-Za stomatologa- Potreba apikotomije nakon lecenja korena i nestanka fistule?

reb0rn

Početnik
Poruka
30
Naime radjeno mi je ciscenje korena leve gornje cetvorke i odma nakon prvog tretiranja povukla mi se fistula koja je bila naduvana i bolna pre toga na dodir... tada su mi za sledecu nedelji zakazali i apikotomiju na osnovu snimka u sumnje da je na vrhu korena cista...
Danas mi je dodatno ociscen kanal i napunjen je zatvoren, videli su da se fistula povukla (posto sma ja pitao da li je apikotomija i dalje neophodna) ali je hirurg i dalje ostao pri svome da treba uraditi i apikotomiju koju su mi zakazali za par dana... dodatna snimanja zuba su rekli da su nepotrebna
Trenutno zub nimalo ne boli ni spontana ni na dodir/pritisak, fistula je povucena i prelaskom prsta se oseca samo zadebljanje ali se ne oseca nikakva bol ili proces u predelu zuba, takodje u fistuli nema sekreta (takodje fistula nikad nije pucala vec je jedino bila bolna na dodir i prisutna je vec godinu dana od kad je zub odumro od karijesa)

postavio sam vam oba snima koji su radjeni pre ciscenja korena na OPT snimku se malo jasnije vidi dok je drugi snimak malo mutan i radjen je pre 2 nedelje dok je OPT snimak radjen pre 6 meseci (napominjem snimci se radjeni pre bilo kod tretmana korena ili zuba)

Molim vas savetujte mi potrebu radjenja apikotomije jer stvarno nisam siguran da li da verujem ili trazim drugo misljenje..

Treba da se apikotomira. Apikotomija se radi kako bi se uklonio proces i omogucilo stvaranje nove kosti na tom mestu. I naravno kako bi se otklonila mogucnost da infekcija recidivira.
Moze i sa endodontskim metodama, da se kanal puni periapikalno raznim lekovima ali je to mac sa dve ostrice, moze proces sam da se povuce (bol/otsustvo bola nije pokazatelj prisustva ili otsustva procesa) , moze da samo da se smiri pa da bukne posle x vremen. Pacijenti u slucaju ove metode ko po pravilu zaborave sta im je receno o istoj tj. koji su rizici pa ako im proces ponovo bukne onda na sve usta pljuju stomatologa. Tako da apikotomija je najelegantnija i najsigurnija metoda , vrlo lagana, konci se skinu za 7 dana.

Hvala na odgovoru
Da sve ja to razumem.... takodje radim posao sa ljudima pa znam kakvi su...., ja sam inace lecenje/punjenja korena vec platio i totalno sam sevstan da ono moze biti nedovoljno za moj zub
Ja sam inace podstaknut protivljenju apikotomija nakon citanja foruma kod nasih suseda hrvata gde odgovaraju specijalisti i na svaki pomen apikotomije imaju stav negativan ako pre toga nije radjena detaljno ciscenje kanala pa kao poslednju soluciju ostavljaju apikotomiju cak uvek preporucuju reviziju ciscenja kanala korena, cak javno kazu da se vecina apikotomoja radi a nisu iscrpljene ostale "blaze" mogucnosti

Takodje citanjem iskustava onih koji su imali probleme posle apikotomije (povrede sinusa, itd...) ostavlja u meni strah da ona bas i treba biti zadnji stadijum pre vadjenja zuba

Inace da li se na mom snimku moze zakljuciti o tipu procesa (cista, itd..) ?

Poslednja izmena od moderatora:
Pitanje za stomatologa.
Pre deset dana sam imao proces (gangrena zuba) i jake bolove na dvojci gore desno. Posle drenaže od nedelju dana, zub mi je privremeno ispunjen i urađena mi je apikotomija pre dva dana. Inače za vreme kad se sve to upalilo i dok sam imao bolove čini mi se kao da me je više bolela trojka pored na zagrižaj nego dvojka. Inače trojka je skroz čista i u redu nakon pregleda snimaka.
Moje pitanje je da li je normalan dva dana nakon operacije osećaj blagog bola u korenu zuba (po mojoj proceni 5% intenziteta bola od onog od pre deset dana), i da li postoji mogućnost da operacije nije urađena kako treba jer i ako je bol veoma blag, ja osećam istu ''vrstu'' bola (bol na dodir). Takođe me zanima šta se dešava sa vilicom nakon bušenja, da li se ona regeneriše, i vraća svoju prvobitnu formu i oblik, i ako da posle kog vremena.
Unapred zahvalan u nadi da ću dobiti stručno mišljenje nekog forumaša iz ove stuke.

Ja sam radila apikotomiju pre tri meseca, prva 4 dana su bila paklena, posle toga jos mesec dana sam vodila racuna, mene i dalje rana boli.... a posto sam se celo leto cimala sa zubarem prosto me mrzi da odem na kontrolu imam fobiju vise..... jer mene je zub krenuo da boli dan pred more... odmor mi je preseo a posle jos je mesec dana lekar pokusao da mi izleci zub da ne bih morala na apikotomiju ali eto ipak sam na kraju morala.... kod mene je proces inace zahvatio dva zuba i uopste me nije boleo onaj od koga je sve pocelo nego zub do njega na koji se prosilrilo....

@ZeNoN blag bol na dodir u prvih par dana je normalan nakon apikotomije. Iz vaseg pisanja se ne vidi da je zub napunjen, zub treba da je izdreniran, dobro prosiren, zatim da je u njemu stajao lek, pa tek kada se ustanovi da je kanal korena cist i bez infekcije da se radi apikotomija. Neposredno pre apikotomije zub treba da se napuni i onda se radi apikotomija. Nije jasno iz vaseg pisanja da li je kanal napunjen i da li je izlecen. Ako kanal nije napunjen a uradjena je apikotomija menjajte zubara. Pri tome ne mislim na privremeni ispun koji ide u krunicu da se zacepi zub nego mislim na punioc za kanal. Kost gde je pravljena rupa da se pridje procesu ce se regenerisati vremenom nemojte da se brinete ako je sve uradjeno kako treba.

@MilgredBulf jeste napunjen i privremeno zatvoren. Ne poznajem stručne termine da bih vam rekao način, ali sam video da je stavljana neka bela smesa na vrh kao neke spiralne igle na zujalici i to mi je stavljano u kanal. Pre toga je kanal stugan sa sličnom spitalnom iglom i ispran fiziološkim rastvorom. dakođe mi je stavlljen i kao neki čini mi se končić (gaza) tamne boje iz dva tri puta. Najlepše hvala na odgovoru, sad mi je lakše kad znam da je bol u ovakvim situacijama normalna pojava.

I meni su nedavno radili apikotomiju korena dva zuba, i moram reći da nije tako jednostavno za pacijenta kako se na pojedinim forumima piše. Kao: brzo, elegantno rešenje, ništa ne boli... Ma, kakvi! Prvih par dana je grozan osećaj, ali problemi sa uzimanjem hrane traju više nedelja. Znači, kašasta hrana, hladna (nipošto topla), komplikovano pranje zuba i sl. Ko zna koliko će to trajati!

Back