За Мадону се има пара, a за деконтаминацију не

-Dimitrije-

Zainteresovan član
Poruka
347
Мадона у Београду?

Највећа светска поп звезда Мадона следеће године стиже у Београд. То је, за србијанске медије, потврдио организатор концерта Љубиша Ковачевић, власник агенције БИДЦ. Ковачевић каже да концерт који ће Мадона у септембру 2006. одржати на стадиону „Маракана” ни по чему неће заостајати за чувеним „Вемблијем”. „Мадона сигурно долази у Београд, а с великом сигурношћу могу обећати да ће концерт бити негде у септембру. Планирамо да за ту прилику закупимо велики простор, какав и доликује њеном реномеу, а врло је вероватно да ће то бити ”Маракана„. Очекујемо да се на стадиону окупи преко 60.000 обожавалаца из Србије”, каже Ковачевић, који је у Београд недавно довео и познатог оперског певача Андреу Бочелија, али и додаје како ће се ускоро у Лондону срести с Мадоном и договорити коначне детаље око концерта.
Цена гостовања Марије Веронике Луизе Чиконе, која је светску славу стекла под псеудонимом Мадона, износи милион долара. Министар културе Србије Драган Којадиновић, који је први најавио овај спектакл, поручио је да би гостовање овакве звезде могло бити од великог значаја за имиџ Србије у свету, али се још не зна да ли ће држава суфинансирати овај пројекат.


Новости:

ДЕКОНТАМИНАЦИЈА
СТАЛА ЗБОГ ПАРА
Милена МАРКОВИЋ, 24. децембар 2005

ОВО је и за мене превише, завапио је протеклог петка радник у мртвачници Клиничко болничког центра Србије, када је брачном пару Јовић из Граца код Вучитрна уручио тело дан раније преминулог сина. Јовићима је младић био једино дете. Само 10 дана пре пријема на Институт за хематологију, лекари су установили рак плућа.

Радник у мртвачници каже да више и не стиже да поброји несреће сличне овој коју је погодила породицу Јовић, али је ова судбина и за њега, који је, каже, помало огуглао, била шокантна: истога дана двогодишња девојчица ћерка, умрлог Јовића, примљена је на онкологију због хитне интервенције на мозгу. Дијагноза - канцер.

Институти крцати, читуља све више. Рак коси немилице. Званична државна статистика је неумољива. Од 1999. до 2001. - 140.000 људи оболелих, сваке године 25.000 новооболелих, а умре 18.000. Подаци саопштени, недавно, на конференцији за новинаре у Министарству здравља Србије. Извештачи су закључили да је Србију захватила најстрашнија епидемија до сада - епидемија рака. Новинарима се приговорило да су претерали, али нико није преформулисао квалификацију о епидемији. Изостао је и одговор колико је оболелих у протеклих четири године.

СТРАШНА ЕПИДЕМИЈА
Опет званични подаци: на београдском Институту за радиологију и онклогију, хирурзи годишње оперишу хиљаду оболелих од канцера. Податак изнео др Ненад Боројевић, директор Института. У здравственом центру у Врању саопштење: у пчињском округу евидентирано 6.000 оболелих, а сваког дана региструју по двоје са дијагнозом опаке болести.

Нико до сада није евидентирао колико је међу оболелима - деце, колико младих до 18 година. Сваки одговор своди се на две речи: „Све више”.

Стручњаци су сагласни да у експанзији малигних обољења нема правила. Да је шокантна експанзија, али тачну евиденцију не наводе.

- Поуздано вам тврдим да је дошло време плаћања данка НАТО бомбардовању у коме је коришћена муниција са осиромашеним уранијумом - каже нам хемичар из Института у Винчи. На молбу да потпише изјаву, одговорио је: „Немам овлашћења да са овим подацима излазим у јавност”.

Је ли повећан број малигних обољења последица бомбардовања у пролеће 1999? Исти извор тврди да ће „тек доћи време када ће последице бомбардовања бити такве да ћемо једва успевати да пребројимо мртве, јер разорно дејство уранијума испољава се од шесте до десете године, а то време управо тече”.
 
Колико се оваква тврдња може потковати званичним подацима?

- Наша јавност не сме да буде узнемирена неаргументованим изјавама, али верујем да има уважених колега који из страха за посао не пристају јавно да говоре о овако осетљивој ствари - одговара примаријус др Радомир Ковачевић, начелник Центра за заштиту од јонизирајућих и нејонизирајућих зрачења београдског института „Драгомир Карајовић”.

Овај признати стручњак, који је компетентност потврдио и преко наших граница, истовремено упозорава да нико не сме да прикрива истину која се тиче здравља људи и животне средине. Др Ковачевић је изричит:

- Закон на то обавезује сваког, а члан 8. Закона о заштити животне средине четворогодишњим затвором санкционише онога ко прећути такво сазнање.

