За Русију неприхватљива смена декана Правног факултета у Новом Саду

Професори универзитета и научни радници из Новог Сада, Београда, Никшића и Косовске Митровице упутили су протестно писмо, најоштрије осудивши смену декана Правног факултета у Новом Саду Бранислава Ристивојевића, због покушаја успостављања академске сарадње са Русијом, захтевајући да „ова срамана одлука“ буде одмах поништена.
Како се наводи у писму, смена Ристивојевића зато што је омогућио посету студената амбасади Руске федерације и зато што је тражио да се вест о тој посети објави на интернет страници Факултета, представља незабележен скандал у историји српског школства и српског јавног живота.
„У времену у коме српске студенте редовно воде у амбасаде САД и осталих НАТО земаља које су српски народ бомбардовале, етнички очистиле Крајину, Косово и Метохију, окупирале део наше земље и затвориле косовске и метохијске Србе у гета, кажњавање декана због разговора студената са руским дипломатама о стипендијама и могућностима усавршавања у Русији, земљи која српском народу пружа драгоцену подршку у његовој борби за основни опстанак, не представља само чин академског бешчашћа и примитивне русофобије, него и политичке неписмености“, истиче се у писму.
Професори наводе да Универзитет и наука морају да буду потпуно слободни од политичких мерила, притисака и нетрпељивости.
„Академска и научна сарадња не смеју да имају било какве границе. Отров русофобије који је захватио земље чланице НАТО и ЕУ не сме да зарази Србију. Самоубилачко, неразумно бацање у наручје земаља које према Србији и српском народу воде непријатељску политику мора коначно да престане“, истиче се.
Професори из Србије на крају писма очекују да ће ово бити последњи покушај кршења основних академских слобода у нашој земљи.
Писмо су потписали:
проф. др Слободан Антонић
проф. др Синиша Атлагић
проф. др Данило Баста, академик
проф. др Драган Благић
проф. др Синиша Боровић
Никша Булатовић
проф. др Биљана Ванковска
проф. др Слободан Владушић
проф. др Игор Вуковић
др Небојша Вуковић
Маринко Вучинић
др Александар Гајић
др Стеван Гајић
проф. др Здравко Грујић
проф. др Љубиша Деспотовић
др Владимир Димитријевић
др Драгана Дракулић - Пријма
проф. др Јован Б. Душанић
проф. др Александар Ђикић
проф. др Дарко Ристов Ђого, протојереј-ставрофор
Игор Ивановић
др Слободан Јанковић
др Јован Јањић
Живадин Јовановић
проф. др Ненад Кецмановић
проф. др Зоран Кинђић
проф. др Митар Ковач
проф. др Милош Ковић
проф. др Часлав Копривица
проф. др Душан Крцуновић
проф. др Милан Лекић
проф. др Александар Липковски
Михаило Меденица
др Иван Милић
Никола Милованчев
др Александар Митић
Мирослав Цера Михаиловић
Проф. др Слободан Орловић
Александар Павић
доц. др Миодраг Перовић
проф. др Јован Попов
проф. др Александар Поповић
проф. др Душан Пророковић
проф. др Митра Рељић
др Слободан Рељић
проф. др Слободан Самарџић
проф. др Миломир Степић
проф. др Рада Стијовић
проф. др Срђа Трифковић
проф. др Александар Ћорац
др Драган Хамовић
Проф. др Ђорђе Чантрак
проф. др Зоран Чворовић
проф. др Душко Челић
Никола Шијан
 

За Русију неприхватљива смена декана Правног факултета у Новом Саду​

Из Амбасаде Русије у Србији поручују да су непријатно изненађени информацијама о околностима разрешења дужности декана Правног факултета Универзитета у Новом Саду Бранислава Ристивојевића, а с обзиром да се као разлог наводе састанци које је координирао између студената факултета и сарадника Амбасаде Русије у Београду задужених за билатерални културни досије.

Амбасада напомиње да редовни контакти руских дипломата са представницима српских образовних институција свих нивоа немају скривену агенду.

„Теме које се разматрају односе се на развој научних и образовних размена, организовање наставе и стажирања о трошку руског државног буџета и на комерцијалној основи, као и на промоцију руског језика и културе у Србији и српског језика и културе у Русији”, наводи Амбасада.

Наводи и да је таква сарадња, која има важну улогу у откривању интелектуалног и стваралачког потенцијала академских заједница Србије и Русије, у потпуности у интересу обе земље.

„Сматрамо да је политизација ове области неприхватљива, а клевете против господина Ристивојевића не могу се описати другачије него као злонамерна провокација”, саопштила је Амбасада Русије наводећи да садашња ситуација „противречи не само логици обострано корисног руско-српског стратешког партнерства, већ и здравом разуму”.

