Za koje probleme na koži lica može da se koristi ulje šipka

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
327.379
ulje-sipka-Shutterstock_1488505757-910x605.jpg


Medicinska upotreba ulja šipka seže još od starih Egipćana, poznatih po tome što su upotrebljavali šipkovo ulje za lečenje raznih stanja kože lica

Ulje šipka pravi se od plodova i semena grma divlje ruže, presovanjem šipka, jarko narandžastog ploda ružinog grma. Iako postoji mnogo različitih vrsta šipka, većina proizvoda od šipka potiče od vrste Rosa canina L. Veruje se da medicinska upotreba ovog ulja seže još od starih Egipćana, poznatih po tome što su upotrebljavali šipkovo ulje za lečenje raznih stanja kože lica. Pre upotrebe treba imati u vidu da ovo ulje može da izazove blage do teške alergijske reakcije kao što je anafilaksija (prestanak disanja).

Koje zdravstvene koristi ima ulje šipka?

Zaštita kože
Danas se ulje šipka koristi zbog svojih lekovitih i kozmetičkih svojstava. Dok se proizvodi od šipka najčešće nalaze u obliku ulja, esencija šipka se takođe može koristiti u kremama i čajevima. Ulje šipka se obično koristi za lečenje ili zaglađivanje kože. Iako istraživanja pokazuju da oralna upotreba šipka može da pruži neke medicinske koristi, potrebno je više istraživanja kako bi se podržale ove tvrdnje.

Šipak je bogat vitaminom C, što ga čini odličnim sredstvom za zaštitu kože. Vitamin C u ulju šipka deluje kao antioksidans, supstanca koja štiti ćelije od oštećenja i bolesti. Šipak, na primer, pomaže u regenraciji kože nakon oštećenja od sunca i može čak da preokrene znake starenja uzrokovane usled previše sunca. Šipkovo ulje sadrži karotenoide, koji pomažu da koža bude sveža i zdrava stvaranjem novih ćelija kože. Sadrži vitamin F, koji pomaže u zadržavanju vlage u koži i štiti je od oštećenja.

Lečenje akni
Ulje ili krema šipka mogu da pomognu u lečenju akni uzrokovanih zapušenim porama kože. Šipak sadrži trans retinojsku kiselinu – retinoid koji pomaže telu da reguliše proizvodnju novih ćelija kože. Kada se nove ćelije proizvode češće, manja je verovatnoća da će se pore zapušiti. Retinoidi u ulju šipka mogu i da posvetle kožu, spreče pojavu mitisera i smanje upalu. Ulje šipka takođe sadrži linolnu kiselinu, masnu kiselinu koja može da pomogne u prevenciji akni i smanjenju bubuljica.

Lečenje ekcema
Ulje šipka može da pomogne u lečenju ekcema, upale kože koja može da izazove svrab i crvenilo. Ulje sadrži fenole, hemikalije antibakterijskog svojstva koja pomažu u borbi protiv kožnih oboljenja poput ekcema. Ulje ili krema takođe mogu da leče ekcem tako što obnavljaju barijeru kože i hidratizuju je.

Lečenje ožiljaka
Istraživanja pokazuju da ulje šipka pomaže u smanjenju pojave ožiljaka. Studija, koja je lečila ljude uljem šipka nakon operacija na koži, otkrila je da je tretman pomogao u smanjenju promene boje ožiljaka i celokupnom izgledu povrede.

Prevencija strija
Ulje šipka može da spreči pojavu strija. Iako je istraživanje ograničeno, studija je pokazala da krema koja sadrži šipkovo ulje, vitamin E i nekoliko drugih ulja pomaže trudnicama da izbegnu stvaranje velikih strija. Međutim, nema dokaza da samo šipkovo ulje može značajno da spreči pojavu strija.
link
 
Recept za ulje od šipka

Šipurak je plod divlje ruže, grmlja koji se može naći u šumama i živim ogradama. Stoga, da bismo napravili domaće ulje, moramo ga nabaviti direktnim sakupljanjem ili kupovinom. U slučaju da ćete ih sakupljati, uzmite u obzir da je to u jesen kada su vrlo zrele i spremne za sakupljanje. Takođe je poželjno to raditi u sunčanim i suvim danima kako bi se izbeglo zadržavanje gljivica koje mogu pokvariti pripremu ulja.

Prvo dobro isperite šipke i vrlo dobro ih osušite krpom.Zatim nožem uklonite ivice svakog šipka i takođe ih prepolovite da biste mogli da iskoristite sav sadržaj unutra i njihova veličanstvena svojstva.

Sada samo treba da stavite sve šipke prerezane na pola u staklenu teglu od onih sa poklopcem.. Kada ste ih stavili u teglu dodati bademovo ulje dok se svi plodovi potpuno ne pokriju. Bademovo ulje idealan je sastojak za hidrataciju i ulepšavanje kože iz najdubljih slojeva.

Na kraju, dobro zatvorite staklenu bocu, čuvati na hladnom i suvom mestu najmanje 20 dana. Posle ovog vremena morate procediti sadržaj bočice da biste dobili nastalu tečnost i ona će biti spremna za upotrebu.
( recept sa neta dr.izi)

Ima recepata gde se umesto bademovog ulja koristi maslinovo ulje a meni je ipak bolje sa bademovim uljem koje ima da se kupi
 
Lekovitost Šipka


Šipak se koristi u lečenju artritisa. U stvari, studija objavljena 2007. godine otkrila je da su oni učesnici sa reumatoidnim artritisom koji su uzimali lek od šipka „LitoZin“ poboljšali nivo aktivnosti za 20–25 procenata u odnosu na one koji su uzimali placebo, a bol zglobova je smanjen za 40 procenata.
Šipak se takođe koriste kao diuretik, laksativ, za grip i slične infekcije, dijareju i kod poremećaja mokraćnog trakta.

Čaj od Šipka
Čaj od šipka je vrlo prijatnog ukusa i vrlo lepe boje, tako da može da zameni ruski čaj. Takođe se koriste za pravljenje mešavine biljnog čaja, gde se često meša sa cvetovima hibiskusa.

Čajna mešavina za opuštanje – Recept
1 kašika zdrobljenog šipurka
2,5 dl vode
malo nane

Šipak se potopi u vodu da nabubri. Kuvati ga oko 5 minuta, zatim ga skinuti sa šporeta, dodati nanu i poklopiti.
Posle 2 sata procediti, zasladiti medom i piti neposredno pre spavanja.
 

Back
Top