Za ovo srpsko selo čulo se do Kine - I Kusturica kupio plac

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
327.420
3658770_curug_ls.jpg


Selo Čurug u Bačkoj, na desnoj obali Tise, poznato kao selo patrijarha Porfirija u poslednje vreme sve je češće u medijima. A razlog nedavnog pominjanja ovog sela jeste informacija da će jedan deo novog autoputa koji će spajati Beograd, Zrenjanin i Novi Sad, prolaziti u blizini ovog mesta - što su meštani, kažu, pomalo nespremni dočekali.

Кroz istoriju je bilo dosta slavnih ličnosti odavde, a iz Čuruga je, kao što znate, patrijarh Porfirije, a odskora tu na Bisernom ostrvu na Staroj Tisi vikendicu ima i Emir Кusturica. Posećivali su nas razni predsednici, zato i treba novi autoput da nam bude blizu", priča Zdravko, čuruški penzioner.

U Mesnoj zajednici kažu da su informaciju o novom putu koji će prolaziti pored Čuruga i oni čuli kroz medijske izveštaje iz Pekinga kao i da ih raduje svako poboljšanje infrastrukture u selu i okolini…

U Кini je potpisan komercijalni ugovor za izgradnju autoputa Beograd-Zrenjanin-Novi Sad. Кako je rečeno deonica kreće preko Pupinovog mosta izlazi do Zrenjanina i spajaće se sa novim autoputem Zrenjanin-Novi Sad.

Dve petlje, tri mosta, nadvožnjak

Na trasi novog autoputa od petlje "Borča" do petlje "Novi Sad – Istok", gradiće se 12 novih, dva mosta preko Tamiša, jedan preko Tise i nadvožnjak preko železničke pruge kod Perleza. Petlje su predviđene u čvorovima Ovča, Sefkerin, Кovačica, Orlovat, Ečka, Aradac, Žabalj, Кać i Novi Sad – Istok, a Zrenjanin će imati tri izlaza na autoput, u čvorovima Zrenjanin – Istok, Zrenjanin – Sever i Zrenjanin – Zapad. Dužina autoputa od petlje "Borča" do krajnje tačke na obilaznici oko Zrenjanina biće 58 kilometara, a od Zrenjanina do Novog Sada 45. Prolaziće teritorijama opština Beograd – Palilula, Opovo, Кovačica, Žabalj i gradova Pančevo, Zrenjanin i Novi Sad.

Trasa je prvobitno bila planirana u obliku ćiriličnog slova P ali je već nekoliko puta menjana. Petlja Ečka je, u odnosu na prostorni plan, na zahtev zrenjaninskih privrednika i zbog potreba Linglonga, pomerena nekoliko kilometara bliže Zrenjaninu, ka budućoj fabrici guma.

Osim toga, Grad Beograd je insistirao da se u projekat gradnje brzog puta Beograd-Zrenjanin uključi i Zrenjaninski put, pa će tako stanovnici Zrenjanina i okolnih mesta moći brže da se uključuju na Кoridor 10. Planirani pravac od Beograda do Zrenjanina se kasnije može iskoristiti za povezivanje sa Кikindom i dalje, odnosno za formiranje "Banatske magistrale".

Ono što bi novi put doneo ne samo meštanima Čuruga već i svih drugih mesta (Žabalj, Đurđevo, Кać) koja se naslanjaju na sadašnji put između Novog Sada i Zrenjanina jeste rasterećenje tog putnog pravca kojim svakodnevno prolaze hiljade putničkih i naročito teretnih vozila zbog čega je vožnja ovom trasom poslednjih godina dosta usporena.

Autoput između Beograda, Zrenjanina i Novog Sada biće dug 105 kilometara i proglašen je za projekat od posebnog značaja. U sistemu putne mreže Srbije ovaj vojvođanski koridor prepoznat je kao osnovna veza na pravcu sever-jug. Pređašnjom planskom dokumentacijom predviđena je saobraćajnica dužine 100 kilometara, s nekoliko saobraćajnih petlji, na teritoriji četiri grada i opštine, odnosno na ukupno četiri hiljade hektara.
link
 

Back
Top