Каква су сазнања прим. др Ковачевића о ономе што нам је рекао неименовани извор из Винче? Одговарајући на ово питање, он каже:

- У првим данима НАТО агресије на СРЈ, потврђено је коришћење муниције са осиромашеним уранијумом на 112 локација - 107 на Косову и Метохији, четири у југоисточној Србији и једна у Црној Гори - на Луштици. На југоистоку Србије то су четири локације: село Братоселце, Рељан, Боровац, Букуревац, а код Врања Пљачковица, где је нађено 400 пројектила, а испуцано је неколико хиљада.
СВУДА НАШЛИ ПРОМЕНЕ

Др Ковачевић подсећа да је и НАТО потврдио коришћење пројектила са осиромашеним уранијумом. Током НАТО агресије испаљено их је 31.000. Војска СЦГ је изнела податак да је реч о 45.000 пројектила или 15 тона уранијума. Руси су нашли да су нас бомбардовали са 90.000 пројектила, односно 30 тона уранијума.

- Проблем је - каже наш саговорник - што је деконтаминација заустављена. На питање зашто, стигао је одговор надлежних да нема пара. Сматрам да разарајући уранијум који је преостао на бомбардованим локацијама, упркос рачуници, треба што пре отклонити, како последице не би биле још катастрофалније. Никаквим парама се не може правдати потреба да се спасавају људски животи.

Др Ковачевић објашњава - да би се направила адекватна деконтаминација, неопходно је да се са бомбардованих локација скине барем један метар земље са површине. Истина, за то је потребно прилично новца, али свако одлагање је погубно.

- Ево најконкретнијег примера - каже др Ковачевић. - Када смо формирали екипе које ће обавити деконтаминацију, одабрани су потпуно здрави људи, уз то обучени. По истеку одређеног рока, они су поново подвргнути прегледу. Већ тада смо доказали промене на генетичком материјалу, присуство уранијума у организму. Кад кажем генетички материјал, мислим на чињеницу да уранијум није само опасност по ове људе, већ и по њихово потомство.

Колико је таквих људи прегледано?

- Имали смо четири групе испитаника 2002. године. Прву, ову о којој сам сада говорио, друга је било становништво са југа Србије, треће са висоравни Штрпце и четврта радници РТС, који су имали емисиону технику, која је бомбардована.

Шта је показало испитивање?

- Свуда смо нашли промене...

Какве?

- И генетске, али и уранијум у организму тих људи. Радници РТС су имали, на срећу, најбоље резултате, јер су били најмање изложени.

Да ли се даље прате промене на људима који су већ испитивани?

- На жалост, не, јер је за то такође потребан новац. Иначе, за све четири групе испитаника новац је обезбедио Клинички центар Србије и код 90 одсто људи који су долазили са југа Србије пронађене су промене на генетичком материјалу.

НАЈТЕЖЕ ТЕК ДОЛАЗИ
Какве су ваше процене, колико ће у наредном периоду осиромашени уранијум бити погубан за здравље људи на подручјима где је коришћена таква муниција?

- Мада још нисмо у стању да рачунамо радијациони ризик, процене су да ће сва обољења нарочито малигна бити увећана за најмање 10 одсто. Најстрашније је што су на удару највише деца, чије су развојне ћелије најмање отпорне. Такође, и популације у поодмаклим годинама, чији је одбрамбени механизам истрошен.

ВЕЗАНЕ РУКЕ
Имате ли решење, шта треба чинити?
- Имам, а то је најхитније да се настави деконтаминација. Огорчен сам да за тај пројекат држава нема паре. Или је посреди политика незамерања, што нам се једнога дана може страшно обити о главу, јер је преношење уранијума незаустављиво. Питам се шта ћемо, ако нас једног дана суседне државе оптуже да се уранијум, на пример воденим сливовима и ваздухом пренео на њихово подручје? Шта ћемо ако испоставе рачун? Нажалост, свима нама који знамо какве последице има присуство осиромашеног уранијума по људско здравље, везане су руке.
 
Мислим, Димитрије да за Мадону мора да буде пара. Мора увек да буде пара за концерте светских музичара, за премијере филмова, за спортске манифестације. Јер се тако, између осталог, постиже дугорочни циљ да нам градска омладина не оде у иностранство. Него да остане овде. Ако ме разумеш?
 
A ljudski životi nisu važni, gospođice? Ovde je reč o jako opasnoj pretnji. Ako ne počne dekontaminacija, onda će mnogi ljudi oboleti, ne samo od kancera, nego i od leukemije i mnogih drugih neizlečivih bolesti. U redu je ako Ministarstvo kulture finansira to iz svog budžeta. Ali ako Ministarstvo finansija bude dalo iz državne kase novac za taj koncert, onda će biti to nepoštovanje prema ljudskom životu.
 
