Za kim toliki žal?

Antihejter

Iskusan
Poruka
5.839
Preuzeo sam pitanje sa Fejsbuka. Nisam umeo da odgovorim, pa da da pitam ovde.
Devojka je objavila sliku i pitanje, prenosim i jedno i drugo:

Nad kim anđeli plaču?
Za čim anđeli plaču?
Ne znam ni kako bih formulisala pitanje...da li plaču nad životom ili zbog smrti?
Zar smrt nije za svakoga obavezni deo života, pa s' toga- čemu ovolika žal?
Zašto anđeli plaču? Da li ste ikada razmišljali o ovome?

Mislila je na statue. Ljudi ih prave. I u velikoj većini ih prave kako plaču. Zašto tako?
Screenshot_20230814-123944_Instagram.jpg

Poslednja izmena:
Kад грешници се не кају, анђели плачу. Кад се кају и окрећу Христу, анђели се радују.
Misli se na statue.
Zaboravio sam da napomenem.
Isključivo na statue.
A statue su napravljene bez znanja da li je pokojnik u paklu ili u raju.

Zašto se statue anđela prave na taj način da žale i plaču- je pitanje, izvinjavam se.

Preuzeo sam pitanje sa Fejsbuka. Nisam umeo da odgovorim, pa da da pitam ovde.
Devojka je objavila sliku i pitanje, prenosim i jedno i drugo:

Nad kim anđeli plaču?
Za čim anđeli plaču?
Ne znam ni kako bih formulisala pitanje...da li plaču nad životom ili zbog smrti?
Zar smrt nije za svakoga obavezni deo života, pa s' toga- čemu ovolika žal?
Zašto anđeli plaču? Da li ste ikada razmišljali o ovome?

Mislila je na statue. Ljudi ih prave. I u velikoj većini ih prave kako plaču. Zašto tako?
Pogledajte prilog 1394354
Gde si A :uja:

Jednostavno je
Andjeli ne placu.
to je neki mit ili sta god

Анђели састрадавају са људима над судбинама непокајаних душа... отуд сузе, јер су их изгубили из свог друштва

Исто тако се и сарадују са Хришћанима над смрти душа праведника, јер им се придружују чисте у рају... Смрт праведника и светаца је радост за анђеле и Хришћане, док је смрт некрста или непокајних Хришћана ужасан бол и туга, и то више за анђеле и свеце, него за грешне људе

Схвати да су анђели чувари људи, и да ликују или плачу у зависносноти од стања душа у којима излазе пред Суд Божији након раздвајања од тела...

Hvala, ovo je konkretno i precizno. Inače ako mi veruješ, nisam znao da ljudi imaju toliku moć da povuku anđele sa sobom.
Људи су лично готово потпуно беспомоћни након изгнања из раја за духовне везе са анђелима...

Тек је након рођења Цркве Христа Бога на земљи (једно 55 векова), искључиво крштеним душама дат анђео чувар, а пре тога, цео једна народ је имао само једног анђела за помоћника...

Данас само Православци имају свог личног чувара са неба, остали и даље само у уквиру свог народа имају само једног...

Отуд само у Хришћанству анђели плачу над душом која има је додељена на старање и заштиту...

Nemamo mi pojma o andjelima osim da su Bozja djeca. Niko u hriscanstvu nema pojma sta su bozja djeca. To je tabu tema.
U grckoj mitologiji znamo, imaju iste karakteristike ko ljudi, samo su mocniji.
Znamo iz Biblije dosta toga o andjelima...i kako deluju...
Oni su Bozji sinovi sto znaci da imaju svojstva Boga, sluze Bogu i vrse njegovu volju,
stvoreni su da zive vecno na nebu...

Znamo iz Biblije dosta toga o andjelima...i kako deluju...
Oni su Bozji sinovi sto znaci da imaju svojstva Boga, sluze Bogu i vrse njegovu volju,
stvoreni su da zive vecno na nebu...

Vi se ne bavite andjelima kao ni jedna hriscanska zajednica. To je samo definisano i o tome se ne prica. Nista se ne zna.
Postoji Bog i jedan Bozji sin, i kraj price kod hriscana. O andjelia, nista, potpuno nebitni. Opasno je to, podriva vjeru.
Kako su nastali, ko ih je napravio, kako, nista. Neobjasnjeno.

Suti, ne diraj, ne cackaj, nije nas problem. Osim ako demon nekoga opsjedne, e onda moze, mogu se demoni istjerivati.

Poslednja izmena:
Vi se ne bavite andjelima kao ni jedna hriscanska zajednica. To je samo definisano i o tome se ne prica. Nista se ne zna.
Postoji Bog i jedan Bozji sin, i kraj price kod hriscana. O andjelia, nista, potpuno nebitni. Opasno je to, podriva vjeru.
Kako su nastali, ko ih je napravio, kako, nista. Neobjasnjeno.

Suti, ne diraj, ne cackaj, nije nas problem. Osim ako demon nekoga opsjedne, e onda moze, mogu se demoni istjerivati.
Nisi u pravu. Pročitaj O nebeskoj jerarhiji Dionisija Areopagita (neki bi rekli pseudo-Dionisija no to je sekundarno).
https://crkva-bezanijska.rs/o-nebeskoj-jerarhiji/

Pročitao sam ja. Hvala.
Šta misliš o temi? Imaš li neku ideju, teoriju?
Ako misliš na statue ne znam zašto ih prave na takav način. Vjerovatno umjetnički izraz bola i tuge. Sa teološke strane anđeli plaču nad nepokajanim ljudima.
"Куда ће човек? Око њега ври најразноврсније зло. Око њега лете мрачни и црни демони, а с друге стране свети Анђели тугују и плачу над непокајаним људима. Земља је постала пакао, а где је ђаво ту је гозба зла, ту је славље греха, ту је владавина смрти." (Sv. Justin Ćelijski, Sabrane Besede).

Back