За Оксфорд спремни?

Пилипенда

Veoma poznat
Poruka
12.923
Један задачић са оксфордског пријемног испита. ;)

У квадрат странице 1 уписан је једнакостранични шестоугао. Израчунај дуљину његових стрница.
kv.jpg

Страница квадрата једнака је 1. Ако страницу шестоугла означимо са б, а страницу правоуглог једнакостраничног троугла са а, добијамо формуле:
а+б=1
а2 + а2 = б2 (а на квадрат + а на квадрат једнако б на квадрат)
односно (2а)2 = б2, и добијамо 4а2 = б2
и б=1-а
ако заменимо б у другој формули добијемо
4а2 =(1-а)2
Е сад ово може да се реши, али сам мало зарђао са биномима и квадратним једначинама, па сам замолио твој омиљени chatGPT :mrgreen: да ми ово реши, и добио два решења, од којих је овде валидно само оно са позитивним вредностима:
а= -1+ корен(2) приближно 0.4143
б= 2-корен(2) приближно 0.5857

Страница квадрата једнака је 1. Ако страницу шестоугла означимо са б, а страницу правоуглог једнакостраничног троугла са а, добијамо формуле:
а+б=1
и б=1-а
4а2 =(1-а)2
Е сад ово може да се реши, али сам мало зарђао са биномима и квадратним једначинама, па сам замолио твој омиљени chatGPT :mrgreen: да ми ово реши, и добио два решења, од којих је овде валидно само оно са позитивним вредностима:
Хммм... Де упитај колеЗу chatGPT-а како од понуђених 0.4143 и 0.5857 изабрати само оно позитивно? :mrgreen:

Хммм... Де упитај колеЗу chatGPT-а како од понуђених 0.4143 и 0.5857 изабрати само оно позитивно? :mrgreen:
Мислим да се нисмо разумели, кад је решио квадратну једначину добио је два пара решења, ја сам приказао ово које је позитивно, јер странице не могу бити негативне. Други пар решења је:
а= -1-корен(2) приближно -2,4142
б= 2+корен(2) приближно 3,4142
што је такође решење квадратне једначине, али није решење задатка. Нисам му задао задатак, већ да ми реши једначину, ту сам мало зарђао, а и не планирам да се уписујем на Оксфорд :mrgreen:

Мислим да се нисмо разумели, кад је решио квадратну једначину добио је два пара решења, ја сам приказао ово које је позитивно, јер странице не могу бити негативне. Други пар решења је:
а= -1-корен(2) приближно -2,4142
б= 2+корен(2) приближно 3,4142
што је такође решење квадратне једначине, али није решење задатка. Нисам му задао задатак, већ да ми реши једначину, ту сам мало зарђао, а и не планирам да се уписујем на Оксфорд :mrgreen:
Два пара рјешења? Де ти њега мало врати на фабричка... :lol:
Или узми оловку, бољи си и тако зарђао од тих свезнајућих роботића... :mrgreen:

Два пара рјешења? Де ти њега мало врати на фабричка... :lol:
Или узми оловку, бољи си и тако зарђао од тих свезнајућих роботића... :mrgreen:
Зар не беше да квадратна једначина има два решења?

а+б=1
и б=1-а
4а2 =(1-а)2
Сад тек видим како си покварио чика ЏиПиТија! :lol:

Сад тек видим како си покварио чика ЏиПиТија! :lol:
Погрешно сам написао, правоугли троугао са једнаким катетама. Али сам у формули написао како треба :) И то нема везе са ЏиПиТијем, њега сам укључио касније, кад је требало да се физикалише :lol:

Погрешно сам написао, правоугли троугао са једнаким катетама. Али сам у формули написао како треба :) И то нема везе са ЏиПиТијем, њега сам укључио касније, кад је требало да се физикалише :lol:
ЈеднакоКРАКИ, то да.
Но ипак, мало си брљнуо ти, па то брљнуто добрљао Џи... и ето белаја. :)

ЈеднакоКРАКИ, то да.
Но ипак, мало си брљнуо ти, па то брљнуто добрљао Џи... и ето белаја. :)
За Џи-ја не гарантујем :lol: , мада колико видим решење је исправно, али не видим шта сам ја брљнуо у поставци задатка?

Требало је да му даш на „физикалисање”:
Pogledajte prilog 1656896
Па то је и решио на крају, само што је х код мене означен са б, и решења су 2+ корен(2), и 2-корен(2), али за овај задатак је исправно само решење 2-корен(2)

Па то је и решио на крају, само што је х код мене означен са б, и решења су 2+ корен(2), и 2-корен(2), али за овај задатак је исправно само решење 2-корен(2)
2+ корен(2), и 2-корен(2) су оба позитивна, какве негативне који се одбацују онда помиње?

2+ корен(2), и 2-корен(2) су оба позитивна, какве негативне који се одбацују онда помиње?
Ако је б(страница шестоугла) 2+корен(2), приближно 3.4142 онда је а(катета троугла) -2.4142 , а то не бива ;)

Ако је б(страница шестоугла) 2+корен(2), приближно 3.4142 онда је а(катета троугла) -2.4142 , а то не бива ;)
Ал га ти обиграваш наоколо, ко киша око Крагујевца. :lol:
Шта те брига за катете, хипотенуза ти је уједно и тражена страна. Она испадне 2+корен(2) и 2-корен(2), а пошто очигледно мора бити мања од 1, зато не могу оба рјешења квадратне тј. не може 2+корен(2), него само 2-корен(2).
Ајде, пишем плус, мада си га закукуљио... :lol:

Back