Такође, Амбасада Русије изражава наду да ће правда бити враћена уз уверење да су „покушаји ’укидања Русије’ осуђени на пропаст како у нама братској Србији, тако и у свим другим земљама”, преноси Танјуг.
https://www.politika.rs/scc/clanak/...a-smena-dekana-Pravnog-fakulteta-u-Novom-Sadu

Декан је смењен пре неки дан, а у образложењу је наведено више разлога, при чему је речено да је самовољно доносио одлуке итд.
Мене сад међутим занима с којим правом се руска амбасада уопште тиме бави? Откуд њима право да врше овакав притисак на наше факултете и уопште да се мешају у наше унутрашње ствари?? Да ли можда планирају да и нас ''денацификују''? :think:
Eto, demokratski Rusi su počeli određivati i naređivati što i kako se mora raditi u Srbiji. Srpska "neutralnost" ulazi pod sjenu ruske čizme. Čestitam!
 
je l si ti ukrajinac ili rusin ili tako nešto



ruse zabole ona stvar za nas, ali gotive svoje ljude u srbiji i njih štite znači tog dekana šešelja itd
ne moraš se sekirati
meni je to OK sviđa mi se ta saradnja
Što ako/kada Rusi odluče oružano zaštiti svoje ljude u Srbiji i onako, usput poravnati Beograd radi primjera?
 
Eto, demokratski Rusi su počeli određivati i naređivati što i kako se mora raditi u Srbiji. Srpska "neutralnost" ulazi pod sjenu ruske čizme. Čestitam!
Pa to sad zavisi od nas koliko ćemo takve stvari da prihvatimo. Rusi bi hteli svašta, ali za razliku od Ukrajine nismo im susedi niti ćemo biti.
Jednom u istoriji da geografija radi i za nas. :)
 

Никола Врзић: Осетљивост тренутка​

15.07.2022. - 17:51

branislav-ristivojevic-9.webp

Бранислав Ристивојевић (Фото: Јутјуб)
Када је, у октобру 2018. године, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг доведен на Филолошки факултет Универзитета у Београду да студентима скандинавских језика исприча да је као дете у Београду научио „Ринге ринге раја, дош’о чика Паја“, па га је потом са својим НАТО партнерима бомбардовао и убио неку децу која „Ринге ринге раја, дош’о чика Паја“ можда нису ни стигла да науче, а приде је испричао и да је нашу децу НАТО убио да би заштитио цивиле, њихов војни савез је поред окупације наше земље, Косова и Метохије, окупирао и Ирак. И Авганистан. И Сирију, а и Либију је већ растурио у парампарчад. А ових дана сазнадосмо и да је баш у том периоду, кад је Столтенберг српским студентима, који су били бебе када их је НАТО бомбардовао, објашњавао да је то дефанзивна и мирољубива организација, главна НАТО војска, америчка, на основу програма под шифром „127е“ учествовала у још барем 23 тајна и, разуме се, незаконита рата широм света.

Па ипак тадашња деканка Филолошког факултета Љиљана Марковић, која је угостила Столтенберга, није била смењена; касније није била реизабрана због неких других оправданих разлога, али то је нека друга тема.

Осетљив тренутак

Бранислав Ристивојевић, (доскорашњи) декан Правног факултета Универзитета у Новом Саду, смењен је због тога што је (цитирамо образложење иницијативе да буде смењен) „у веома осетљивом тренутку (…) након почетка сукоба у Украјини организовао и о трошку факултета финансирао одлазак групе студената факултета у посету амбасади Руске Федерације, која се може протумачити као политичка подршка Русији у овом сукобу… Након тога је позвао и примио представнике руске амбасаде на факултету… Штавише, декан је желео да информацију о посети студената амбасади Русије објави на интернет страници факултета и претио уредници интернет странице да ће је сменити уколико ову информацију не објави. Због свега наведеног, сматрамо да није целисходно да проф. др Бранислав Ристивојевић даље обавља функцију декана, те предлажемо да буде смењен“.

Следе потписи 11 чланова Наставно-научног већа Правног факултета у Новом Саду, с председником Савета Правног факултета, проф. др Драганом Милковим на челу.


О њему је прошле године писао дневник „Данас“: „Агенција за спречавање корупције донела је летос меру упозорења председнику Савета Правног факултета у Новом Саду Драгану Милкову да је у сукобу интереса јер је власник предузећа ’Крушка доо’ из Бачког Петровца, али он ту меру није испоштовао ни до данас… Агенција је (…) у обавештењу навела да је у јулу 2020. године донела меру упозорења Милкову у којој је саопштила да њему по сили закона престаје функција члана-председника Савета факултета, о чему је одлуку требало да донесе Наставно-научно веће факултета.“


Наставно-научно веће ту одлуку није донело, али је зато сад донело одлуку да с места декана смени проф. др Ристивојевића. А проф. др Драган Милков и даље је председник Савета факултета. И даље је (на дан 12. јула 2022.) директор предузећа „Крушка доо“. Претежна делатност „Крушке доо“ је „гајење осталог дрвенастог, жбунастог и језграстог воћа“.

