kome placa ta organizacija?
Kome ide ako citam Tolstoja?Koliko sam razumela iz ovog teksta, to je pravo koje ne dozvoljava pirateriju, tj kopiranje knjiga.
https://rtv.rs/sr_lat/drustvo/stati-na-put-fotokopiranju-knjiga_173045.html
Plaća autorima, piscima, književnicima.
Koliko sam razumela iz ovog teksta, to je pravo koje ne dozvoljava pirateriju, tj kopiranje knjiga.
"
Savetnica u Odseku za autorska i srodna prava u Zavodu za intelektualnu svojinu iz Beograda Jelena Radojević ukazala je da se u srpskom Zakonu o autorskim i srodnim pravima daju različite definicije za reprografiju, a najčešća je - umnožavanje.
Ona je dodala da, prema zakonu, prava u ovoj oblasti ima autor i ocenila da je to donekle u koliziji sa pravom izdavača. "
Писци тј. књижевници имају своја АУТОРСКА права. Ова репрографска права су права издавача, а можда и још понеког. Постоје „дивља” издања разних књига које се добро продају, а постоје и масовна фотокопирања уџбеника, срипти и сл. којима се користе студенти. Има ту свега, а најмање су чисти ти који се буне. Не тако давно, умало да најебе нека фотокопирница која је копирала студентима шта би им донијели на копирање, а онда су професори тужили копирницу за нарушавање њихових права. Ствар је постала занимљива кад су се у то укључили студенти који су испроналазили одакле су ти професори преписивали велике дијелове „својих” књига па кад се све то закувало, манули су се копирнице. Дакле, жешћи мутљаг.Koliko sam razumela iz ovog teksta, to je pravo koje ne dozvoljava pirateriju, tj kopiranje knjiga.
"
Savetnica u Odseku za autorska i srodna prava u Zavodu za intelektualnu svojinu iz Beograda Jelena Radojević ukazala je da se u srpskom Zakonu o autorskim i srodnim pravima daju različite definicije za reprografiju, a najčešća je - umnožavanje.
Ona je dodala da, prema zakonu, prava u ovoj oblasti ima autor i ocenila da je to donekle u koliziji sa pravom izdavača. "
Ma daj, to je zezancija....
Sad kad das zadatak da ti Srbin procita, zbog toksikoloske situacije, nikad ne razumeju ono sto su procitali , na neki normalan nacin..
Досјетили су се професори па су почели тражити да се на испит обавезно донесе уџбеник (наравно њихов) и онда су га потписивали да неко не би могао свој дати колеги који тек спрема испит, него је тако сваки студент натјеран да купи уџбеник и тако профи очува бизнис. Друга страна те медаље је што је приличан број уџбеника настао тако што би профе подијелиле теме за нпр. семинарске радове студентима, а онда их покупили и ето „њиховог” уџбеника. Тако је то кад даш профи да он бира уџбеник по ком се учи.Студенти су свуда копирали уџбенике. Копирали су и моје књиге. Сад их више ни не копирају него преузимају е-копије са илегалних сајтова.
Уџбеници су врло скупи.
Досјетили су се професори па су почели тражити да се на испит обавезно донесе уџбеник (наравно њихов) и онда су га потписивали да неко не би могао свој дати колеги који тек спрема испит, него је тако сваки студент натјеран да купи уџбеник и тако профи очува бизнис. Друга страна те медаље је што је приличан број уџбеника настао тако што би профе подијелиле теме за нпр. семинарске радове студентима, а онда их покупили и ето „њиховог” уџбеника. Тако је то кад даш профи да он бира уџбеник по ком се учи.
Наравно да није озбиљна прича, али је озбиљна брљотина која се исплати онима који ионако немају образа.Поента писања радова, студија, монографија, књига у академској заједници није у профиту него у захтевима струке. Не можеш да аванзујеш ако не пишеш и не објављујеш, и то је увек примарно.
Препуштање писања уџбеника студентима није озбиљна прича.
