Quantcast

Za Montenegro erlajns 133 miliona evra

Ljuta Tica

Veoma poznat
Supermoderator
Poruka
11.729
Машала....

Одлазећа црногорска влада је определила фантастичну своту новца само да би покрила губитке настале кризом око корона вируса.

Без сумње да је у плану неко дебело пуњење приватних џеповаZa Montenegro erlajns 133 miliona evra


Podgorica -- Vlada Crne Gore je ove godine za Montenegro erlajns (MA) izdvojila 133 miliona evra za pomoć u pokrivanju gubitaka izazvanih pandemijom koronavirusa.
1599816701431.png

"Montenegro erlajns je dobio injekciju u iznosu od 10,4 miliona evra kako bi osigurao kratkoročnu likvidnost kompanije, dok je dodatnih 25 miliona evra prosleđeno avio-kompaniji 25. avgusta. Krajem prošle godine Vlada se obavezala da će obezbediti 150 miliona evra svom nacionalnom prevozniku tokom šest godina. U početku je 66 miliona trebalo da bude dodeljeno Montenegro erlajnsu ove godine. Međutim, u svojim amandmanima na državni budžet u julu, Vlada je samo ove godine za prevoznika opredelila ukupno 133 miliona evra zbog pandemije korona virusa", piše Ex Yu Aviation.

Montenegro erlajns, koji upravlja flotom od samo četiri aviona i oslanja se na užurbanu letnju turističku sezonu, kako bi ojačao finansije, zabeležio je pad prihoda za 80 odsto u prvih sedam meseci godine u odnosu na 2019. godinu.


Dok je avio-kompanija zabelžila prihode od trideset miliona evra tokom perioda januar-jul 2019. godine, ta cifra je pala na samo šest miliona u 2020, prenosi Bankar.

Izvršni direktor MA Vlastimir Ristić rekao je prošle sedmice da se prevoznik suočava sa najvećom krizom od svog osnivanja. "Izgubili smo najvažnije mesece u godini, gotovo čitavu letnju sezonu.

Ovo samo po sebi puno govori o položaju u kojem se nalazimo. U ovom trenutku je teško predvideti naše rezultate za ostatak godine, a bilo bi demorališuće za nas da to učinimo, rekao je Ristić.

On je istakao da će Montenegro Airlinesu trebati pomoć osnivača da prevaziđe posledice krize. Montenegro Airlines je u 2019. godini zabeležio neto gubitak od 7,96 miliona evra.
 

Ljuta Tica

Veoma poznat
Supermoderator
Poruka
11.729
Po zakonu Montenegro airlines ima pravo da traži novčanu pomoć od održave jednom u 5godina, a ipak dobiija milione evra svake godine
Али ово је само за покриће губитака због короне мимо оних раније одобрених средстава.

Цифра је суманута за компанију која има 4 авиона, јер се тим новцима може основати компанија бар дупло већа од монтенегра и што шта још

Сем тога издвојити 2,5% БДП-а за компанију је исто као када би гроф од сајмишта одлучио да у Србији издвоји милијарду и сто милиона евра за Ер Србију
 

GasMaska

Domaćin
Poruka
4.791
Али ово је само за покриће губитака због короне мимо оних раније одобрених средстава.

Цифра је суманута за компанију која има 4 авиона, јер се тим новцима може основати компанија бар дупло већа од монтенегра и што шта још

Сем тога издвојити 2,5% БДП-а за компанију је исто као када би гроф од сајмишта одлучио да у Србији издвоји милијарду и сто милиона евра за Ер Србију
Kao po običaju, nečiji džepovi će se dobro napuniti !
 

Ljuta Tica

Veoma poznat
Supermoderator
Poruka
11.729
"Pomoć od 155 miliona evra nije dovoljna"

Podgorica -- Zakon o konsolidaciji Montenegro erlajnsa, kojim je predviđeno 155 miliona pomoći kompaniji, neće biti dovoljan da sačuva nacionalnog avio-prevoznika.


Kako je rekao izvršni direktor ove avio-kompanije Vlastimir Ristić, pored toga što ovo neće biti dovoljno, moraće da usledi i pomoć za kovid.

U intervjuu za dnevni list Dan, Ristić je najavio da će do kraja godine MA završiti sistematizaciju radnih mesta, i smatra da bi uvođenje stečaja, u već započetoj primeni Zakona o konsolidaciji i ulaganju u MA, pričinilo veliku štetu i kompaniji i društvu uopšte.


Dodao je, takođe, da je pitanje da li bi se bez MA javio koncesionar za Aerodrome Crne Gore, te da na nacionanog avio-prevoznika ne treba gledati samo kroz bilanse stanja i uspeha, jer je, po njemu, društveni značaj tog preduzeća nemerljiv.

"Od nove vlade bih želeo priliku da iznesemo viđenje stanja u MA i budućnosti kompanije. Tačno je da je kroz zakon opredeljeno 155 miliona za MA, ali to nije dovoljno pojašnjeno. Prvo, sam zakon je donesen pre ikakvog saznanja o pandemiji", kaže Ristić.

Kako objašnjava, postoji deo zakona kojim su opredeljena sredstva za održanje poslovanja u ovoj godini, bez ikakvog saznanja da će ono biti dodatno otežano.

"Koristeći samo deo sredstava iz tog dela zakona, za devet meseci smo sačuvali poslovanje. Od ukupno, po zakonu opredeljenih 11 miliona evra za 2020., za tekuću likvidnost dobili smo 7,185 miliona. Pa ipak MA devet meseci posluje bez pomoći za Kovid i isplaćuje redovno plate", naveo je Ristić.

Gubitak 85 odsto prihoda u ovoj godini je, kaže, izazov i za mnogo veće i stabilnije kompanije nego što je MA, i napominje da je zakon o konsolidaciji uslov opstanka, ali da nije dugoročno dovoljan.

Ristić je mišljenja da MA "nije kao svako drugo preduzeće osnovan da bi pravio profit, već ima društveni značaj", te da ne treba očekivati da bude profitabilan.

"Ako bi leteli samo na profitabilnim linijama, imali bismo dve ili tri linije. U julu i avgustu će uvek biti saobraćaja, ali šta od oktobra do maja?", upitao je on.

Prema njegovim rečima, kompanija je za pet meseci smanjila broj zaposlenih za 35 i sada ima 360 zaposlenih.

"Na snazi je sistematizacija sa 566 radnih mesta i u uslovima te sistematizacije, već sada imamo 200 radnika manje...Poziv za dobrovoljni odlazak završavamo 15. oktobra i odmah nakon toga ćemo krenuti u izradu sistematizacije. Računam da sve faze moraju biti gotove u ovoj godini", rekao je Ristić.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.