Претпостављам да сам ја госпођица? :lol: Нећу да се обазирем на то. Очито је тенденциозно. Говорио сам о потреби да се омогуће такве манифестације у Србији. Разлог је једноставан. Ако не пружимо довољно доступне субкултуре омладини, она ће да оде, из једноставног осећања да им је досадно.
 
Krtic Jeremija:
Претпостављам да сам ја госпођица?
Oprostite na kobnoj grešci.

Krstic Jeremija:
Ако не пружимо довољно доступне субкултуре омладини, она ће да оде, из једноставног осећања да им је досадно.
Zašto onda ne finansiraju izložbe, koncerte klasične muzike i slično? Ne sluša sva omladina Maddona-u i Britaney Spears (čijih se pesama gnušam da budem iskren). I još daleko je značajnija muzička kultura koju su stvorili Mocart, Betoven i Hajdn nego muzička kultura koju "stvaraju" današnji muzičari.
 
James 007:
Oprostite na kobnoj grešci.


Zašto onda ne finansiraju izložbe, koncerte klasične muzike i slično? Ne sluša sva omladina Maddona-u i Britaney Spears (čijih se pesama gnušam da budem iskren). I još daleko je značajnija muzička kultura koju su stvorili Mocart, Betoven i Hajdn nego muzička kultura koju "stvaraju" današnji muzičari.

Pretpostavljam da je ironija u pitanju. A ti to ni ovog puta nisi ukapirao. Ti slusas mozarta i druge klasicne kompozitore :lol: :lol: :lol: :lol: Ma da, isto koliko ja slusam hrvata thompsona. Ne foliraj se, zna se da slusas turbo folk dokle ti usi ne otpadnu. A tvoj james bond je isto sranje kao muzika madone i britni spirs.
 
ovde je u pitanju zamena teza.koliko vidim,kojadin je rekao da ce videti da li ce dati pare,a to znaci u prevodu da nece...mislim,neki lik organizuje koncert madone,prodace ulaznice i povratiti ulozeno,ne znam uopste kakve to ima veze sa tragedijom ovog deteta.

uopste mi nije jasno sta je dimitrije zeleo da kaze ovom pricom...da niko ne sme da ide na koncerte dok se ne resi problem dekontaminacije. ustvari mislim da znam. ovo je borba "nacionalsocijalista" protiv "ZOG-a" i njihovih sredstava zabave,jeftini populizam

mnoge druge stvari su u ovoj zemlji prece od zdravlja naroda...
zasto recimo nisi rekao,za svetozara marovica se ima para,pa se njegov sin izivljava sa gomilom gorila po trokaderu, ili za vozanja poslanika radikala po srbiji se ima para,vec bas nasao madonu...
 
Па зар не уочаваш, Димитрије, да све странке у Србији имају став да ИМА ПРЕВИШЕ НАРОДА, да има превише незапослених,да има превише интересената за нова радна места што је супротно потребама ове пропале државе, да има превише народа на буџету, да има превише пензионера... а исто мисле и они који су тако немилице посејали осиромашени уранијум на ову лепу земљу... и протерали и етнички очистили Србе из суседних сфрј република...

е, сад озбиљно... мислим да тај новац о коме говориш у вези концерта Мадоне нема везе са оним који би могао бити одређен за деконтаминацију... не знам да ли си приметио да странци у фазону донација у ствари перу свој прљави новац и још при томе имају сасвим одређене захтеве како да се тај новац утроши...тако на пр. објави се на сва звона да је неко дао донацију (због чега у својој земљи тај човек буде ослобођен дажбина) а онда донатор тражи да тај новац буде утрошен пре свега на њихове људе измишљајући разне експертске и друге групе... или за приређивање разних манифестација...
 
Само једна цртица, ја сам ипак више ствар посматрао са другог аспекта. Ако омладини понудимо да се и у нашој земљи може видети исто што и на западу (исти филмови, исти музичари, исте манифестације) онда ће укупни ПОДСВЕСНИ моменат да им буде - "па, можда овде и није тако лоше, можда треба овде да останем и да се мало потрудим." То сам само хтео да напоменем. Јер, сва истраживања "мњења" међу омладином показују исто - клинци мисле да смо (по ономе што они сматрају за културу) на маргини и да је овде досадно, за разлику од запада, где је, све, (што се њих тиче) занимљиво. И зато сви хоће да пале одавде. Разумете ли ме сад?
То је разлог зашто сматрам да омладини треба омогућити јефтину забаву и доступност субкултури. Стратешки нам ти концерти много значе.
 
Krstic Jeremija:
Е, ово највише волим, кад усред неке теме марлон почне да четује са женским делом популације.
I bre Jeremija brate, ne znas ti kako ja chatujem... tri strane minimum :lol: ovo je samo pozdrav dragoj prijateljici koje dugo nije bilo :lol:
 

Back
Top