Не, комшиница позајмљује књигу на читање па то плаћа она, а ти плаћаш казну за неовлаштено позајмљивање књиге јер ниси регистрован као билбиотека.Шта ако ја своју књигу дам комшиници да прочита? Јесам ли ја онда у обавези да платим тих 15 динара поменутој ООРП?
Јел могу да се вадим да је неовлаштено позајмила док сам ја кувао кафу па нисам видео?Не, комшиница позајмљује књигу на читање па то плаћа она, а ти плаћаш казну за неовлаштено позајмљивање књиге јер ниси регистрован као билбиотека.
Можеш, то ће ти се узети као олакотна околност па ћеш казну моћи платити у двије рате, уз минималну камату.Јел могу да се вадим да је неовлаштено позајмила док сам ја кувао кафу па нисам видео?
Ako placam clanarinu,dobice budzu tih 15 dinara.Odlukom Vlade Republike Srbije od januara 2025. godine svaka knjiga u bilo kojoj biblioteci u Srbiji koja se iznajmi na čitanje, moraće da se plati 15 dinara Organizaciji za ostvarivanje reprografskih prava. Ta odluka je objavljena u Službenom glasniku 50 od 7. juna ove godine. Iako se u bibliotekačkim krugovima vodi oštra polemika, odluka je doneta i mora se poštovati.
https://direktno.rs/vesti/drustvo-i...njiga-izdata-placa-se-dodatnih-15-dinara.html
Ovi su zaista prevazišli i Šojića i svaku do sada poznatu pljačkašku kombinaciju. Toliko su postali kreativni u kriminalnim radnjama i vađenju novca iz džepova građana da će biblioteke biti primorane da povećavaju članarine što će oterati i onako malo čitalaca. To će opet dovesti do pada kulturnog nivoa građana i tako u krug. Ovaj stepen otrova u sitnim dozama je do sada neviđen.
Kako glup razlog. U životu nisam fotokopirao uzetu knjigu iz biblioteke.Ево шта пише на сајту ООРП.
Отприлике, како ја схватам, накнада се плаћа на могућност умножавања ауторског дела за некомерцијалну употребу, па ако узмеш књигу из библиотеке, ти имаш могућност да је ископираш, па зато плаћаш ову накнаду?
Ко jе дао дозволу ООРП за делатност наплате колективних ауторских права?
Организацијa за остваривање репрографских права добила je дозволу за обављање делатности колективног остваривања ауторског права аутора дела издатих у штампаној форми и сродног права издавача штампаних издања од Завода за интелектуалну својину.
Дозвола је издата за колективно остваривање следећих имовинских права аутора писаних дела издатих у штампаној форми и аутора дела ликовних и примењених ликовних уметности, која су садржана у штампаном издању:
– право на накнаду од увоза, односно продаје техничких уређаја за које се оправдано може претпоставити да ће бити коришћени за умножавање ауторских дела издатих у штампаној форми, за личне некомерцијалне потребе физичких лица;
– право на накнаду од правног или физиког лица које пружа услуге фотокопирања уз накнаду и
– право на накнаду од давања на послугу оригинала или умножених примерака ауторских дела издатих у штампаној форми, од стране јавних библиотека, односно других институција којима је то делатност.
Дозвола из става 1. овог решења издата је и за колективно остваривање следећих имовинских права издавача штампаних издања:
– право на накнаду од увоза, односно продаје техничких уређаја и празних носача звука, слике и текста, за које се оправдано може претпоставити да ће бити коришћени за умножавање штампаних издања за личне некомерцијалне потребе физичких лица и
– право на накнаду од правног или физиког лица које пружа услуге фотокопирања уз накнаду.
Успут, видјех да се позивају и на СОКОЈ који је постао власништво сина предсједника владе (Цветковић) и тада су наплаћивали (и кажњавали) чак и брицама ако им у бријачници свира радио, макар пуштао нешто и са нета тј. страну музику. Могло им се, ајде се тужи са сином предсједника владе ако имаш вишка времена и пара.