Za kim toliki žal?

Ako misliš na statue ne znam zašto ih prave na takav način. Vjerovatno umjetnički izraz bola i tuge. Sa teološke strane anđeli plaču nad nepokajanim ljudima.
"Куда ће човек? Око њега ври најразноврсније зло. Око њега лете мрачни и црни демони, а с друге стране свети Анђели тугују и плачу над непокајаним људима. Земља је постала пакао, а где је ђаво ту је гозба зла, ту је славље греха, ту је владавина смрти." (Sv. Justin Ćelijski, Sabrane Besede).

Kod Pavla i Isusa nema nista od toga.
Da Aeternum citira Watchtower ti bi se smijao. Ali eto ti citiras svetog prepodobnog Krokodilija nilskog.

Još jedan primjer da anđeli plaču imamo u razgovoru sv. Nefona sa anđelom čuvarom.
"Naš put je prolazio pored zloglasne kuće sa grešnim ženama. Ispred ovog mjesta razvrata svetitelj je ugledao čovjeka plemenitog izgleda koji je bio veoma tužan. Sakrio je svoje lice dlanovima i tugovao; potom je digao ruke ka nebu i uzdišući se molio a onda je potišteno plakao. Nefon je sam počeo plakati i približio se nepoznatom plemiću.

"Za ime Boga brate", zapitao ga je, "šta ti se dogodilo da tako neutješno plačeš ispred ovog zlog mjesta? Reci mi jer tvoje plakanje slama moje srce."

"Poštovani Nefone, ja sam anđeo Božiji a kako znaš na krštenju svaki hrišćanin dobija svog anđela čuvara. Ja sam takođe preuzeo na sebe zadatak da čuvam čovjeka. Ali on me duboko ogorčio jer je stalno griješio. Zaista sada je u ovoj zloj kući u krevetu nemorala sa nekom ženom ulice. Vidjevši ovu nevolju kako da ne plačem za sliku Božiju koja je utopljena u takvu tamu.
"
(An Ascetic Bishop: Stories, Sermons, and Prayers of St. Nephon, str. 30).

Preuzeo sam pitanje sa Fejsbuka. Nisam umeo da odgovorim, pa da da pitam ovde.
Devojka je objavila sliku i pitanje, prenosim i jedno i drugo:

Nad kim anđeli plaču?
Za čim anđeli plaču?
Ne znam ni kako bih formulisala pitanje...da li plaču nad životom ili zbog smrti?
Zar smrt nije za svakoga obavezni deo života, pa s' toga- čemu ovolika žal?
Zašto anđeli plaču? Da li ste ikada razmišljali o ovome?

Mislila je na statue. Ljudi ih prave. I u velikoj većini ih prave kako plaču. Zašto tako?
Pogledajte prilog 1394354
Prvi put vidim. Pretpostavljam da je to zbog zala, za ljudima. Ajde da se zanosimo da smo toliko bitni...

Back