За КРСТ ЧАСНИ - Подгорица на Богојављање

BranoPG

Primećen član
Poruka
506
ЦЕТИЊЕ, 19. јануара (Светигора прес) – Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски, Високопреосвештени Господин Амфилохије служио је данас, на Богојављеније, Свету службу Божију у саборном храму Васкрсења Христовог у Подгорици.

IMG_0340.JPG


Након литургије одржано је традиционално пливање за богојављенским крстом на саставцима Рибнице и Мораче. Владика је са свештенством прво освештао воду, а онда спустио крст у Морачу, до кога је први допливао Подгоричанин Мирослав Вукчевић.

IMG_0383.JPG


Митрополит је побједника наградио златником са ликом Светог Саве, а подгоричка Црквена општина новчаном наградом у износу од 300 евра. Свих педесет учесника такмичења од Митрополита су добили по икону.

IMG_0363.JPG


„Нека би воде Мораче биле воде освећења свих нас силом Духа Светога. Нека би Дух Небески сишао и на воде ове, и на све нас, и на овај град, и на Црну Гору, и на сав земаљски шар и освештао, просветио и освијетлио нас свјетлошћу богопознања“, казао је Митрополит Амфилохије.

IMG_0389.JPG


IMG_0308.JPG


IMG_0366.JPG


Поводом најаве да ће против њега бити покренут судски поступак због наводног говора мржње, Владика је рекао да је његов језик – језик љубави, а не језик мржње.

„Мој говор није говор мржње, него говор љубави. Тим говором се бавим откада сам кренуо Божјим путем, од када сам устоличен на трону Светог Петра Цетињскога“.

IMG_0397.JPG


„Ако је понекад моја ријеч оштрија, то не значи да није говор љубави. То је другачији начин да се пробуди савјест у људима и да их обасја љубав и милост Божја. А ако изговорим понеку тежу ријеч, онда нијесам крив ја, него је крив Свети Петар Цетињски, јер сам ја мјерни и мали ученик Светога Петра, па прочитам његове посланице, а оне су упућене не само мени него свима Црногорцима и свима људима добре воље. Те посланице ме понекад надахну и на оштрију ријеч, али и та ријеч није никада ни у примисли била ријеч мржње или презира према било коме, него је то другачија, библијска ријеч не би ли тим путем, ако не неким другим мирним путем, то допрло до савјести, не би ли се људи пробудили за оно што је вјечно, што је непролазно, за вјечну човјечност и узајамност и љубав међу људима“, рекао је Владика.
Владика је на инсистирање новинара прокоментарисао и могућност покретања најављеног судског поступка.

Нити сам први нити последњи кога у Црној Гори суде на правди Бога. Уосталом, треба мало и да се одморим. Одговоран сам прво пред Богом, пред Светим троном Светога Петра, пред његовим ћивотом, пред руком Светог Јована Крститеља, који није баш био мекан у његовим изјавама, а онда и пред Часним Крстом који је на Цетињу. Одговоран сам и пред овим живим водама и пред вама који ме слушате и који вас буду слушали преко телевизије и радија. Али прије свега сам одговоран пред Богом. Увијек смо на суду“, казао је Митрополит Амфилохије новинарима.

Р.В.

П.С: Из прве руке ћу вам рећи...вода је била лед ледени.
 
Poslednja izmena:
Ja zimi volim da odem do Bjanke, ima zatvoreni bazen, voda baš topla... Ne znam jel osvještana :mrgreen:

Не би ти Зике мога у освештану воду, ђе ће сотонин испрдак у свештену воду...крепа би ка вампир. Но чисто да видиш кави Срби живе у Подгорици...челик Срби.
 
Oni što prodaju lične karte za 25€?
СЛЕДЕЋИ ПУТ НАПИШИ САМО: мууу или БЛЕЕЕЕ...
Зна се ко је продавао и душу ђаволу и личне карте!

Живео "BranoPG", не посустај пред дукљанским вазелинцима!
 

Back
Top