Подршка Украјини и „Косову“

На сајту Правног факултета у Новом Саду нема информације о посети студената амбасади Русије.
Али зато тамо, на пример, може да се прочита информација о курсу немачког језика за правнике, несумњиво, веома корисном, у организацији „Немачке фондације за међународну правну сарадњу (ИРЗ) у сарадњи са Правним факултетом у Новом Саду“.

Ова немачка фондација објавила је Изјаву о солидарности са Украјином коју су потписали њен председник (Кристијан Ланге), генерална директорка (др Фројке Бахлер) и директор (др Штефан Хилшерстер). Све са украјинском заставом да то лепо илуструје.

Иста немачка фондација пре два месеца (17. и 18. маја) организовала је и конференцију о судовима у Немачкој, Албанији и на такозваном Косову. Што се тога тиче, „млада Република Косово прославила је свој десети Дан независности у фебруару 2018“, подсетила је ова Немачка фондација за међународну правну сарадњу у свом извештају о нашој јужној покрајини пре четири године.

Сајт Правног факултета у Новом Саду обавештава студенте и о стипендијама Владе Француске 2022–2023. године. Проф. др Бранислав Ристивојевић студенте је у амбасаду Русије послао да се обавесте о руским стипендијама за студенте, али, рекосмо, тог обавештења нема.

Забрањена је сарадња Срба с Русијом јер је тренутак осетљив, али зато Србима није забрањено, штавише, пожељно је јер ваљда нису толико осетљиви, да сарађују с Немцима који подржавају Украјину и Косово пропагирају као независну младу републику. Узгред буди речено, ено их, у Украјини против Руса ратују и плаћеници с Косова под заставом под којом су ратовали и против Срба, све је ово једна те иста прича.

Енглески притисак

А да читав овај случај превазилази локалне оквире потврдио је, на страницама листа „Данас“, проректор за међународну сарадњу Универзитета у Београду Ратко Ристић. Открио је да је „било притисака и сугестија да се сарадња са универзитетима из Русије минимизира или прекине“.

И: „Упитан о каквим је притисцима реч, Ристић каже да су њему као проректору за међународну сарадњу стизали дописи појединих професора из европске заједнице. Такве сугестије су долазиле и из Енглеске, а са универзитета из Украјине су, како каже, чак ултимативно тражили да се укине Руски центар на Филолошком факултету.“

Укинули би тако и све нас, и то ће нам и учинити само ако осете да могу. Почели су од Бранислава Ристивојевића, у чију заштиту сад сви морамо да подигнемо глас ако хоћемо да сачувамо слободу и самосталност свог одлучивања. Ако сад попустимо, после ће већ бити прекасно. Јер, како оно беше, „када су дошли по мене, није преостао нико да се побуни“… А у Новом Саду нека приде поразмисле и коме шаљу децу да их васпитава.

standard.rs, Печат
 
Eto, demokratski Rusi su počeli određivati i naređivati što i kako se mora raditi u Srbiji. Srpska "neutralnost" ulazi pod sjenu ruske čizme. Čestitam!
ljulja se i kod nato satelita, ima rusko-kineski da bude ceo istocni balkan

MАКЕДОНИЈА: Туча посланика, пред Урсулом пале Макронов план за Опен Балкан (ВИДЕО)


zapomaganje:

ВУЧИЋЕВ Пендаровски напао Русију због протеста Македонаца против Опен Балкана

Македонци и вечерас протестују: „Ово је издаја! Нећемо у ЕУ као Опен Балкан!


a mozda bi u evroazijsku uniju sa rusijom i kinom?
I posle se moskalji ne mesaju u tudja posla... kako da ne.
pa, tek su poceli, polako, 'de zuris, doci ce.
valjda vidis na koju stranu se menja javno mnjenje, a politicari ga samo prate?
ako treba, mogu da ti nacrtam
 
Poslednja izmena:
Što ako/kada Rusi odluče oružano zaštiti svoje ljude u Srbiji i onako, usput poravnati Beograd radi primjera?

to bi bili anti-putinovski rusi, a oni ne bi ravnali beograd jer su praktični i uzeli bi ga za sebe
srbi su dovoljno glupi da ne mora nikakva oružana sila da se pripremi

a ako bi putin hteo da zaštiti npr šešelja ne znam lakše valjda da ga zove u rusiju. mada i rusija je glupa :(

mislim da su rusi otišli u hrvatsku da jure ukrajince i plaču za njima da li sam u pravu
 

Back
Top