За кога се спрема ордење?

SURbel

Buduća legenda
Poruka
36.544
Посланици Скупштине Србије почели седницу на којој расправљају о Предлогу закона о одликовањима.

"Медаље које могу бити додељене су Медаља за храброст, Медаља за заслуге и Медаља заслуга за одбрану и безбедност", навео је Милосављевић и додао да се "споменице додељују у циљу обележавања догађаја који су од великог значаја за Србију".

Министар трговине и услуга је указао да одликовања заслужним грађанима указом додељује председник Србије, по правилу два пута годишње, у фебруару и јуну, уз могућност да то учини и ван предвиђних термина.

Милосављевић је прецизирао да носиоци одликовања могу бити домаћи и страни држављани, правна лица и други субјекти, као и међународне организације.

Према његовим речима, одликовање указом председника може бити одузето оним носиоцима који нарушавају угледа Србије, чије је понашање супротно јавном поретку и моралу.
Предложени закон прекида континуитет одликовања

Посланици опозиционих странака критиковали су Предлог закона о одликовањима, наводећи да он прекида континуитет са српском традицијом и претходним орденским системима, док је владајућа већина указала на неопходност његовог доношења."
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B0/211921/%D0%A1%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%88%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%BE+%D0%BE%D0%B4%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D0%B8%D0%BC%D0%B0

********************************

Укида се ордење: Таковски крст, Милоша Обилића, Карађорђева звезда.

Прво - чему уопште закон о ордењу у овом моменту? Шта се стварно ваља иза овог закона?
А друго - због упорног настојања владе да Србију прикључи НАТО пакту против народне воље (с народом или без њега!), закључујем да ће будуће ордење бити додељивано (или одузимано):


Медаља за заслуге - за 5-октобарске заслуге?

Медаља заслуга за одбрану и безбедност - Шутановцу?

Медаља за храброст - разним антисрпским НВО и "новинарима" Б92?

"Споменице које се додељују у циљу обележавања догађаја који су од великог значаја за Србију" - 5. октобар, НАТО бомбардовање?

"Носиоци одликовања могу бити домаћи и страни држављани, правна лица и други субјекти, као и међународне организације" - да ли ћемо дочекати дан да Бота одликује Солану, Весли Кларка, Клинтона и остале, а посебно НАТО као међународну организацију?

"Одликовање указом председника може бити одузето оним носиоцима који нарушавају угледа Србије, чије је понашање супротно јавном поретку и моралу"
- да ли то значи да постоји опасност да ће ови наши јунаци, који су заслужили ордење у грађанском рату деведесетих, остати без њих?
А да се не осврћем тек на "јавни поредак и морал" до ког су нас ови довели!
:evil:


Узгред, предлог закона Скупштини је представио Министар трговине... (толико о озбиљности наше владе)


А сад погледајте како је све то изгледало 2005. год, када је први пут представљен (па повучен) закон о ордењу: http://www.mtsmondo.com/news/vesti/text.php?vest=822

Све звучи, чини ми се, много озбиљније и стручније, и није у рукама (и вољи) само једног човека.

Све звучи озбиљније осим оног дела да "Predsednik Republike stupanjem na dužnost postao bi - doživotni nosilac Ordena cara Dušana".
Нигде не чух у данашњој расправи да се спомиње та опција, па се питам да ли постоји и у новом предлогу закона? :think:
 
Poslednja izmena:

Back
Top